Ben ik een geschikte beleggen?

Ben ik een geschikte belegger?

Als je wilt gaan beleggen, vraagt dit persoonlijk wat van jou. Je moet geduld hebben, tegen je verlies kunnen, goed kunnen leren van je fouten en risico durven te nemen. Maar hoe zit het met jouw persoonlijkheid? Ben jij een geschikte belegger? Dat is veel belangrijker dan het laatste nieuws over het populairste aandeel. Dit is informatie voor de lange termijn. Ik heb 3 types op een rijtje gezet. Nog niet helemaal klaar om te beleggen maar wel starten met besparen? Bekijk dan deze mindsettips

Een uitpuilende kledingkast. Je hebt een creditcard. Je geeft graag een rondje in de kroeg, de toekomst is ver weg, nu is belangrijker, je wilt de nieuwste dingen en direct als ze beschikbaar zijn. De consumeerder kijkt graag naar het reclameblok op tv en bekijkt de folders, je hebt bij veel winkels een klantenkaart en op black-friday sta jij klaar met een dikke portemonnee. Als jij je hierin herkent, ben je een echte consumeerder en houd je waarschijnlijk niet veel geld over aan het einde van de maand.

De spaarder

Sowieso geen creditcard met die hoge rentes. Elke maand houd je geld over. Schulden heb je niet, alleen voor een huis of studie misschien. Je koopt alleen iets in de aanbieding als je het echt nodig hebt. Oude schoenen laat je liever repareren dan dat je nieuwe koopt. Je bent zuinig en dat bewijst je banksaldo. Als je krap bij kas zit, bezuinig je op je uitgaven. Grote uitgaven doen geen pijn want daarvoor heb jij vast wel een spaarpotje. Sterker nog, je hebt zoveel potjes dat Hero (aardbeienjam) met jou een bedrijfsuitbreiding kan starten.

Wil jij gratis beleggen?

De wereld van beleggen kan best eng zijn. Dan is het maar goed dat je gratis kan beginnen bij Trading212. Zo kun je makkelijk een kijkje nemen zonder een risico te nemen. Je betaalt geen transactie of beheerskosten. Helemaal gratis dus. Aanmelden kan via onderstaande link. Dan krijgen wij allebei een gratis aandeel met een maximale waarde van €100,-!

Meer weten over Trading212? Klik dan hier.

Wil jij beleggen zonder transactiekosten?

De wereld van beleggen kan best eng zijn. Dan is het maar goed dat je gratis kan beginnen bij Trading212. Zo kun je makkelijk een kijkje nemen zonder een risico te nemen. Je betaalt geen transactie of beheerskosten. Helemaal gratis dus. Aanmelden kan via onderstaande link. Dan krijgen wij allebei een gratis aandeel met een maximale waarde van €100,-!

Meer weten over Trading212? Klik dan hier.

De groeier

Je had op jonge leeftijd al een krantenwijk of baantje. Je hebt altijd goed gespaard en was altijd naar een manier op zoek waardoor jouw spaarcenten beter rendeerden. Voor een risico loop je niet weg als er maar iets moois tegenover staat. Je wilt altijd het beste uit jezelf halen en daagt jezelf graag uit. Je geeft niet zoveel om materiële zaken als auto’s en voordat je een rondje geeft in de kroeg, check je of dit wel kan. Als je valt, leer je ervan, sta je op en ga je door. Meer is beter. Je kunt tegen je verlies. 

 The best investment you can make is in yourself

Warren Buffet

Wie is een geschikte belegger?

Laat ik beginnen door te zeggen: er is geen beste optie. Jij bent jij en jij bent goed zoals je bent! Er is echter wel een persoonlijkheid dat het beste aansluit bij het profiel van een belegger. En dat is de spaarder maar ook deze persoonlijkheid heeft een nadeel, namelijk dat het soms te laat reageert op de beurskoers. 

Een groeier heeft als nadeel dat het soms te impulsief kan zijn. Beter een extra nachtje erover slapen, dan er vervolgens extra nachtjes om wakker liggen. En ben je een consumeerder? Dan wordt het lastiger. Kijk dan eerst naar de eigenschappen van een spaarder en probeer elke maand geld vrij te maken. Kijk eens naar deze mindsettips. Je zal anders om moeten gaan met geld zoals je dat nu gewend bent.

Wil je graag beginnen met beleggen en vraag je je af welke broker je moet kiezen? Ik gebruik Trading212. Ze brengen geen kosten in rekening voor het handelen in aandelen en ETF. Gratis dus! Plus je kunt oefenen met fictief geld zodat je niet bang hoeft te zijn dat je iets verkeerd aanklikt. Wil je meer weten over deze broker? In mijn review ga beoordeel ik de broker uitgebreid