3 Interessante aandelen voor de lange termijn

3 Interessante aandelen die je waarschijnlijk nog niet kent

We zijn altijd op zoek naar interessante aandelen. Hierbij komen vaak dezelfde bedrijven voorbij. Of het zijn van die verlieslatende penny stocks waar je niet je vingers aan wilt branden. Daar weet je waarschijnlijk al genoeg over! Dus nu tijd om wat interessante aandelen te bespreken die je waarschijnlijk nog niet kent.

Ps. dit is een artikel met wat aandelen voor een eerste verkenning. Ik hoop dat het je wat inspiratie brengt om er zelf verder in te duiken!

Regeneron Pharmaceuticals (REGN) is een Amerikaans bedrijf uit de biotech industrie. Met een beurswaarde van bijna $50 miljard is het geen kleine jongen zoals Pharming of Galapagos in Nederland maar ook weer niet zo groot als Johnson & Johnson of Pfizer. Regeneron is overigens geen volledig biotech bedrijf maar ook een pharmaceut. Ze produceren dus ook en hebben hierbij samenwerkingen met Bayer en Sanofi. Ze zijn gespecialiseerd op het gebied van Immunoglobuline ofwel antilichamen. Dat zijn eiwitten die voor een bepaalde reactie zorgen in je lichaam (bijvoorbeeld tegen ontstekingen) dat dan een gewenst effect moet opleveren. Verder zetten ze flink in op oncologie. 

De cijfers van Regeneron

De cijfers zien er best goed uit! Met een pe ratio van 15 en een forward van 12 zijn ze erg goedkoop in vergelijking met andere bedrijven in deze industrie. De PEG ratio is ook erg laag met 1,09. Het bedrijf is ook behoorlijk winstgevend met een winstmarge van 42% en o.b.v. die winst, erg ondergewaardeerd.

Op korte termijn zijn er geen problemen met het betalen van alle verplichtingen (current ratio 3,62) en ook op de lange termijn zijn er weinig problemen (debt/equity 24,56). Per aandeel ($463,-) is er ruim $34,- in de kas. 

De kansen voor Regeneron

Regeneron heeft medicijn in de laatste onderzoeksfase die nu al gebruikt mag worden voor ‘noodsituaties’ tegen COVID-19. Het is het REGN-COV2 Antibody Cocktail. Dit is het middel dat voormalig president Donald Trump heeft gebruikt in zijn periode dat hij besmet was met het coronavirus. Het neutraliseert de symptomen en zorgt ervoor dat patiënten uit de risicogroep minder snel naar het ziekenhuis moeten voor verdere behandeling. Aangezien de verwachting is dat COVID-19 (of een daaropvolgend virus) niet snel weggaat, kan het interessant blijven, ook op de lange termijn dus.

Daarnaast heeft Regeneron een volle pijplijn met medicijnen. Het is wel in de lijn met verwachtingen dat hier nog wel wat kandidaten gaan sneuvelen, dat hoort er nou eenmaal bij maar het ziet er in ieder geval veelbelovend uit.

Regeneron Pharmaceuticals pipeline pijplijn

De bedreigingen voor Regeneron

Natuurlijk kan het niet altijd feest zijn en zijn er ook risico’s. Het grootste risico is hun huidig succes van het medicijn EYLEA. Dit zorgt voor ongeveer 50% van de verkoop en draagt dus bij aan een flink deel van de winstgevendheid van Regeneron. Zoals gebruikelijk is in de biotech industrie heeft Regeneron een patent op dit medicijn. Zij zijn dus de enige die dit medicijn mogen produceren en verkopen (of iemand anders namens hun). Helaas loopt dit patent af in Amerika en in 2022 en 2025 ook in Europa. Dat betekent dat concurrenten een soortelijk medicijn mogen produceren en verkopen en Novartis is hier al mee bezig. 

De markt ziet dit natuurlijk ook en is daarom huiverig voor de toekomstverwachtingen van Regeneron. Het is aan Regeneron om die verwachtingen te verhogen door goede resultaten neer te zetten met hun huidige medicijnen pijplijn. Die pijplijn zit in ieder geval propvol en hun nieuw medicijn Libtayo (reeds goedgekeurd door de FDA) heeft in ieder geval de potentie om de nieuwe kaskraker te worden.

Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?

Maak kennis met Warren Buffett 

Leer hoe je geweldige bedrijven spot

Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken

Download het e-book Gratis

Euronext

Ja deze kennen we allemaal als bedrijf. Maar heb je al weleens gekeken naar het aandeel? Euronext is het bedrijf achter verschillende beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Oslo, Lissabon, Dublin en in 2021 ook Milaan. Daarnaast bezitten ze ook wat databedrijven. Ze verdienen hun geld met ‘toegangstickets’ voor bedrijven tot de beurs (19% van de omzet), het aansluiten van de brokers (56% van de omzet) en het leveren van data aan banken en handelshuizen (19% van de omzet). Euronext is een type bedrijf dat het altijd wel goed doet en als er veel reuring of onrust is op de beurs doen ze het zelfs uitstekend. Omdat ze in veel landen de enige aanbieder zijn hebben ze soms een monopoliepositie. Dat maakt dit aandeel een echt moat aandeel!

De cijfers van Euronext

Waar we bij Regeneron nog een beurswaarde van $50 miljard zagen, is dat hier maar ongeveer €6 miljard. Met die waarde hebben ze mooi wel een omzet in 2020 van €838 miljoen en een winst van €297 miljoen. Niet slecht toch? En daarbij hebben ze een netto winstmarge van 35%. Ze hebben €657 miljoen op de balans en de schuld bedraagt €1,3 miljard.

De kansen voor Euronext

Met de overname van de beurs in Milaan (Borsa Italiana) heeft Euronext een klein broertje erbij gekocht. Dit zorgt voor meer omzet (en dus meer winst) en vergroot Euronext haar monopoliepositie. Omdat de activiteiten ongeveer hetzelfde zullen zijn, moeten er synergievoordelen optreden, wat kan leiden tot besparingen (meer winst dus). Op de korte termijn zien we dat het ook wat onrustig is op de beurs. Hoe onrustiger, hoe beter voor Euronext want zij zullen meer bevraagd worden door de brokers die op hun beurt weer meer orders uitvoeren voor ons als klant. 

De bedreigingen voor Euronext

Met de overname van Borsa Italiana is een fors bedrag verbonden. Het overnamebedrag was €4,3 miljard en dat weegt zwaar op een beurswaarde van €6 miljard. Euronext twijfelt nog hoe ze deze overname precies gaan bekostigen. Waarschijnlijk wordt het een combinatie van een bedrag uit eigen middelen (verlaging van de cashpositie) een extra schuld (verhoging van de rentelasten) en een extra uitgifte van aandelen (verwatering van de waarde voor beleggers). Dat kan een bittere pil zijn voor beleggers. Zeker omdat nu nog niet precies duidelijk is hoe en wat. 

LexinFintech Holdings

Van Amerika naar Europa door naar China en dan komen we uit bij een Small Cap genaamd LexinFintech Holdings van nog geen $2 miljard aan beurswaarde. LexinFintech verstrekt (indirect) krediet aan de Chinese consumenten die aankopen doen in de online retail (o.a. via JD.com). Indirect want zij zijn zelf geen bank maar de tussenschakel tussen kredietverstrekkers en consumenten. Zij focussen zich op de jonge, geschoolde Chinees en weten het voor elkaar te krijgen om een bovengemiddeld terugbetaal-percentage te realiseren. Ze zijn op dit moment bezig met een ‘betaal later’ functie zoals Klarna in Europa is. Dat zou een primeur zijn in China. Ik heb bij DEGIRO overigens een kleine positie in LexinFintech. Hier vind je al mijn beleggingen terug.  

De cijfers van LexinFintech

Dit is een typisch groeibedrijf. De afgelopen 5 jaar heeft LexinFintech een groei laten zien van gemiddeld 40% per jaar. En komend jaar wordt er weer verwacht dat dit bedrijf flink groeit. Ondanks dat heeft het bedrijf nu een pe ratio van 12 en volgend jaar wordt een pe ratio van 5,6 verwacht. De winstmarge is niet erg bijzonder met 5,13% maar is vrij vergeeflijk voor een groeiend bedrijf. Ze hebben genoeg geld in kas om zowel op korte termijn als lange termijn de schulden te kunnen betalen.

De kansen voor LexinFintech

De middenklasse in China groeit nog steeds door en dat gaat hand in hand met de sterke groei van de e-commerce. Voor iedere (jonge) Chinees die geen geld heeft, kan een consumptieve lening afsluiten bij LexinFintech. Dat zorgt ervoor dat LexinFintech in een goede positie zit op het juiste moment. Een jaarlijkse groei van +25% is goed mogelijk en als ze het uitgesteld betalen goed weten te introduceren zijn ze de eerste speler op de Chinese markt. 

De bedreigingen voor LexinFintech

Tja. Chinese groeibedrijven. Heb je ooit de China Hustle gezien op Netflix? Dan weet je dat niet elk Chinees bedrijf te vertrouwen is. Ik wil zeker niet al deze bedrijven over 1 kam scheren (ik heb tenslotte zelf ook aandelen) maar er is altijd een bepaalde mate van onzekerheid bij dit soort aandelen. Is die groei wel echt? Afgelopen jaar is het management bijvoorbeeld vervangen vanwege fraude. Een andere bedreiging is de Chinese overheid die strakker aan de financiële teugels trekt door bijvoorbeeld de hoge rentepercentages aan banden te leggen. Gelukkig heeft LexinFintech daar niet veel last van maar het is goed om te weten dat de Chinese overheid meekijkt bij dit soort fintech bedrijven. 

Update: Op 18 maart 2021 heeft LexinFintech haar Q4 resultaten gepresenteerd. Deze zijn niet getoetst door een accountant. Gezien het fraude incident van vorig jaar met de vorige directie vind ik deze keuze erg vreemd. Het onderstreept nogmaals het risico van sommige Chinese aandelen. 

2 gedachten over “3 Interessante aandelen die je waarschijnlijk nog niet kent”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *