Hoe kun je factorbeleggen via DEGIRO?

Het principe van factorbeleggen komt uit de jaren 80, toen opviel dat aandelen met een hoge boekwaarde ten opzichte van de marktwaarde een consistent hoger rendement opleverde: de waarde factor was geboren. Sindsdien zijn er nog een aantal van dit soort factoren bijgekomen. Echter, is het ook in 2022 nog lastig om als consument effectief gebruik te maken van factoren. In dit artikel wordt uitgelegd wat factorbeleggen is en hoe je kunt factorbeleggen via DEGIRO.

Tip: heb je nog geen rekening bij DEGIRO? Klik hier om direct een account te openen & profiteer van lage transactiekosten! 

Factoren zijn bedrijfseigenschappen waarvan gevonden is dat ze op de lange termijn lijden tot een beter rendement dan de rest van de markt. Het idee van factorbeleggen is ontstaan toen er ‘fouten’ werden ontdekt in de Efficiënte Markt Theorie. Deze ‘fouten’ kwamen alleen dusdanig regelmatig voor, dat er naar een verklaring voor gezocht werd. De oplossing die gevonden werd, is dat bedrijven met bepaalde eigenschappen, inherent meer risico met zich meedragen dan andere bedrijven. Over het algemeen geldt bij beleggen dat meer risico gepaard gaat met meer rendement en dat is hier ook het geval. Het gaat hier alleen echter om aparte typen risico’s dan alleen het marktrisico. Dat is voordelig, want de risico’s van deze factors hebben een lage correlatie met het marktrisico, waardoor je totale risico omlaag gaat.

Tip: wil je meer weten over bepaalde factoren (ratio’s)? Er zijn al artikels geschreven over de PE ratio, de winstmarges en de ROIC

Moet je factorbeleggen?

Op de lange termijn kun je met ETF’s van factorbeleggen de markt verslaan, mits je voor de kosten van je ETF kunt compenseren. Als je al in wereldwijd gespreide ETF’s belegt en je net op zoek bent naar wat extra’s, lijkt dit een aantrekkelijke keuze. Het is vaak echter geen goed idee om alleen in factor ETF’s te beleggen, maar dit altijd in combinatie met marktgewogen ETF’s.

ETF’s voor de waarde factor DEGIRO

In bedrijven in een momentum ETF hebben in het voorgaande jaar een goed rendement behaald. Voor deze bedrijven is aangetoond dat ze in de periode er na een grotere kans hebben op wederom succes.

Via DEGIRO kun je in de momentum factor beleggen via bijvoorbeeld IUMO, IWMO of XDEM. Allen volgen dezelfde methodiek van MSCI voor het samenstellen van een index. Een veelvoorkomend probleem bij de momentum factor is alleen dat het samenstellen van de indexen heel veranderlijk is en daarom relatief veel kosten met zich meebrengt. Zo zitten er hier ook grote verschillen tussen de kosten van de momentum factor over de hele wereld (IWMO, 0,30%) en Amerika (IUMO, 0,20%). Ook is de tracking error van de ETF’s op de indexen wereldwijd opvallen groot (0.22%) ten opzichte van Amerika (0.03%). Dat zorgt voor een minder precieze blootstelling aan de factor en waarschijnlijk dus voor een lager rendement.

ETF’s voor de size factor (omvang factor) DEGIRO

Al snel werd gevonden dat het beleggen in kleine bedrijven een hoger rendement oplevert dan het beleggen in grote bedrijven. Deze size factor wordt alleen nog maar verder versterkt als je hem combineert met de value factor. Kleine waardebedrijven presteren op de lange termijn uitzonderlijk goed ten opzichte van de markt. Echter, een nadeel van deze bedrijven is dat ze vaak een laag handelsvolume hebben, en daarom duurder zijn om in te beleggen. Ook zijn de bedrijven soms zo klein dat het opkopen van aandelen van het bedrijf voor ETF’s de prijs significant omhoog brengt, wat het rendement voor de consument omlaag haalt.

Via DEGIRO zijn er veel verschillend ETF’s voor de size factor (omvang factor). In de kernselectie zit WSML, die wereldwijd gespreide kleine bedrijven volgt. Als de combinatie size met value wilt toepassen heb je via DEGIRO de optie voor ZPRX (Europa) en ZPRV (VS). Deze ETF’s zitten niet in de kernselectie en zijn ook niet heel goedkoop: 0.30% per jaar. Ook zijn de afgelopen 10 jaar niet bijzonder goed geweest voor de size factor, omdat deze slechte resultaten liet zien. Echter, langere perioden van slechte resultaten zijn te verwachten, ook bij factorbeleggen. Misschien zou het zelfs reden kunnen zijn tot het kopen van een factor dip.

ETF’s voor de kwaliteit factor DEGIRO

Bedrijven met een hoge kwaliteit zijn bedrijven met een goed businessmodel en conservatieve investeringen. MSCI maakt indexen voor deze eigenschappen en ze presteren boven gemiddeld goed, vooral tijdens crisistijden. Ondanks dat de exacte definitie van deze factor soms vaag lijkt, zijn de resultaten die behaald worden wel erg goed, en resultaat is het belangrijkste voor de belegger.

Via DEGIRO kun je beleggen in de kwaliteit factor via onder andere XDEQ of UBUT. De kosten zijn bij beiden 0.25% per jaar, wat vergeleken met een gewonde ETF helaas nog wel aan de hoge kant is. In het verleden heeft de kwaliteit factor wel laten zien dat het een groot genoeg voordeel kan opleveren om die hogere kosten goed te maken, dus is het zeker het overwegen waard.

Tip: wil je liever met losse aandelen factorbeleggen? Dan is het handig om een stockscreener te gebruiken waarbij je kan aandelen kan filteren op basis van bepaalde ratio’s. 

Boek over factorbeleggen

Er zijn interessante boeken geschreven over factorbeleggen. Eén daarvan is ‘What works on Wall Street’ van James O’Shaughnessy. Een erg interessant boek waar eerder een review over is geschreven. 

Wouter Hoepman

Dit artikel is geschreven door Wouter, ook wel bekend als DUO investeerder. Iedere maand belegt hij een deel van zijn lening van DUO. Hij verdiept zich graag in beleggen om dit op een zo verantwoord mogelijke manier te doen, met hoofdzakelijk de literatuur als leidraad. Je kunt hem vinden op Instagram vinden als DUO_investeerder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *