VanEck Dividend ETF vs Vanguard All World High Dividend ETF

VanEck Dividend ETF vs Vanguard All-World High Dividend ETF

Twee erg bekende Dividend ETF’s in Nederland zijn de VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF en de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF. Ik ben zelf in het bezit van de laatste ETF maar wil graag met de kennis van nu kijken of een de ETF van VanEck misschien beter aansluit bij mijn beleggingen. In dit artikel dus een vergelijking van de twee ETF’s.

Tip: ik heb een apart artikel geschreven over 3 dividend ETF’s bij DEGIRO. En op deze pagina vind je al mijn dividend artikels.

Heb je nog geen broker om bij in ETF’s te handelen? Bij DEGIRO kan je tegen lage kosten in ETF’s beleggen. Je kunt er ook voor kiezen om beleggen in ETF’s eerst gratis uit te proberen met een demo bij eToro (je kapitaal loopt risico).

Het dividend moet goed zijn, maar niet te hoog want dan is het dividend niet houdbaar. Voor mij is dat in de range van 3% tot 5% per jaar. 
Het dividend moet uitgekeerd worden. Er zijn namelijk ook dividend ETF’s die het dividend niet uitkeren maar direct herinvesteren in de ETF. Zo heeft de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF zowel een accumulerende als distribuerende ETF. Dit is overigens geen harde eis voor mij want als het dividend in de ETF blijft, wordt het direct opnieuw geïnvesteerd en kan ik er geen domme dingen mee doen.
Het rendement moet (inclusief dividend) ongeveer gelijkwaardig zijn aan een normale wereldwijd gespreide ETF. Hiervoor kijk ik naar het verleden. Als het niet beter presteert, waarom zou ik dan de moeite doen toch?
De spreiding moet redelijk zijn maar hoeft niet super gespreid te zijn. Meer dan duizend(en) aandelen is niet noodzakelijk. Een flink aandeel ontwikkelde landen is voor mij niet nodig omdat ik daarvoor een andere ETF al heb.

Beleggingsportefeuille
Makkelijk jouw dividend inkomsten bijhouden (en veel meer)? Download de Beleggingsportefeuille!

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF

De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF is een populaire ETF van Vanguard, die is gericht op het genereren van inkomsten uit dividend. De ETF belegt wereldwijd en richt zich op aandelen die een hoog dividendrendement bieden. De FTSE All-World High Dividend Yield Index is de benchmark voor deze ETF en biedt een hoge mate van spreiding in verschillende sectoren. Het grootste voordeel van deze ETF is dat het een passieve belegging is met een lage kostenratio.

Dit maakt het populair bij beleggers die op zoek zijn naar stabiele, passieve inkomsten. De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF is ruim verkrijgbaar via verschillende brokers en kan een goede toevoeging zijn aan een breed portfolio van beleggers die op zoek zijn naar inkomsten uit dividend.

Bezit:Fysiek
Kosten:0,29%
Dividend:3,34%
Dividendbeleid:Uitkerend
Dividend frequentie:Per kwartaal
Plaats:Ierland
Fonds:3,071 miljard
Rendement 20222,09%
Rendement 202115,47%
Rendement 2020-8,01%
Rendement 201914,38%
Rendement 2018-10,96%
Rendement 20175,24%
Rendement 201628,28%
Rendement 2015-3,79%
Rendement 20145,50%
Rendement 5 jaar16,82%

In de top tien zwaarst wegende aandelen, zitten:

  • Exxon Mobil
  • Johnson & Johnson
  • JP Morgan Chase
  • Chevron
  • Procter & Gamble
  • The Home Depot 
  • Nestle
  • Merck
  • ABBVIE
  • Pfizer

In de afbeelding zien we de verdeling o.b.v. landen en sector.

Vanguard FTSE All-World High Dividend ETF verdeling obv landen en sectoren

Er is veel ruimte voor bijvoorbeeld de Verenigde Staten en dat is logisch aangezien het een wereldwijd gespreide ETF is. Daarnaast zien we vooral de traditionele sectoren zoals Financials en Consumer Staples aanwezig.

VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF

De VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF is een exchange traded fund (ETF) die belegt in bedrijven uit ontwikkelde markten die hoge dividenden uitkeren. Dit fonds volgt de Morningstar Developed Markets Dividend Leaders Index, die bedrijven bevat die consistent hoge dividenden hebben uitgekeerd en die waarschijnlijk blijven doen. Het fonds richt zich op bedrijven uit ontwikkelde markten.

Bezit:Fysiek
Kosten:0,38%
Dividend:4,91%
Dividendbeleid:Uitkerend
Dividend frequentie:Per kwartaal
Plaats:Nederland
Fonds:0,376 miljard
Rendement 2022-23,98%
Rendement 202127,05%
Rendement 202014,25%
Rendement 201930,70%
Rendement 2018-5,86%
Rendement 201719,00%
Rendement 201617,06%
Rendement 2015-8,64%
Rendement 201412,81%
Rendement 5 jaar46,76%

In de top tien zwaarst wegende aandelen, zitten:

  • Verizon communications
  • Total Energies
  • Altria
  • IBM
  • British American Tabacco
  • Toronto Bank
  • Allianz
  • BNP Paribas
  • Sanofi
  • Mercedes-Benz

In de afbeelding zien we de verdeling o.b.v. landen en sector.

Ook in deze hoog dividend ETF is de Verenigde Staten de grootste maar zeker niet zo groot als in de Vanguard ETF. Verder ontbreken (logischerwijs) ontwikkelingslanden. 

VanEck Dividend ETF vs Vanguard All World High Dividend ETF

We zetten de twee dividend ETF’s naast elkaar om makkelijker te kunnen vergelijken. Als het groen gekleurd is, is het over het algemeen beter.

KenmerkVanguard ETFVanEck ETF
Bezit:FysiekFysiek
Posities:1812101
Kosten:0,29%0,38%
Valutarisico:AanwezigAanwezig
Dividend:3,75%4,91%
Dividendbeleid:UitkerendUitkerend
Accumulerende versie:BeschikbaarNiet beschikbaar
Dividend frequentie:Per kwartaalPer kwartaal
Dividendlekkage:JaNee
Plaats:IerlandNederland
Fonds:3,071 miljard0,376 miljard
Rendement 2022:2,09%-23,98%
Rendement 2021:15,47%27,05%
Rendement 2020:-8,01%14,25%
Rendement 2019:14,38%30,70%
Rendement 2018:-10,96%-5,86%
Rendement 2017:5,24%19,00%
Rendement 2016:28,28%17,06%
Rendement 2015:-3,79%-8,64%
Rendement 2014:5,50%12,81%
Rendement 5 jaar:16,82%46,76%
Volatiliteit 5 jaar:15,42%15,55%
Koers-winst verhouding11,28,38
Koers-boekwaarde verhouding1,71,15
Koers-kasstroom verhouding5,573,47
Rendement op eigen vermogen12,7%nb

Met deze gegevens kan ik al veel zeggen over de ETF’s. Beide ETF’s beschikken vooral over waarde aandelen, waarbij die van VanEck een stuk meer ‘waarde’ bieden. Dat is terug te zien in de lage koers-winst verhouding en de lage koers-kasstroom verhouding. Aandelen krijgen vaak een lagere waardering omdat de verwachte groei lager is.

Maar als we kijken naar het rendement van de afgelopen 5 jaar, dan is er een erg groot verschil van 30% in het voordeel van de VanEck dividend ETF. Daarnaast is het dividendrendement van de VanEck ETF een stuk hoger. Daarnaast heeft de VanEck Dividend ETF géén dividendlekkage.

Op de lange termijn kan dat zomaar een half procent méér dividend opleveren. Ik zie ook duidelijk dat VanEck een kleinere fondsbeheerder is. Niet alleen omdat er minder vermogen in het fonds zit, ook omdat hun kosten hoger zijn. En dat terwijl Vanguard ruim 1800 aandelen in de ETF stopt terwijl VanEck ‘maar’ 100 aandelen erin stopt. De spreiding is in orde overigens met 100 aandelen maar je betaalt wel 0,09% meer per jaar om het fonds te laten beheren. Vanguard biedt van hetzelfde fonds ook een accumulerende versie, waarbij het dividend dus direct opnieuw wordt geïnvesteerd (en niet wordt uitgekeerd).

Kijken we naar de onderstaande grafiek met de koers vanaf 2020, dan heeft de ETF van VanEck toch een stuk beter gepresteerd (10% verschil). Dit zijn overigens resultaten zonder het uitgekeerde dividend.

VanEck Dividend ETF vs Vanguard All-world High dividend ETF
Blauw = VanEck. Oranje = Vanguard

Trekken we een ‘normale’ wereldwijd gespreide ETF erbij (VWRL) dan zien we toch dat daar het rendement vanaf 2018 een stuk beter was bij VWRVL. Dit rendement was vooral gedreven door de grote aandelen aan de NASDAQ, zoals Apple, Microsoft, Meta, Alphabet en Amazon. Er is geen zekerheid dat deze trend doorzet.

Blauw = VanEck. Oranje = Vanguard. Groen = VWRL

Welke dividend ETF kies ik en waarom?

Er spreekt veel in het voordeel van de ETF van VanEck, namelijk:

  • Het historisch rendement is beter
  • Het dividend rendement is hoger
  • Er is geen sprake van een dividendlekkage
  • De waardering van de onderliggende aandelen is lager

Er zijn natuurlijk ook wat zaken die in het voordeel zijn van de Vanguard ETF, zoals:

  • De kosten zijn 0,09% lager
  • Er is een hogere spreiding
  • Het is wereldwijd gespreid

Verder heb ik op dit moment wat twijfel over de grootte van de Financials in de VanEck ETF. Die is met 33% ten opzichte van 25% toch een stukje groter. Op dit moment (maart 2023) is de financiële sector erg onzeker. 

Met deze kennis, overweeg ik sterk om te wisselen van ETF. Het historisch rendement en het huidige dividendrendement is hoger. Het historisch rendement is niet hoger dan VWRL dat deels gedreven wordt door de grote tech-aandelen. Veel van deze grote tech-aandelen heb ik al in mijn portfolio, dus de ETF van VanEck zou een goede aanvulling kunnen zijn. Ik ga het in ieder geval overwegen. 

3 gedachten over “VanEck Dividend ETF vs Vanguard All-World High Dividend ETF”

  1. Bedankt voor weer een interessant artikel.
    Ik overweeg om in de van eck etf in te stappen.
    Ik heb op dit moment 2 ETF’s, VWRL en VUSA.
    Vraag me alleen af hoe groot het percentage van eck dividend etf in mijn portefeuille zou moeten zijn.

    1. He John,

      Bedankt voor het compliment!
      Op jouw vraag is lastig antwoord te geven. Ook omdat het dan financieel advies zou zijn en dat mag ik niet geven.
      Waar je wel in het algemeen naar kan kijken is wat jouw doel exact is. Met VWRL en VUSA ben je al erg goed gespreid en geef je door middel van VUSA een extra nadruk op de Amerikaanse aandelenmarkt.
      Vraag jezelf af wat de VanEck Dividend ETF daaraan toevoegd. Deze is vooral gefocust op hoog dividend aandelen uit de ontwikkelde landen. In principe heb je dat al binnen de VWRL ETF.
      Als je meer nadruk wil op het ontvangen van dividend, kan de VanEck ETF een aanvulling zijn. En de grootte van die positie zou je kunnen beantwoorden met het doel dat je nastreeft. Is dividend ontvangen het hoofddoel, dan is een flinke positie natuurlijk gerechtvaardigd.

      1. Bedankt voor het delen van jou kijk hierop.
        Ik vind het fijn om dividend te ontvangen maar streef meer naar groei en die moet komen van VWRL en VUSA.
        Ik heb op dit al een aardig passief inkomen uit vastgoed dus is het ontvangen van dividend een mooie aanvulling naar nog meer passief inkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *