Aandelen spreiden; dit zijn jouw opties

Aandelen spreiden; hoe kan je dit het beste doen?

Het spreiden van aandelen kan erg belangrijk zijn om je risico’s omlaag te brengen als belegger. Maar hoe doe je dan risico’s spreiden bij aandelen en waar kijk je naar? In dit artikel nemen we een aantal opties door.

Waarom zou je überhaupt moeten spreiden in je aandelen? Tenslotte als je gelooft in een aandeel waarom dan niet all-in? Nou, ten eerste; je hebt wel een punt. Maar je moet je dan wel afvragen hoe goed jouw onderbouwing voor de keuze voor dat aandeel is. Geen één aandeel is perfect en je kunt als mens niet met álle factoren rekening houden die spelen rond een bedrijf. Met meer aandelen verspreid je dus de risico’s, verminder je de volatiliteit in je portefeuille en is het daardoor makkelijker vol te houden omdat je minder emotioneel zal zijn. 

Dus dit zijn de opties.

Aandelen spreiden over sectoren

De eerste optie om aandelen te spreiden is door te kijken naar verschillende sectoren. Als je alleen maar softwarebedrijven hebt en er wordt een virus ontdekt die alle software gratis beschikbaar maakt, dan gaat dat natuurlijk ten koste van de omzet van deze softwarebedrijven. Spreiden van aandelen over verschillende sectoren is dus belangrijk.

Als je toch meerdere bedrijven wilt uit dezelfde sector, dan is het een idee om te kijken naar de risico’s en daarop in te spelen. Met het hack risico kun je er bijvoorbeeld kiezen voor een softwarebedrijf gespecialiseerd in cybersecurity. 

En als ander voorbeeld; je hebt bedrijven die profiteren van een hoge olieprijs (Shell) maar ook die profiteren van een lage olieprijs (Air France-KLM). Dit noemen ze een negatieve correlatie. 

Aandelen spreiden over verschillende regio’s

Bam. Tsunami 2011 in Japan. Binnen 4 dagen zakt de beurs van Japan (Nikkei 225) met ongeveer 22%. Mooi balen als je alleen maar aandelen uit dat ene land had. Heb jij even geluk dat je vooral in de S&P500 in USA zat. Die beurs daalde in diezelfde periode van 4 dagen maar 2,35%. Toch een klein verschil he? Gebeurtenissen vinden plaats op de meest onverwachte momenten bij de meest stabiele landen en bedrijven. Zorg dus altijd dat je belegt in meerdere landen! Je kunt hierbij natuurlijk naar de beurs kijken, maar uiteindelijk draait het niet alleen om de plek van de notering maar om de winstgevendheid van het bedrijf. Je zou dus eigenlijk moeten kijken in welke landen of regio’s het bedrijf zijn omzet haalt. Zo is het onzinnig om bijvoorbeeld Alibaba te bestempelen als een Chinees bedrijf terwijl het zijn omzet haalt over de hele wereld!

Groei versus waarde

Een aandelenportefeuille vol met groeiaandelen? Dan zul jij flink schrik hebben als de marktrente stijgt! Probeer daarom te spreiden tussen groei- en waardeaandelen. Het verschil tussen groei- en waardeaandelen is niet altijd even duidelijk maar kijk hiervoor bijvoorbeeld naar de PE ratio.

Cyclische aandelen

De economie heeft zijn ups and downs. We hebben werk en geven geld uit en daarna worden we werkeloos en moeten we besparen en bezuinigen. Je hebt bedrijven die prima presteren, ondanks een economische crisis zoals Ahold en Unilever. Want we moeten gewoon blijven eten toch? Je hebt ook bedrijven die juist wel reageren op economisch barre tijden zoals bedrijven in de staalproductie zoals ArcelorMittal. 

Dan heb je ook nog vroeg- en laat-cyclische bedrijven. Bouwbedrijven komen bijvoorbeeld altijd laat in de economische opgang en gaan dus pas relatief laat veel geld verdienen. Daarvan kun je profiteren en een mix zorgt ervoor dat je in elke fase van de economie kan groeien met je goed gespreide portefeuille.

Large cap en small cap

Je hebt grote en kleine bedrijven. Die gedragen zich vaak verschillend. Het spreiden van aandelen op basis van de grootte van bedrijven kan dan een goede optie zijn. Alleen small caps zorgt er bijvoorbeeld voor dat je portefeuille erg volatiel kan zijn. Niet iedereen vindt dat prettig.

Met hoeveel aandelen spreiden?

Hier is erg veel discussie over. Sommigen vinden spreiden zelfs onzin. Ik sta daar niet achter. Spreiden heeft wel degelijk een goede functie omdat het naïef is om te denken dat je aandelen alleen maar omhoog bewegen. Dus áls we ervan uitgaan dat spreiden van aandelen wél nuttig is, hoeveel aandelen moet je dan hebben? Ik ga meestal uit van een minimum van 10 en een maximum van 50 maar het hangt ook af van je eigen beleggingsstijl. Als jij van 50 bedrijven het nieuws bij moet houden, dan is 50 wel erg veel. Als jij slechts 1x per jaar een keuze moet maken (zoals met beleggingsstrategie Dogs of the Dow) dan zijn 50 aandelen weer redelijk makkelijk bij te houden. Denk hierbij ook aan de transactiekosten natuurlijk! Waarom noem ik het getal 50? Omdat je met 50 aandelen (goed gespreid natuurlijk) bijna dezelfde volatiliteit hebt als met een veelvoud daarvan. Kortom meer dan 50 aandelen zorgt niet voor minder volatiliteit en risico’s. 

Toch vinden veel beleggers 50 aandelen te veel en daar ben ik het wel mee eens. Ongeveer 20 lijkt mij wel acceptabel en makkelijk bij te houden.

Direct spreiden of opbouwen van aandelen?

Als je begint met beleggen heb je vaak nog geen groot bedrag te besteden. Moet je dan direct al spreiden of opbouwen? Persoonlijk zou ik kiezen voor opbouwen. Want stel je hebt nu €1000,- en je wilt beginnen. Als je daar 20 aandelen van moet kopen, dan kunnen de aandelen een maximale prijs hebben van €50,-. Dan vallen veel aandelen al af. En wanneer je weer een mooi bedrag wilt beleggen (bijvoorbeeld weer €1000,-), dan ben je nog steeds zo beperkt. En dan zijn er natuurlijk nog de transactiekosten. In dit geval zou ik eerder 2 posities van €500,- innemen en dan elke keer uitbouwen. Dit verhoogt wel het risico en de volatiliteit maar hierdoor krijg je een ruimere keuze in aandelen én voorkom je hoge transactiekosten.

Aandelen spreiden en ETF

Als je zowel aandelen als ETFs hebt, dan heb je natuurlijk al een deel van je geld goed gespreid zitten. Is dit bijvoorbeeld 50/50? Dan kun je misschien wel met 5 tot 10 aandelen klaar zijn in plaats van 10 tot 20 aandelen als je 100% in losse aandelen zit. Het is dan wel goed om te kijken naar de aandelen die in de ETF zitten want misschien is er wel overlap met de losse aandelen die je bezit.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *