Bij sommige brokers wordt bij inschrijving, of kort daarna, gevraagd of je het W-8BEN formulier wil invullen. Afhankelijk van jouw beleggingsstrategie kan het heel belangrijk zijn om dit in te vullen. In dit artikel leggen we uit wat het is, of je deze moet invullen en bij welke brokers die van toepassing is.
Het W-8BEN formulier is een belastingformulier van de Amerikaanse belastingdienst (IRS) en is gekoppeld aan de dividendbelasting.
Dividendbelasting is de belasting die je betaalt over het dividend dat je ontvangt van bedrijven die dividend uitkeren en waarvan jij de aandelen bezit. Elk land heeft dividendbelasting. Soms is dit 0% (zoals in het Verenigd Koninkrijk) en soms ook 30% (zoals in de Verenigde Staten). In Nederland is de dividendbelasting 15%.
Als je dus dividend ontvangt van een Amerikaans bedrijf, betaal je 15% meer dan wanneer je dividend ontvangt in Nederland (want 30-15=15).
Om Nederlandse burgers hierin tegemoet te komen, heeft de Nederlandse overheid verschillende belastingverdragen afgesloten met andere landen, waaronder de Amerikaanse overheid. Door zo’n belastingverdrag, worden Nederlanders in staat gesteld om maar 15% belasting af te dragen over hun dividend, in plaats van 30%. Een mooi voordeeltje dus!
Met zo’n W-8BEN formulier schrijf je je hiervoor in, en geef je aan dat je hiervoor in aanmerking wil komen.
Het W-8BEN formulier heeft alleen betrekking op Amerikaanse aandelen.
Waarom is een W-8BEN formulier belangrijk?
Als jij graag belegt in losse aandelen, dan heb je waarschijnlijk ook een aantal Amerikaanse aandelen in jouw beleggingsportefeuille. De kans is groot dat daar een aantal dividendaandelen tussen zitten. Sterker nog; als dividendbeleggen een belangrijk onderdeel is van jouw strategie, dan heb je ze vast en zeker.
Het is dan erg belangrijk dat je in aanmerking komt voor 15% dividendbelasting in plaats van 30%. Op de lange termijn scheelt dat best veel.
Ook als je Amerikaanse ETF’s bezit, is deze regeling van toepassing. Deze regeling is niet van toepassing als de beheerder van de ETF niet is gevestigd in Amerika maar wel Amerikaanse aandelen bevat. Maak je hier geen zorgen over; de meeste ETF beheerders zijn gevestigd in Ierland waar feitelijk géén dividendbelasting wordt betaald (ze zitten daar dus niet voor niets).
Welke brokers hanteren een W-8BEN formulier?
In principe kan elke Nederlandse belegger de Amerikaanse belastingdienst benaderen om deze ‘verlaging van de bronbelasting’ aan te vragen. Dat is natuurlijk niet zo gemakkelijk en erg onhandig. Gelukkig zijn er een aantal brokers die deze service voor jou aanbieden. Hieronder een korte opsomming van de bekende brokers en hoe zij hiermee omgaan:
- BuxZero. Hanteert het formulier en je komt automatisch in aanmerking.
- DEGIRO. Hanteert het formulier dat je zelf nog moet invullen en insturen (digitaal).
- Saxo (Binck) Bank. Hanteert het formulier. Je moet bij de instellingen aanvinken dat je in aanmerking wil komen.
- Trading212. Hanteert het formulier en je komt automatisch in aanmerking.
- eToro. Hanteert het formulier als je een Amerikaans aandeel koopt. Eventueel later kan ook door het formulier zelf te downloaden, in te vullen en te versturen naar de klantenservice.
Hoe vul je het W-8BEN formulier in bij DEGIRO?
Omdat veel beleggers gebruik maken van DEGIRO, vind je hieronder een korte handleiding hoe je het W-8BEN formulier invult:
- Log in op je pc of laptop en ga naar jouw account.
- Daar zie je ‘Belastinginformatie’ staan. Klik daarop
- Hier vind je een overzicht van de gehanteerde formulieren.
- Vul je gegevens in. Zorg dat deze correct zijn!
- Verstuur het verzoek door het formulier in te dienen.
- Klaar!
Het is dus best makkelijk om het formulier in te vullen en contact met de Amerikaanse belastingdienst is dus niet nodig.
Let op: je komt nu alleen in aanmerking voor een verlaagde bronbelasting van het dividend op Amerikaanse aandelen. Met veel andere landen heeft Nederland ook een dergelijk belastingverdrag afgesproken. Daarvoor bieden veel brokers helaas geen ondersteuning (Lynx volgens mij wel). Je moet dan dus zelf contact opnemen met de belastingdienst van dat land. Meer weten? Bekijk dan mijn artikel over dividendbelasting.
Hoe voorkom je dat je überhaupt dividendbelasting betaald?
In Nederland kennen we de mogelijkheid om helemaal géén dividendbelasting te betalen. Dat komt omdat Nederlanders over Nederlandse aandelen de dividendbelasting kunnen terugvragen bij de belastingdienst via de aangifte inkomstenbelasting. Dit kan ook bij Amerikaanse aandelen áls je het aandeel bezit in een Nederlands fonds zoals bij Meesman of Brand New Day. Meer over dit onderwerp vind je in het artikel over dividendlekkage.
Bij losse aandelen van bedrijven uit andere landen dan Nederland, kun je het helaas niet voorkomen.
Dividend kan een erg belangrijk onderdeel worden voor een belegger. Het is in ieder geval een onderwerp waarin iedereen zich (een beetje) moet verdiepen. Misschien zijn deze artikelen wel interessant:
- Wat is dividend en hoe werkt het?
- De voordelen van dividendaandelen
- De nadelen van dividendaandelen
- 3 Dividend ETFs
- 3 dividendaandelen voor 2022
- Analyse van dividendaandeel Unilever
- Zo check je of het dividend veilig is
- Dividend aristocraten; alles wat jij moet weten
- Yield on Cost uitgelegd
- Wanneer ontvang je dividend?
- Beleggingsstrategieën met dividend
- Hoe zit het met dividendbelasting?
- Wat is dividendlekkage?
Deze onderwerpen zijn interessant:
Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.