Aandeel Euronext; kopen op niet

Euronext aandelen kopen: wel of niet?

Tijd om weer een keer een aandeel te analyseren en dit keer het aandeel Euronext. Zou jij dit bedrijf kopen? Het is de beurs op de beurs. In deze analyse bespreken we wat het aandeel Euronext inhoudt, mijn verwachtingen en uiteraard de risico’s. Je kunt het aandeel Euronext vinden onder de ticker ENX via de beurs in Parijs. 

Tip: bij eToro kan je direct Euronext aandelen kopen zonder vaste commissies. Klik hier om een gratis demo te openen bij eToro (je kapitaal loopt risico).

Euronext is het bedrijf dat allerlei diensten levert rond de beurs. Als we kijken naar de inkomstenstromen dan zien we dat Euronext bedrijven naar de beurs brengt (listing = 14%), handel in beleggingsproducten, grondstoffen en valuta (trading = 37%), clearing (13%), custody & settlement (13%) en het leveren van data over de beurs en bedrijven (Advanced data services = 14%). Dit is dus vrij breed en dat zie ik als een sterk voordeel.

Als wij aan Euronext denken, dan denken wij aan de beurs in Amsterdam of in Brussel maar Euronext zit op veel meer plaatsen. Ze beheren ook de effectenbeurs in Dublin, Oslo, Lissabon, Parijs en Milaan. Dat maakt het behoorlijk gespreid. Naast beleggingsproducten zoals aandelen en ETFs, faciliteren ze ook de handel in andere producten zoals vis, stroom, valuta en zijn ze bijvoorbeeld eigenaar van de optie- en termijnbeurs (LIFFE) in London. 

Dit uitgebreid assortiment verdeeld over diverse landen, zorgt voor een verlaagd risico als een inkomstenbron wegvalt of onderpresteert. Daarnaast geniet Euronext in veel van deze landen een monopoliepositie. Daardoor kunnen ze veel makkelijker de prijs bepalen, dan bijvoorbeeld een Ahold-Delhaize die met andere supermarkten moet concurreren. 

Wil je stroom kopen in Scandinavië, dan moet je langs Euronext. Wil je aandelen kopen in Amsterdam of één van die andere genoemde steden, dan moet je langs Euronext. En wil je als bedrijf op de beurs komen in één van deze steden, dan moet je weer langs Euronext. Je kunt niet naar de concurrent, want die is er niet. Euronext heeft dus een behoorlijke moat

Aandeel Euronext Kopen of niet 1

Je ziet ook in de bovenstaande afbeelding dat Italië eruit is gelicht. Dat komt omdat de Italiaanse beurs (Borsa Italiana) begin dit jaar is overgenomen. Dat heeft voor een erg grote omzetstijging geleid van €0,922 miljard naar €1,364 miljard. Euronext heeft deze overname betaald met een deel cashflow, een lening en de uitgifte van aandelen. Het feit dat Euronext niet volledig heeft betaalt met uitgifte van aandelen vind ik positief en geeft aan dat ze oog hebben voor de aandeelhouders.

Verder is Euronext én de sector (financial services) een vrij stabiele sector. Gaat het goed op de beurs? Dan gaat het goed met Euronext. Is het onrustig op de beurs, dan gaat het óók goed met Euronext want dan wordt er meer gehandeld. Je kunt Euronext daarom ook zien als een hedge tegen onrustige tijden, wetende dat er in rustige tijden ook gewoon goed wordt gepresteerd.

De groei van Euronext

Als het zo’n rustige sector is, kun je dan wel groei verwachten? Met Euronext denk ik wel. Ze hebben pas net de grote overname van Borsa Italiana afgerond dus voorlopig verwacht ik niet meer een grote overname. Voorlopig wordt er dus gericht op organische groei in plaats van groei door grote overnames.

Euronext is zoals je ziet de koning onder de kleintjes (concurrenten Börse Deutschland en London Stock Exchange zijn veel groter). Dat is ook de specialisatie van Euronext. Kleinere beurzen zijn makkelijk over te nemen en hebben (meestal) geen directe concurrenten. Het is een legale vorm van monopolisme. Euronext zoekt daarom vooral synergievoordelen. Dit doet Euronext door deze kleine beurzen aan elkaar te koppelen via hun eigen platform. Dit zorgt voor lagere kosten terwijl de omzet gelijk blijft of makkelijk door kan groeien.  

Daarnaast is er een duidelijke trend in Europa dat er meer gehandeld wordt in aandelen en telkens meer bedrijven naar de beurs gaan. Ook willen beleggers telkens langer kunnen handelen waardoor de voor- en nabeurshandel van 5% van de omzet in 2014 is gestegen naar 16% in 2020 (zonder Italië erbij).

Daarnaast zijn de mogelijkheden groter dan wij zelf zouden denken omdat Euronext dus veel meer is dan alleen effecten (zoals aandelen). Zo is Euronext wereldleider in de handel van vis en Europees marktleider in de handel van graan en mais.

De concurrenten van Euronext

Euronext heeft qua aandelen niet echt concurrenten maar de grootste spelers in Europa zijn London Stock Exchange en Börse Deutschland. Dit zijn wel twee spelers met een veel hogere omzet maar omdat zij elders actief zijn, zie ik deze bedrijven niet echt als concurrenten.

Op de grondstoffen- en valutamarkten ervaart Euronext wel wat meer concurrentie. 

Ook voor de ‘Advanced Data Services’ is meer concurrentie, simpelweg omdat er meer bedrijven zijn die ook data over de beurs kunnen bieden. Gelukkig heeft dit dus maar invloed op 14% van de omzet.

In de kern van de inkomstenstromen is dus vrijwel geen concurrentie. Natuurlijk kan een Nederlands bedrijf zijn notering verplaatsen naar een ander land maar zal daar niet snel voor kiezen. De voordelen wegen dan niet op tegen de nadelen.

Risico’s van Euronext

Ik zie drie risico’s bij het aandeel Euronext. Als eerste vanwege toenemende privacywetgeving kan het zijn dat niet alle data meer gedeeld kan worden met betalende klanten (meestal handelshuizen). Deze verslechtering van de kwaliteit van het product kan zorgen voor een lagere omzet in de categorie ‘Advanced Data Services’. Ik acht de kans klein omdat regelgeving omtrent privacy nog vrij nieuw (2018 GDPR) is en een herziening van deze wetgeving op dit moment geen sprake is.

Daarnaast is het de vraag hoeveel synergievoordelen het samenvoegen op één platform nou echt kan opleveren. Persoonlijk vind ik het lastig om hierbij een goede inschatting te maken maar vanuit het verleden is het in ieder geval wel gelukt om diverse beurzen op één platform aan te sluiten. 

En als laatste risico voor het aandeel Euronext. Dit risico zal niet direct spelen maar ik vermoed dat het wel gaat spelen op de middellange termijn (10+ jaar). Decentralized Exchanges. Je ziet dit verschijnsel al bij cryptocurrencies waarbij de blockchain volledig geautomatiseerd de handel in munten kan faciliteren. Dit kan een bedreiging zijn voor de grootste bron van inkomsten, namelijk Trading (37%). Alhoewel Euronext al lang niet meer zo afhankelijk is van deze inkomstenstroom (in 2014 was dit nog 46%), blijft het de grootste stroom van inkomsten en dus een risico dat veel impact kan hebben. 

Wellicht dat Euronext dit als een kans ziet om zelf met deze innovatie te starten en misschien is het wel zo dat Decentralized Exchanges helemaal niet mogelijk zijn om dit over verschillende landen te faciliteren in een sterk gereguleerde omgeving (want crypto is niet gereguleerd). Dit risico is in ieder geval nog erg ver weg.

Natuurlijk zijn er nog andere risico’s als hacken, privacyschandalen, het leveren van slechte kwaliteit, enzovoort maar dat zijn allemaal vrij algemene risico’s waar elk bedrijf een gedegen risicomanagement op toepast. 

Het management van Euronext

Omdat Euronext een pan-Europees bedrijf is, hebben ze in elk land waar ze actief zijn een eigen afdeling met een eigen (lokale) directeur. Dat zorgt ervoor dat ze lokaal kunnen opereren en in kunnen spelen op lokale trends en ontwikkelingen.

Euronext wordt centraal geleid door de Fransman Stéphane Boujnah sinds 2015. Daarvoor was hij 5 jaar actief voor Santander en 5 jaar voor Deutsche Bank. Hij heeft een MBA van Insead. Niet echt speciaal allemaal maar het voldoet gewoon. 

Wel is er binnen Euronext extra aandacht voor kostenbesparing, efficientieverbeteringen en wordt er goed gezorgd voor de aandeelhouders. Ook zijn de overnames tot nu toe goed verlopen en sluiten ze aan bij de visie voor Euronext. Je hoeft dus niet bang te zijn voor rare fratsen van dit management.

Fundamentele analyse van aandeel Euronext

Bij een monopolist kijk ik altijd naar de marge op de winst en die is hoog (maar in lijn met de concurrentie dus niet exceptioneel). De operating margin is 52% en de netto profit margin is ruim 35%. De PE ratio van Euronext (ENX) is wel een stuk beter dan de concurrentie. In 2021 wordt een PE ratio verwacht van 19,2 en deze daalt vervolgens naar 16,9 en 15,9. Bij Deutsche Börse (DB) is dat 21,1 – 19,1 – 17,2 en London Stock Exchange (LSE) is dat zelfs 22,3 – 29,3 – 23,6.

Ook kijk ik graag naar de Return on Invested Capital (ROIC) omdat dit het rendement goed weergeeft (met aftrek van de schulden). De afgelopen 5 jaar was dit gemiddeld 17,3% en de afgelopen 2 jaar 13,5%. Meer dan 12% is voor mij goed.  

De omzet heeft een mooie stijgende lijn en daarmee ook de winst per aandeel. 

Dan wil ik ook altijd wat weten over de schulden. Euronext heeft een price-to-book value van 2,47. Dat vindt ik redelijk. DB zit daar boven en LSE zit eronder.

De earnings call van het aandeel Euronext heeft de afgelopen 9 keer boven verwachting gepresteerd.

Aandeel Euronext Kopen of niet 3

Het dividend (2,4% verwacht in 2021) stijgt elk jaar wel een beetje en de verwachtingen zijn dat het zal blijven stijgen. Het uitkeringspercentage is ongeveer 50% waardoor er ook ruimte blijft om overnames te doen. Ondanks dat Euronext aan de Parijse beurs is genoteerd, is het een Nederlands bedrijf. Het dividend wordt dus onder Nederlandse wetgeving uitgekeerd.

Technische analyse van aandeel Euronext

Het aandeel Euronext zit sinds begin maart in een stijgende trend. Recent heeft het de weerstand gebroken van €88,- waardoor het zich op kan maken voor het testen van de all time high van oktober 2020 rond €100,-. De RSI is wel wat hoog dus ik verwacht dat de weerstand van €88,- eerst omgezet moet worden in steun voordat we kunnen vertrekken richting €100,-.

Aandeel Euronext Kopen of niet 2

De rode lijn is de weerstand en de groenen lijnen de steunpunten.

Wel even de disclaimer dat ik totaal geen verstand heb van technische analyse. Neem mijn opmerkingen dus met een korreltje zout.

Koersverwachting aandeel Euronext

Normaal gesproken zou ik de Discounted Cashflow Methode gebruiken om een prijs te berekenen voor het aandeel Euronext maar het is vooralsnog lastig om de groei te bepalen sinds de overname van Börsa Italiana. 

De gemiddelde koersverwachting van 16 analisten is volgens MaarketScreener in ieder geval €106,73. Een stijging van een kleine 20% ten opzichte van de koers van het aandeel Euronext op dit moment! Het aandeel Euronext krijgt dan ook volgens de meeste analisten een koopadvies. 

Aandeel Euronext kopen of niet?

Moet je het aandeel Euronext kopen of niet? Nou, dat mag je lekker zelf weten. Ik heb het in ieder geval wel gekocht. Het is een solide bedrijf, waarvan de omzet en de winst al jaren stijgen. Ze zijn altijd op zoek naar overnames en hopen met synergievoordelen een kostenvoordeel te behalen. Euronext is vrijwel altijd de monopolist op de markt wat zorgt voor een hoge winstmarge. Als je dan beseft dat het bedrijf totaal niet kapitaalintensief is kun je spreken van een interessante belegging.

Ik ben in ieder geval ingestapt op een prijs van €85,-. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *