10 tips om veilig te beleggen met minder risico

10 tips om veilig te beleggen met minder risico

We kennen allemaal de zin; beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je …. Maar je kunt dit risico beperken. En het risico beperken is heel belangrijk om veilig te beleggen. Hiermee vergroot je de kans op rendement en verklein je de kans op verlies. Super belangrijk dus. In dit artikel dus 10 tips om veilig(er) te beleggen met minder risico.

Tip: bij eToro kan je zonder commissies beleggen in aandelen. Klik hier om een gratis demo te openen (je kapitaal loopt risico).

Ga voor jezelf na welke risico’s je loopt. Begin met het groter plaatje en eindig in detail. Dat ziet er ongeveer zo uit:

En bedenk dan bij elke vraag:

Dit is een selectie van de vragen die je kunt stellen. Het belangrijkste is; kritisch blijven en een mening vormen over het risico.

Beleg veilig met (ver)koop van aandelen

Ik weet dat het verleidelijk is (en ik zou het ook beter moeten doen) maar gebruik altijd een limiet order en nooit een market order bij de aankoop van een aandeel of ETF. Daarmee houd je zelf in de hand wat de prijs wordt van het aandeel. Probeer niet het onderste uit de kan te halen met de prijs. Zet gewoon de limiet op de huidige prijs zodat je zeker bent dat je het aandeel koopt. Ook bij verkoop gebruik je een limiet order.

Dek je aandelen in

Zou jij een auto rijden zonder verzekering? Nee, natuurlijk niet (hoop ik). Dan moet je ook nooit beleggen zonder het gebruik van een stop (limit) order of een trailing stop order (als je broker die mogelijkheid biedt). Deze moet je direct instellen als je een aandeel hebt gekocht. Dit is eigenlijk een afspraak die je met jezelf maakt. Je zegt namelijk tegen jezelf; als de koers zakt naar €…,- dan stap ik eruit. Hiermee voorkom je verder verlies en dwingt je om opnieuw een afweging te maken. Je moet dan natuurlijk wel je stoploss respecteren!

En als je geen stoploss hebt, moet je ervoor zorgen dat je jouw verliezen op tijd afkapt.

Middel nooit een verliesgevende positie

Veel mensen kopen bij als de koers van een aandeel daalt. Je moet dan wel HEEL ERG zeker zijn van de juiste keuze. Want in feite denkt de hele markt dat de prijs omlaag moet en jij denkt dat de prijs omhoog moet. Waarom ben jij in de minderheid? Ben jij slimmer dan de meerderheid? Slimmer dan al die professionals die al jaren in het vak zitten en beschikken over zeer geavanceerde systemen, berekeningen en kennis? Als je bij koopt, vergroot je je risico. Je positie wordt groter én je staat nog steeds op verlies. In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaan aandelen niet alleen maar omhoog. Ook niet op de lange termijn. De totale markt gaat wel omhoog. Die regel gaat helaas niet op voor individuele aandelen. 

Let dus op dat er een verschil zit tussen bijkopen van een verliesgevende positie in aandelen en het toepassen van de strategie DCA bij een ETF.

Kijk naar de verhouding risico en rendement

Bij iedere deal die je sluit moet je kijken naar je potentiële winst en potentiële verlies. Acht je de kans groter dat je verliest, of is dat verlies substantieel groter dan je winst, dan moet je misschien wel een andere afweging maken. Let hierbij op dat je een daling van bijvoorbeeld 50% goed moet maken met een winst/rendement van 100%! Verlies komt dus harder aan dan winst. Stel je hebt 2 aandelen van ieder €100,-. Op aandeel A maak je 50% verlies (=€50,-) en het ander aandeel maak je 100% winst (=€50,-). Je ziet dus dat dit gelijk is aan elkaar in dit voorbeeld. Toch is het percentage zeker verschillend!

De grootte van je posities

Bij veilig beleggen hoort ook de onderlinge verhouding tussen je posities. Als je 1 aandeel hebt dat meer dan 50% van jouw totale portfolio uitmaakt, is het toch erg zuur als dit aandeel sterk daalt. Dat trekt het rendement van jouw hele portefeuille omlaag! Als je een portfolio aan het bouwen bent, ontkom je hier niet aan en zal je waarschijnlijk dit risico moeten accepteren. Maar als je al meer dan 10 posities hebt, zul je ervoor moeten zorgen dat dit in balans blijft. 

Stel bijvoorbeeld voor jezelf een regel in dat een positie niet meer dan 15% mag bedragen. Daarmee voorkom je te veel risico. Ik heb hier een spreadsheet waarin je de verhouding tussen aandelen kan weergeven. En wat als een aandeel flink stijgt en het daardoor boven de 15% komt? Dan moet je afwegen of je het risico wilt nemen. Zo niet? Dan moet je herbalanceren. Dan verkoop je een deel van je aandelen en stopt dat vrijgekomen geld in andere aandelen.

Zorg voor spreiding

Ik ken veel mensen die hebben vrijwel alleen maar aandelen die sterk zijn verbonden met technologie en gevestigd zijn in de Verenigde Staten. Als het binnen die sector slecht gaat (of met het land) dan daalt de totale portefeuille. Door te spreiden over de sectoren en landen, kun je dit risico inperken. Een telecomreus in Frankrijk, een oliebedrijf uit Engeland, een chipmaker in Nederland, enzovoort. Het is ook goed om te kijken waar deze bedrijven hun activiteiten hebben. Wist je bijvoorbeeld dat Ahold voor meer dan 60% de omzet haalt uit de Verenigde Staten? Dus erg Nederlands is dat dan ook weer niet. Dus dan denk je een oer-Hollands bedrijf te hebben, en dan heb je nog steeds risico’s uit de Verenigde Staten.

Begin met kapitaalbehoud

De meeste beleggers (en ik ook eerlijk gezegd) precies verkeerd om. Stap 1 is kapitaalbehoud. Wat veel beleggers niet weten is dat geen verlies maken, belangrijker is dan rendement maken. De 2e stap is zorgen voor inkomen, dit kan bijvoorbeeld door couponrente (op obligaties) of dividend van aandelen. De 3e en laatste stap is vermogensgroei door aandelen te selecteren waarvan je denkt dat die stijgen. Zo bouw je risico op en kun je op tijd stoppen waar je je niet prettig bij voelt. Veel mensen stappen direct in zeer risicovolle aandelen.

Ken je emoties

Emoties zijn goed in een relatie met je partner, maar niet goed op de aandelenmarkt. Om veilig te beleggen, moet je rationele beslissingen kunnen nemen en je hoofd koel houden als het heet onder de voeten wordt. Geloof mij, dat is enorm lastig want we hebben het wel over geld! Jouw zuurverdiende spaarcenten. We weten het allemaal en toch overkomt het ons allemaal. We gaan allemaal weleens de fout in dat onze emoties de keuzes maken. Denk hierbij aan trots, zelfvertrouwen, wantrouwen, overmoed, angst, hebzucht, euforie, afgunst, haat, liefde, ideologisch, twijfel, onzekerheid, enzovoort, enzovoort. 

Hoe houd je emoties onder controle om veilig te beleggen? Door te beleggen met een plan! En vervolgens moet jij jezelf aan dat plan houden. Hoe emotioneler jij bent, hoe strakker jouw plan moet zijn.

Kies een veilige broker

Om veilig te beleggen, is het belangrijk dat je een broker hebt waarop je kan vertrouwen. Let er dus op dat je niet in een scam trapt! Er zijn zoveel frauduleuze aanbieders, daarom kijk ik altijd of de broker een vergunning heeft bij een toezichthoudende autoriteit (in NL is dat de AFM). En niet alle vergunningen zijn in mijn ogen even veel waard. Een vergunning van de Cypriotische instantie is niet voldoende voor mij. Zelf beleg ik bij DEGIRO (losse aandelen), Meesman (indexfondsen) en Brand New Day (pensioen). Allemaal Nederlandse partijen met een goede reputatie en een Nederlandse vergunning.

Ik kan nog wel 10 tips geven en elke tip verdient wel zijn eigen artikel. Risico’s zijn zeer belangrijk bij beleggen en ik denk dat dat vaak wordt onderschat. Ik hoop dat ik je hiermee aan het denken heb gezet.

Heb je nog goede tips over risico’s? Laat dan zeker een reactie achter of neem contact met mij op via Instagram of Facebook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *