Het is één van de spannendste momenten voor een bedrijf en de beurs. Het moment dat een bedrijf op de beurs wordt genoteerd. En niet alleen voor het bedrijf is het spannend. Ook veel beleggers kijken er halsreikend naar uit. Helaas is het voor veel particuliere beleggers lastig om te beleggen in een IPO. Toch zijn er manieren om dit toch te doen en in dit artikel kijken we naar de mogelijkheden.
Inhoudsopgave
Wat is een IPO of beursgang?
IPO staat voor Initial Price Offering en is Engels voor een beursgang. Een IPO is de prijs waarvoor aandelen van een bedrijf naar de beurs gaan. Het wordt ook wel eens een primaire emissie of beursintroductie genoemd maar in dit artikel noemen we het gewoon beleggen in een IPO. De IPO dag is de eerste dag dat de aandelen van het bedrijf vrij te verhandelen zijn op de beurs.
De eigenaren van het bedrijf verkopen hun aandelen om kapitaal (geld) op te halen om te investeren in het bedrijf en zo het bedrijf te laten groeien.
Beleggen in een IPO met interessante resultaten
Veel beleggers zijn behoorlijk enthousiast als een bedrijf naar de beurs gaat en zien dit als een kans. Dat enthousiasme is niet voor niets want vooral in de beginfase (dus de eerste 3 maanden na de IPO) wordt er regelmatig een goed rendement behaald. Dit gegeven geldt vooral voor grotere bedrijven die naar de beurs gaan omdat deze bedrijven veel naamsbekendheid genieten. Een aantal voorbeelden van bedrijven met het rendement na 3 maanden zijn:
- Beyond Meat in mei 2019 met 568%
- Upstart in december 2020 met 475%
- Twilio in juni 2016 met 327%
- Roku in september 2017 met 291%
- GoPro in juni 2014 met 242%
- AirBnB in december 2020 met 188%
Kortom, er valt in korte tijd een buitengewoon hoog rendement te behalen mits je de juiste IPO weet te selecteren. Vooral de wat grotere, bekendere bedrijven weten een goed rendement neer te zetten in de eerste 3 maanden.
Het is echter geen wet dat de eerste 3 maanden altijd lucratief zijn. Zo noteerde het aandeel Facebook in de eerste 3 maanden een rendement van -49%. Over het algemeen is het rendement in de eerste 3 maanden echter +59% volgens een selectie van Freedom Finance (meting 26 januari 2022).
Beleggen in een IPO blijft lastig als particulier
Als particuliere belegger vis je meestal achter het net bij een IPO. Je moet dan wachten tot de aandelen op de beurs vrij te verhandelen zijn. Dat is erg jammer want vaak hebben deze aandelen dan al een behoorlijke stijging laten zien. Laten we de bovenstaande aandelen er bij pakken en vergelijken we de prijs van de IPO met de openingsprijs op de eerste beursdag.
- Beyond Meat van 25 dollar naar 46 dollar (84%)
- Upstart van 20 dollar naar 26 dollar (30%)
- Twilio van 15 dollar naar 26,30 dollar (75%)
- Roku van 14 dollar naar 26,54 dollar (89%)
- GoPro van 24 dollar naar 35,76 dollar (49%)
- AirBnB van 68 dollar naar 146 dollar (114%)
Als je deze percentages vergelijkt met de eerder genoemde percentages, dan merk je op dat beleggen in bij een IPO prijs er wel degelijk toe doet. Je pakt op deze manier veel meer rendement mee dan wanneer je wacht tot de aandelen vrij verhandelbaar zijn op de beurs.
Helaas is beleggen in een IPO vrijwel alleen maar besteed aan de grote institutionele beleggers. Dat zijn bijvoorbeeld professionele beleggers (fondsmanagers), pensioenfondsen en zakenbanken.
Beleggen in een IPO via Freedom Finance
Zoals eerder gezegd, is het lastig om als kleine particulier te beleggen in een IPO. Toch is hier één positieve uitzondering op en dat is Freedom Finance. Dit is een dochterbedrijf van het aan de Nasdaq genoteerde Freedom Holding Corp. Ze worden gereguleerd door de toezichthouders in de Verenigde Staten, Cyprus en Duitsland. Dat moet voldoende zekerheid en veiligheid bieden. Freedom Finance is voor Europese beleggers de enige optie om te beleggen in een IPO van de grote namen zoals hierboven genoemd. Ze hebben al zo’n 250 beursgangen toegankelijk gemaakt voor de particuliere belegger sinds 2008 en daarnaast is Freedom Finance ook gewoon broker in meer dan 40.000 aandelen, 1.200 ETF’s en 147.000 obligaties. Dat is een zeer ruim aanbod van verschillende effecten die Freedom Finance biedt, maar wat dit bedrijf uniek maakt is de deelname aan de IPO als particuliere belegger.
Het grote voordeel is dus dat je IPO aandelen kan krijgen tegen de initiële prijs die vaak veel goedkoper is, dan wanneer het aandeel verhandelbaar is op de beurs.
Het aantal IPO aandelen dat Freedom Finance kan verkrijgen is wel beperkt. Daarom werkt Freedom Finance met een ‘klant rating’. Hoe hoger jouw rating, hoe groter jouw IPO positie kan zijn indien je daar gebruik van wil maken. Een hogere rating wordt bereikt door een portfolio op te bouwen van diverse effecten zoals aandelen en ETF’s.
Hoe werkt beleggen in een IPO bij Freedom Finance?
Beleggen in een IPO werkt bij Freedom Finance eigenlijk heel simpel. Je opent een account en stort er geld op. Freedom Finance biedt een selectie van de bekendere bedrijven die een beursgang overwegen. Je selecteert het bedrijf waarin jij IPO aandelen wil krijgen en koopt vervolgens een pakketje met aandelen. Het minimale bedrag om te investeren is $2.000,-. Freedom Finance biedt alleen een selectief groepje bedrijven waarvan zij denken dat deze bedrijven een goed rendement behalen (het gemiddelde op 26 januari 2022 is niet voor niets 59% in de eerste 3 maanden).
Zodra de beursgang is gestart, krijg je op diezelfde dag de aandelen tegen de IPO prijs op jouw beleggingsrekening. Vaak geldt er dan een lock-up periode. Dat is een periode waarin je de aandelen niet kan verkopen. Meestal is dat 3 maanden en wordt duidelijk vermeldt voordat je de IPO aandelen koopt. Daarna ben je vrij om de aandelen te verkopen of de aandelen aan te houden. Bijkopen kan natuurlijk altijd zodra het aandeel verhandelbaar is op de beurs voor de dan geldende prijs. Je kunt het risico tijdens de lock-up periode afdekken door gebruik te maken van termijncontracten. Dit kost meestal tussen de 10% en 15% van de huidige aandelenprijs. Hiermee wordt de potentiële verlies maximaal 15% en het gemiddelde (dus niet maximale want die is oneindig) winst 59% (d.d. 26 januari 2022).
Interessante IPO’s in 2022
In 2022 komen er voldoende beursgangen waarin je kan investeren tegen de IPO prijs. Een kleine maar interessante selectie vind je hieronder:
IPO Starlink is een satelliet communicatiesysteem dat 4.000 satellieten omvat. De CEO is Elon Musk en biedt gebruikers de mogelijkheid om overal op de wereld te genieten van supersnel internet met een bandbreedte tot 23 Tb/s.
IPO Reddit biedt beleggers de gelegenheid om te investeren in één van de grootste social media platforms. Persoonlijk ben ik erg fan van het bedrijf omdat het een plekje biedt voor elke interesse of hobby die er is. Elke dag maken meer dan 52 miljoen bezoekers gebruik van het platform en met een geschatte beurswaarde van 10 tot 15 miljard dollar is dit zeker geen kleintje.
IPO TikTok is misschien wel dé grootste Facebook (Meta Platforms) uitdager van de afgelopen jaren. Jongeren stappen massaal over op Tiktok en als belegger kun je op deze groei inspelen door hierin te beleggen tegen een IPO prijs.
IPO Impossible is een groot Amerikaans ontwikkelaar van vleesvervangers. Beloofd het rendement in de eerste maanden na een beursgang net zo groot te zijn als BeyondMeat?
IPO Klarna is het grootste fintech bedrijf van Europa. De waarde van dit bedrijf zou in het afgelopen jaar al 4x zo hoog zijn wat dit bedrijf een unicorn maakt van meer dan 45 miljard dollar.
Speciale actie van Freedom Finance
Op dit moment heeft Freedom Finance een speciale actie waarbij je de eerste maand gratis kan handelen. Nu in een IPO stappen is dus langdurig profiteren!
Je kunt je aanmelden via deze link.
Als je begint met beleggen, moet je best veel keuzes maken. Deze artikelen kunnen je helpen:
- Volledige gids: beginnen met beleggen
- Zorg dat je een buffer hebt voordat je start
- Beleggen met een klein bedrag
- Sparen of beleggen; wanneer kies je wat?
- Beleggen en belasting
- Beleggen in opkomende landen
- Beleggen bij DEGIRO (broker tip)
- Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO
- Tips om veiliger te beleggen
- Alles over dividend
- Wat is indexbeleggen / een ETF?
- De voordelen van een ETF
- De meestgebruikte ETF: VWCE (VWRL)
Deze onderwerpen zijn interessant:
Disclaimer: beleggen in effecten geeft altijd een risico op kapitaalverlies en eerder behaalde resultaten bieden geen garantie in de toekomst.