Beleggen in Stripe. Stripe aandelen kopen voor de IPO prijs

Beleggen in Stripe. Stripe aandelen kopen voor de IPO prijs

Stripe is één van de bedrijven die de potentie heeft om ‘s werelds grootste bedrijf te worden. Wat is Stripe precies? Kun je ook beleggen in Stripe en waar kun je dan Stripe aandelen kopen voor de IPO prijs? In dit artikel krijg je een korte analyse van Stripe en geven we aan waar je ze kan kopen, nog voor iedereen Stripe aandelen kan kopen, want ze zijn nog niet beursgenoteerd.

Tip: gratis beleggen in Stripe uitproberen met een demo? Klik hier om een gratis demo te openen bij eToro en handel commissievrij in aandelen (je kapitaal loopt risico).

Als je wil beleggen in Stripe dan moet ik je helaas teleurstellen. Je kunt nog geen Stripe aandelen kopen op de beurs. Stripe is namelijk nog niet beursgenoteerd. Er is wel een mogelijkheid om Stripe aandelen te reserveren voor de beursgang om ze vervolgens te kunnen kopen tegen de introductieprijs. Hiermee heb je de zekerheid dat je Stripe aandelen kan kopen met de prijs waarmee het aandeel uitgegeven wordt. 

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om Stripe aandelen te kopen nadat ze beschikbaar zijn op de beurs maar de ervaring leert dat de prijs dan al hard is gestegen. Dan loop je de kans op een mooi rendement mis.

In Europa kun je aandelen kopen tegen lage tarieven bij Freedom Finance. Dat is de enige partij in Europa voor zover ik weet waar je Stripe aandelen kan kopen. 

Hoe werkt het kopen van Stripe aandelen?

Je kunt Stripe aandelen kopen bij een betrouwbare broker. Een aandelen broker is een partij die het mogelijk maakt om via het internet aandelen te kopen en verkopen.

Voordat je belegt in aandelen Stripe, is het belangrijk om het bedrijf uitgebreid te onderzoeken. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Beleggen is Stripe. Wat is Stripe?

Laten we nu bekijken of je überhaupt wel moet beleggen in Stripe. Wat is Stripe eigenlijk? Stripe is één van de grootste fintech bedrijven van de wereld. Ik heb een apart artikel geschreven over de Fintech sector dus het is zeker een aanrader om dat ook te lezen als je geïnteresseerd bent. 

Stripe is begonnen als een payment provider en is uitgegroeid tot een volwaardig payment platform. Het is een platform om betalingen te verwerken. Wereldwijd gebruiken miljoenen bedrijven Stripe om hun betalingen te ontvangen. 

Beleggen in Stripe omzetstijging

Omzetstijging (Bron)

Beleggen in Stripe Betaalvolume

Betaalvolume (Bron)

Wat is het businessmodel van Stripe?

Stripe biedt een totaaloplossing voor bedrijven. Ze bieden:

  • Betalingen voor online én fysieke winkels
  • Abonnementsdiensten
  • Creditcards op naam van bedrijf of de medewerkers (zowel fysieke kaarten als virtuele kaarten)
  • Fraudebestrijding in het operationeel proces
  • Fraudebestrijding in het onboardingsproces 
  • Facturen versturen
  • Bedrijfsfinanciering
  • Software om bedrijfsuitgaven te beheren

Stripe is zo krachtig omdat het enorm makkelijk is om één van deze diensten aan te sluiten op een bedrijf. Gemiddeld zijn maar 7 regels programmeercode nodig en je hebt een volledige dienst ontsloten. Het maakt hierbij niet welk platform er gebruikt wordt, welk betaalmiddel of het land (mits het land of persoon niet op een sanctielijst staat natuurlijk).

De concurrenten van Stripe

Stripe is niet het enige bedrijf dat (vooral digitale) betaaloplossingen biedt. Bekende concurrenten zijn Adyen en Mollie. Mollie is vooral een nationale speler hier in Nederland en biedt alleen betaaloplossingen. Het biedt geen totaalpakket. Mollie is overigens geen beursgenoteerd bedrijf. 

Ook Adyen is wel beursgenoteerd en biedt alleen betaaloplossingen maar opereert wel meer internationaal en bedient vooral de grote bedrijven. 

In mijn ogen is Stripe een betere keuze (afgezien van de waardering). Dat komt omdat ze een totaalpakket kunnen bieden en steeds meer wordt uitgebreid. Als je eenmaal als bedrijf besloten hebt om Stripe te gebruiken, is het makkelijker om andere diensten erbij te nemen wanneer ze relevant worden. Vervolgens kies je als bedrijf niet snel een andere payments provider als je ook nog eens de andere diensten elders moet onderbrengen. Het makkelijk incorporeren van Stripe en het lastig switchen naar een andere dienstverlener maakt Stripe erg sticky wat zorgt voor veel klanten die lang zullen blijven.

Adyen is de enige serieuze concurrent van Stripe. Als je bedenkt dat Stripe meer dan 5.000 werknemers heeft en Adyen zo’n 2.000, is het logisch dat Stripe in de toekomst alleen maar verder uitloopt op Adyen. Ze hebben bijvoorbeeld meer developers in dienst dan Adyen werknemers heeft. Op de lange termijn verlies je dan de concurrentiestrijd en innovatie slagkracht.     

Stripe websitegebruikers
Aantal Stripe websites gebruikers in 2020.

Wat is Stripe nu waard?

Normaal gesproken kijken we naar de waarde van een bedrijf door het aantal aandelen te vermenigvuldigen met de waarde per aandeel. Je krijgt dan de totale beurswaarde van het bedrijf. Aangezien je Stripe aandelen nog niet kan kopen, moeten we naar een ander alternatief kijken. 

Bij een start-up wordt meestal de waarde bepaald tijdens een kapitaalronde (funding round). Private investeerders worden gevraagd (of nemen zelf initiatief) om te mogen investeren in het bedrijf. Als er vervolgens 20 miljoen wordt geïnvesteerd in ruil voor 10% van het bedrijf, dan is het bedrijf automatisch gewaardeerd op 200 miljoen. 

Met deze maatstaf is Stripe op dit moment $95 miljard waard! Dat is ongeveer de helft van ASML maar 2x zoveel waard als Adyen (peildatum 22-9-2022). 

Het is daarmee het grootste nog niet beursgenoteerde bedrijf van Amerika. 

Stripe funding rounds
Het kapitaal dat Stripe heeft opgehaald in de afgelopen jaren.

Wat is de potentie van Stripe?

Ik begon het artikel met de uitspraak dat Stripe wellicht het grootste beursgenoteerde bedrijf kan worden. Dat is natuurlijk alleen mogelijk op de lange termijn.

Stripe is een betaalprovider. We zijn pas net gestart met de digitalisering en online betalingen en staan we nu pas aan het begin van de e-commerce revolutie. 

In Amerika bevat e-commerce nog maar 17% van alle retailverkopen en in China al 50%, dan zie je vast wel de potentie waar het naartoe kan gaan.

Stripe biedt overigens ook ‘white label producten’. Zo kan ieder bedrijf zijn eigen diensten verlenen maar op de achtergrond verzorgt Stripe dan de dienst. Er wordt voorspelt dat deze markt (Embedded Finance) van 45 miljard in 2021 naar 230 miljard in 2025 gaat. En Stripe is hierin de koploper. Een bedrijf dat hier veelvuldig gebruik van maakt is bijvoorbeeld Shopify.

Maar dit is nog maar een klein deel van de markt waarin Stripe actief is. Per inwoner op deze planeet wordt er jaarlijks zo’n $350,- omzet gemaakt in de financiële sector. Dat zijn dan voornamelijk betalingen. 

Kun je je voorstellen dat Stripe 25% van deze markt ‘pakt’? Dat is een omzet van $682,5 miljard. Plak je daar de waardering op van Adyen (dus 5,5x de omzet), dan zit je op een marktwaarde van $3.753,7 miljard. En dat is al de helft meer dan het nu grootste beursgenoteerde bedrijf Apple. En dat is ook bijna 40x zoveel als de waarde die nu wordt ingeschat. 

Het is natuurlijk een ‘long shot’ maar de potentie is er. 

Waar kun je Stripe aandelen kopen?

De kans is groot dat veel beleggers enthousiast zijn en het aandeel direct kopen als de aandelen worden vrijgegeven op de beurs. De koers schiet dan omhoog en die koopdruk houdt voorlopig nog wel aan. Als je deze run op de aandelen voor wilt blijven, kun je al Stripe aandelen kopen voor de IPO prijs die vermoedelijk véél lager ligt dan de prijs op de beurs.

De enige partij voor zover ik weet in heel Europa die dit kan bieden is dus Freedom Finance. Een account aanmaken is gratis en in de eerste 30 dagen kun je ook nog eens gratis handelen. Genoeg tijd dus om reputatie op te bouwen zodat je meer in aanmerking komt als de beursgang eenmaal is aangekondigd én om je huidige portfolio over te zetten! 

Goed om te weten: het aanbod van aandelen met een IPO prijs is gelimiteerd dus zorg dat je je op tijd aanmeldt bij Freedom Finance! 

Naast nieuwe Stripe aandelen, zijn er ook andere mogelijkheden. Hier vind je het actuele aanbod

Let op: Beleggen in effecten en andere financiële instrumenten houdt altijd het risico van verlies van uw vermogen in. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. De prognose of prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *