PASSIEF INKOMEN MET ZONNEPANELEN

Passief inkomen met zonnepanelen opbouwen

Sinds september 2020 heb ik passief inkomen met zonnepanelen. Na een eenmalige aanschaf kun je twee kanten op met zonnepanelen. Je haalt er passief inkomen uit (omdat je de hoogte van de stroomrekening laat staan in plaats van te verlagen) of je verlaagt de stroomrekening en je bespaart maandelijks. Ik ga met jou de eerste optie bekijken. Daarnaast is er nog een tweede manier om passief inkomen met zonnepanelen te behalen.

Oké de eerste is wel duidelijk. Je ziet ze vast wel in jouw buurt. De zonnepanelen op de daken. Oude woningen, nieuwe woningen, huurwoningen, koopwoningen, platte daken, schuine daken, het maakt niet uit. Iedereen kan zonnepanelen op zijn dak hebben. Ook huurwoningen ja, meestal geregeld via de woningbouwcorporatie. Meestal levert dit een huurverhoging op, daar staat een besparing op de energierekening tegenover. Als je de energierekening niet verlaagd, kun je het zien als een extra inkomstenbron die 1x per jaar wordt afgerekend door de energiemaatschappij.

De tweede manier is door te investeren in een lokaal energie project. Vaak werken deze via een postcoderoosregeling. Dat betekent dat je alleen kan investeren als je in de buurt woont (van een aantal opgegeven postcodes). Meestal staan de zonnepanelen op een open veld in het landschap, op het dak van een grote schuur of oude fabriek.

Welke manier je ook kiest, er zijn altijd voor en nadelen. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet:

In mijn omgeving zijn verschillende energieprojecten waar ik aan deel kan nemen. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om zonnepanelen op mijn eigen dak te laten leggen. Voor mij zijn eigen bezit, woningwaarde en het feit dat het niet bij mijn eigen vermogen wordt opgeteld (voor vermogensbelasting) de grote voordelen. Daarnaast heb ik het geluk dat mijn dak een prima ligging heeft. 

Het enige nadeel is, dat er na 2023 de salderingsregeling langzaam (tot 2031) wordt afgeschaft). Daarna is terugleveren minder interessant en wordt het interessanter om zelf de stroom te gebruiken die je opwekt. Op dat moment is een investering in een energieproject mogelijk interessanter maar tegen die tijd heb ik mijn zonnepanelen al terugverdient.   

Wat levert (mij) het op?

Bij zonnepanelen wordt vaak de vraag gesteld wat de terugverdientijd is. Dat is meestal tussen de 7 en 8 jaar. Voor passief inkomen met zonnepanelen is het belangrijker om te kijken wat het jaarlijks oplevert aan eurotjes. Elk paneel levert ongeveer 0,8 kWh per Wp op per jaar. Die 0,8 is nog een conservatieve schatting. Veel websites rekenen 0,9, maar dan moet je wel een ideaal dak hebben. De ligging van mijn dak is goed, maar niet ideaal.

* Elk paneel levert ongeveer 320 Wp op. Dat is tegenwoordig wel de standaard.

* Per kWh krijg je €0,22. Dat is een prima gemiddelde. 

Mijn installatie van 13 panelen kostte €4550,- (excl. BTW want die krijg je terug). Met een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van €732,- heb ik de installatie binnen 6 jaar en 3 maanden terugverdient. De panelen gaan tussen 25 en 30 jaar mee. Dat levert mij dus (bij 30 jaar) €21.960,-. Als je hier naar kijkt vanuit het perspectief van rendement levert elke geïnvesteerde euro €4,83 op. Dat is 483% rendement in 30 jaar! Mooi opgebouwd passief inkomen toch? Zeker omdat dit redelijk gegarandeerd is, want voor niets gaat de zon op.

Wist je dat je geld kan verdienen terwijl je geld uitgeeft?

Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.

Hoe koop je zonnepanelen?

Je kunt ervoor kiezen om zelf zonnepanelen te leggen maar ik raad je aan (zeker vanwege de garantie op je dak) om het uit te laten voeren door een professioneel en gecertificeerd bedrijf. Het gaat hier niet alleen om de dakconstructie maar ook om gesleutel aan de meterkast. Ik begin er in ieder geval niet aan.

Weten wat je hebt en wat je wilt

Daarna is het een kwestie van offertes opvragen. Niet alle bedrijven kunnen meteen een gedetailleerde offerte uitbrengen maar de volgende zaken worden vaak gevraagd:

Als je deze gegevens hebt, kun je offertes opvragen. Je kunt ook met een collectief meedoen zoals van Stichting Eigen Huis. Vraag in ieder geval 5 offertes op. Dan heb je genoeg vergelijkingsmateriaal. 

Offertes vergelijken

Vervolgens ga je vergelijken. Ik heb hierbij gekeken naar de prijs-prestatieverhouding. Hoeveel euro betaal ik per Wp. Ik heb niet gekeken naar kWh want die is afhankelijk van de ligging van je dak en schaduwval. De Wp is echter niet beïnvloedbaar want dat gaat over de prestatie van het zonnepaneel. Ik heb een handige tabel (gratis download) gemaakt die je kan invullen met de gegevens die in de offerte staan. De rest wordt vanzelf uitgerekend. Naast de prijs-prestatie verhouding was voor mij de garantietermijn en de totale hoeveelheid Wp belangrijk.

Bij mij waren toch flink wat verschillen. Door het opvragen van meerdere offertes heb ik flink wat geld kunnen besparen. 

Tijd voor onderhandelen en actie!

Daarna kun je een offerte accepteren. Ik heb hierbij nog onderhandelt. Ik had namelijk geen zin in de administratieve rompslomp bij het terugvragen van de BTW. Ik heb aangegegeven dat ik de offerte accepteer onder voorwaarde dat zij de BTW terug vragen voor mij. Deze service kost €95,- dus dat is mooi bespaart! Je krijgt het niet voor elkaar om 20% korting te krijgen, maar elke euro is mooi meegenomen.

Daarna maak je een afspraak voor het plaatsen van de zonnepanelen. Ook dat kan onderdeel zijn van je onderhandeling. Bij mij leverde ze binnen 6 weken op. Dat vond ik acceptabel. 

Het leggen van 13 panelen, de installatie van de omvormer en aansluiting op de meterkast duurde een halve dag. Ik heb daarvoor niks voorbereid (op wat opruimen na en een bak koffie voor de installateurs). 

De laatste dingetjes regelen

Na het installeren belde de klantenservice van het bedrijf om te helpen bij het installeren van een app om de opbrengst te monitoren. Daarna moet je de zonnepanelen nog aanmelden bij de energieleverancier om het terugleveren te regelen. Dit was vervolgens binnen 1 week geregeld. Dit kan langer zijn als je meterkast nog niet geschikt is voor het terugleveren. Als je een slimme meter hebt is dit meestal al wel het geval. Ik ging in ieder geval passief inkomen met zonnepanelen genereren vanaf de eerste minuut!  

Er is altijd wat onderhandelingsruimte. Je kunt afdingen of een extra optie gratis erbij onderhandelen.

Ik kreeg de service ‘BTW terugvragen’ er gratis bij.

Is dit het waard?

Ik vind dit een mooie manier om passief inkomen te genereren. Het levert elk jaar ongeveer hetzelfde bedrag op, de waarde van je woning stijgt én je draagt bij aan een duurzamere wereld. Het vraagt wel een investering van ongeveer €5000,- tot €6000,- voor een gemiddelde woning met 10-15 panelen. En je moet er even tijd in steken om de offertes uit te zoeken. Daarna is het gewoon een kwestie van doen! Het is wel belangrijk dat je dak ervoor geschikt is. Het moet een goede ligging hebben t.o.v. de zon en een dakkapel of grote boom kan het lastiger maken. 

Als de zonnepanelen er eenmaal liggen is onderhouden een eitje. Misschien één keer per 5 jaar een poetsbeurtje. Je moet wel even je woonverzekering aanpassen want zonnepanelen zijn niet altijd inbegrepen. Als dat eenmaal geregeld is, is er weinig risico en het rendement is vrijwel gegarandeerd. Ook als je besluit te verhuizen krijg je het geïnvesteerde bedrag terug via een hogere woningwaarde. Wat mij betreft dus een echte winstpakker. Zeker als je kijkt dat je per maand toch wel €50,- tot €100,- krijgt met een termijn van 30 jaar.

Is jouw dak niet geschikt? Dan kun je altijd kijken of er bij jou in de buurt een energieproject is waarin je een aantal zonnepanelen kan kopen.

Passief inkomen met zonnepanelen

Wil je ook andere vormen van passief inkomen ontdekken? Check dan deze pagina!