In elk goed gespreide portefeuille (ook bij DEGIRO) past een ETF (of lossen aandelen) uit de Emerging Markets. Dat komt deels omdat de aandelenbeurzen uit deze Emerging Markets vaak niet synchroon lopen met de aandelenbeurzen uit de ontwikkelde landen. Een goede tegenhanger (hedge) dus! In dit artikel kijken we naar 5 argumenten waarom een Emerging Markets ETF goed zou zijn. Daarnaast kijken we 3x naar een Emerging Markets ETF de verkrijgbaar is bij DEGIRO.
Heb je nog geen account bij DEGIRO? Klik dan hier om direct een account te openen bij DEGIRO!
Inhoudsopgave
Wat zijn Emerging Markets?
Emerging Markets is beursjargon voor de opkomende landen. Waar de OESO eind jaren 90 nog sprak van de BRIC(S) landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, is dit tegenwoordig erg verschoven naar China en omringende Aziatische landen. Het zijn landen die over het algemeen sterke groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) laten zien. Dat is een soort optelsom van wat het land verdiend. Hoe meer het verdient, hoe sneller het land welvarender kan worden.
We gaan nu kijken naar 5 redenen om te investeren in een Emerging Market ETF (bijvoorbeeld bij DEGIRO).
De zwakke Amerikaanse dollar en de lage rente
Omdat de lokale munt in veel Emerging Markets flink op en neer kan gaan (sterk volatiel) spreken beleggers in schuldpapieren (obligaties) vaak af met het land dat er een lening wordt afgesloten in Amerikaanse dollars. Zo heeft de belegger een aantrekkelijke rente in een redelijk stabiele munt en heeft het land een mooie lening af kunnen sluiten. Het land verdiend natuurlijk ondertussen wel zijn geld (door o.a. het ophalen van belastingen) in de lokale valuta. Als vervolgens de Amerikaanse dollar in waarde daalt, dan is de schuld uitgedrukt in dollar, makkelijker terug te betalen met de lokale valuta.
Hoe meer geld de Emerging Markets overhouden na het betalen van hun schulden, hoe meer geld ze in hun eigen economie kunnen stoppen. En dat versterkt weer het bedrijfsleven. Die bedrijven zitten vervolgens weer in jouw Emerging Markets ETF.
In deze grafiek zie je koers van de dollar ten opzichte van de Yuan (Chinese munt). Vanaf het punt in juni 2020 t/m 16 maart 2021 is deze koers al 9,3% gezakt.
De industrie groeit en de export stijgt
Hoe verdien je geld als land? Door meer geld binnen te krijgen dan eruit te laten gaan. Voor de coronacrisis waren deze cijfers sterker bij ontwikkelde landen. Nu is zijn het de Emerging Markets die de boventoon hebben. Als de industrie goed draait kan dat maar 2 dingen betekenen. Als eerste dat de binnenlandse vraag hoog is en als tweede dat de buitenlandse vraag hoog is. En waarvan is nu sprake? Nou…. van beide! En dat laatste zorgt er dus ook voor dat Emerging Markets meer geld binnen krijgen dan eruit gaat dankzij de export.
Hierboven een afbeelding van de industriële productie in de opkomende landen versus de ontwikkelde landen
En ook de detailhandel verkoop stijgt. Alhoewel ik deze persoonlijk nog niet zo overtuigend vind.
En over export gesproken, in november 2020 hebben 15 landen in en rond Azië een handelsakkoord gesloten. Denk aan China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Indonesië. Dit kan een flinke boost geven aan de Emerging Markets in deze regio.
China, de groeimotor van de wereld
Van alle landen in een Emerging Markets ETF is China meestal de grootste. En dat is ook niet zo vreemd. Van 2009 t/m 2018 hebben ze een gemiddelde jaarlijkse groei (van het BBP) laten zien van 7,95% en in de komende jaren (2021, 2022 en 2023) zal de groei ongeveer 6,56% zijn naar verwachting.
Andere landen die als Emerging Market gelden tonen vaak ook hoge BBP groei maar zijn wel vaak wat grilliger. Desondanks heeft een sterke BBP groei vaak als gevolg dat het bedrijfsleven kan profiteren.
De strijd om de grondstoffen
Om de industriële productie op te voeren heb je grondstoffen nodig. En veel grondstoffen zitten in Emerging Markets. Zij kunnen daar dus sterk van profiteren als deze grondstoffen duurder worden (en dat worden ze). Voor elke 1% daling van de Amerikaanse dollar zullen de grondstofprijzen met 2% stijgen.
De opkomst van de middenklasse
Je kunt wel een sterke industrie hebben, maar als de bevolking arm blijft, heb je er niet zoveel aan. Daarom is een goede indicator de opkomende middenklasse. Dat is een deel van de bevolking met een goed gemiddeld inkomen. Hoe hoger het gemiddeld inkomen wordt in een land, hoe meer de bevolking als consument kan betalen. Een grotere middenklasse zorgt dus voor meer consumptie in eigen land dat de afhankelijkheid van de vraag uit het buitenland laat dalen. Hieronder een staafdiagram van de ontwikkeling van de middenklasse in China.
3x een Emerging Markets ETF bij DEGIRO
Het feit dat de OESO in de jaren ‘90 voorspelde dat de BRICS landen het in 20 jaar gingen maken en tot nu toe vooral China dat heeft waargemaakt, laat wel zien dat het lastig is om vooraf te voorspellen welk land het de komende tijd goed gaat doen. En dan hebben we nog niet eens gesproken over welke bedrijven het in die landen goed gaan doen. Dus bij deze 3 interessante ETFs die gefocust zijn op Emerging Markets bij DEGIRO.
Je weet vast wel dat een ETF altijd een index volgt. De 2 voornaamste indices zijn:
- MSCI Emerging Markets index
- FTSE Emerging Markets index
iShares MSCI EM UCITS ETF USD (acc)
Deze Emerging Market ETF bij DEGIRO van iShares volgt de MSCI Emerging Markets Index (SM) en heeft maar 0,18% beheerskosten. Bovendien kun je deze ETF zonder transactiekosten aanschaffen bij DEGIRO via DEGIRO Kernselectie. Bovendien staat deze ETF op de Amsterdamse beurs dus als Nederland of Belg betaal je geen beurskosten (scheelt weer €2,50 per jaar). Het dividend wordt direct herbelegd, dus als Belg betaal je geen extra dividend tax. Met deze ETF zit je vooral in China (33%) Taiwan (13%), Zuid-Korea (13%), India (9%), Ierland (7%) en Zuid-Afrika, Brazilië en Rusland (allen ongeveer 3%). Je belegt dan in de grotere bedrijven zoals TSMC, Tencent, Alibaba, Samsung, Meituan en Naspers. Apart detail; in deze ETF zitten ook weer kleinere ETFs waardoor landen als Brazilië en India ook in deze ETF belanden.
Het enige nadeel is dat deze ETF is o.b.v. de dollar waardoor je wat valutarisico hebt (maar daar is sowieso niet aan te ontkomen omdat het allemaal buitenlandse aandelen zijn).
Tip: Alle ETFs die met hun naam starten MSCI Emerging Markets, volgen waarschijnlijk dezelfde index. Het heeft dan weinig zin om je te verdiepen in een vergelijking van de bedrijven en verdeling o.b.v. landen omdat deze allemaal dezelfde index volgen en dus allemaal gelijk zijn. De kosten zijn hierbij een belangrijkere vergelijking.
iShares BRIC 50 UCITS ETF
Deze Emerging Markets ETF van iShares bij DEGIRO is ook via DEGIRO Kernselectie te krijgen, geen transactiekosten dus. Ook op de Amsterdamse beurs, geen beurskosten dus. De beheerskosten zijn behoorlijk pittig met 0,74%. Dat is jammer. Overigens is dit maar een vreemde ETF want de titel zegt BRIC maar er zit alleen bedrijven uit Brazilië, Rusland en China in, waarvan 83% China overigens. Geen India! Noem dan je ETF anders iShares! En de kosten zijn dus behoorlijk hoog. Geen aanrader! Toch wilde ik deze eruit lichten om aan te tonen dat nader onderzoek toch wel belangrijk is, ook bij een ETF.
Hoe doe ik dat? Ik gebruik het ISIN nummer en gebruik dan Google. Meestal kom je dan op:
- Morningstar
- JustETF
- De beheerder van de ETF
Deze websites geven meestal voldoende informatie om een redelijk afgewogen keuze te maken. Op basis van de lopende kosten van 0,74% zou ik deze al afslaan, zeker omdat er voldoende alternatieven zijn.
Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF
Deze Emerging Market ETF bij DEGIRO volgt dus de FTSE index en niet de MSCI. De kosten zijn vrij gering met 0,22% en dividend wordt elk kwartaal uitbetaald. Minder geschikt voor de Belgen dus. De ETF is te koop via de Amsterdamse beurs maar zit helaas niet in de DEGIRO Kernselectie. Met ruim 1800 posities is deze ETF wel een stuk uitgebreider dan die iShares MSCI van ongeveer 900 aandelen (ook prima spreiding overigens!). In deze ETF komt wel meer de nadruk te liggen op China (44%) en er zit geen Zuid-Korea in. Daar krijg je wel andere landen voor terug zoals Saudi-Arabië (3%), Maleisie (2%), Indonesië en Philipijnen. Persoonlijk vind ik Zuid-Korea al een stuk minder ‘opkomend’ en eerder gevestigd dus wat dat betreft denk ik dat deze ETF voor mij eerder de stempel Emerging Markets ETF zou krijgen.
Beleg ik zelf in Emerging Markets?
Jazeker. Op dit moment heb ik bijvoorbeeld het aandeel Alibaba in mijn beleggingen. En via Meesman beleg ik voor 93% in het Wereldwijd Totaal Fonds. Daar zit al voor een groot deel Emerging Markets in. Daarnaast beleg ik voor 7% bij Meesman in een gespecialiseerd fonds voor Emerging Markets om daar nog een extra nadruk op te leggen. Waarom de nadruk op Emerging Markets? Omdat ik ervan overtuigd ben dat ze in de nabije toekomst (+20 jaar) een beter rendement gaan neerzetten dan de ontwikkelde landen.
Ik ben in ieder geval overtuigd van het feit dat een Emerging Markets ETF in elke portefeuille past. Wil je wat inspiratie voor aandelen, ETFs of sectoren? Check dan deze artikelen:
Deze onderwerpen zijn interessant:
Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.
Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: