1000 euro beleggen: hoe kan je dit het beste doen?

1000 euro is een laag bedrag en een hoog bedrag tegelijkertijd. Voor de meeste mensen is het een goed begin als ze willen beleggen. Voor grote beleggers is een bedrag van €1.000,- beleggen natuurlijk helemaal niets, maar als je net begint, kan het best veel zijn. 1000 euro kun je beleggen in verschillende effecten, maar je kunt het ook gebruiken om te sparen. In dit artikel gaan we daarom kijken hoe je 1000 euro het beste kunt beleggen.

Waar kun je beleggen met 1000 euro?

Voor 1000 euro beleggen kun je het beste terecht bij een broker. Kijk hier om te zien bij welke brokers je terecht kunt:

BrokerKostenAanmelden
Freedom24 logoGratis demo + tot 8,76% rente + beleggen zonder kosten in 1 maandAanmelden
€0 aan kosten voor aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.Aanmelden
DEGIRO brokerBeleg gratis onder voorwaarden in ETF's uit de kernselectie.Aanmelden

Juist wanneer je met 1000 euro belegt, is het belangrijk om een broker te kiezen waar je tegen lage transactiekosten aandelen kunt kopen & verkopen.

Waarin kan je met 1000 euro beleggen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om 1000 euro te beleggen. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met deze mogelijkheden:

  • Beleggen in aandelen
  • Beleggen in crypto
  • Beleggen in een beleggingsfonds
  • Investeren in je pensioen
  • Investeren in een ETF
  • Sparen met rente

Hieronder gaan we wat dieper in op manieren waarop je 1000 euro kunt beleggen.

1000 euro beleggen in aandelen

Als je het hebt over beleggen, denk je al snel aan beleggen in aandelen. 1000 euro is niet zoveel geld om te beleggen in aandelen. Al helemaal als je een diverse aandelenportefeuille wilt hebben, is 1000 euro niet veel. Daarom is het gelukkig mogelijk om in fractionele aandelen te beleggen.

Fractionele aandelen zijn aandelen waarbij je belegt in een fractie, oftewel een deel, van een aandeel. Deze fractie heeft dezelfde voordelen als het beleggen in normale aandelen, maar is een bepaald percentage dan een aandeel. Als je €500,- inlegt voor een aandeel dat normaal €1.000,- kost, ben je in bezit van een half aandeel.

Dit houdt in dat de waarde van dit halve aandeel stijgt met de koers van het volledige aandeel. Als er dividend uitgekeerd wordt, krijg je ook de helft van het dividend. Hoe kleiner de fractie is, des te kleiner het percentage is van het dividend dat je krijgt.

Kortom, fractionele aandelen zorgen ervoor dat je een deel van een duur aandeel kunt kopen. Hierdoor is diversificatie een stuk makkelijker, waardoor je het risico beterkunt verspreiden.

Wanneer je de mogelijkheid hebt om 1000 euro maandelijks te investeren, heb je een nog betere positie. Op die manier kan je namelijk periodiek in een mandje aandelen investeren en een gemiddeld rendement behalen op de markt.

1000-euro-beleggen-aandelen

1000 euro beleggen in crypto

Je kunt ook 1000 euro beleggen in crypto. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Vaak is het al vanaf € 1,- mogelijk om in crypto te beleggen. Meestal doe je dit in opgedeelde cryptovaluta. Een goed voorbeeld hiervan is de Bitcoin.

De Bitcoin is onderverdeeld in losse onderdelen, ook wel satoshi’s genoemd. Deze onderdelen zijn in principe hetzelfde als een cent voor een euro. Een cent is 1/100 van een euro, terwijl een satoshi 1/100.000.000 van een Bitcoin is.

Deze tactiek wordt door veel succesvolle cryptovaluta gebruikt om de schaarste niet minder te maken. Doordat daadwerkelijke Bitcoins erg schaars zijn, blijft de waarde hoog. Opdelen in verschillende satoshi’s maakt de prijs daarin niet minder.

Doordat de cryptovaluta opgedeeld worden, kun je voor een lager bedrag al een eenheid kopen. In de meeste gevallen kan dit al vanaf €5,-. Om dit te doen, is het wel belangrijk om een goede broker in te schakelen. Daarvoor raden wij Bitvavo aan! Bij Bitvavo betaal je namelijk geen transactiekosten over je eerste investering van €10.000 en ontvang je als nieuw lid direct €10:

Bitvavo aanmelden

Het grote voordeel van deze kleine eenheden is dat je de € 1000,- in verschillende valuta kan steken. Hierdoor kun je het risico goed verspreiden, wat natuurlijk een groot voordeel is.

1000 euro investeren in je pensioen

Je kunt er ook voor kiezen om 1000 euro te investeren in je pensioen. Dit kan op twee manieren gedaan worden. Meestal wordt er gekozen voor een pensioenfonds. Dit is een fonds dat premie ontvangt van een werkgever of van een ondernemer. De premie bestaat voor een deel uit het salaris van de werkgever en een deel komt uit de zak van de werkgever. Als ondernemer betaal je een pensioenfonds helemaal zelf.

Het pensioenfonds belegt het geld om er meer van te maken in de vorm van rendement. Nadat de pensioenrechtelijke leeftijd is bereikt, keert het pensioenfonds het geld per maand uit tot het einde van iemands leven. Daarbij maakt het niet uit hoe oud je wordt.

Ook kun je kiezen voor een geblokkeerde rekening. Dit is een soort spaarrekening die je bij de bank aan kunt vragen. Op deze rekening kun je geld zetten en wordt het automatisch voor je opgespaard. Jaarlijks komt hier een bepaalde rente die je van de bank krijgt overheen. Het bijzondere aan deze rekeningen is dat je een bepaald moment instelt tot waar de rekening geblokkeerd is. Naast de spaarvariant, kan je natuurlijk ook kiezen voor een beleggingsvariant.

Dit houdt in dat je in deze tijd wel geld op de rekening kunt zetten, maar er niet af kunt halen. Hierdoor kan dit een effectieve manier zijn om zelf je pensioen op te sparen. Vooral voor ondernemers kan dit interessant zijn, aangezien er meestal geen extra kosten aan verbonden zitten. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij Brand New Day.

1000-euro-pensioen-beleggen

Met 1000 euro in een ETF investeren

Je kunt ook met 1000 euro in een ETF beleggen. De laatste jaren zijn ETF’s steeds populairder geworden. Dit komt voornamelijk doordat beginnende beleggers de passieve vorm van beleggen goed kunnen waarderen. ETF is een afkorting voor Exchange Traded Fund. In principe is een ETF een soort beleggingsfonds dat toegang heeft tot alle effecten op de markt.

Het doel van een ETF is niet het verslaan van de koers van een bepaald effect, maar juist het volgen van een bepaalde index. Door een index te volgen, heeft een ETF hetzelfde risico en rendement als een index.

ETFs bieden een combinatie tussen aandelen en beleggingsfondsen. Een ETF kan net als aandelen actief gekocht en verkocht worden op de beurs, zolang de beurs open is. Daarnaast bestaat een ETF net als een beleggingsfonds uit een mandje met effecten die professioneel beheer worden.

Met 1000 euro beleggen in ETFs kan verstandig zijn als je relatief passief wilt beleggen. Aangezien je een deel van een beleggingsportefeuille koopt, heb je een gespreid risico. Je kunt dan bijvoorbeeld in de aandelen van de S&P 500 investeren of in 4500 wereldwijde aandelen.

Actief daytraden met 1000 euro

In plaats van je 1000 euro te beleggen, kun je ook actief daytraden. Dit is een beleggingsstrategie waarbij je actief bezig bent met het kopen en verkopen van effecten. Er zitten hoge risico’s aan actief daytraden, waardoor dit niet voor iedereen een geschikte manier van beleggen is.

Vooral als je net begint met beleggen, is actief daytraden niet verstandig. Je moet veel verstand hebben van de markt en constant de koersen in de gaten houden om er direct op te springen.

De meeste beginners die gaan daytraden verliezen het vermogen dat ze investeren binnen de kortste keren. Ook voor gevorderde beleggers is het risico van daytraden vaak te hoog, waardoor dit meestal niet verstandig is om te doen. Wil je dayrtading toch uitproberen? Doe dit dan eerst bij één van deze gratis demo’s.

1000 euro gebruiken om schulden af te lossen

Je kunt die 1000 euro ook gebruiken om je schulden af te lossen. Het voordeel van 1000 euro gebruiken om schulden af te lossen, is dat je op de lange termijn minder rente betaalt. Let goed op de rente die je betaalt; wanneer deze lager ligt dan de rente die je ontvangt op een spaarrekening, is de schuld aflossen misschien helemaal niet nodig.

1000 euro uitlenen aan vrienden

Je kunt ook 1000 euro uitlenen aan vrienden. Hier kun je een bepaalde hoeveelheid rente over afspreken, zodat je een bepaalde hoeveelheid rendement ontvangt over het bedrag.

Daarbij is het wel belangrijk om rekening te houden met het risico. Als je vriend het geld niet terugbetaalt en er niks op papier staat, kun je er niet zoveel aan doen. Maak daarom altijd duidelijke afspraken & houd er rekening mee dat je de vriendschap kunt verliezen.

Een eigen onderneming beginnen

Met 1000 euro kan je ook je eigen onderneming beginnen. Het is een beetje afhankelijk van de activiteit van je onderneming hoeveel de eerste investering gaat zijn, maar 1000 euro is voor veel bedrijven een goed begin. Hou wel rekening met alle kosten die bij een bedrijf komen te kijken.

Vroeger was het ondenkbaar om met 1000 euro een onderneming te starten. Tegenwoordig kan je echter bijna gratis je eigen website of YouTube kanaal beginnen. Op Google zoeken naar ‘online geld verdienen’ kan dan ook veel inspiratie opleveren.

Als je niet zoveel ervaring hebt met ondernemen, kun je ook beginnen met een onderneming met hulp. Zo kun je een professional inschakelen die je alle ins en outs van het ondernemen gaat leren. Hou er wel rekening mee dat dit ook extra kosten met zich meebrengt.

1000-euro-onderneming-starten

Je kunt ook 1000 euro maandelijks beleggen

Als je het kwijt kunt, is het ideaal om maandelijks 1000 euro te beleggen. Dit komt doordat je met compounding te maken krijgt. Een andere naam voor compounding is ook wel rente over rente. Hieronder geven we daar een voorbeeld van:

Als je een bedrag van €1.000,- belegt tegen een rendement van 10% per jaar, heb je aan het einde van een jaar €1.100,-. Als je het volgende jaar weer een rendement van 10% behaald, houdt dit in dat die €1.100,- verhoogd is naar €1.210,-. Dit houdt in dat je door compounding €10,- extra na een jaar hebt gekregen.

Als je iedere maand 1000 euro weet te beleggen, krijg je over iedere 1000 euro te maken met compounding. Des te eerder je begint, des te groter je vermogen wordt na mate van tijd. Het is daarbij ook niet erg om eerst te beginnen met 500 euro of zelfs 100 euro per maand te beleggen. Je krijgt altijd te maken met compouning, waardoor je je vermogen kunt vergroten.

Ondanks dat je met compounding te maken krijgt, is het van belang dat je verstandig belegt. Als je geen rendement weet te behalen, krijg je natuurlijk ook niet te maken met compounding.

Hoeveel rendement kan je behalen met 1000 euro?

Het is mogelijk om flink wat rendement te behalen met 1000 euro. Rendement kan het beste bekeken worden in percentages. Het is natuurlijk afhankelijk van waar je in belegt hoeveel rendement je kunt behalen. Over het algemeen wordt er een rendement tussen 5% en 8% per jaar behaald. Voor 1000 euro houdt dit in dat je een rendement van tussen de €50,- en €80,- per jaar kunt verwachten.

Let wel op; resultaten uit het verleden zijn nooit garantie voor de toekomst!

Veelgestelde vragen

[faq-section]

{q}Kan je rijk worden door 1000 euro te beleggen?{/q}

{a}Het is mogelijk om rijk te worden door 1000 euro te beleggen, maar dit gaat veel tijd en geld kosten. Je kunt rijk worden door maandelijks 1000 euro slim te beleggen, maar dit is niet iets wat binnen een jaar tijd gaat gebeuren. Daarom is het van belang dat je het de tijd geeft. De kans dat je rijk wordt door eenmalig 1000 euro te investeren, is niet heel groot.
Door goed gebruik te maken van principes, zoals compounding, kun je op lange termijn met beleggen groot rendement bereiken. {/a}

{q}Is het mogelijk om 1000 euro te beleggen?{/q}

{a}Het is mogelijk om 1000 euro te beleggen. Door slim uit te kiezen waarin je belegt, kun je ervoor zorgen dat je met een gespreid risico belegt. Door gebruik te maken van fractionele aandelen of eenheden van crypto, kun je divers beleggen met 1000 euro.{/a}

{q}Kan je ook risicoloos 1000 euro investeren?{/q}

{a}Het is lastig om risicoloos 1000 euro te investeren. Vooral als je gaat beleggen, heb je altijd een risico. Als je kiest voor andere mogelijkheden voor investeren, zoals sparen, schulden aflossen en investeren in je pensioen, heb je een zo laag mogelijk risico.{/a}

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *