Review Spotify; voor zowel muziek- als aandelen liefhebbers

We kennen het allemaal en voor sommigen (zoals ik) is het niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Deze keer review ik het boek Spotify. Een prachtig verhaal over Daniel Ek en Martin Lorentzon die samen Spotify oprichtte en het bedrijf maakte tot hét techbedrijf van Zweden. We bespreken het boek en ik laat zien waarom het boek Spotify interessant kan zijn voor beleggers.

Spotify review boek

Spotify is een boek dat gaat over het bedrijf. Opgericht als kleine start-up in Zweden moet het bedrijf opboxen tegen tegen de grote techbedrijven in Amerika. En daarnaast heeft het nog een uitdaging, namelijk; de grote platenmaatschappijen (die de rechten van veel liedjes beheren) overhalen om mee te doen op het platform van Spotify.

Maar wat heb je hier nou aan als belegger? Allereerst is het een goed boek, leest het als een echt verhaal en dat is toch ook wel fijn! Maar het geeft je een inkijkje in de wereld van de grote techbedrijven die elkaar uit de markt proberen te slaan en zie je een sector (muziek) die naarstig op zoek is om zichzelf staande te houden tegen de digitale piraterij. Je ziet goed waar een start-up allemaal tegenaan kan lopen en welke uitdagingen er zijn. Wist je bijvoorbeeld dat mensen snel afhaken als een liedje niet snel genoeg gestart wordt? Dat zou killing zijn voor een bedrijf als Spotify. Doordat je het succes leest van Spotify leer je dus ook hoe makkelijk andere bedrijven kunnen falen. Dat maakt je bewust van de risico’s die je neemt bij startende techbedrijven. 

De auteurs

Over de auteurs, Jonas Leijonhufvud en Sven Carlsson, is niet veel bekend. Jonas werkt bij de Zweedse variant van het Financieel Dagblad en is als journalist extra geïnteresseerd in techbedrijven. Andere bekende werken van hem zijn een interview met Jeff Bezos (CEO van Amazon) toen de IT bubble in 2000 knapte.

De lessen uit Spotify

Ondanks dat het boek Spotify niet gericht is aan beleggers, kunnen we er wel veel van leren:

Spotify kopen?

Dit boek is erg geschikt voor beleggers die zich willen verdiepen in disruptieve bedrijven. Je ziet dan erg goed waar een bedrijf als Spotify tegenaan kan lopen. De uitdagingen zijn zo enorm dat veel bedrijven dit niet na kunnen doen en niet overleven. Het boek leest lekker weg en is dus ook leuk om ‘gewoon’ te lezen. Het boek is een must have voor iedereen die in Spotify belegt of wil beleggen!

boekreview review spotify Jonas leijonhufvud
Storytel

De eerste maand is gratis!

Dit boek kun je ook luisteren via Storytel. Met Storytel luister je al naar duizenden boeken voor een vast en laag bedrag per maand.

Is dit niet het boek dat je zoekt? Ik heb een aparte pagina met veel meer boekreviews

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *