Wat is passief beleggen

Wat is passief beleggen?

Als veel mensen aan beleggen denken, denken ze aan professionele handelaren, schreeuwend op de beursvloer. Dat beeld roept veel stress en hard werken op. Als ze op een verjaardagsfeestje horen dat je belegt verwachten ze direct dat je hier alle vrije uurtjes in steekt en dat je alles weet en begrijpt wat er op dat moment speelt. Maar dat zijn niet de manieren waarop veel beleggers investeren. Veel mensen beleggen namelijk passief en in dit artikel leg ik uit wat passief beleggen is.

Passief beleggen is een vorm van beleggen dat niet veel tijd vraagt, relatief veel rust geeft en meestal wordt toegepast door te beleggen in indexfondsen, beleggingsfondsen en ETF’s. Passief beleggen wordt vaak toegepast door eenmalig of juist regelmatig te kopen en dan erg lang vasthouden. Meestal wordt er pas verkocht als het geld nodig is voor persoonlijke zaken of wordt er verkocht om minder risico te nemen op de weg naar verkopen. 

Voor wie is passief beleggen?

Passief beleggen is erg geschikt voor mensen die graag hun vermogen willen laten groeien in ruil voor wat extra risico. Veel mensen zijn op zoek naar een alternatief op de spaarrekening en denken dan aan beleggen. Bij passief beleggen is het minder belangrijk om alles te weten over de beurs en de bedrijven dan wanneer je actief belegt in aandelen. Dat komt omdat je niet altijd keuzes hoeft te maken. Dat zorgt er ook voor dat mensen met minder vrije tijd wél de ruimte hebben om passief te beleggen. 

Bij Brand New Day kun je bijvoorbeeld makkelijk alles in één keer instellen en dan hoef je niet meer om te kijken naar je beleggingsrekening. Je kunt namelijk een automatische incasso instellen en het gestorte bedrag wordt maandelijks automatisch voor je belegd. Daarnaast Biedt Brand New Day ook de mogelijkheid om automatisch te herbalanceren én om het risico automatisch af te bouwen (van overwegend in aandelen naar overwegend in obligaties) naarmate de door jouw ingestelde einddatum nadert. Best handig!

Welk product gebruik je om passief te beleggen?

In principe kun je met alle beleggingsproducten (effecten) passief beleggen, maar het ene product leent zich er wel beter voor dan het andere product. Wat belangrijk is, is dat je het eenmaal of periodiek koopt en vervolgens voor lange tijd (5+ jaar) aanhoudt (en dus niet verkoopt). Je kunt natuurlijk wel tussentijds verkopen maar de essentie van passief beleggen is om juist zo weinig mogelijk te doen voor een zo hoog mogelijk rendement met een acceptabel risico.

Dus met welke producten kun je dan makkelijk passief beleggen? Passief beleggen betekent ook volgen en daarom is een beleggingsfonds, een indexfonds of ETF erg geschikt.

Een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds wordt meestal beheerd door een fondsmanager die zelf aandelen selecteert met de inleg van klanten. De fondsmanager vraagt daarvoor vaak een relatief hoge vergoeding en probeert een beter rendement te behalen dan brede beurs. Helaas maken de meeste fondsmanagers deze belofte niet waar en dat komt enerzijds door de kosten die ze vragen (dat gaat ten koste van het rendement) en het feit dat het bijzonder moeilijk is om beter te presteren dan de beurs.

Een indexfonds

De tegenhanger is het indexfonds. Deze wordt ook beheerd door een fondsmanager maar deze regelt eigenlijk alleen maar de technische zaken. Er worden namelijk alleen maar aandelen gekocht in exact dezelfde verhoudingen als een bepaalde index. Bijvoorbeeld een wereldwijd gespreide index. Het voordeel is dat de kosten vaak een stuk lager zijn. Het nadeel is dat je ook hiermee niet de index kan verslaan, dat komt omdat er ook kosten in rekening worden gebracht. Deze kosten zijn echter wel een stuk lager waardoor het verschil vaak erg klein is! Dit is de makkelijkste manier om toch een erg mooi rendement te behalen dat in 95% van de gevallen een beter rendement geeft dan een actief beheerd beleggingsfonds.

Een ETF

En als laatste heb je een ETF (Exchange Traded Fund). Een ETF lijkt erg sterk op een indexfonds met het verschil dat een ETF vrij verhandelbaar is op de beurs. Meestal moet je dus ook actief een ETF kopen en dat haalt in mijn ogen een deel van het passief beleggen weg. Je moet namelijk elke maand zelf wat doen en daarmee kom je in de verleiding om meer te doen dan nodig is.

Heb je veel kennis nodig om passief te beleggen?

Als je kiest voor passief beleggen met een indexfonds of ETF heb je niet veel kennis nodig en is het ook niet noodzakelijk om de kennis op peil te houden. Natuurlijk heb je wel wat basiskennis nodig. Bijvoorbeeld hoe zo’n indexfonds in elkaar zit.

Zo’n indexfonds volgt dus een bepaalde index. In mijn ogen is een indexfonds dat wereldwijd gespreid is een mooi voorbeeld omdat je hiermee spreiding toepast waarmee je minder risico neemt dan een indexfonds die alleen aandelen bevat uit één land of één sector. Maar hoe werkt dat nu precies?

Een externe organisatie bekijkt aan de hand van een aantal objectieve criteria welke aandelen in zo’n index moeten zitten. Een voorbeeld van zo’n criteria is dat de index marktgewogen moet zijn. De grootste bedrijven zijn dan meer aanwezig dan kleinere bedrijven en economisch sterkere en grotere landen vertegenwoordigen een groter deel in de index. Hiermee volg je dus eigenlijk de wereldeconomie en hoef je zelf geen beslissingen te nemen. Is een bedrijf goed bezig en groeit het hard? Dan komt het vast vanzelf in de index en gaat het slecht met een bedrijf en daalt de beurswaarde? Dan verdwijnt het aandeel vanzelf uit de index. Dit zelfreinigend effect gebeurt automatisch in een index en via een indexfonds of ETF profiteer je daar dus van. Je kunt het vergelijken met een voetbalcompetitie waarbij de slechtste club automatisch degradeert en de beste clubs in de competitie blijven. Zo kijk je altijd naar het beste voetbal en hoef je zelf geen keuze te maken.

Wat is het rendement met passief beleggen?

Het rendement van een passieve belegger in passieve indexfondsen is vrijwel gelijk aan dat van de index. Maar wat is dat dan voor rendement? We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken maar wel naar het verleden. In de afgelopen 220 jaar was het rendement gemiddeld 6,6% per jaar in Amerika. Daar zitten dus allerlei scenario’s in die in het verleden hebben plaatsgevonden. Verschillende wereldoorlogen, economische crisissen, pandemieën, enzovoort. Kan dat dan beter als je actief belegt? 

Rendement Assets vanaf 1802

Het kiezen van het juiste aandeel is niet alleen lastig, het blijkt ook bijzonder moeilijk te zijn. Veel beleggers denken namelijk dat de kans voor een goed of slecht aandeel 50/50 is. In de praktijk is de kans dat je een slecht aandeel selecteert eerder 80%. Die 20% zorgt er in een index voor dat er een goede kans is op een mooi rendement op de lange termijn. Dit blijkt uit onderzoek van Morningstar. In een indexfonds koop je dus die 80% minder presterende aandelen maar ook de 20% goed presterende aandelen en daarmee kom je op een gemiddelde van 6,6% uit het verleden. 

Op jaarbasis slaagt ruim 80% van de actieve fondsmanagers er niet in om de index te verslaan. Meestal wordt als index de S&P500 genomen, de 500 grootste aandelen in Amerika. Elk daaropvolgend jaar zijn het steeds minder actieve fondsmanagers die de index verslaan en bij particuliere beleggers is dat niet anders. 

Waarom dan nog die moeite doen? 

Wat zijn de voor- en nadelen van passief beleggen?

Je hebt vast al wel wat voordelen gespot in dit artikel ten gunste van passief beleggen. 

Er zijn natuurlijk ook wat nadelen als je het vergelijkt met actief beleggen en dat zijn:

Zoek je wel wat spanning of vind je het leuk om je te verdiepen in bedrijven? Dan ben je niet de enige. Daarom heb ik het grootste deel van mijn vermogen in indexfondsen voor een beter rendement en meer rust. Met een klein deel van mijn vermogen beleg ik in losse aandelen of zeer specifieke ETF’s omdat ik het leuk vind. Tot nu toe heb ik de markt overigens niet verslagen!

Waar kun je passief beleggen?

Er zijn genoeg bedrijven waar je passief kan beleggen, wat je ook kiest, het volgende is altijd belangrijk:

In mijn ogen voldoet Brand New Day aan al deze eisen. Hier beleg ik zelf ook. Ze bestaan al meer dan 12 jaar, hebben al 200.000 rekeningen geopend en meer dan 4,5 miljard euro vermogen onder beheer. De kosten zijn laag en transparant. Je staat dus niet voor nare verrassingen en vooraf is duidelijk wat je betaalt.

Klik hier voor een actueel kostenoverzicht. En het afsluiten van een beleggingsrekening is gratis

Brand New Day heeft verschillende indexfondsen in aandelen of obligaties. Deze heb ik eerder kort besproken in mijn Brand New Day Review. Je kunt hiermee zelf een samenstelling maken of (zoals je hierboven ziet) via modelbeleggen kiezen voor een bepaald risicoprofiel. Brand New Day regelt vervolgens de rest.

Brand New Day heeft ook de mogelijkheid om automatisch te beleggen. Lekker makkelijk. Maar ze gaan nog een stapje verder. Als je vooraf een einddatum instelt (wanneer je het geld nodig denkt te hebben) dan kan Brand New Day automatisch minder risicovol voor je beleggen. Dit wordt ook wel lifecycle beleggen genoemd. Daarnaast kun je ook automatisch herbalanceren. Passiever dan dit vind je niet snel.

En als laatste is je geld veilig bij Brand New Day en vallen ze onder het toezicht van de AFM. Brand New Day heeft een bankvergunning dus jouw onbelegde geld en de spaarrekening is beschermd onder het depositogarantiestelsel tot €100.000,-. Jouw beleggingen worden bewaard in een apart bewaarbedrijf. Stel dat Brand New Day failliet zou gaan, dan staat jouw geld veilig op een andere plek (apart bewaarbedrijf) en kan het niet opgeëist worden door schuldeisers.

Denk je dat dit goed bij jou past? Neem gerust een kijkje op de website van Brand New Day

Brand New Day biedt trouwens naast ‘vrij beleggen’ ook de mogelijkheid om fiscaal voordelig te beleggen voor je kinderen en voor je eigen pensioen (door in indexfondsen te beleggen met je jaarruimte). Dus wat je ook zoekt, Brand New Day heeft veel verschillende opties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *