Beleggen werkt als volgt: je neemt een risico en je wordt (als het goed is) op de lange termijn beloond voor het feit dat je dat risico hebt genomen. Echter, niet iedere vorm van risico dat je loopt compenseert je met een beloning. Het is belangrijk om als belegger te weten welke vormen van risico je loopt en wat je kunt verwachten ter compensatie van die risico’s. Eén van de risico’s die je kunt lopen is valutarisico. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je het valutarisico kan afdekken bij beleggen en waarom dit belangrijk is. Bovendien kijken we ook naar hoe groot dit risico nou is.
Valutarisico is het risico dat je neemt als je belegt met een andere munteenheid dan dat je gebruikt om aankopen te doen in het dagelijks leven. Dus stel dat je in dollars belegt, maar in Nederland woont, neem je het risico van de euro/dollar koers. Als je dus aandelen, ETF’s of grondstoffen koopt in dollars, maar de waarde van de dollar daalt ten opzichte van de euro, loop je verlies. Andersom kan het natuurlijk ook waar zijn, alleen weet je nooit van tevoren wat gaat worden. Dat komt omdat de valutamarkt erg onvoorspelbaar is.
Ook als je een ETF koopt van bijvoorbeeld de S&P 500 neem je het risico van de euro/dollar koers op je. Dit onderliggende valutarisico is aanwezig doordat de bedrijven uit de S&P 500 alsnog in dollars verhandeld worden, ondanks dat jij zelf de ETF misschien wel in euro’s hebt gekocht.
Hoe groot is je valutarisico bij beleggen?
Dit hangt zeer sterk af van de valuta waar je in belegt. Houd je het bij dollars, ponden of Zwitserse franken is de kans op grote schommelingen in de waarden relatief klein. Echter, wanneer je kijkt naar bijvoorbeeld Russische roebel (RUB), zeker in de afgelopen paar maanden, zie je wat voor fluctuaties daarbij komen kijken.
Grote schommelingen in de koersen van munteenheden gaan vaak gepaard met gebeurtenissen die ook de koersen van aandelen beïnvloeden. Wanneer je aandelen een klap te verduren krijgen, tegelijk met de valuta waarmee je de aandelen hebt gekocht, kan die klap nog groter worden.
Soms kunnen de risico’s ook elkaar opheffen, en werkt het juist in je voordeel. Wanneer de waarde van de dollar daalt krijgen exporterende bedrijven uit Amerika een boost, doordat ze hun producten in het buitenland voor een lagere prijs kunnen aanbieden. Echter, importerende bedrijven uit Amerika moeten dan meer geld betalen voor hun import, wat hun aandeelkoers zal doen laten dalen.
Over het algemeen kun je wel spreken van een nadelig effect van het valutarisico, omdat het een extra onzekerheid is.
De eur/usd koers is in een jaar met bijna 12% gedaald. Als je dus Amerikaanse aandelen hebt, is dat een voordeel omdat deze Amerikaanse aandelen (genoteerd in dollars) 12% meer waard zijn geworden.
Moet je spreiden om valutarisico bij beleggen af te dekken?
Wanneer je vertrouwen hebt in de euro als munteenheid en je denkt dat je daarmee voor de rest van je leven kunt kopen wat je wilt kopen hoef je niet te spreiden. Voor de euro is dit een redelijke aanname om te maken. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere munteenheid. Om terug te komen bij de Russische roebel, die is natuurlijk een stuk minder stabiel. Dat is ook de reden dat veel Russische oligarchen hun vermogen (in Westerse valuta) allemaal in westerse landen stallen. Zo lopen ze weinig tot geen risico als de waarde van de roebel de grond in stort.
Hoe kun je valutarisico afdekken bij beleggen?
De gemakkelijkste manier om valutarisico af te dekken is natuurlijk door alleen in euro’s te beleggen. Dit is wel een erg drastische maatregel om te nemen. Het zou immers ten kostte gaan van de mogelijkheid om goed te spreiden omdat je alleen nog maar in Eurolanden kunt beleggen. Een begin zou zijn om minimaal een bepaald percentage van je portfolio in euro’s te houden. Dit verlaagt het effect van schommelingen in de eurokoers op je portfolio.
Een tweede mogelijkheid om je valutarisico af te dekken is door producten te kopen die gehedged zijn naar de euro. Dit betekent dat de productaanbieder (meestal een ETF-beheerder) rekening heeft gehouden met jou als belegger dat je dit risico niet wilt lopen. Met behulp van onderliggende contracten met andere partijen zorgt de productaanbieder er dan voor dat jij buitenlandse producten kunt kopen zonder het risico te lopen van die munteenheid. Een voorbeeld hiervan dat te koop is via DEGIRO is de iShares S&P 500 EUR Hedged ETF (ticker: IUES). De kosten van hedged producten liggen wel een stuk hoger dan de ‘normale’ producten. In dit geval namelijk 0.20% in plaats van 0.07% per jaar.
Een derde methode om je valutarisico af te dekken is door zelf aan de slag te gaan met het handelen in opties. In theorie kun je je risico afdekken door met de juiste hefboom te gokken dat de waarde van de buitenlandse munteenheid omlaaggaat. In de praktijk is dit niet voor de meeste beleggers weggelegd, omdat dit veel technische kennis en ervaring vereist. Ook komen er vaak meer kosten kijken bij het handelen in opties dan het voordeel waard is.
Soms zie je ook Amerikaanse aandelen die genoteerd zijn in euro’s. Dit zie je regelmatig op Duitse beurzen en bij brokers zoals BuxZero en Trade Republic. Hiermee is het valutarisico niet afgedekt omdat de onderliggende aandelen gewoon in de buitenlandse valuta zijn genoteerd.
Het valutarisico is dus iets om rekening mee te houden en gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden om het af te dekken. Bij een ETF is dit wel wat makkelijker door een ‘hedged’ ETF te kiezen. Bij losse aandelen is het wat lastiger omdat je dan voor een optie-constructie moet gaan. Wil of kun je niet naar deze opties kijken en wil je het toch vermijden? Dan is de beste optie om alleen te beleggen in aandelen of ETF’s uit landen met een goed valutatrackrecord zoals Amerika, andere Westerse landen, Japan en China.
Als je begint met beleggen, moet je best veel keuzes maken. Deze artikelen kunnen je helpen:
- Volledige gids: beginnen met beleggen
- Zorg dat je een buffer hebt voordat je start
- Beleggen met een klein bedrag
- Sparen of beleggen; wanneer kies je wat?
- Beleggen en belasting
- Beleggen in opkomende landen
- Beleggen bij DEGIRO (broker tip)
- Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO
- Tips om veiliger te beleggen
- Alles over dividend
- Wat is indexbeleggen / een ETF?
- De voordelen van een ETF
- De meestgebruikte ETF: VWCE (VWRL)
- Wat is passief beleggen?
- Beleggen in tijden van crisis
Deze onderwerpen zijn interessant:
Dit artikel is geschreven door Wouter, ook wel bekend als DUO investeerder. Iedere maand belegt hij een deel van zijn lening van DUO. Hij verdiept zich graag in beleggen om dit op een zo verantwoord mogelijke manier te doen, met hoofdzakelijk de literatuur als leidraad. Je kunt hem vinden op Instagram vinden als DUO_investeerder.