5 tips om een etf te vergelijken

5 Tips om een ETF te vergelijken

De meeste mensen die beleggen, hebben wel een ETF. Er zijn wel duizenden ETFs en hoe vergelijk je die dan? Waar moet je op letten? In dit artikel geef ik 5 tips hoe je een ETF kan vergelijken.

Een ETF is een mandje met aandelen of een ander beleggingsproduct zoals een obligatie. Ze zijn ideaal om meer spreiding aan te brengen. Spreiding is belangrijk. Ik heb een apart artikel geschreven over wat een ETF is en wat de voordelen zijn

Tip: Vind jij het ook zo lastig om een ETF naam te lezen en te begrijpen? Na het lezen van dit artikel niet meer!

Hoe kan je beleggen in ETF’s?

Je kunt beleggen in ETF’s bij een online broker, zelf gebruik ik hiervoor DEGIRO aangezien je bij deze partij geen extra transactiekosten betaalt over ETF’s binnen de kernselectie. Klik hier om direct een account te openen bij DEGIRO.

ETF vergelijken op ‘soort’

Omdat spreiden één van de belangrijkste redenen is om een ETF te pakken, is het goed om te kijken naar de spreiding van de ETF. Je kunt hierbij op verschillende manieren naar de ETF kijken en vergelijken:

Allereerst is het goed om te kijken naar de spreiding op basis van regio’s (continenten) of landen. Zitten alle aandelen uit de ETF in één land of in meerdere landen? Als in de ETF niet slechts een tiental bedrijven zitten, kun je ook nog kijken waar deze bedrijven hun geld verdienen. Dat is namelijk belangrijker dan de vestigingsplaats. 

Dan kun je ook kijken of alle aandelen uit de ETF ook in een bepaalde sector zitten en hoe zwaar die sector wegen ten opzichte van de andere sectoren in de ETF. Als je een sector ETF hebt, zal dit waarschijnlijk erg beperkt zijn. 

Vervolgens kun je kijken naar het aantal aandelen in de ETF. Zijn het er (maar) 20 of zijn het er wel duizenden!

Als laatste kun je ook kijken naar de verschillende type ETF. Zo zijn er ook ETFs met een hefboom!

ETF vergelijken op beheerkosten

Je kunt een ETF ook vergelijken op basis van de beheerkosten. Voor elke ETF betaal je lopende kosten. Dit wordt ook wel eens LKF (lopende kosten factor) genoemd. Dat zijn kosten die elk jaar terugkomen en die worden verwerkt in de koers. Je betaalt dus niet elk jaar een bedrag maar dat snoept de beheerder af van het rendement. Hoe lager de kosten hoe meer rendement je overhoudt. Dit is dus een belangrijke stap als je een ETF gaat vergelijken. Over het algemeen zou ik de kosten zo beoordelen:

ETF vergelijken op dividend

Je kunt een ETF ook vergelijken op basis van het dividend. Sommige ETFs betalen namelijk geen dividend uit en andere wel. Dat is sterk afhankelijk van het type aandelen dat in de ETF zit. Dan kun je ook nog kijken of de ETF het dividend direct herbelegt (accumulating) of het cash aan jou uitkeert (distributing). Voor Belgen heeft fiscaal gezien een herbeleggende ETF de voorkeur, voor Nederlanders is er niet direct een voorkeur.

En als laatste is er ook nog het dividendlek. Dat is een deel van de dividendbelasting, die je niet terug kan vragen aan bij de belastingdienst (voor Nederlanders). Dat dividend ‘lekt weg’ als het wordt uitbetaald. Je herkent een ETF die géén dividendlek heeft aan de ISIN code. Dat is een unieke code voor een ETF. Als de ISIN code begint met NL, dan is er geen sprake van een dividendlekkage. Dat levert soms wel 0,50% méér rendement op per jaar! 

Tip: ik heb een artikel met 3 interessante dividend ETFs.

ETF vergelijken op duurzaamheid

Voor sommigen is dit heel belangrijk als ze een ETF vergelijken en anderen geven er niks om. Het ESG keurmerk. Dat is een keurmerk dat staat voor Environmental, Social & Governance. Als je een ETF koopt met een ESG keurmerk, dan zitten er alleen aandelen in van bedrijven met een duurzame bedrijfsvoering. De ESG wordt altijd uitgedrukt in een score opgezet door de organisatie Thomson Reuters. 

Dit keurmerk is er nog niet lang dus het is nog niet met zekerheid te zeggen of bedrijven met een hoge ESG score het beter doen dan bedrijven met een lage ESG score. Goldman Sachs (een grote Amerikaanse zakenbank) heeft hier wel onderzoek naar gedaan en geeft aan dat de 25% best scorende bedrijven het 20% beter doen dan de 25% slecht scorende bedrijven.

ETF vergelijken op transactiekosten

Zoals bij elk beleggingsproduct zijn er transactiekosten. Dat is bij een ETF niet anders en daarom is het ook goed om dit mee te nemen in je vergelijking. Veel beleggers kopen maandelijks een ETF via de DCA methode. Vooral als je dus (bijvoorbeeld) maandelijks belegt met een klein bedrag, zijn de transactiekosten extra belangrijk. 

Vaak is een ETF te koop via verschillende beurzen. Niet alle beurzen hebben dezelfde transactiekosten bij je broker. De plek waar de ETF te koop is, kun je dus meenemen in je vergelijking. 

Tip: kijk eens naar DEGIRO Kernselectie. Dat is een lijst met 200 ETFs die je zonder transactiekosten kan kopen bij DEGIRO.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *