Inhoudsopgave
Wat betekent beleggen in de AEX?
Beleggen in de AEX betekent beleggen in Nederland. Waar moet je op letten en wat zijn je opties? We bespreken het allemaal in dit artikel en wat beleggen in de AEX inhoudt.
AEX betekent Amsterdam Exchange Index. Het is een verzameling van de 25 meest waardevolle beursgenoteerde bedrijven op de Amsterdamse Beurs Euronext. De AEX is het gewogen gemiddelde van de koers van deze bedrijven. Onder de AEX heb je nog de AMX en de AScX.
Zoals aangegeven is de AEX een gewogen index. Hoe groter de beurswaarde van een bedrijf, hoe groter het percentage is van dat bedrijf in de index. Het maximale percentage in de index is echter wel 15%. Dus als een bedrijf naar marktwaarde 30% is, kan het in de index niet een grotere weging hebben dan 15%.
Omdat de beurswaarde van individuele bedrijven op en neer gaat, kan het voorkomen dat een bedrijf uit de AEX verdwijnt en ‘degradeert’ naar de AMX. Vanuit de AMX kunnen bedrijven dus ook promoveren naar de AEX als het bedrijf (naar beurswaarde) groter wordt dan de kleinste bedrijven in de AEX. Deze switch (een herweging van de index) vindt in ieder geval elk jaar plaats maar soms 2x per jaar.
Op dit moment (mei 2021) zitten de volgende bedrijven in de AEX.
De AEX is niet puur Hollandse Glorie
Eigenlijk klopt mijn eerste zin niet. Beleggen in de AEX betekent niet automatisch beleggen in Nederland. Want in de AEX zijn ook bedrijven genoteerd die niet hun (hoofdvestigings)plaats hebben in Nederland. En niet alle bedrijven verdienen (uitsluitend) hun geld in Nederland.
De koers van de AEX
Als je graag wilt beleggen in de AEX zal je vast wel eens naar de koers hebben gekeken. Dan valt je misschien op dat de koers sinds 2000 niet meer zo hoog heeft gestaan en pas recent (rond april 2021) op het niveau uit is gekomen uit 2000. 21 jaar geen vooruitgang zou je zeggen! Dat klopt echter niet.
Veel bedrijven keren dividend uit. Als dit dividend wordt uitgekeerd daalt de koers van het aandeel. Maar bij veel indices blijft de waarde van het dividend wel bestaan in de koers van de index. Bij de AEX is dat niet het geval. Als een bedrijf uit de AEX dus dividend uitkeert, daalt de koers van de AEX mee. Een vergelijking met andere beurzen (indices) is daarom niet helemaal eerlijk want dat dividend lijkt misschien niet veel maar maakt wel het verschil. Wil je het de koers van de AEX vergelijken met een andere beurs (die dus wel het dividend optelt), dan moet je kijken naar de AEX Gross Return. Deze index berekent wel met het dividend erbij.
Maar laten we nu naar de opties kijken!
Beleggen in de AEX, losse aandelen
Beleggen in de AEX, ETF
Kun of durf je geen keuze te maken bij het selecteren van een aandeel als je wilt beleggen in de AEX? Dan kun je in de gehele AEX beleggen via een ETF! Met een ETF koop je in 1 product de hele AEX. Als de AEX met 1% stijgt, stijgt jouw ETF ook met 1%. Het is dus een mandje met aandelen van de AEX. Als er een aandeel in of uit de AEX gaat, dan past de ETF zich automatisch aan.
Op de beurs kun je verschillende ETFs kopen die de AEX volgen. Dit zijn wat voorbeelden:
- iShares AEX UCITS ETF EUR (Dist)
- VanEck Vectors AEX UCITS ETF
Begrijp je niet goed wat hier staat (al die afkortingen enzo!) dan is dit artikel een aanrader.
Mijn voorkeur zou uitgaan naar de ETF van VanEck omdat deze organisatie in Nederland geregistreerd staat. Het is daarom niet veiliger maar je verliest niet een deel van je dividend door het dividendlekkage. De kosten zijn relatief laag met 0,30% per jaar en het dividend wordt uitgekeerd. De ETF zit ook nog in de kernselectie van DEGIRO waardoor je geen transactiekosten hebt. Hierdoor kun je makkelijker met kleine bedragen beleggen en gaat je rendement niet in rook op door de transactiekosten (want die zijn er dus niet).
De AEX ETF van iShares heeft dezelfde eigenschappen maar heeft wel een dividendlekkage. Ik schat in dat dit ongeveer 0,2% tot 0,3% extra rendement per jaar oplevert door het kiezen van de VanEck ETF.
Beleg ik zelf in de AEX?
Ook ik beleg in de AEX. Op verschillende manieren. Allereerst heb ik 2 aandelen die genoteerd zijn op de AEX, namelijk Ahold Delhaize en Unilever. Daarnaast heb ik een wereldwijd gespreide ETF en daar zitten ook wat aandelen in die genoteerd zijn op de AEX. Ik heb een aparte pagina met al mijn beleggingen.
Ik denk dat je als Nederlander al snel ‘een zwak’ hebt voor de AEX. Het is iets wat je vaak in het nieuws hoort en de bedrijven zijn vaak wat bekender. Dit heet een bias. Je hebt de natuurlijke neiging om te kiezen voor bedrijven of landen die je kent. Dat is natuurlijk je thuisland! Op zich niks mis mee maar laat je hier niet door beperken. Spreiden is belangrijk. Je kunt dus ook kijken naar andere bedrijven uit andere landen.
ETF is een heel bijzonder en interessant onderwerp. Deze artikelen heb ik er inmiddels over geschreven:
- ETFs en indexbeleggen uitgelegd
- Zo lees je een ETF naam
- De voordelen van een ETF
- ETF en indexfonds, het verschil
- Bouw je eigen ETF
- 10 meest gezochte ETFs in Google Keywords
- 5 ETFs die in 2021 kunnen knallen
- ETFs zonder transactiekosten (DEGIRO Kernselectie)
- De Meesman Indexfondsen
- Meesman Fondsbelegger
- Beleggersgids voor beginners
- VWCE versus VWRL ETF
Deze onderwerpen zijn interessant:
Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube:
Dividend wordt niet bij de koersen opgeteld. Het wordt er echter bij de Nederlandse aandelen, en ook een hoop andere indices, wél afgehaald. In Duitsland doen ze dat niet.
Ik zal het even wat beter omschrijven want ik bedoel precies wat jij aangeeft 🙂