100 euro per maand beleggen; wat is nu realistisch

100 euro per maand beleggen: hoe doe je dat slim?

Als je wil beginnen met beleggen, is een hoog bedrag niet nodig. Het is natuurlijk wel handig maar voor velen niet binnen handbereik en dat is niet erg. Begin klein en het geld groeit van zelf op de lange termijn. In dit artikel kijken we wat 100 euro per maand oplevert en waar je dat het beste in kan beleggen. We blijven weg van de speculatieve beleggingen met een te hoog risico.

Zorg eerst voor een goede buffer

Een goede buffer hebben is van groot belang om financiële tegenslagen op te vangen. Je weet nooit wanneer er nood aan de man is en je ineens met onverwachte kosten geconfronteerd wordt. Is je auto stuk? Heb je dringend medische kosten? Je moet er niet aan denken dat je op dat moment geen geld hebt om deze kosten te dekken. Daarom is het verstandig om eerst te zorgen voor een goede buffer voordat je begint met beleggen. Hoeveel je moet sparen is afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar een vuistregel is om minimaal drie tot zes maanden aan leefgeld apart te zetten. Zo heb je tenminste een vangnet in geval van nood. Zorg er dus voor dat je buffer altijd op peil is, zodat je met een gerust hart kunt beleggen!

Beleg alleen met geld dat je lange tijd niet nodig hebt

Beleggen kan een goede manier zijn om je geld te laten groeien, maar het is belangrijk om alleen te investeren met geld dat je lange tijd niet nodig hebt. Dit betekent dat je geld dat je bijvoorbeeld nodig hebt voor het betalen van je huur, het aflossen van schulden of het bekostigen van een vakantie beter niet kunt gebruiken voor beleggingen. Het is namelijk mogelijk dat je jouw geld voor een langere periode vastzet en het kan ook voorkomen dat je minder rendement krijgt dan verwacht. Daarom is het raadzaam om alleen geld te beleggen dat je kunt missen. Het is ook verstandig om jezelf goed te informeren over het type beleggingen en het risico dat eraan verbonden is. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en heb je de grootste kans op succesvolle beleggingen.

Waarom beleggen met 100 euro?

Beleggen met 100 euro kan de ideale start zijn voor beginnende beleggers. Het laat je toe om te leren hoe je moet beleggen zonder meteen grote bedragen te investeren. Het gemiddelde rendement bij beleggen ligt hoger dan bij sparen en kan uiteindelijk voor een mooie winst zorgen. Het is belangrijk om te beseffen dat beleggen risico’s met zich meebrengt, maar aangezien je met een klein bedrag begint, blijft het risico beperkt. Het is aan te raden om te kiezen voor een betrouwbare partij die je goed kan informeren over de risico’s en kansen bij beleggen met geld. Beleggen laat je toe om uw geld te laten groeien en kan op de lange termijn een groot verschil maken. Het is nooit te laat om te beginnen met beleggen, ook niet met kleine bedragen, aangezien een kleine investering al een verschil kan maken in jouw portefeuille.Tip: gebruik deze beleggingstool om écht te bepalen hoeveel geld je moet beleggen!

Waarin kan je met 100 euro beleggen?

Met een bedrag van 100 euro kan je op verschillende manieren beleggen. Je kan bijvoorbeeld beleggen in aandelen of ETF’s. Bij het beleggen is het belangrijk om rekening te houden met transactiekosten en de keuze van de juiste broker (waarover later meer). Met een klein bedrag kan je al beginnen met beleggen en een mooi rendement behalen. Er zijn beleggingen die met een bedrag van 100 euro al mogelijk zijn. Als je begint met beleggen, is beleggen in een ETF een manier die daar goed bij past. Beleggen in een ETF vereist niet veel kennis en de kosten zijn laag. Een ETF is een mandje met meerdere aandelen, soms wel duizenden! Hierdoor ben je met één aankoop klaar en goed gespreid, wat het risico verlaagd. Zeker als dit een wereldwijd gespreide ETF is met aandelen uit de hele wereld.

Hoeveel rendement kan je behalen met 100 euro per maand?

Hoeveel rendement je kan behalen met 100 euro per maand is sterk afhankelijk van het procentuele rendement dat wordt gehaald. In de afgelopen 10 jaar was het rendement van wereldwijd gespreide ETF’s ongeveer 10 tot 11 procent. Dat is redelijk aan de hoge kant en in dit artikel rekenen we met een percentage van 8%. Beleggen is voor de lange termijn dus hieronder vind je een tabel met het aantal jaren beleggen én 100 euro per maand inleggen:

JarenVermogen met 8% rendement per jaar
1€1.251
5€7.341
10€18.128
20€57.266
30€141.761
40€324.180
50€718.009

 

Als je goed kijkt, valt je op dat de jaren van bijvoorbeeld 5 naar 10 jaar verdubbeld zijn. Het vermogen is echter méér dan verdubbeld. Dat wordt ook weleens compound interest genoemd en is de kracht van beleggen. Op het behaalde rendement krijg je vervolgens óók rendement. Dat is op het begin nog niet zoveel maar op een gegeven moment gaat dat flink meetellen. 

Zelfs met een klein bedrag per maand kun je dus toch nog een relatief groot vermogen opbouwen op de lange termijn. Kleine maandelijkse bedragen tellen dus flink op en op lange termijn kun je daar flink van profiteren. Er is ook een bekende uitspraak wat dat betreft: 

‘You’re sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago’

Op tijd starten met beleggen, zorgt ervoor dat je lang kan beleggen. Je kunt bijvoorbeeld ook al voor je kind starten met beleggen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *