De kunst van niet verkopen

De kunst van niet verkopen van aandelen

Hoe ga je om met tegenslagen in een bear market? Deze vraag krijg ik vaak van lezers en volgers op Instagram. Ik ga zeker niet zeggen dat we nu al in een bear market zitten, maar het is goed om hier wel mee aan de slag te gaan, zodat je psychologisch bent voorbereid. Dit artikel over tegenslagen in een bear market is ook een goede tip hoe je een aandeel vast moet houden.

Op deze vraag zijn alle antwoorden mogelijk. Het is maar net waar je naar kijkt. Maar wat we wel zagen is dat de grote techbedrijven in Amerika opnieuw een reeks sterke cijfers publiceerden.

Achteraf gezien lijken deze bedrijven de beste investeringsbeslissingen die je had kunnen maken. Oh zo logische beslissingen. Het beste is dus om dit soort bedrijven altijd vast te houden. Door dik en dun.

Helaas blijven veel beleggers ze vermijden. Ze zijn gefocust op contra-intuïtieve eigenschappen waardoor deze aandelen er ongewenst uitzien. Redenen zijn:

Interessant is dat veel beleggers deze aandelen ergens een keertje in hun portfolio hebben gehad. Helaas hebben velen ook de fout gemaakt om ze uiteindelijk (deels) te verkopen. En de grootste beleggers maken deze fout. Zo heeft Warren Buffett laatst nog toegegeven dat hij een deel van zijn Apple-aandelen niet had moeten verkopen. 

Een kleine geschiedenis van de tegenslagen

Charlie Mungere zij ooit in een interview:

If you can’t stomach 50% declines in your investment, you will get the mediocre returns you deserve.

We kunnen hier 2 lessen uit halen:

Lijkt simpel toch? Maar omdat we geen verlies willen lijden, verkopen we te snel. Als je belegt, ontsnap je niet aan het feit dat je soms rendementen hebt van -20% tot wel -50%. Dat zou je geaccepteerd moeten hebben, op het moment dat je in aandelen stapte. 

In de afgelopen 60 jaar heeft de S&P500 wel 9 keer -20% gepakt. 3x was het zelfs -40%. Toch was het gemiddeld rendement 11%. 

Pak bijvoorbeeld Apple. Het grootste aandeel in de wereld. In de afgelopen 40 jaar is het wel 3x met meer dan 75% gedaald van een all time high (ATH). In die periode is het 6x voorgekomen dat het aandeel 50% zakte. Toch is het nu het grootste aandeel van de hele wereld.

Als je het aandeel Amazon al 10 jaar bezit. Heb je van €1000,- nu wel €17.000,- kunnen maken. Een rendement van 1.700%! Maar in die tijd, is het mooi wel 3x met meer dan 30% gedaald. Of 4x meer dan 20%. 

Tesla ging minus 60% begin 2020 voordat het meer dan 1000% omhoog ging.

Wat is er zo lastig aan?

Nu wil ik de verhalen bespreken die horen bij dit soort dalingen. Het aanhouden van een aandeel dat flink is gezakt, is niet alleen een kwestie van omgaan met koersschommelingen. Als we bijvoorbeeld terugkijken naar de crash door Covid-19, dan is het niet moeilijk om de lange termijn visie erbij te houden. Het virus gaat immers een keertje weg toch?

De koersdalingen die beleggers écht raken zijn specifiek voor het bedrijf waarin je belegt. Wanneer dus een aandeel met meer dan 50% daalt terwijl de brede markt gewoon vrolijk door blijft stijgen. Je ziet het gat vergroten en je gaat aan jezelf twijfelen, je wordt bang. 

Ken je misschien het Qwikster-debacle bij Netflix? Daardoor daalde het aandeel bijna 80% rond september 2011. Het aandeel ging van $42,- naar $7,50. Sindsdien is het aandeel meer dan 25 keer over de kop gegaan. 

In de beveiligingskwestie van Zoom Video rond april 2020 daalde het aandeel 30%. Maar de 12 maanden daarna ging het aandeel 6x over de kop.

En niet alle voorbeelden komen uit de techwereld of zijn van korte duur. Restaurantketen Chipotle had een schandaal in 2015 over de hygiëne en het aandeel ging tot aan 2017 met 60% omlaag. Maar vanuit die diepe dalen heeft het aandeel daarna in 3 jaar tijd verzesdubbeld. 

Als je terugkijkt is het makkelijk om te relativeren maar op dat moment niet. Kocht jij Shell toen het op €10,- stond? Koop jij nu Bayer ondanks de massaclaims tegen een kankerverwekkend product? Koop jij nu Nikola ondanks dat ze 0 vrachtwagens bouwen?

Dus dit moet je doen

Het bestaat uit 2 stappen. Stap 1 is je koopt een aandeel. Stap 2 is je houdt het aandeel. Makkelijk toch? Maar hoe kom je dus door de psychologische valkuil heen? Ook makkelijk! Je moet focussen op het bedrijf. Niet op het aandeel. Is het bedrijf goed en is het slechts een tijdelijke tegenslag die geen of weinig invloed heeft op de lange termijn, dan houd je het aandeel. 

“To make money in stocks you must have the vision to see them, the courage to buy them and the patience to hold them. Patience is the rarest of the three.”

Thomas Phelps

Aandelen die 10x gaan

Heb jij een aandeel die misschien 10x gaat? Of een aandeel dat kei- en keihard is neergeslagen, op de grond ligt en iedereen kijkt er vies naar? Iedereen lacht je uit en de rest van de markt haalt je links en rechts in?

Geen zorgen. Keep calm en blijf op het bedrijf focussen. Niet op het aandeel. 

En wat zijn nou de aandelen die 10x gaan? De tijd zal het leren.

Pak jij die goedkope Alibaba aandelen op?

Heeft Teledoc Health zijn beste tijd gehad?

Komt Tesla nooit meer op zijn all time high?

Gaat Nokia echt nog een keer over die 55 dollar heen?

De tijd zal het leren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *