Een Chinese ETF; dit zijn je opties

Beleggen in China met een ETF: zo doe je dat!

Op zoek naar een Chinese ETF maar je weet niet goed waar je moet beginnen? Dat kan ik begrijpen want de Chinese aandelenmarkt zit anders in elkaar dan we hier in het Westen gewend zijn. Daarom bespreken we in dit artikel verschillende opties voor een Chinese ETF.

Tip: hier heb ik 2 artikelen over wat een ETF is en wat de voordelen zijn

Waar kan je Chinese aandelen & ETF’s kopen?

Een populaire partij om in Chinese ETF’s te beleggen is DEGIRO, aangezien je vaak geen transactiekosten betaalt over ETF’s in de kernselectie. Klik hier om een account te openen bij DEGIRO.

Wanneer je in losse Chinese aandelen wilt beleggen, kan je eToro overwegen aangezien je hier geen vaste commissies betaalt. Klik hier om direct een gratis demo te openen bij eToro & begin met beleggen in China! (Je kapitaal loopt risico)

De Chinese aandelenmarkt

De Chinese aandelenmarkt is wat verspreider dan we in het Westen gewend zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar in de meeste landen zit de beurs vaak in één stad, meestal de hoofdstad. De Chinese aandelenmarkt zit verspreid over 3 plekken en niet in de hoofdstad. 

Als eerste heb je de Shanghai Stock Exchange (SSE). Deze is vooral gericht op staatsbedrijven en hier zit (meer dan bij anderen beurzen) vooral bedrijven uit de ‘oude economie’ die van omvang behoorlijk groot zijn. Hier vind je vooral de zogenoemde ‘A-shares’. 

Dan heb je ook nog de Shenzhen Stock Exchange (SZSE). Deze beurs is al wat meer gericht op technologie en bevat vooral MKB bedrijven en en staatsbedrijven. Ook hier zitten vooral de ‘A-shares’.

Als laatste heb je natuurlijk de Stock Exchange of Hong Kong Limited (HKEX). Hier zitten voornamelijk de niet-staatsbedrijven en is meer internationaal gericht. 

Daarnaast zijn er ook nog best wat Chinese bedrijven die (alleen) in de USA verhandeld worden onder de zogenaamde ADR constructie zoals Nio, Pinduoduo en JD.com. 

A-shares zijn de aandelen van bedrijven die hun hoofdkantoor hebben op het vasteland van China. 

Buitenlandse beleggers hebben alleen direct toegang tot de beurs van Hong Kong. Chinese beleggers hebben maar beperkte toegang tot de beurs van Hong Kong maar dat is langzaam aan het veranderen.

De Chinese indices voor een ETF

Een ETF is altijd een volger van een index. Daarom noemen ze een ETF ook vaak een indexfonds of een tracker. Als je wilt beleggen in een Chinese ETF, moet je dus wel begrijpen welke Chinese index gevolgd wordt. 

Er zijn best wel veel verschillende Chinese indices (meervoud van index). Vaak zijn deze indices ook nog gespecificeerd voor een bepaalde sector. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte indices:

De eerste Chinese index is dus erg breed en bevat ook veel Chinese bedrijven van het vasteland (en dus ook Hong Kong).

De tweede Chinese index is al een stuk specifieker met alleen maar Chinese bedrijven van het vasteland (en dus géén Hong Kong).

De derde Chinese index lijkt sterk op de eerste maar heeft geen restrictie op 20% A-shares waardoor het iets beter de Chinese economie vertegenwoordigd. Helaas zijn er van deze index op dit moment geen ETFs. Persoonlijk vind ik dat jammer want daardoor kun je niet een volledige exposure hebben aan China en moet je altijd zelf knutselen. 

De vierde Chinese index is volledig gefocust op de 50 grootste aandelen op de beurs van Hong Kong.

De vijfde en laatste Chinese index heeft net als de tweede alleen A-shares maar heeft wel duidelijk een andere samenstelling.

Chinese ETF bij DEGIRO

Veel mensen gebruiken DEGIRO als hun broker. DEGIRO hanteert een lijst van ETFs die je kan aanschaffen zonder transactiekosten. Dat is de DEGIRO Kernselectie. Zeker als je maandelijks een ETF wil aanschaffen, kan je daarmee veel geld besparen. 

Als je op zoek bent naar een Chinese ETF bij DEGIRO, heb ik hieronder een overzicht met de bijbehorende index. Sommigen zitten in de DEGIRO Kernselectie.

Index
ETF
Ticker
MSCI China
iShares China U A
ICHN
MSCI China
HSBC MSCI China
H4ZY
MSCI China
Xtrackers MSCI China
XCS6
MSCI China A
iSHares MSCI China A
CNYA
CSI300
Db Xtrackers CSI300
XCHA
FTSE50
iSHares China 25
FXC

We nemen nu enkele van deze Chinese ETFs door.

Tip: moeite met al die ETF namen en waar ze voor staan? Check dan zeker dit artikel

iShares MSCI China UCITS ETF

Deze Chinese ETF is breed gespreid over alle Chinese aandelen (708 stuks) maar met een maximum van 20% A-shares. Hiermee ben je in één klap goed gespreid over heel China (inclusief Hong Kong dus). De kosten zijn 0,40% per jaar en via de Amsterdamse beurs betaal je geen transactiekosten bij DEGIRO. Je vindt in deze Chinese ETF dus de bekende en minder bekende aandelen uit China.

Chinese ETF 1

iShares MSCI China A UCITS ETF USD (Acc)

Ben je meer op zoek naar de onbekende Chinese aandelen van het vasteland? Dan is deze Chinese ETF een goede optie. Je belegt namelijk uitsluitend in A-shares. Helaas is deze niet te koop via de Kernselectie dus je betaalt wel transactiekosten. De jaarlijkse kosten zijn hetzelfde als de vorige Chinese ETF met 0,40%.

Chinese ETF 2

Xtrackers CSI300 UCITS ETF

Wil je toch maandelijks een Chinese ETF kopen met alleen maar A-shares, dan is deze ETF wellicht wat voor jou. Deze zit namelijk wél in DEGIRO Kernselectie (Xetra beurs). De jaarlijkse kosten zijn wel iets hoger namelijk 0,50% maar die 0,10% extra mag het feestje niet verpesten als je deze Chinese ETF maandelijks wil kopen. Een ander belangrijk verschil is dat deze ETF 300 aandelen bevat en die van iShares bevat er 470. Je bent dus wel iets minder gespreid.

iShares China Large Cap UCITS ETF USD (Dist)

Wil je graag alleen beleggen in aandelen die te koop zijn in Hong Kong, dan is deze Chinese ETF een goede optie. Je belegt hiermee in de 50 grootste bedrijven die genoteerd zijn aan de beurs in Hong Kong volgens de index FTSE China 50. Je kunt de ETF kopen via DEGIRO Kernselectie aan de beurs in Amsterdam. De kosten zijn iets hoger met 0,74%. Normaal gesproken zou ik dat niet aanbevelen maar het is vaak moeilijker (en zeker duurder) om zelf aandelen te kopen in Hong Kong. Het alternatief is dus duurder.

Chinese ETF 3

Omdat deze ETF al een tijdje bestaat (omdat deze markt al langer toegankelijk is voor de buitenlandse belegger) is hier wel een langjarig rendement van bekend. Het tienjarig gemiddelde is een rendement van 2,94% op jaarbasis.

Wil je volledige spreiding in je China ETF?

Dan moet je een combinatie nemen. Van de index MSCI China All Shares is namelijk (nog) geen ETF beschikbaar. Wat mij betreft is een goed alternatief om de Xtrackers CSI300 UCITS ETF te combineren met de iShares China Large Cap UCITS ETF USD (Dist). Hiermee heb je een exposure van zowel het vasteland als van Hong Kong.

Wil je beleggen in losse aandelen in China?

Je kunt als particuliere buitenlander alleen beleggen in losse aandelen die genoteerd zijn in Hong Kong. De kosten voor deze beurs zijn vrij hoog. Hieronder een overzicht:

De beste optie in mijn ogen is eToro. Zij bieden aandelen van Hong Kong namelijk zonder commissies aan (je kapitaal loopt risico).

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *