ChartMill review. Mijn eigen ervaringen met deze analyse tool

ChartMill review. Mijn ervaring met deze analyse tool

Als je op zoek gaat naar nieuwe aandelen, ontkom je er bijna niet aan om goede software te gebruiken die overzichten geeft en kansen inzichtelijk maakt. ChartMill is zo’n platform en in dit artikel leg ik uit wat het is, wat je ermee kunt en of het jouw tijd en geld waard is.Voor we beginnen: met technisch, bedoel ik gegevens die interessant zijn voor het uitvoeren van een technische analyse, zoals volume en rsi. Met fundamenteel bedoel ik gegevens die meestal afkomstig zijn uit de boekhouding zoals winst per aandeel en rendement op geïnvesteerd vermogen.Tip: via deze link krijg je de eerste twee weken gratis toegang tot het hele platform! Daarna kun je zelf kiezen voor een gratis abonnement of betaald abonnement.

ChartMill biedt je een overzicht van de totale Westerse aandelenmarkt. Het geeft je op basis van allerlei indicatoren een aanwijzing of een aandeel kansrijk is of niet. ChartMill is geschikt voor zowel de technische als fundamentele belegger. Het platform werkt gewoon in de browser dus je kunt het gebruiken via een pc, laptop, tablet of smartphone. 

Het belangrijkste wat ChartMill eigenlijk biedt is tijd en gemak. Je kunt heel veel informatie ook zelf vinden maar dat is verspreid over het internet, verstopt in jaarverslagen en lastige grafieken. Daarnaast heb je als particulier niet de tijd om meer dan 20.000 verschillende bedrijven in de gaten te houden en de informatie daarvan up-to-date te houden. ChartMill biedt dat allemaal op één plek.

Je kunt bij ChartMill gebruik maken van een gratis account waarop elke maand gratis credits beschikbaar komen. Alle bevragingen binnen ChartMill kosten credits die je kan bijkopen, of je sluit een all-inclusive abonnement af die je maandelijks of jaarlijks kan betalen.

De eerste twee weken kun je gratis gebruik maken van alle features van ChartMill, zonder extra kosten. Er wordt ook niet direct om je betaalgegevens gevraagd dus na twee weken switch je automatisch naar de gratis credits (mits je nog niet voor een betaald abonnement hebt gekozen). Je krijgt 6.000 credits per maand! Als je maandelijks bijvoorbeeld een paar screens wil bekijken, dan zijn de gratis credits voldoende. Rechtsboven heb je een batterij-icoon waarmee je kunt zien hoeveel credits je nog over hebt.

Waarvoor gebruik je ChartMill?

Je kunt ChartMill om verschillende redenen gebruiken. Allereerst biedt ChartMill de mogelijkheid om aandelen te vinden op basis van een aantal criteria. Zo kun je erg makkelijk nieuwe bedrijven ontdekken en keuzes maken welke aandelen voor jou onderzoekswaardig zijn. Daarnaast kun je jouw huidige portefeuille en/of watchlist in de gaten houden en kun je notificaties instellen als een bepaald aandeel aan een bepaalde criteria voldoet (of niet meer). Je kunt ook het nieuws op de aandelenmarkt volgen en je kunt ideeën opdoen voor nieuwe handelsstrategieën en zo je kennis en vaardigheden uitbreiden.

Je kunt ChartMill instellen in 3 verschillende modus; light, dark en indigo.

ChartMill is een erg gemakkelijke manier om inzicht te krijgen in een aandeel of ETF en om een aankoop- of verkoopbeslissing te nemen.

Wil je dus serieus aan de slag met het selecteren van aandelen, dan is dit analyseplatform zeker het overwegen waard.

De features van ChartMill

Daarnaast biedt ChartMill behoorlijk veel features, zoals:

  • Stock Screener
  • Trading Ideas
  • Analyzer
  • Sectors
  • Insider Trading
  • Stock Market
  • News

We nemen alle features hieronder kort door. Als je op de afbeelding klikt of op de linkjes hieronder, ga je direct naar de betreffende pagina zodat je de feature beter kunt bekijken.

Stock Screener

Ik heb al eerder een artikel geschreven over een stockscreener en er zijn genoeg (gedeeltelijk) gratis stock screeners te vinden maar die zijn vaak beperkt. Met de stockscreener van ChartMill beschik je over tientallen indicatoren per categorie, zoals:

  • Prestatie van het aandeel
  • Technische analyse indicatoren
  • Support en resistance
  • Dividend
  • Waardering 
  • Groei
  • Winstgevendheid
  • Gezondheid
  • Analisten

En je kunt ook nog je eigen indicatoren maken. Je kunt naar eigen wens alles instellen. En wil je een indicator over een bepaald jaar of de afgelopen 5 jaar? Het kan allemaal.

Heb je eenmaal een bepaalde instelling gemaakt, dan kun je die makkelijk opslaan en later weer gebruiken. Je kunt ook een voorgedefinieerde view gebruiken om de aandelen vanuit meerdere inzichten te kunnen beoordelen. Erg handig.

Persoonlijk vind ik de stockscreener van ChartMill de beste en meest uitgebreide die ik tot nu toe heb gezien (en ik heb er best wel wat gezien, betaald en gratis).

Stock Charts

Stock Charts biedt je eigenlijk een kleine versie van TradingView. Je kunt dus kijken naar de grafiek van het aandeel en hierop tekenen, lijnen trekken en bepaalde indicatoren toepassen. Je kunt de grafiek ook opslaan zodat je de volgende keer al je aantekeningen en lijnen bewaard blijven.

Het is een vrij eenvoudige versie om snel een kijkje te kunnen nemen op de grafiek.

Analyzer

Als je eenmaal een aandeel (of ETF) verder wil onderzoeken, is de analyzer een mooi startpunt. Hier vind je zowel de fundamentele analyse als de technische analyse. ChartMill maakt het erg concreet om belangrijke aspecten een cijfer van 1 op 10 te geven. Zo kan de Technische analyse een 9 krijgen maar de Technische setup een 4. Dan weet je dat het (vanuit Technisch oogpunt) een sterke positieve trend is maar dat de huidige prijslocatie zich nog niet (helemaal) leent voor een goede trade.

Bij de Fundamentele analyse wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde snowflake. Zo zie je in één cirkeltje heel makkelijk hoe het aandeel scoort op verschillende punten uit de jaarrekening (vaak vergeleken met andere sectorgenoten). 

Als laatste zie je ook nog wat andere analisten voor advies geven en wanneer ze dat advies hebben gegeven. Ook zie je de adviezen door de tijd heen zodat je snel kan zien of een aandeel (bij analisten) in populariteit is gegroeid.

Sectors

Hier vind je de algemene cijfers over de sector. Je kunt makkelijk switchen tussen:

  • USA, Canada en Europa
  • Sectoren, groepen en industrieën
  • Technische indicatoren en Fundamentele indicatoren  

Deze inkijk geeft je veel en objectief inzicht in de markt op een andere manier dan ‘gewoon het nieuws volgen’. Erg waardevol wat mij betreft.

Insider Trading

Als je geïnteresseerd bent in een bedrijf, wil je natuurlijk weten of de managers zelf aandelen bezitten en of ze (bij)kopen of juist verkopen. In dit overzicht vind je alle transacties. Ik had hier graag nog een zoek- en filterfunctie gezien zodat ik de informatie kan aanpassen op een manier die mij beter ligt. Aan de andere kant, als je op de tikker van het aandeel klikt, kun je ook naar de insider transactions gaan en zie je het per aandeel.

Up- and Downgrades

Je bent natuurlijk niet de enige die een aandeel volgt. Er zijn genoeg professionele partijen die een aandeel volgen en een (ver)koopadvies publiceren (en soms tegen welke prijs). In dit overzicht zie je alle (ver)koopadviezen. Ook hier ontbreekt voor mij een zoek- en filterfunctie.

Stock market

Altijd leuk en handig om een lijstje te hebben met de best- en slechtst presterende aandelen op de beurs. Je hebt bijvoorbeeld ook een lijstje met aandelen die de grootste gap vertonen (handig voor technische beleggers). Of lijstjes met hoogste volume, pre-market movers en een earningscalendar waarop je kan zien welke aandelen vandaag en morgen met cijfers komen.

Trading Ideas

Deze functie is echt top omdat je op veel nieuwe ideeën gebracht kan worden. In Trading Ideas krijg je vooraf ingestelde stockscreeners te zien waarop je verder onderzoek kan baseren. Denk bijvoorbeeld aan aandelen die rijp zijn voor een swing trade of die perfect staan in een bollinger band. Er zijn ook veel fundamentele stockscreeners zoals ondergewaardeerde aandelen of betaalbare groeiaandelen.

Als je dan één van de Trading Ideas aanklikt krijg je een mooie uiteenzetting van de aandelen die relevant zijn voor deze vooraf ingestelde filter.

De data is ook relevant voor het betreffende Trading Idea. Bij een Fundamentele filter krijg je dus ook voornamelijk Fundamentele data te zien en bij een Technische filter, ook Technische data.

ChartMill Trading Ideas Growth Stocks
ChartMill News

News

Ik denk dat je wel weet wat je hier kan? Je kunt namelijk nieuws lezen. ChartMill is aangesloten bij diverse nieuwsbronnen die van waarde zijn. Denk aan Bloomberg, CNBC, Yahoo Finance en Seeking Alpha. Soms zitten nieuwsbronnen achter de betaalmuur maar je krijgt altijd een korte samenvatting te zien. Genoeg dus om op de hoogte te blijven!

Blog

Blog is eigenlijk een soort Trading Ideas maar dan in blog vorm en worden er één of een paar aandelen uitgepikt. Best leuk om af en toe te lezen en geeft je inspiratie om verder onderzoek te doen.

ChartMill Academy

Voor een beginnende belegger kunnen al die features best overweldigend zijn. Op het gratis toegankelijke YouTube kanaal kun je meer dan 75 video’s bekijken over de werking van ChartMill (Engelstalig). Hiermee raak je vertrouwd met de software en kun je zelf aan de slag gaan. Als je een abonnement afsluit, is het zeker een aanrader om er zoveel mogelijk waarde uit te halen.

Ze hebben ook leuke video’s waarbij ze strategieën van bekende boeken vertalen in het gebruik op ChartMill.

De aandelen pagina

Veel van de genoemde features zorgen ervoor dat je een interessant aandeel kan vinden dat je nader wil onderzoeken. Dat kan op de aandelen pagina. Je typt in de zoekbalk de naam van het bedrijf of de tikker in. Je krijgt hier een mooi overzicht maar kunt ook kiezen voor zaken als de grafiek, technische analyse, fundamentele analyse, analisten beoordelingen, inschattingen (van bijvoorbeeld de winst), financials, eigenaarschap en nieuws. Deze type pagina’s ga ik zeker gebruiken. 

Hieronder vind je een overzicht van de pagina’s met Starbucks als voorbeeld. Een aandeel dat ik zelf al een keer heb geanalyseerd. Je kunt door de afbeeldingen swipen. 

En tja, wat wil je nog meer? Nou, een download knop waarmee ik de cijfers makkelijk kan exporteren is fijn omdat het in mijn eigen onderzoeksmethode past maar eigenlijk heb je niet veel meer dan dit nodig om een goed en gefundeerd besluit te nemen of je een aandeel wil kopen.

ChartMill heeft verder aangegeven dat er binnenkort een update komt waarmee je de prijs van een aandeel zelf kan uitrekenen op basis van eigen groeiaannames! Als deze functie wordt toegevoegd kun je het complete onderzoek naar een aandeel in het platform doen.

Wat zijn de voordelen van ChartMill?

Ik ben positief verrast door de mogelijkheden en helderheid van de software. Er zijn ontzettend veel keuzes en meer dan dit heb je eigenlijk niet nodig. De belangrijkste voordelen van ChartMill zijn:

  • Veel mogelijkheden voor zowel de technisch analist als de fundamentele analist
  • In sommige features kun je ook een ETF analyseren
  • Een Stockscreener met heel veel mogelijkheden
  • Met Sectors houd je het overzicht en weet je waar kansen liggen
  • Met Trading Ideas kun gemakkelijk verschillende strategieën testen en kijken waar jij je comfortabel bij voelt.
  • De aandelen pagina geeft je een overzicht per aandeel en alle informatie die je nodig hebt om een goede beslissing te maken
  • Je kunt watchlisten opzetten om een eigen onderzoeksmethode te ontwikkelen
  • Handige notificaties van aandelen die je volgt

Ik vind ChartMill vooral sterk in het voorstadium van het onderzoek. In het dagelijks leven is het niet altijd makkelijk om nieuwe aandelen te vinden omdat beleggers zich vooral laten leiden door het nieuws. Dan kom je kleine aandelen minder snel tegen en om die reden liggen juist bij de kleinere en minder bekende aandelen kansen op een mooi rendement.

Wat zijn de nadelen van ChartMill?

Geen één software analyse tool is zonder nadelen. Dit zijn de nadelen van ChartMill:

  • Geen data beschikbaar over beurzen in Azië en Afrika. 
  • Er wordt geen prijs van een aandeel berekend, bijvoorbeeld aan de hand van de discounted cashflow methode of de earnings multiple methode (dit komt binnenkort)
  • Ben je puur een technisch analist of juist puur een fundamentele analist, dan beschikt ChartMill voor jou over veel overbodige functies.

Een ander nadeel waar elke analyse tool last van heeft, is dat de data automatisch gegenereerd wordt en vervolgens gepresenteerd wordt. Als ontwikkelaar moet je dan bepaalde keuzes maken. Het is bijvoorbeeld onzinnig voor een REIT om het kasstromenoverzicht te gebruiken. Maar omdat elk aandeel zo’n overzicht gebruikt, zie je die ook bij een REIT. Blijf dus altijd voor jezelf denken en blijf kritisch op de (relevantie van) data die je ziet. Dit geldt dus voor elk platform!

Persoonlijk vind ik de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. Ik ken genoeg van dit soort software pakketten die meer nadelen hebben of veel minder functies bieden voor eenzelfde of hogere prijs. En over de prijs gesproken…

Wat is de prijs van ChartMill?

Je kunt ChartMill al onbeperkt gebruiken voor €18,83 per maand (jaarlijkse betaling) of €25,97 per maand (maandelijkse betaling). Ook kun je credits kopen als je maar beperkt gebruik wil maken van ChartMill. Je krijgt elke maand overigens wat credits, dus die kun je dan mooi aanvullen. Elke bevraging kost credits. 

Ben je iemand die slechts één of een paar geavanceerde stockscreen filters wil gebruiken? Dan zijn credits wellicht voldoende. 

Ben je iemand die graag op zoek gaat naar de pareltjes op de beurs? Dan is een onbeperkt abonnement waarschijnlijk beter want dan ga je veel gebruik maken van de software.

De prijs is in mijn ogen zeer acceptabel voor de enorm bak aan data en mogelijkheden die je ervoor terug krijgt.

ChartMill versus Tikr

Een andere analyse software die veel beleggers gebruiken is Tikr. Hier heb ik zelf ook een abonnement op als aanvulling op mijn eigen Aandelen Analyse Tool Pro. Tikr is meer gefocust op de fundamentele analyse en biedt iets meer opties op het waarderingsvlak en voor historische data. Als ChartMill met een waarderingstool komt (waarmee je de prijs van een aandeel kan berekenen), dan is Tikr Pro niet meer het overwegen waard wat mij betreft.

Tikr Pro is iets duurder (hoewel een vergelijking lastig is omdat het andere features heeft) en je krijgt er minder mogelijkheden voor terug.

Conclusie ChartMill review, kopen of niet?

ChartMill biedt een ruim aanbod aan verschillende analysetools om een aandeel te beoordelen. Zowel technisch als fundamenteel zijn er genoeg opties. Vooral de Stockscreener, Trading Ideas en de aandelen pagina zijn erg goed en overzichtelijk. De prijs is zeer acceptabel als je naar de concurrentie kijkt. Helaas biedt ChartMill (nog) geen mogelijkheid om zelf de prijs van een aandeel te berekenen.

ChartMill is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar nieuwe aandelen om vervolgens zelf meer onderzoek te gaan doen. Je kunt gemakkelijk je hele onderzoeksmethode inrichten op ChartMill zonder dat je daar andere software voor nodig hebt.

Wat mij betreft is ChartMill dus een aanrader. Zodra mijn Abonnement bij Tikr eindigt, stap ik over naar ChartMill.

Wil je gebruik maken van ChartMill? Via deze link kun je je gratis aanmelden en vervolgens 2 weken lang alle functies uitproberen. Daarna val je automatisch terug in het gratis account (met gratis credits) of kun je overstappen op een all-inclusive account (en die is zeker de moeite waard!).

Ik ben door ChartMill benaderd om een artikel te schrijven en heb hiervoor een account ontvangen om gebruik te kunnen maken van alle features die ChartMill biedt.

1 gedachte over “ChartMill review. Mijn ervaring met deze analyse tool”

  1. Mooi programma gebruik het al jaren voor aandelen.
    Wel een beetje jammer dat je geen indexen kan analyseren zoals b.v. de AEX-index.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *