Wat is een spaarbuffer?

Om tegenslagen in je leven te voorkomen (of de pijn ervan te verzachten) is het slim om een spaarbuffer te hebben. Wat is een spaarbuffer precies en waarom is het zo belangrijk? Hoeveel zou je moeten hebben? In dit artikel probeer ik je alles te vertellen over de oh-zo- belangrijke spaarbuffer.

Het is een geldbedrag dat je aan de kant zet voor noodsituaties of plotselinge veranderingen. Het is slim om je spaarbuffer ergens te parkeren waar je snel bij kan. Bijvoorbeeld op een spaarrekening. Wil je toch wat meer rendement maken? Dan kun je kijken naar een termijndeposito waarvan het vroegtijdig opnemen van het geld, toch mogelijk is of tegen een kleine vergoeding (boete).

Een dam die het water tegenhoudt

Waarom is een spaarbuffer nodig?

Soms komen dingen in het leven voor die je liever niet wilt. Van kleine dingen als het vervangen van een wasmachine of tv, tot grote dingen zoals ontslag of overlijden. Ik heb al eerder verteld waarom geld zo belangrijk kan zijn. De spaarbuffer is daarvan een belangrijk onderdeel.

Een buffer is belangrijk in slechte tijden. Daarmee kun je toch de noodzakelijke dingen doen.

Hoe groot moet de buffer zijn?

Als je de basis van persoonlijke financiën onder de knie hebt is de kans groot dat je elke maand geld overhoudt om te starten met het opbouwen van een spaarbuffer. Hoe groot de spaarbuffer moet zijn is afhankelijk van de manier waarop je het wilt gebruiken. Sommigen gebruiken het om alleen grote plotselinge veranderingen in het leven op te vangen. Zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Anderen gebruiken het voor het vervangen van apparatuur in huis of reparaties aan de woning of auto. Hoe meer denkbare situaties jij op wilt vangen, hoe groter je spaarbuffer moet zijn. Je kunt een spaarbuffer ook wat kleiner houden door je te verzekeren. Denk aan een all risk inboedelverzekering, zodat je bij kleine ongelukjes niet zelf vervanging of reparatie moet betalen. 

Er zijn ook mensen die maken gebruik van het principe dat de spaarbuffer zes keer het maandloon moet zijn. Verdien je bijvoorbeeld 2000 euro per maand, dan is jouw spaarbuffer 12.000 euro.

Ik kijk liever naar de spullen die ik heb, wat het kost om ze te vervangen en hoe groot mijn gezin is. Dit kun je zelf berekenen op de website van het NIBUD. Daar staat een mooie tool.

Het maakt overigens niet uit dat je dit geldbedrag nu nog niet hebt. Je stelt een doel, maakt een plan en je houdt je eraan. Zo kom je vanzelf bij jouw spaardoel!

Het maakt niet uit waar je nu bent, als je maar weet waar je naar toe wilt.

De spaarbuffer berekenen met NIBUD

Met de bufferberekenaar kun je goed inzicht krijgen in de grootte van jouw persoonlijke buffer. Het is goed om daarna kritisch te kijken wat je écht nodig hebt. Het kan namelijk zijn dat je bij het invullen van de waarde van je auto een hogere vervangingswaarde hebt, dan jij denkt dat je nodig hebt. Pas dit dan aan. Aan het einde krijg je een bedrag te zien dat nodig is (volgens het NIBUD) als buffer. Ik moet zeggen het zit goed in elkaar en ik gebruik het zelf ook.

Wat als je genoeg gespaard hebt?

Mijn spaarbuffer is al best gevuld. Daarom kan ik nu met het geld wat ik maandelijks overhoudt,  mijn vermogen te laten groeien. Dit doe ik via indexbeleggen.


Om je spaarbuffer aan te vullen is het belangrijk dat je elke maand geld overhoudt. In dit artikel lees je hoe iedereen geld kan besparen door 5 mindset tips.E