Welke geldtypes zijn er

Welke geldtypes zijn er?

Ik luister graag naar anderen en lees graag hun verhalen omdat ze mij inspireren. Ik vind het leuk om verschillende visies te lezen over geld. In al die gesprekken en het afstruinen van verschillende redditforums, facebookgroepen en discords is het mij opgevallen dat verschillende persoonlijkheden anders omgaan met geld. En ik dacht; dat is nou leuk om even te delen. Hier zijn mijn verschillende geldtypes. En oja, niemand is 100% 1 type, want iedereen is een mix.

De geldtype planner heeft een hekel aan chaos en wil graag orde op zaken stellen. Je maakt een plan en houd je eraan. Je bereikt daardoor je financiële doelen op tijd. Op veranderingen vaar jij niet goed. Die brengen weer chaos. Als je eenmaal je financiële doelen hebt behaald schaam jij je daar niet voor. Het succes is namelijk te danken aan jouw zorgvuldige omgang met geld.

Tip: richt je op flexibiliteit. Maak een potje voor onverwachte uitgaven en dek onverwachte gebeurtenissen af met een verzekering

Wist je dat je geld kan verdienen terwijl je geld uitgeeft?

Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.

Wist je dat je geld kan verdienen terwijl je geld uitgeeft?

Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.

De brasser

De brasser is het tegenovergestelde van een planner. Een brasser volgt de massa zonder écht te weten wat hijzelf wil. Omdat de brasser de massa belangrijk vindt, kijkt hij vaak naar de buren, vrienden en familie en past daar zijn geluk op aan. Heeft de buurman een dikke auto? Dan moet hij die ook een mooie auto hebben om gelukkig te zijn. Impulsaankopen komen regelmatig voorbij. Als er een financieel plan is, is het lastig om je daaraan te houden. Zeker als andere mensen een andere mening hebben. Een brasser heeft een groot verlangen om aan andermans standaarden te voldoen en zoekt constant naar goedkeuring.

Tip: ga op reis door jezelf en ontdek wat je écht wilt in het leven. Dat moet genoeg motivatie zijn om een financieel plan op te stellen. Regelmaat moet jouw vriend worden. 

De broodnodige

Deze persoonlijkheid geeft alleen geld uit als het écht nodig is. Een verlangen is niet voldoende, er moet ook écht een noodzaak zijn om het te kopen. Je bent streng voor jezelf maar minder streng voor je partner of kinderen. Je hebt een focus op detail en pluist alles uit voor je iets koopt. Raar maar waar je vindt statussymbolen wel mooi, zoals een mooie auto of een (onnodig) groot huis. Vermogen laten groeien is over het algemeen geen probleem, totdat het doel bereikt is, daarna wordt het lastig (want het is niet meer broodnodig).

Tip: volg je emoties. Doe wat goed voelt. Plezier in het leven is ook broodnodig!

De gever

De gever wilt dat iedereen gelukkig is. Dat dit gegeven ten koste gaat van zijn bankrekening is bijzaak. Hij leeft voor het moment en de toekomst komt vanzelf wel goed. Bij anderen gaat het toch ook gewoon goed en die redden het toch ook?! De gever is niet te beroerd om een schuld aan te gaan en heeft geen angst. Een risicovolle investeirng laat ze koud. Als de investering zich toch uitbetaald, dan is dit reden om nóg grotere investeringen te doen. Verliest de gever? Dan is dat geen reden om de volgende keer een andere aanpak toe te passen. De korte termijn is belangrijker dan de lange termijn. 

Tip: jouw motor loopt op spanning. Dat is prima, zo ben jij. Maar doe dit met een klein deel van je vermogen en niet alles (of niets). Sta open voor andere denkwijzen dus luister naar je partner of familie en leer compromissen te maken.

De verzamelaar

Bij de verzamelaar is het verzamelen van geld een doel op zich. Hij houdt niet van geld voor wat je ermee kan doen, hij houdt van het bezit. Hij klaagt graag over hoe duur dingen zijn en hoe duur ‘het leven’ is. Een verzamelaar verstopt geld en komt arm over en niemand kent het geheim. Uitgeven doen ze liever niet. Het veroorzaakt soms zelfs psychische en fysieke pijn. De verzamelaar vertrouwt niet snel anderen (met zijn geld) omdat hij bang is alles kwijt te raken.

Tip: je bent geen klein kind meer! Soms moet je dus delen. Geld maakt niet gelukkig als je alleen geld hebt. Ga op zoek naar een gezondere balans tussen sparen en uitgeven en ga voor jezelf na hoeveel spaargeld je nodig hebt om gezond door het leven te gaan. 

Ongeacht welke persoonlijkheid je hebt, is het belangrijk om te besparen. In dit artikel geef ik 5 mindsettips om te besparen.