Inhoudsopgave
Waar kijk je naar bij een dividend ETF bij DEGIRO?
Eén van de belangrijkste onderdelen om naar te kijken bij een ETF met veel dividend bij DEGIRO zijn de kosten. Hoe lager de kosten, hoe meer rendement er overblijft. Daarnaast is het belangrijk om naar de prestaties te kijken van de dividend ETF ten opzicht van een benchmark, in dit geval de 50 grootste aandelen van Europa (Stoxx50). En natuurlijk is het dividend bij een ETF als deze belangrijk!
iShares Euro Dividend UCITS ETF
De eerste dividend ETF is er direct 1 uit DEGIRO Kernselectie. Dat betekent dat je geen aankoopkosten hebt. Overigens is deze dividend ETF genoteerd aan de Amsterdamse beurs dus je hebt ook nog geen beurskosten (à €2,50,- per jaar). De beheerskosten zijn met 0,40% behoorlijk laag. Met deze ETF heb je een spreiding over verschillende eurolanden (dus geen VK en Zwitserland) waarvan Duitsland, Frankrijk en Nederland de grootste posities innemen. De grote jongens in deze ETF zijn Aegon, NN, Telecom Italia, Covivio, Porsche, Deutsche Post, Publicis Groupe en BMW.
Qua rendement is het niet erg goed in vergelijking met de Stoxx50 (zwarte lijn in de grafiek). Daarbij moet wel genoteerd worden dat het dividend in de onderstaande grafiek niet is meegerekend. Het dividend wordt dus uitgekeerd (distributing) en belandt dus niet terug in de ETF (accumulating). Het rendement is op dit moment 3,21%.
iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF
Droom jij ook alweer van de verre oorden? Misschien zelfs het verre oosten? Dan brengt deze dividend ETF je misschien wel een stuk dichterbij! In deze dividend ETF zitten bedrijven uit Australië, Nieuw Zeeland, Hong Kong, Singapore en Japan. Dat zijn de toch wat meer gevestigde landen in het verre oosten. De beheerskosten zijn daarom ook wat hoger met 0,59% wat vrij logisch is. Het dividendrendement is prima met 3,13%. Ook deze ETF zit in de kernselectie en is te verkrijgen via de Amsterdamse beurs. Dat scheelt weer transactie- en beurskosten bij DEGIRO! In vergelijking met de Stoxx50 presteert het ongeveer hetzelfde als het Europese dividend broertje die we net hebben besproken. Ook hier valt het rendement wat tegen over een periode van 5 jaar (maar ook hier is het dividend niet herbelegd in de ETF).
iShares Dow Jones U.S. Select Dividend UCITS ETF (DE)
Nou tot nu toe niet veel soeps als we een vergelijking maken met de Stoxx50. Dat kan beter. We stappen dus af van de keuzes uit de Kernselectie en komen dan op deze dividend ETF uit met alleen maar aandelen uit Amerika. Denk hierbij aan Wells Fargo, Altria, Exxon Mobil, HP, Philip Morris en Seagate Technology. Het heeft een dividend van 2,32% en de beheerskosten zijn 0,31%. Erg schappelijk dus. De prestaties ten opzichte van de Stoxx50 zijn al een stuk beter! En dan is het dividend er dus eigenlijk nog niet eens bij meegerekend.
tip: deze dividend ETF komt al erg in de buurt van de beleggingsstrategie Dogs of the Dow!
Een beetje teleurstellend he?
Het dividendrendement is niet echt geweldig he. Dat komt omdat veel bedrijven door de corona pandemie het dividend flink hebben teruggeschroefd. Maar dat kan ook een reden zijn om juist nu in zo’n soort ETF te investeren. Want zodra deze bedrijven weer dividend gaan uitkeren (of het huidige dividend verhogen), kunnen ook de prijzen van de aandelen stijgen. Dan zit jij mooi goedkoop op de eerste rij!
Houd je ook rekening met de dividendbelasting?
Ook bij een ETF is het goed om te kijken naar de dividendbelasting. Waar kijk je dan naar? Als eerste naar het land waar de beheerder van de ETF is gevestigd. De bovenste dividend ETFs zijn gevestigd in Ierland (0% dividendbelasting) en Duitsland (26,375%). Hoe minder hoe beter. Als je je hier in wilt verdiepen, kun je dit artikel over de dividendbelasting lezen.
Een goede aanrader om volledig de dividendbelasting te ‘ontwijken’ is de VanEck Vectors Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF (ticker: TDIV. ISIN: NL0011683594). Omdat VanEck in Nederland is gevestigd, kunnen ze alle dividendbelasting terugvragen en heb je dus geen dividendlekkage.
Dividend kan een erg belangrijk onderdeel worden voor een belegger. Het is in ieder geval een onderwerp waarin iedereen zich (een beetje) moet verdiepen. Misschien zijn deze artikelen wel interessant:
Deze onderwerpen zijn interessant:
Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.
Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: