Hoe verlaag je het risico bij beleggen via Brand New Day

Hoe verlaag je het risico bij beleggen via Brand New Day?

Brand New Day is een fondsbelegger waar ik mijn aanvullend pensioen beleg. Ze hebben een leuke feature waarmee je het risico tijdens beleggen kan verlagen. In dit artikel leg ik uit hoe je het risico afbouwt en waarvoor het handig is.

Je verlaagt het risico bij beleggen door te switchen van aandelen naar obligaties. Aandelen hebben namelijk een hoger risicoprofiel dan obligaties. Je kunt kiezen om (gedeeltelijk) te stoppen met het kopen van aandelen en te starten met het kopen van obligaties, waardoor de samenstelling van je portefeuille langzaam verandert. Je kunt er ook voor kiezen om aandelen te verkopen en met het vrijgevallen geld, obligaties te kopen.

Met de laatste optie gaat de transitie van aandelen naar obligaties een stuk sneller en afhankelijk van je wens om snel of langzaam het risico af te bouwen, kun je daarvoor kiezen. 

Over het algemeen en kijkend naar de lange termijn, leveren aandelen meer rendement op dan obligaties.

Bij Brand New Day, koop je geen losse aandelen of obligaties maar koop je een fonds waarin soms wel duizenden aandelen of obligaties zitten. Het principe is hetzelfde.

Waarom wil je het risico bij beleggen verlagen?

Als je belegt, komt er een periode dat je het geld wil gaan gebruiken. Het zou zonde zijn als de beurs net flink is gedaald voordat je het geld wil opnemen uit je beleggingen. Om de risico daarvan te verkleinen, kun je minder risico nemen door te switchen van aandelen naar obligaties.

Bij Brand New Day heb je twee vormen om het risico te verlagen. Deze is afhankelijk van de vraag of je gekozen hebt om ‘vrij te beleggen’ (door zelf fondsen te kiezen) of via model-beleggen (door vooraf samengestelde fondsen). Ik leg beide opties hieronder uit.

Tip: Ik heb een apart artikel geschreven over modelbeleggen of vrij beleggen bij Brand New Day

Risico verlagen bij BND - modelportefeuille

Als je hebt gekozen voor een modelportefeuille bij Brand New Day, dan heb je één optie om het risico automatisch af te laten bouwen:

Je vinkt de optie aan bij ‘Automatisch risicoafbouw’. Met automatische risicoafbouw ga je vanaf 15 jaar voor de einddatum automatisch ieder jaar iets minder risicovol beleggen (lees: minder in aandelen en meer in obligaties).

Zit je nu al in de periode die kleiner is dan 15 jaar? Dan worden er direct al aandelenfondsen verkocht, en worden obligatiefondsen gekocht. 

Je verschuift dus ieder jaar een beetje van modelportefeuille die je op dat moment in hebt gesteld, naar de modelportefeuille van ‘zeer defensief’. 

Switchen van fondsen is overigens volledig gratis bij Brand New Day!

Risico verlagen bij BND - vrij beleggen

Als je zelf jouw fondsenmix hebt samengesteld, switch je langzaam over van aandelenfondsen naar obligatiefondsen die je zelf hebt gekozen. Heb je nog geen obligatiefondsen in jouw portefeuille? Dan belegt BND automatisch in het BND Wereld Obligatie Indexfonds-C. Je kunt dit achteraf natuurlijk kosteloos corrigeren.

Ieder jaar, op dezelfde datum als de ingestelde einddatum, voert BND zo’n wijziging uit en schuif je dus iets op van aandelenfondsen naar obligatiefondsen. 

Het wordt dus in kleine stapjes uitgevoerd. En heb je bijvoorbeeld al 30% in obligaties (in plaats van bijvoorbeeld 10%), dan zijn de stapjes ook kleiner. En zo ziet dat eruit:

En vergeet natuurlijk niet om de optie ‘Automatisch risicoafbouw’ aan te vinken!

Conclusie: risico afbouwen via Brand New Day

Risico afbouwen is noodzakelijk als je binnen afzienbare tijd het geld uit beleggingen nodig hebt. Je kunt dit bij Brand New Day gemakkelijk doen door ‘Automatisch risicoafbouw’ met ‘ja’ aan te vinken. Je gaat dan in 15 jaar geleidelijk over van aandelenfondsen naar obligatiefondsen.

Wil je meer weten over deze fondsbelegger? Check dan de Brand New Day Review en mijn ervaringen

Ik beleg bij Brand New Day voor mijn aanvullend pensioen maar je kunt bij Brand New Day ook vrij beleggen en zelfs sparen. BND is een specialist in passief indexbeleggen en daarmee beleg je gespreid en voor de lange termijn. Wil je meer weten? Dan zijn deze artikels interessant:

Aanmelden bij Brand New Day kan via deze link

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *