Laatst kwam ik Corum Investments tegen. Een vastgoedfonds waarin je als particulier kunt investeren en je een maandelijks dividend kunt ontvangen. In deze diepgaande beoordeling zullen we de verschillende aspecten van Corum onderzoeken, waaronder de belangrijkste kenmerken, ervaringen van gebruikers en de algehele prestaties van het platform. Aan het einde van deze Corum Investment review weet je alles wat je moet weten om een beslissing te nemen.
Klik hier voor meer informatie & begin met beleggen in vastgoed met Corum Investment.
Inhoudsopgave
Wat is Corum Investments?
Corum is een gerenommeerd vastgoedfonds dat particuliere beleggers de mogelijkheid biedt om te investeren in hoogwaardige vastgoedprojecten. Met een solide reputatie en een trackrecord van succes heeft Corum een vertrouwde naam opgebouwd binnen de beleggingsgemeenschap. Het platform stelt beleggers in staat om te profiteren van de voordelen van vastgoedinvesteringen zonder de typische rompslomp die gepaard gaat met direct eigendom. Het biedt daarnaast ook wat meer betrokkenheid dan bijvoorbeeld beleggen in een REIT (beursgenoteerd vastgoed).
Corum is opgericht in 2011 en beheert vastgoed en heeft meer dan 4 miljard euro geïnvesteerd. In 2012 beheren ze ook commercieel vastgoed en ze zijn actief in 16 verschillende landen, in 6 verschillende sectoren met 4 verschillende valuta. Je past dus direct spreiding toe als je gaat beleggen in Corum. Ze stellen een rendementsdoelstelling van 6% en die wordt meestal overtroffen (alhoewel dat natuurlijk geen garanties zijn voor de beleggingen voor de lange termijn).
Corum verdient op 3 manieren geld, namelijk:
- Uit huurinkomsten
- Waardestijging van het vastgoed
- Opbrengsten uit het verkoop van vastgoed
In Nederland vallen ze onder de naam Corum Investments en bieden ze twee verschillende vastgoedfondsen aan.
De vastgoedfondsen van Corum
Corum biedt in Nederland twee vastgoedfondsen aan, namelijk; Corum XL en Corum Origin.Corum Origin
Via het vastgoedfonds Corum Origin beleg je exclusief in Europees vastgoed. Je kunt deelneme met een minimale inleg van €1.135,- en meer dan 99,5% van alle panden is op dit moment verhuurd. Ze zijn erg betrokken bij hun huurders en zien ze als partners. Dat verhoogd de kans dat de panden verhuurd blijven. De gemiddelde huurperiode is op dit moment zo’n 8 jaar. De aandeelhouders zijn daardoor langer verzekerd van de dividend uitkering dit op dit moment (in 2022) 6,88% is. Daarnaast is de waarde in 2022 gestegen met 4,13% van de participaties.Hieronder zie je de behaalde rendementen uit het verleden en sinds oprichting van het fonds.Corum XL
Corum XL is het vastgoedfonds dat is opgericht in 2017 en investeert in wereldwijd vastgoed. In dit fonds kun je al beleggen met €195,-. Alle panden zijn op dit moment verhuurd en dat is uiteraard goed voor een stabiele stroom aan huurinkomsten. Ook hier gaat het vooral om de lange termijn en is de gemiddelde vaste huurperiode zo’n 9 jaar. In 2022 was het bruto dividend zo’n 5,97% en de waardestijging 3,17%. Net als bij Corum Origin wordt het dividend elke maand uitgekeerd.Het rendement van Corum XL vind je hieronder:Kosten bij Corum
Beleggen bij Corum Investements werkt iets anders dan ‘gewoon op de aandelenbeurs’. Bij elke aankoop rekenen ze ongeveer 12% kosten. Dan maakt het niet uit of je 1 jaar of 30 jaar de aandelen vasthoudt. De kosten worden overigens pas in rekening gebracht als je de aandelen weer verkoopt aan Corum (en niet als je de aandelen verkoopt aan een ander persoon). Je ontvangt overigens over het volledig geïnvesteerd bedrag dividend en waardestijging (dus ook over de kosten). In die 12% zitten de kosten voor het werven van kapitaal, beheren van de vastgoedobjecten en andere administratieve handelingen. Alles dus. En hierbij maakt het dus niet uit of je 1 jaar of 30 jaar de aandelen vasthoudt; er wordt gewoon 12% afgerekend van het geïnvesteerde bedrag bij verkoop van de aandelen.Dat klinkt als een hoog percentage (en dat is het ook) maar moedigt wel aan om lang te beleggen in Corum Investments. Dan smeer je dit percentage uit over de jaren en maakt het een stuk goedkoper.Voor de meest actuele kostenstructuur kun je hier kijken.Veiligheid bij Corum
Afgezien van de risico’s (daarover later meer), is Corum veilig om in te beleggen. De Corum fondsen zijn SCPI’s (Société Civile de Placement Immobilier). Een SCPI is een frans beleggingsfonds voor de aankoop, beheer en verkoop van verhuurde vastgoedobjecten. DE AMF (Franse toezichthouder) houdt toezicht op de organisatie voor de SCPI-markt en staat maximaal 40% vreemd vermogen toe. 40% van de balans mag dus bestaan uit geleend geld. In december 2020 was dit 20% en dat is in vergelijking met andere fondsen, vrij laag.
Je krijgt natuurlijk je eigen account waar je inzicht krijgt in je beleggingen en acties uit kan voeren. Dit is uiteraard een beveiligd account.
Voordelen van investeren bij Corum
Als je overweegt om te investeren met Corum, zijn er verschillende voordelen die het platform biedt. Laten we eens dieper ingaan op enkele van de belangrijkste voordelen:
1. Diversificatie van portefeuille
Corum stelt beleggers in staat om te investeren in een breed scala aan vastgoedcategorieën, waaronder residentieel, commercieel en logistiek vastgoed. Door uw investeringen te spreiden over verschillende categorieën, kunt u het risico minimaliseren en profiteren van verschillende marktomstandigheden.
2. Hoogwaardige vastgoedprojecten
Een van de grootste voordelen van investeren met Corum is de toegang tot hoogwaardige vastgoedprojecten. Het platform voert grondig due diligence-onderzoek uit voordat het investeringsmogelijkheden aanbiedt, waardoor alleen de meest veelbelovende projecten worden geselecteerd. Dit geeft beleggers gemoedsrust en vertrouwen in hun investeringen.
3. Professioneel Beheer
Corum heeft een ervaren team van professionals die zorgen voor het beheer van de vastgoedportefeuille. Dit team neemt de verantwoordelijkheid voor het dagelijkse beheer, inclusief het vinden van huurders, het onderhouden van de eigendommen en het maximaliseren van de rendementen voor investeerders. Dit betekent dat u kunt profiteren van passieve inkomsten zonder u zorgen te hoeven maken over de operationele taken.
4. Maandleijks dividend
Corum heeft als doel dat je maandelijks dividend ontvangt. Als je op zoek bent naar een passief inkomen voor de lange termijn (beleggingshorizon van minimaal 10 jaar), dan kan dit een goede optie zijn. Let wel op dat dividend nooit gegarandeerd is en resultaten uit het verleden bieden niet de garantie dat dividend altijd wordt uitgekeerd.
Nadelen van investeren bij Corum
Elke investering heeft voor- en nadelen. Wij willen ook graag de nadelen benoemen zodat je een afgewogen keuze kan maken.
1. Niet voor het snelle geld
De looptijd van je investering is altijd lang als je belegt in vastgoed. Stap dus niet in het fonds om binnen een jaar miljonair te zijn.
2. Geen data over slechte tijden
Corum bestaat sinds 2011. Dat is op het dieptepunt van de Nederlandse vastgoedmarkt. Er is dus geen aantoonbaar bewijs hoe dit fonds presteert in slechte tijden. Elke belegging kent natuurlijk risico’s. Beleg je in vastgoed dan moet je de risico’s goed herkennen voordat je instapt. Dit geldt natuurlijk voor elke belegging en ook voor dit soort grotere vastgoedfondsen.
3. Verhandelbaarheid is beperkt
Als je belegt in vastgoedfonds Corum Investments, koop je aandelen van de groep. Als er weer genoeg geld is, gaat Corum de markt op om vastgoed te kopen. Als je wil verkopen, kun je de aandelen overdragen aan een andere persoon (bijvoorbeeld jouw kinderen) maar de meeste zullen ervoor kiezen om de aandelen terug te verkopen aan Corum Investment. Bij die laatste optie, moeten de aandelen weer uitgegeven worden aan kopers óf moet Corum vastgoed verkopen. Als te veel beleggers ineens (zoals bij een crisis) ervoor kiezen om aandelen te verkopen, is Corum genoodzaakt om vastgoed te verkopen (tegen een lage prijs, want het is crisis) óf door aandeleninkoop stop te zetten. Je blijft dan zitten met je aandelen. Meestal is dat op de lange termijn geen probleem en herstelt zoiets als Corum vastgoedfonds wel weer maar als je het geld dan echt nodig hebt, is dat zeker een risico.
Ervaringen van gebruikers
Bij het beoordelen van een investeringsplatform is het ook belangrijk om de ervaringen van andere gebruikers te overwegen. We hebben grondig onderzoek gedaan en feedback verzameld van huidige Corum-beleggers. Hier zijn enkele opmerkingen die we hebben ontvangen:
“Corum heeft mijn verwachtingen overtroffen als het gaat om rendement en betrouwbaarheid. Ik voel me veilig in de wetenschap dat mijn geld wordt geïnvesteerd in solide vastgoedprojecten.”
“Het platform van Corum is gebruiksvriendelijk en transparant. Ik kan gemakkelijk mijn investeringen volgen en de rapporten bekijken. Dit geeft me vertrouwen in de prestaties van mijn portefeuille.”
“Ik waardeer de diversificatiemogelijkheden die Corum biedt. Ik kan mijn investeringen spreiden over verschillende vastgoedcategorieën, wat me helpt om risico’s te verminderen.”
Conclusie Corum review
Na een grondige beoordeling van Corum kunnen we concluderen dat het platform een uitstekende optie is voor beleggers die geïnteresseerd zijn in vastgoedinvesteringen voor de lange termijn. Met diverse portefeuilles, hoogwaardige vastgoedprojecten en professioneel beheer biedt Corum een betrouwbare en winstgevende investeringsmogelijkheid.Wil je jouw portefeuille diversifiëren en profiteren van passieve inkomsten? Overweeg dan zeker om te investeren met Corum.Klik hier om direct naar de officiële website te gaan en meer te weten te komen over deze investeringsoptie.Dividend kan een erg belangrijk onderdeel worden voor een belegger. Het is in ieder geval een onderwerp waarin iedereen zich (een beetje) moet verdiepen. Misschien zijn deze artikelen wel interessant:
- Wat is dividend en hoe werkt het?
- De voordelen van dividendaandelen
- De nadelen van dividendaandelen
- 10 fouten van dividend beleggers
- 3 Dividend ETFs
- 3 dividendaandelen voor 2022
- 4 hoog dividend aandelen
- Analyse van dividendaandeel Unilever
- Zo check je of het dividend veilig is
- Dividend aristocraten; alles wat jij moet weten
- Yield on Cost uitgelegd
- Wanneer ontvang je dividend?
- Beleggingsstrategieën met dividend
- Hoe zit het met dividendbelasting?
- Wat is dividendlekkage?
- Wat is W8BEN formulier voor verlaagde dividendbelasting?
- VanEck Dividend ETF vs Vanguard All-World High Dividend ETF
Deze onderwerpen zijn interessant:
Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.