Beleggingsstrategie dividend investeren

Wat is de beste Beleggingsstrategie voor dividend?

Investeren in dividendaandelen als beleggingsstrategie is erg populair. Dividend investeren kent vele sub-beleggingsstrategieën die niet allemaal in 1 artikel passen (later dus nog meer!). We kijken in dit artikel eerst naar dividend in zijn algemeenheid en wat de meest gebruikelijke beleggingsstrategie is.Tip: bij eToro kan je zonder commissies beleggen in aandelen. Klik hier om een gratis demo te openen & begin direct! (Je kapitaal loopt risico)

Dividend is een winstuitkering van het bedrijf aan de aandeelhouders. Dividend komt van het Latijnse woord ‘dividere’ dat ‘verdelen’ betekent. Meer weten over dividend? Ik heb een apart artikel geschreven over wat dividend is.

Wat is dividend investeren als beleggingsstrategie?

Dividend investeren is een beleggingsstrategie waarbij aandelen geselecteerd worden om een blijvende stroom van dividend te ontvangen. Dit wordt ook wel eens de cashflow van een belegger genoemd omdat het geld binnen blijft stromen. Hierbij is het ook vaak een voorwaarde dat deze bedrijven elk jaar hun dividend verhogen. Er zijn een flink aantal sub-beleggingsstrategieën zoals:

We bespreken de bovenstaande beleggingsstrategieën even kort met de belofte dat sommigen nog een keer uitgebreider aan bod komen.

Dividend Growth Investing

Bij deze beleggingsstrategie wordt een portefeuille opgebouwd uit dividendgroei aandelen. Dat zijn bedrijven die een lange geschiedenis hebben van het jaarlijks verhogen van het dividend. Je zou kunnen denken dat een dividendpercentage van 4% niet interessant is, totdat je beseft dat het bedrijf dit dividend elk jaar verhoogt. Zo wordt een dividendpercentage van 4% al 6,5% na 10 jaar als dit elk jaar wordt verhoogd met 5% (en dat is best realistisch). Na 20 jaar is dit zelfs 10,6%. 

Dit soort aandelen zijn makkelijk te vinden want dit soort bedrijven worden dividend aristocrats (+25 jaar dividend verhogen) of zelfs dividend kings (+50 jaar dividend verhogen) genoemd. Het maakt dus niet uit of deze bedrijven een crisis doormaken of het aandeel extreem laag staat, elk jaar wordt het dividend verhoogd. Beleggers met deze beleggingsstrategie kopen deze aandelen met de hoop dat dit in de toekomst ook zo is. En deze bedrijven weten dat dit soort ‘dividend beleggers’ investeren in dit bedrijf dus willen deze naam graag behouden. 

High Dividend Investing

Bij deze beleggingsstrategie wordt vooral gekeken naar het dividendpercentage nu. En deze moet hoog zijn. Deze strategie is vooral voor de wat oudere belegger die nu (of binnenkort) op zoek is naar een hoog passief inkomen. In tegenstelling tot veel beleggers vinden dit soort dividend investeerders het juist fijn als de markt daalt, want daarmee wordt het dividendpercentage hoger en kunnen ze dus voor een lagere prijs hetzelfde dividend verkrijgen.

De valkuil voor veel hoog dividend beleggers is de zogenaamde ‘dividend trap’ ofwel dividend valkuil genoemd. Een hoog dividend kan erg aantrekkelijk lijken maar is niet altijd realistisch. Dividend moet namelijk betaald worden uit de winst en de winst is vaak in verhouding met de koers van het aandeel. Als er dus niet meer genoeg winst wordt gemaakt om het dividend uit te keren (de payout ratio), dan moet er geld geleend worden óf het dividend wordt verlaagd. Als het dividend verlaagd wordt stappen vaak veel dividend beleggers uit het aandeel, waardoor de prijs van het aandeel nóg lager wordt. En dan zit jij met de gebakken peren. 

Dividend Reinvestment Plan

Deze strategie kan onderdeel zijn van andere strategieën. Op het moment dat je de focus gaat leggen op dividend aandelen, zul je niet vanaf het begin een flink inkomen hieruit genereren. Echter, het dividend dat je krijgt, kun je terug investeren in aandelen. Hiermee kun je het dividend dus nog niet gebruiken om bijvoorbeeld je huur of hypotheek (deels) te betalen, maar vergroot je dus wel je aandelenportefeuille. En dat levert dan weer extra dividend op. Hiermee ontstaat een sneeuwbaleffect waarbij je dividend alsmaar groter en groter wordt. Sommige brokers bieden deze service aan waardoor je zelf niet die aankopen hoeft uit te voeren (vaak tegen een service fee). 

Het gevaar is echter wel dat je telkens maar 1 of 2 aandelen kan kopen. Als daar transactiekosten tegenover staan kan dit best in de papieren oplopen. Het is daarom vaak beter om het dividend te herinvesteren op het moment dat je bijvoorbeeld je maandelijkse aankopen gaat doen.

Dividend reinvestment S&P500

REITS investing

REITS zijn een totaal andere tak van sport en staat voor Real Estate Investment Trusts. Hiermee beleg je in bedrijven die vastgoed onderhouden en verhuren. REITS zijn verplicht om 90% van hun verhuuropbrengsten uit te keren aan aandeelhouders als ze voordeel willen krijgen van de Amerikaanse Belastingdienst. Hierdoor kan een erg hoog (maar toch gezond!) dividendpercentage ontstaan. Hierdoor is 10% per jaar wel mogelijk maar je moet dan wel in de gaten houden dat REITS anders kunnen werken dan ‘normale’ aandelen zoals vrijwel geen prijsschommelingen. Er zijn echter ook REITS waarbij de waarde van het aandeel wel een rol speelt en het management hier ook op inspeelt door extra waarde te creëren. Niet alles gaat dan dus naar het dividend toe en dit zijn officieel ook geen REITS meer maar beleggingsfondsen gespecialiseerd in vastgoed.

Dogs of the Dow

Dogs of the Dow is een beleggingsstrategie waarbij 10 aandelen worden geselecteerd uit de Dow Jones index met het hoogste dividend. Ik heb hier een apart artikel over geschreven. 

Dividend Capture Strategy

Dit is een strategie waarbij je een aandeel koopt, vlak voordat het dividend wordt vastgesteld en het weer verkoopt vlak daarna. Hierdoor krijg je wel het dividend maar heb je niet de koersschommelingen. Alhoewel dit een zeer logische, makkelijke manier lijkt van ‘gratis geld’ lukt dit in de praktijk zelden. Dit komt omdat het moment waarop het aandeel ‘ex-dividendgaat, de waarde van het dividend af wordt getrokken van de waarde van het aandeel. 

Is een aandeel €10,- waard en het dividend €0,50, dan daalt de prijs naar €9,50. Deze verandering zie je overigens niet een dag later in de percentages terug. Het wordt gewoon uit de prijs gehaald en dit zal ik aangeven met een voorbeeld:

Analog Devices is een Amerikaans (ADI) aandeel. Op 24 februari 2021 ging ADI ex-dividend op $161,76. De volgende dag opende het aandeel in pre-market op $156,59. Een verlaging van 2,78% dat omgerekend -$4,48 is. Maar als we de rekensom maken:

  • 161,76 – 4,48 = 157,28
  • 157,28 – 156,59 = 0,69

Het dividend was $0,69 en was dus al in de prijs van de volgende dag verwerkt. 

Deze strategie was best populair in de jaren ‘90 maar niet met succes zoals je wel ziet. Het heeft geen zin om dividendaandelen te kopen voor het dividend om er vervolgens daarna direct weer uit te stappen. Natuurlijk kan de koers in het geval van ADI terugkeren naar 157,28 of zelfs 161,76 maar dat is gewoon de werking van vraag en aanbod en natuurlijk staat de prijs van een aandeel na de ex-dividenddatum niet stil voor een periode. 

 

Voor wie is dividend investeren?

Deze beleggingsstrategie is dus vooral voor mensen die nu of later een inkomen willen genereren met dividend uit hun aandelen. Het is dus een vorm van passief inkomen en wordt gebruikt als onderdeel van een lange termijn strategie. Dividend investeren kan dus ook een tegenhanger (hedge) zijn tegen inflatie omdat het vaak meestijgt. Overigens zijn er ook bedrijven die niet elk jaar het dividend verhogen en het dividend koppelen aan de winst (bijvoorbeeld 60% van de winst wordt uitgekeerd).

Wat zijn de voordelen van dividend investeren?

Het grootste voordeel is dat je een stroom van passieve inkomsten opbouwt. Daarnaast is al vaker aangetoond dat bedrijven die dividend uitkeren, minder hard dalen in een dalende markt, dan groeiaandelen. Dat komt omdat dividend beleggers sneller in hun aandelen blijven zitten dan beleggers die focussen op groeiaandelen. Bovendien zijn dividend betalende bedrijven vaak stabieler en bestaan al langer. Het rendement van 1972 t/m 2013 op de Amerikaanse markt was 9,3% per jaar voor dividendaandelen (en dan moet het dividend wel herbelegd worden) en 7% voor niet-dividendaandelen. Naast het feit dat dividendaandelen minder hard dalen en wel een beter rendement laten zien, zijn ze ook niet zo volatiel. Daarmee verklein je de kans op emotionele beslissingen omdat de koers niet zo sterk schommelt.

Wat zijn de nadelen van dividend investeren?

Het eerste nadeel is dat je je beperkt. Als je de keuze hebt uit (bepaalde) dividendaandelen, heb je niet de keuze uit de rest. En zeker niet uit opkomende industrieën (alhoewel dat niet altijd een nadeel hoeft te zijn). Ook is een dividend geen ‘extraatje’. Het komt gewoon uit de winst van het bedrijf. Naar mijn mening moet een bedrijf alleen dividend uitkeren als het bedrijf denkt geen beter rendement te kunnen halen op dat geld als de belegger (dus ongeveer 10%). 

Een ander nadeel kan de belasting zijn. In Nederland is de dividendbelasting 15% en deze belasting kun je vervolgens weer terughalen bij de aangifte inkomstenbelasting. Maar als je dividend ontvangt uit het buitenland is het niet altijd mogelijk om de volledige dividendbelasting terug te halen. Bij DEGIRO kan dit echter wel als deze op de ‘US Dividend Green List’ staan.

Heb ik een dividend beleggingsstrategie?

Jazeker! En jij misschien ook wel onbewust. Allereerst investeer ik het meeste van mijn geld bij Meesman. Bij Meesman gebruik ik het Wereldwijd Totaal Fonds. En dit fonds keert 1x per jaar dividend uit. Dit dividend wordt niet in cash uitgekeerd maar worden direct nieuwe participaties in het fonds aangekocht. Dus dit is de DRIP strategie alleen dan zonder een sterke focus op dividendaandelen. 

Ook met mijn hobby portefeuille bij DEGIRO investeer ik in dividendaandelen maar dit is niet bewust een dividendstrategie, alhoewel ik het wel erg interessant vind vanwege het lage risico en het betere rendement. Ook het passief inkomen vind ik erg aantrekkelijk. Mijn dividendaandelen zijn trouwens Unilever en Ahold-Delhaize en bij mij speelt wel de gedachte om daar nog 1 of 2 dividendaandelen aan toe te voegen om dan met een maximum van 30% tot 40% van mijn portefeuille te laten bestaan uit dividendaandelen. Dividendgroei aandelen hebben hierbij mijn voorkeur dus dat zou aansluiten bij de beleggingsstrategie Dividend Growth Investing.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *