3 aandelen in een dalende markt

3 aandelen die het goed doen in een dalende markt

De aandelenmarkt in zijn geheel stijgt al een tijdje niet meer. Waar de wereldwijd gespreide ETF VWCE in het eerste half jaar nog een stijging liet zien van 17% is dat sinds juli redelijk zijwaarts en over de maand september zelfs een daling van ruim 3%. Gaan we een bear market in waarin de meeste aandelen een daling laten zien of een lange tijd zijwaarts? Of gaan we weer stijgen? Wat het ook zal worden, het is goed om een aantal interessante aandelen in het vizier te houden voor slechtere tijden. Aandelen die het mogelijk beter doen dan de brede (dalende) markt. Dit zijn 3 interessante aandelen waar ik naar in ieder geval naar kijk. 

Tip: bij eToro kan je direct zonder commissies beleggen in aandelen. Klik hier om een gratis demo te openen & probeer het uit (je kapitaal loopt risico).

Als de markt daalt, worden beleggers zenuwachtig. Een zenuwachtige belegger koopt en verkoopt meer en dat zorgt wereldwijd voor prijsverschillen (een hogere spread). Zo is het aandeel Unilever genoteerd in Amsterdam, Frankfurt, Londen, New York en op TradeGate. Als er al 1 seconde 1 cent verschil is in de prijs, dan zijn er bedrijven die hiervan kunnen profiteren. Deze bedrijven worden High Frequency Traders (HFT) genoemd en zo’n bedrijf is gewoon aan de Amsterdamse beurs genoteerd genaamd Flow Traders.

Flow Traders is naast zijn HFT activiteiten ook actief als market maker waarmee zij vraag en aanbod bij elkaar brengen op de beurs. Zij profiteren dus van veel handel en kunnen hier zeer snel op reageren. Dit is een sector waarbij elke milliseconde telt en geld als water binnenstroomt als de markt zenuwachtig wordt. 

Flow Traders

Hoe weet je dat de markt zenuwachtig is? Dat herken je aan de VIX index. Hoe hoger de index staat, hoe zenuwachtiger de markt is. Flow Traders is dus een goede keuze als de VIX index hoog staat (ongeveer 20-25 of hoger). Deze knappe koppen uit Amsterdam zijn marktleider in Europa. Het is een type bedrijf dat jarenlang ‘redelijk’ kan presteren en dan vervolgens binnen 2 heftige beursmaanden meer geld kan verdienen dan in de jaren ervoor. Zo verdiende Flow Traders in 2020 meer geld dan in 2017, 2018 en 2019 bij elkaar. Geld dat vervolgens recht in de zakken komt van jou als aandeelhouder in de vorm van een mooi dividend. Zo was het dividend over 2020 €6,50. Als we dan de koers van 1 januari 2021 erbij pakken was dit omgerekend meer dan 23% dividend! Daarnaast steeg het aandeel met 20% in 2020. 

Wil je ook eens aan de andere kant van de Atlantische oceaan kijken? Check dan eens Virtu Financial. 

Barrick Gold

In een bear market is contant geld koning (cash=king). Afgezien van inflatie blijft geld namelijk zijn waarde behouden en als aandelen dalen, kun je lang genoeg wachten op mooie dealtjes. Maar contant geld is niet het enige waar beleggers hun vermogen parkeren. Veel beleggers zetten hun vermogen ook om in goud. Het gevolg hiervan is dat de goudprijs omhoog gaat. Soms snel en soms langzamer over een langere periode. Je kunt hierop inspelen door goud te kopen maar je kunt ook investeren in een goudmijn. 

Barrick Gold is één van de grootste gouddelvers van de wereld. Het bedrijf is in staat om tegen een lage kostprijs goud te delven en als de goudprijs stijgt weet het méér winst te maken ten opzichte van de goudprijs. Dus als de goudprijs met 20% stijgt, dan kan de winstgevendheid van Barrick Gold bijvoorbeeld met 30% stijgen (illustratief voorbeeld). Dat maakt Barrick Gold een krachtige hefboom in tijden van crisis en stijgende goudprijzen. 

Dit is overigens ook een prima aandeel in normale tijden dus wachten op een crisis is zeker niet nodig. Sterker nog, het kan zijn dat de prijs dan al flink is opgelopen en dat je ‘te laat’ bent. 

De prijs van het aandeel staat op dit moment niet hoog in vergelijking met het verleden en de PE ratio is maar 14 op dit moment. Verder kun je vast wel bedenken dat een goudmijn runnen een kostbare hobby is. Het vraagt dus veel kapitaal en dat meestal is gefinancierd met schulden. Bij Barrick Gold valt dit (in vergelijking met concurrenten) nog behoorlijk mee. De balans ziet er dus goed uit. 

Het aandeel oogt dus aantrekkelijk om in te stappen. De waardering is gunstig, de balans is op orde, ze kunnen tegen lage kosten goud delven, hebben schaalvoordelen én je krijgt een mooi dividendrendement van 2% per jaar voor het wachten.

Tip: Je kunt ook direct in goud beleggen door fysiek goud te kopen bij GoldRepublic! In Nederland is dit de meest veilige en betrouwbare manier van beleggen in fysiek goud. 

iShares MSCI India UCITS ETF USD Acc

Oké, ik weet het. Dit is geen aandeel maar een ETF. Een ETF met daarin de gehele aandelenmarkt van India. Hoe kom ik hierbij? Nou als de aandelenmarkt daalt, betekent dat natuurlijk niet dat overal de aandelenmarkt daalt. Als de Amerikaanse aandelenmarkt daalt, dan dalen de Europese en Japanse aandelenmarkten vaak gewoon mee. Dat betekent dat er een sterke correlatie (verband) is tussen deze aandelenmarkten.

De Indiase aandelenmarkt heeft géén sterke correlatie met de Westerse aandelenmarkten. De correlatie is maar 0,29 waarbij 1 staat voor een volledige correlatie en 0 voor geen correlatie. De kans is dus statistisch best groot dat een dalende Westerse aandelenmarkt niet leidt tot een daling van de Indiase aandelenmarkt. Om hiervan te profiteren is een ETF een makkelijke en toegankelijke manier om te profiteren. 

Ik heb een apart artikel geschreven over een India ETF als je meer wilt weten. 

Deze ETF is trouwens via DEGIRO verkrijgbaar zonder transactiekosten via de DEGIRO Kernselectie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *