Beleggers ontvangen graag dividend en bij een dividend beleggingsstrategie wordt hier zelfs op geselecteerd. Je wil dan graag weten hoe veilig het dividend is. Hoe weet je dat? In dit artikel bespreken we een aantal aspecten waar je naar kan kijken.
Inhoudsopgave
Wat is dividend en hoe bepaal je de zekerheid ervan?
Dividend is een uitkering in contanten (geld) of aandelen aan de eigenaren (beleggers). Het contante dividend is vaak afkomstig uit de winst. Een stukje winst wordt dus aan jou als belegger uitgekeerd.
Als je aandelen bezit in het bedrijf, heb je recht op het dividend. Een bedrijf kan er echter altijd voor kiezen om (een periode) geen dividend uit te keren. Vaak wordt zo’n besluit genomen omdat het bedrijf de winst graag op een andere manier wil inzetten.
Bedrijven zullen niet snel zo’n maatregel nemen want het zet vaak de koers onder druk en daarmee de totale waarde van het bedrijf. Toch kan het bedrijf soms genoodzaakt zijn. Als échte dividend belegger wil je daarom vooraf een inschatting kunnen maken of het dividend ‘veilig en stabiel’ is.
Grote externe gebeurtenissen
Soms schrappen bedrijven het dividend bij grote gebeurtenissen die buiten het bedrijf plaatsvinden. Verzekeraars en banken mochten bijvoorbeeld tijdens het uitbreken van de corona pandemie géén dividend uitkeren van de Europese autoriteit (dit is later ingehaald met een ‘speciaal dividend’). Toch kan het weleens voorkomen dat dit een kentering betekent.
Een andere grote externe gebeurtenis is bijvoorbeeld de prestatie van het bedrijf in crisisjaren. Een recessie van 2 kwartalen is daarbij niet maatgevend maar bijvoorbeeld de Kredietcrisis van 2007 t/m 2009 is wel een interessante periode om na te gaan.
Grote overnames
Soms voert een bedrijf een grote overname uit. Dan wordt vaak een soortgelijk bedrijf overgenomen en dat vraagt vaak veel kapitaal. Een bedrijf kan dit gedeeltelijk financieren met kapitaal uit het eigen bedrijf door bijvoorbeeld kapitaal bij te lenen. Sommige bedrijven besluiten dan om tijdelijk geen dividend uit te keren om de schuld versneld terug te betalen. Een goed voorbeeld hiervan is Acomo in 2020-2021. Ook kan dit tijdelijk de dividendgroei vertragen of stopzetten.
Grote interne gebeurtenissen
Een bedrijf kan ervoor kiezen om zaken anders aan te pakken. Ze starten bijvoorbeeld een compleet nieuwe afdeling met een heel ander businessmodel. Het bedrijf kan er dan voor kiezen om kapitaal anders in te zetten en schrappen of verlagen het dividend.
Kijk bij deze eerste 3 aspecten altijd naar het dividendhistorie en bepaal bij flinke schommelingen wat er in dat betreffende jaar is gebeurd om te bepalen wat het bedrijf (met het dividend) doet bij deze gebeurtenissen.
We hebben nu de abstracte signalen besproken. We gaan nu kijken naar de harde cijfers.
Dividend pay-out ratio
Een pay-out ratio is de verhouding tussen de winst per aandeel en het dividend per aandeel. Hoe hoger dit ratio is, hoe minder winst het bedrijf overhoudt om andere zaken te kunnen bekostigen zoals het terugbrengen van de schuld, aandelen inkoop, overnames en algemene investeringen binnen het bedrijf. Een gezonde pay-out ratio is lastig te bepalen. Een REIT (vastgoedfonds) moet in Amerika bijvoorbeeld verplicht 90% uitkeren en dat zou voor bijvoorbeeld een ander type bedrijf te hoog zijn. Over het algemeen wordt 50% van de winst gezien als een gezonde pay-out ratio.
Dit getal kun je zelf makkelijk opzoeken door het te googlen.
Dividend coverage ratio
De coverage ratio is vergelijkbaar met de pay-out ratio. Het verschil is dat er niet naar de winst per aandeel wordt gekeken (die vaak te beïnvloeden is door ‘boekhoudkundige trucs’) maar naar de free cash flow (vrije kasstroom). Hier geldt het wel andersom. Het dividend moet ‘gedekt’ worden door de kasstroom en daarom is een ratio boven 120% een minimum.
Je kunt dit via Yahoo Finance of Seeking Alpha makkelijk zelf nagaan door te kijken naar de ‘free cash flow per share’ en dit af te zetten tegen het dividend per aandeel.
Stabiele kasstroom
Zoals je in de vorige alinea al had gezien, is de vrije kasstroom erg belangrijk. Hier wordt namelijk het dividend uit betaald. Een bedrijf dat een stabiele (en groeiende) kasstroom kan laten zien (ook bijvoorbeeld in crisis jaren), heeft laten zien het dividend lang uit te kunnen keren.
Dividendgroei en historie
Een bedrijf dat al jaren het dividend kan laten groeien, heeft dus ook meer kans om dit dividend te behouden. Bedrijven die al meer dan 25 jaar het dividend weten te behouden en te verhogen, worden ook wel dividend aristocraten genoemd en genieten bij veel beleggers het vertrouwen.
Debt-to-EBITDA
Een bedrijf met een hoge schuld is niet in de positie om dividend te blijven uitkeren of om dit dividend te laten groeien. De schuld zal ooit terugbetaald moeten worden of als rentes stijgen, drukt de rentelast op de winst. Als de winst niet op peil blijft, is de kans groot dat het dividend niet houdbaar is. Eenmalig is dit geen probleem en je ziet dat bedrijven in zo’n situatie soms extra lenen om het dividend uit te keren maar dit kan natuurlijk niet lange tijd volgehouden worden.
De Debt-to-EBITDA ratio is makkelijk via Google te vinden. Typ dit begrip in met de naam van het aandeel en je bent er al. Een netto debt-to-EBITDA ratio is gezond als dit niet hoger is dan 2,5 tot 3. Daarboven is het redelijk oppassen of moeten de kasstromen erg stabiel zijn.
Dividend kan een erg belangrijk onderdeel worden voor een belegger. Het is in ieder geval een onderwerp waarin iedereen zich (een beetje) moet verdiepen. Misschien zijn deze artikelen wel interessant:
- Wat is dividend en hoe werkt het?
- De voordelen van dividendaandelen
- De nadelen van dividendaandelen
- 3 Dividend ETFs
- 3 dividendaandelen voor 2022
- Analyse van dividendaandeel Unilever
- Dividend aristocraten; alles wat jij moet weten
- Wanneer ontvang je dividend?
- Beleggingsstrategieën met dividend
- Hoe zit het met dividendbelasting?
- Wat is dividendlekkage?
Deze onderwerpen zijn interessant:
Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.