De efficiënte markt theorie is een theorie bedacht door Eugene Fama in 1970, en vormt sindsdien de basis van bijna alle financiële literatuur. Gek genoeg kennen weinig mensen deze theorie, terwijl je hem heel gemakkelijk toe kunt passen op een beleggingsstrategie. In dit artikel leg ik uit wat een efficiënte markt is, of onze markt efficiënt is, en hoe je deze kennis kunt toepassen op jouw portfolio.
Inhoudsopgave
- 1 Wat is de efficiënte markt theorie?
- 2 Actief beleggen met de efficiënte markt theorie
- 3 Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?
- 4 Passief beleggen met de efficiënte markt theorie
- 5 Is de markt efficiënt?
- 6 Is de markt overal even efficiënt?
- 7 Wat als iedereen passief zou gaan beleggen?
- 8 Hoe pas je de efficiënte markt theorie toe in jouw portfolio?
Wat is de efficiënte markt theorie?
Een markt waarin koersprijzen alle beschikbare informatie volledig reflecteren wordt efficiënt genoemd. Dat betekent dat elk stukje informatie wat er beschikbaar is over een bedrijf al in de koersprijs van het aandeel van dat bedrijf meegerekend is. Als er informatie is die je vertelt dat een waarde van een aandeel in de toekomst gaat stijgen, dan wordt die informatie zo snel mogelijk verwerkt in de koersprijs.
Het is aantrekkelijk om in bedrijven te beleggen met erg goede fundamentele waarden. Het probleem is dat volgens de efficiënte markt theorie die goede fundamentele waarden al bij de prijs inbegrepen zitten. Op die manier betaal je gewoon meer, voor een beter product, in plaats van dat je een aandeel onder haar intrinsieke waarde koopt.
Actief beleggen met de efficiënte markt theorie
Omdat nieuwe informatie altijd random is (vandaar dat het “nieuwe” informatie is), beweegt de koersprijs van een aandeel op de korte termijn in een efficiënte markt ook random. Wanneer een actieve belegger besluit om toch te gokken op toekomstige informatie, zou hij volgens de efficiënte markt theorie geen goed resultaat behalen, tenzij hij geluk heeft. Dat is nog exclusief de hogere kosten die komen kijken bij actief beleggen.
Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?
Maak kennis met Warren Buffett
Leer hoe je geweldige bedrijven spot
Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken
Download het e-book Gratis
Passief beleggen met de efficiënte markt theorie
Het volgen van een index is volgens de efficiënte markt theorie logisch. Je spreidt je risico tegen negatieve nieuwe informatie, en doet dit ook nog eens voor een erg lage prijs. Je vertrouwt er op dat andere beleggers de koersprijzen van aandelen ‘correct’ vaststellen, en profiteert op de lange termijn van die moeite.
Is de markt efficiënt?
De efficiënte markt theorie lijkt veel op de werkelijkheid die we zien. Koersprijzen bewegen random, en nieuwe informatie wordt razendsnel verwerkt in koerprijzen. Ook zijn actieve handelaren, zoals de theorie voorspelt, niet in staat om op de lange termijn de markt te verslaan (als je hun kosten meerekent). Dat betekent dat onze markten op zijn minst behoorlijk efficiënt te noemen zijn.
Een volledig efficiënte markt is een utopische staat die onze markt alleen maar kan benaderen. Onze markt is niet volledig efficiënt. Immers, wanneer markten volledig efficiënt zouden zijn, zou er niet zo veel geld gestopt worden in het actief handelen door fondsen.
Echter, doordat er zo veel geld wordt geïnvesteerd door fondsen in het exploiteren van kleine beetjes ‘inefficiëntie’, maken zij de markt weer efficiënter. Echter, voor particuliere beleggers is het uitbuiten van die kleine inefficiënties vaak onpraktisch en onhaalbaar.
Is de markt overal even efficiënt?
Dit is zeker niet het geval. Des te meer er in een aandeel gehandeld wordt, des te efficiënter de markt wordt. Er is zoveel informatie beschikbaar over een bedrijf als Apple, dat die koersprijs nagenoeg perfect is. Kleinere bedrijven, die minder in de spotlight staan, hebben vaak een kleiner handelsvolume, en een grotere spread. Bij kleinere bedrijven is het dus vaak gemakkelijker om inefficiënties uit te buiten.
Wat als iedereen passief zou gaan beleggen?
Wanneer iedereen zou kiezen voor indexbeleggen tegen lage kosten, is er geen enkele manier voor nieuwe informatie om verwerkt te worden in nieuwe koersprijzen. Dat zou de markt juist weer een stuk minder efficiënt maken, wat mensen motiveert om juist te kiezen voor een actieve beleggingsstrategie. Dit fenomeen staat in de literatuur beschreven als de Grossman-Stiglitz paradox. Er heerst dus een constante balans tussen hoeveel geld er passief wordt beheerd en met hoeveel geld er actief gehandeld wordt.
Hoe pas je de efficiënte markt theorie toe in jouw portfolio?
In een efficiënte markt is het het meest rendabel om passief te beleggen via ETF’s. Onze markt is bijna perfect efficiënt, maar niet volledig. Het is dus mogelijk om die kleine imperfecties uit te buiten, zoals fondsen ook proberen, maar vaak slaag je als particuliere belegger daar niet in. Het aanhouden van marktgewogen ETF’s is voor veruit de meeste particuliere beleggers dus de beste keuze.
Soms heb je informatie die andere beleggers niet hebben, of misschien heb je een beter inzicht dan anderen. In dat geval kan het wel een goede keus zijn voor je om een klein gedeelte van je portfolio in losse aandelen te stoppen. Ik zou hier als particuliere belegger wel altijd voorzichtig mee blijven. Als je een aandeel koopt is er namelijk ook altijd een verkoper, die grofweg evenveel weet als jij, maar toch besloot te verkopen.
Dit artikel is geschreven door Wouter, ook wel bekend als DUO investeerder. Iedere maand belegt hij een deel van zijn lening van DUO. Hij verdiept zich graag in beleggen om dit op een zo verantwoord mogelijke manier te doen, met hoofdzakelijk de literatuur als leidraad. Je kunt hem vinden op Instagram vinden als DUO_investeerder.
Als je begint met beleggen, moet je best veel keuzes maken. Deze artikelen kunnen je helpen:
- Volledige gids: beginnen met beleggen
- Zorg dat je een buffer hebt voordat je start
- Beleggen met een klein bedrag
- Sparen of beleggen; wanneer kies je wat?
- Beleggen en belasting
- Beleggen in opkomende landen
- Beleggen bij DEGIRO (broker tip)
- Tips om veiliger te beleggen
- Alles over dividend
- Wat is indexbeleggen / een ETF?
- De voordelen van een ETF
- De meestgebruikte ETF: VWCE (VWRL)
Deze onderwerpen zijn interessant:
Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: