Wat is een koersdoel en wat heb je eraan

Wat is een koersdoel en wat heb je eraan?

Op heel veel websites worden koersdoelen van analisten aangehaald. Wat is een koersdoel en wat heb je eraan? Moet je als particuliere belegger hier rekening mee houden en is het slim om een koersdoel te volgen om zo een beleggingsbeslissing te maken? In dit artikel bespreken we het!

Een koersdoel is een advies van een zakenbank of financiële instelling om een aandeel te kopen met daarbij een adviesprijs. Het bestaat dus altijd uit twee delen, namelijk een advies of het aandeel koopwaardig is en de prijs waarvoor het gekocht kan worden. 

Een koersdoel wordt altijd onderbouwd in een analyserapport. Vaak is dit een erg uitgebreid document. Een koersdoel wordt altijd afgegeven voor een bepaalde termijn maar meestal is dit maximaal één jaar. 

Een koersdoel is dus de weerspiegeling van de mening van een analist. Omdat elke analist weer anders kijkt naar een aandeel en de feiten naar eigen inzicht afweegt, komt het vaak voor dat analisten verschillen van mening en daarom andere koersdoelen afgeven. 

Zo’n analistenrapport is niet voor het grote publiek maar bestemd voor andere financiële instellingen zoals kapitaalinvesteerders, hedgefondsen en pensioenfondsen. Wij ‘retailbeleggers’ kunnen doorgaans niet over zo’n analistenrapport beschikken. Wij zien dan vaak alleen het eindadvies én de koersprijs in de media verschijnen. 

Aandelen Analyse Tool Pro
Met deze tool kun je makkelijk zelf koersdoelen bepalen voor een aandeel!

Koersdoelen en de meest gebruikte begrippen

In de beleggingswereld wordt veel jargon gebruikt. Veel begrippen zijn dus niet bekend voor buitenstaanders. Ook in het korte persbericht van zo’n koersdoel, komen begrippen voor die velen niet direct duidelijk zijn.

Zoals gezegd; een koersdoel bestaat uit een advies en een koopprijs.

De koopprijs is de prijs van het aandeel waar je het maximaal voor moet kopen of de prijs waarvan de analist denkt dat het na een bepaalde periode voor te koop zal zijn. 

En dan heb je ook nog het advies. Dit is een begrip in welke mate een aandeel gekocht of verkocht moet worden. Is iets heel erg koopwaardig of maar een beetje. Dat is verpakt in deze begrippen:

Strong sell: Sterk verkoopadvies. Er wordt negatief nieuws op de korte termijn verwacht waardoor het aandeel sterk kan dalen.
Sell: Algemeen verkoopadvies. 
Underperform: Gematigd verkoopadvies. Dit bedrijf zal waarschijnlijk slechter presteren dan andere sectorgenoten.
Underweight: licht verkoopadvies. Goed in de gaten houden.
Market perform: Neutraal verkoopadvies.
Hold: Geen stijging of daling verwacht.
Neutraal: De huidige prijs is een reële prijs en in lijn met het marktgemiddelde.
Overweight: Licht koopadvies.
Outperform: Positief koopadvies. De analist vind het een aanrader.
Buy: Koopwaardig. Een algemeen koopadvies.
Strong buy: Sterk(ste) koopadvies. Positief nieuws mag binnenkort verwacht worden. 

Wie geeft een koersdoel?

Koersdoelen worden dus gegeven door zakenbanken en grote financiële instellingen. Een koersdoel is de samenvattende conclusie van een analistenrapport en een analist is dan ook degene die het koersdoel stelt. Meestal volgt zo’n analist enkele bedrijven en bouwt zo inhoudelijk veel kennis op over zo’n bedrijf.

In Nederland zijn er zo’n 50 analisten fulltime actief namens deze zakenbanken en financiële instellingen. Deze analisten werken bijvoorbeeld voor Goldman Sachs, J.P. Morgan, Citigroup, KBC Securities, Jefferies, ING, Deutsche Bank en UBS.

Veel bedrijven worden gevolgd door meerdere zakenbanken. Vooral de grote bedrijven worden door zeker 30 analisten gevolgd.

De invloed van koersdoelen op de markt

De invloed van het publiceren van een koersdoel is soms erg groot. Na het publiceren van een koersdoel, kan een aandeel met meerdere procenten stijgen of dalen. 

Zeker als het koersdoel sterk afwijkt van andere koersdoelen of wanneer het een klein bedrijf betreft, kan een koersdoel veel invloed hebben op de koers. 

Persoonlijk vind ik dit vreemd vanuit een rationele gedachten. Ik als particulier ken namelijk niet de inhoud van zo’n analistenrapport (hooguit een samenvatting of een paar pakkende zinnen) en weet daarom niet waarop de analist zijn koersdoel baseert. 

Beleggingsportefeuille
Zelf een watchlist aanmaken met koersdoelen (en nog veel meer)? Download dan de Beleggingsportefeuille!

Is een koersdoel betrouwbaar?

Koersdoelen en analistenrapporten worden dus opgemaakt voor grote zakelijke beleggers zoals pensioenfondsen, verzekeraars en kapitaalfondsen. Deze klanten hebben namelijk het geld om zo’n analistenrapport te kopen en baseren daar hun beleggingsbeslissingen op.

Toch is een koersdoel niet altijd betrouwbaar. Wij ‘retailbeleggers’ zien dus alleen het koersdoel en kennen niet de inhoud van het hele analistenrapport. Wij kennen dus niet de risico’s, de overwegingen en zien niet waar de analist onderscheid maakt tussen meningen, fouten en interpretaties. Het is dus als particulier lastig varen op deze koersdoelen. 

Bovendien is het gebruikelijk dat koersdoelen achteraf worden gewijzigd zodra een bepaalde economische gebeurtenis al heeft plaatsgevonden. Analisten stellen namelijk koersdoelen op basis van het verleden en proberen die te projecteren op de toekomst. Het verleden moet dus al gebeurd zijn en vaak heeft de markt dan al gereageerd op die economische gebeurtenis. Ze lopen dus vaak achter de feiten aan.

Ook komt het weleens voor dat een betreffende zakenbank een bepaald aandeel wil kopen, liefst voor een zo’n laag mogelijke prijs. De analist (van een andere afdeling) stelt dan een laag koersdoel met een verkoopadvies, de koers daalt en tegelijkertijd koopt de zakenbank goedkoop in. Het zit dicht tegen marktbeïnvloeding aan (en dat is verboden maar lastig te bewijzen). 

Is het slim om koersdoelen te volgen?

Ik denk niet dat het slim is om een beleggingsbeslissing te baseren op een koersdoel waarvan je de onderbouwing en beargumentering niet kent. Natuurlijk heeft zo’n analist zijn huiswerk goed gedaan maar vaak is het doel ook anders. Jij wil misschien een aandeel kopen met de gedachten om dit voor 20+ jaar vast te houden. Zo’n koersdoel kijkt vaak slechts 1 jaar vooruit.

Ook is de ene analist natuurlijk beter dan de andere. Hier is gelukkig onderzoek naar gedaan. Bij dit onderzoek is gekeken naar de adviezen van verschillende analisten en hoe vervolgens de aandelen presteren in 2021. De winnaar was duidelijk Goldman Sachs.

Nog een leuk feitje; aandelen met een koopadvies doen het gemiddeld 2% beter dan aandelen met een verkoopadvies. Als een onderdeel van je strategie Momentum is, dan is het volgen (of in ieder geval meewegen in de (ver)koopbeslissing)) van koersdoelen een goed idee. 

Welke koersdoelen geven het beste rendement
bron: FD

Waar vind je koersdoelen?

Het vinden van een koersdoel is niet zo moeilijk. Veel websites publiceren die. Denk hierbij aan Seeking Alpha, Yahoo Finance of IEX

Het vinden van een analistenrapport (gratis) is echter lastig. Dat komt omdat deze bestemd zijn voor groot zakelijk gebruikers die veel geld overhebben voor de inhoud van zo’n rapport.

Hoe ik koersdoelen gebruik

Ik gebruik géén koersdoelen bij de beslissing of ik een aandeel wil kopen of niet. Ik lees de koersdoelen wel altijd omdat er met enige regelmaat bij staat waarom een analist zo’n koersdoel stelt. Het draagt voor mij bij aan de mening van ‘de markt’ en geeft mij de gelegenheid om het aandeel te volgen.

Ik gebruik het niet voor een aankoopbeslissing omdat analisten vaak maar 1 jaar vooruit kijken, terwijl ik graag een aandeel wil behouden voor de komende 5 tot 10 jaar. Mijn doel is dus anders en voor mij kan het dus extra interessant zijn als analisten negatief zijn (op de korte termijn) en ik positief (op de lange termijn). Dit drukt vaak de koers zodat ik goedkoop kan inkopen. 

2 gedachten over “Wat is een koersdoel en wat heb je eraan?”

  1. Ik persoonlijk vind het zowiezo koffiedik kijken met de koersen en adviezen, KLM dik in de schulden en de koers vliegt omhoog omdat het nog slechter had kunnen zijn of KLM doe het goed en de koers keldert omdat ze nog een beter bericht hadden verwacht. Net als economen, die zitten er ook vaak naast met hun voorspellinging.

    1. Een voorspelling blijft inderdaad een voorspelling en een koersdoel is vaak afgestemd op de gedachte dat een bepaalde voorspelling uitkomt. De markt gaat vervolgens handelen naar zo’n voorspelling en schept daardoor verwachtingen over de prestaties van een bedrijf in de komende periode. Afhankelijk van de resultaten van die prestaties, valt het mee of tegen (afgezet tegen de voorspelling) en daar reageert de markt dan weer op door het aandeel te kopen of te verkopen. Op zich vind ik die werking van de markt logisch.
      Het probleem is dat (zoals je zelf aangeeft) voorspellingen vaak niet uitkomen. We verwachten van een expert dat die kan voorspellen maar in de praktijk kan een expert dat helemaal niet. Zeker niet in een dynamische omgeving zoals ‘economie’. Dat doet overigens niks af aan die expert maar komt (in mijn optiek) omdat we gewoonweg iets onrealistisch als een voorspelling verwachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *