ETF

Hoe lees je een ETF naam?

ETF’s worden telkens meer gebruikt op de aandelenmarkt. Dat begrijp ik goed, want het is een helder en eerlijk product waarmee je makkelijk risico’s kunt verspreiden en een goed rendement kan halen. Je weet vast wel wat ETF betekent (Exchange Traded Fund) en wat het inhoud (anders kijk even hier). Maar weet je ook wat al die afkortingen betekenen die in de naam van de ETF voorkomen? We nemen ze even door.

Tip: bij eToro kan je zonder commissies beleggen in aandelen. Klik hier om een gratis demo te openen (je kapitaal loopt risico).

De naam van een ETF geeft al veel prijs hoe de ETF in elkaar zit. Maar waar staan die afkortingen in een ETF voor? We pakken er een aantal voorbeelden bij:

ETF

Niet echt de meest sexy namen en soms maar lastig te begrijpen. Ik ga je helpen.

 

Elke ETF naam begint met de naam van de uitgever, zoals Vanguard, iShares, Wisdomtree of Amundi. Meestal volgt daarna de naam van de index die de ETF volgt, bijvoorbeeld de AEX, S&P500 of MSCI All World. Daarna volgen vaak bepaalde eigenschappen, zoals dividend uitkerend (DIST) of herinvesteren in de koers (ACC). Soms volgt daarop de afkorting UCITS. Dat staat voor een soort keurmerk dat gebruikt wordt binnen de EU, waarmee het voldoet aan een een aantal normen. En om het toch wat makkelijk te maken sluiten ze vaak af met het woord ETF. Die afkorting kennen we nu wel….

Naam, ticker, ISIN en locatie

Soms kom je de naam ook in een andere vorm tegen. Zo heeft de ETF ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF’ de ticker VWRL en de ISIN: IE00B3RBWM25.

ISIN staat voor International Security Identification code. Deze code is internationaal erkend en wordt overal gebruikt. Als je de ISIN code gebruikt, weet je zeker dat je het goede product hebt. Deze is uniek. Dat is belangrijk want de namen van ETF’s kunnen sterk op elkaar lijken. Voorbeeld:

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD ACC EUR

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD DIST EUR

Dat ene verschil in de afkorting (ACC of DIST) is bijvoorbeeld voor Belgen enorm belangrijk. Bij de ETF met DIST moet je namelijk dividendbelasting betalen en bij ACC niet. Beide ETF hebben wel een eigen ISIN, waardoor je zeker weet dat je met een andere ETF te maken hebt. Aandelen hebben trouwens ook een eigen ISIN.

De ticker is een afkorting voor de ETF (een afkorting van een groep namen die afgekort zijn ja!). Aandelen hebben die ook. De ticker is echter niet altijd uniek! 

En ook al heb je de ISIN, de ticker en het aandeel of ETF correct. Dan nog moet je oppassen dat je niet per ongeluk de verkeerde beurs pakt. Hier een voorbeeldje van de ETF VWRL.

De ETF VWRL is op verschillende beurzen verhandelbaar, namelijk:

Als je kosten betaalt per beurs (zoals bij DeGiro), is het handig dat je gebruik maakt van zo weinig mogelijk verschillende beurzen. Het kan daarom zonde zijn van de kosten die je ervoor betaald om de ETF VWRL zowel op de Amsterdamse beurs als de Zwitserse beurs hebt staan. 

Bij Trading 212 (de broker die ik gebruik) betaal je geen kosten per beurs. Bij deze broker betaal je overigens sowieso geen commissies!

ETF VWRL verschillen

De lijst

Er zijn verschillende soorten afkortingen. De afkortingen voor merken zijn lastig te duiden want dat zijn er zoveel dat de lijst te groot zou worden. Die nemen we niet mee.Toch is het lijstje aardig lang geworden. Daarom heb ik die maar opgenomen op de downloadpagina.

Ontbreekt er iets? Of heb je nog vragen?

Er zijn zoveel verschillende afkortingen. Ik ben er vast wel eentje vergeten. Ontbreekt er iets op de lijst? Laat het mij weten via instagram!

Wil je meer weten over ETF’s? Bekijk dan mijn andere artikelen op deze blogpagina

Benieuwd naar mijn beleggingen? Op de pagina Mijn Beleggingen laat ik alles zien.