Samengestelde rente calculator: rente op rente berekenen

Wil je berekenen hoeveel samengestelde interest je kunt verdienen met je spaargeld of beleggingen? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. De samengestelde interest calculator op deze pagina laat je namelijk direct zien hoeveel je kunt verdienen door je rendement aan het werk te zetten.

Samengestelde rendement / rente berekenen

Bepaal hoeveel je geld kan groeien aan de hand van samengestelde rente. Vul de gegevens in en je weet direct hoeveel geld je zou kunnen overhouden aan je investeringen. Maar vergeet niet: er zijn geen garanties wanneer het aankomt op beleggen!

Step 1: Eerste storting

Eerste storting
Dit veld is verplicht *
Het bedrag dat je direct investeert
Stap 2: maandelijkse storting
Maandelijkse storting
Het bedrag dat je maandelijks wilt storten of opnemen van je initiële investering.
Aantal jaren *
Het aantal jaren waarover je de berekening wilt uitvoeren
Stap 3: rente / rendement
Verwachte rendement *
Het rendement dat je verwacht de behalen op jaarbasis
Variantie van het rendement
Vul in hoeveel het rendement lager of hoger kan uitvallen
Stap 4: pas compounding toe
Compounding frequentie
Aantal keren per jaar dat je rente over rente ontvangt

Je resultaten zouden zijn:

In jaren, bezit je

Je totale stortingen zijn dan


De grafiek laat zien hoe je rendement naar verwachting zou groeien, volgens de gegevens die je zelf hebt ingevoerd.

Vergeet niet dat kleine wijzigingen in de variabelen het resultaat kunnen beïnvloeden. Door de gegevens opnieuw in te vullen, ontdek je hoe je portefeuille zou presteren.

Totale behaalde rendement in euro\\\\\\\\\\\\\\\'s

Wil je ook direct profiteren van samengestelde rente? Dat kan bij één van deze aanbieders:

BrokerKostenAanmelden
€0 aan kosten voor aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.Aanmelden
DEGIRO brokerBeleg gratis onder voorwaarden in ETF's uit de kernselectie.Aanmelden

Hoe werkt de samengestelde rente calculator?

 • Eerste storting: vul hier het bedrag in dat je direct wilt investeren.
 • Maandelijkse storting: vul hier het bedrag in dat je eventueel maandelijks wilt storten. Wanneer je niet van plan bent om geld toe te voegen, dan kan je dit veld leeg laten. Het is ook mogelijk om te rekenen met maandelijkse opnames.
 • Aantal jaren: dit is de periode waarover je de samengestelde rente wilt berekenen.
 • Verwacht rendement: dit is het rendement dat je verwacht te behalen.
 • Variantie rendement: dit is hoeveel het rendement hoger of lager kan uitvallen.
 • Compounding frequentie: dit geeft aan hoe vaak je rente op rente ontvangt. Vaak is dit jaarlijks, maar het kan bijvoorbeeld ook dagelijks zijn.

Uniek aan onze samengestelde rente calculator, is dat je ook direct ziet welk bedrag je mist wanneer je één jaar later begint met sparen of beleggen.

Ook is de calculator uniek doordat je met variantie kan werken. In het echt weet je natuurlijk nooit zeker hoeveel lager of hoger je rendement/rente zou uitvallen. Door met variantie te werken zie je direct in de grafiek het bereik van je resultaten.

Ook kan je eventueel werken met maandelijkse opnames door een negatief bedrag in te vullen onder de maandelijkse storting. Op die manier kan je controleren hoe lang je van je vermogen kunt leven wanneer je een bepaald bedrag stort aan het begin.

Wat is samengestelde interest?

Enkelvoudige interest is makkelijk te begrijpen: je ontvangt dan een vast rendement over een bepaald bedrag. Je ontvangt bijvoorbeeld 5% over een bedrag van €1.000 wat neerkomt op €50.

Bij samengestelde interest is er ook sprake van ‘rente over rente’. In dit geval investeer of spaar je opnieuw met het rendement of de rente die je ontvangt. Je investeert in dit geval naast de €1.000 het jaar erop ook de €50 aan ontvangen rendement. Wanneer je vervolgens het jaar erop opnieuw 5% rendement ontvangt, dan stijgen zowel je rendement als je initiële storting.

Samengestelde interest heet ook wel rente op rente, cumulatieve rente, samengestelde interest of compound interest.

Samengestelde rente

Samengestelde rente zorgt ervoor dat je rendement expontentieel toeneemt

Waarom is compound interest zo interessant?

Wanneer je een fors vermogen wilt opbouwen, heb je eigenlijk vooral veel tijd nodig. Wanneer je een bedrag lang voor je laat werken door het bijvoorbeeld te beleggen, kan je namelijk lang profiteren van samengestelde rente.

Het effect van samengestelde rente neemt namelijk elk jaar verder toe. Wanneer je iets belegt tegen enkelvoudige rente, stijgt je vermogen lineair, terwijl je bij een belegging tegen samengestelde interest je vermogen exponentieel laat stijgen.

Stel, je investeert €1.000 tegen een rendement van 8% op jaarbasis (het historische gemiddelde rendement op aandelen):

 • In 10 jaar heb je enkelvoudig een rendement van €800
 • In 10 jaar heb je samengesteld een rendement van €1.358
 • In 30 jaar heb je enkelvoudig een rendement van €2.400
 • In 30 jaar heb je samengesteld een rendement van €9.062

De invloed van periodes

Je kunt je vermogen nog sneller laten groeien, wanneer je periodiek vaker je rendement of rente uitgekeerd krijgt.

Wanneer je elke maand je rendement uitgekeerd krijgt, kan je namelijk direct profiteren van rente op rente. Wanneer je echter maar één keer per jaar je rendement krijgt uitgekeerd, moet je een jaar wachten om hiervan te profiteren.

Wanneer je kunt kiezen tussen een spaarrekening die maandelijks of jaarlijks een vast rentepercentage van 3% betaald, is de rekening met het maandelijkse percentage een stuk aantrekkelijker.

Zelf samengestelde rente berekenen: de formule

Je kunt je rendement op basis van enkelvoudige rente eenvoudig berekenen, dit doe je door eerst het bedrag dat je inlegt te vermenigvuldigen met het rentepercentage gedeeld door 100.

E = K * (i/100)

Dit is het bedrag aan rendement dat je jaarlijks ontvangt. Je kunt dit bedrag vervolgens vermenigvuldigen met het aantal jaren dat je het bedrag investeert.

Stel je investeert €1000 tegen 5% rente (enkelvoudig) voor 5 jaar, dan is de uitkomst:

 1. €1000 * (5/100) = €100 * 0,05 = €50
 2. €50 * 5 = €250

Wanneer je het samengestelde rendement wilt berekenen, dan moet je ook rekening houden met de rente op rente. Wanneer je het uiteindelijke kapitaal wilt weten, kan je gebruikmaken van de volgende formule:

E = K * (1+(i/100) ^(t). Hier is E het eindkapitaal, K het bedrag dat je inlegt en i het rendement dat je ontvangt. Stel dat je diezelfde €1000 investeert tegen 5% rente (samengesteld) voor 5 jaar, dan is de uitkomst:

E = €1000 (1+(0,05)^(5) =

Wanneer je de rente elke maand uitgekeerd krijgt, deel je 0,05 eerst door 12 om het rendement per maand te betalen. Je vermenigvuldigt in dit geval het aantal perioden (t) ook met 5, op die manier zie je dat het rendement op die manier hoger ligt:

E = €1000 (1+(0,05/12)^(5*12)

Ezelbruggetje: samengestelde regel en de 72 regel

Je kunt heel snel berekenen hoe lang het duurt om het bedrag dat je investeert te verdubbelen (bij jaarlijkse uitbetaling van het rendement).

Dit doe je door 72 te delen door het rendement dat je verwacht. Bij een rendement van 7,2 zou het dus precies 10 jaar duren om je initiële investering te verdubbelen.

Snel beginnen met beleggen loont

Als je één ding kunt leren van samengestelde rente, dan is het dat je het beste vandaag nog kunt beginnen met beleggen.

De calculator in dit artikel laat direct zien welk bedrag je misloopt wanneer je een jaar later wacht. Door de kracht van samengestelde rente, zijn het juist de laatste jaren die enorm belangrijk zijn.

Het is daarom beter om op jonge leeftijd met een klein bedrag te beginnen dan op oude leeftijd met een groot bedrag. Een goede partij om te beginnen met beleggen is DEGIRO, aangezien je hier tegen voorwaarden gratis in ETF’s kunt beleggen uit hun kernselectie. Klik hier om direct de website te bezoeken.

Een ETF is een specifiek fonds dat een selectie aan aandelen volgt. Een populaire ETF volgt bijvoorbeeld alle Amerikaanse aandelen aan de NYSE; op die manier pas je direct een bepaalde risicospreiding toe. De kosten van ETF’s liggen relatief laag (in vergelijking met bijvoorbeeld een beleggingsfonds). Voor veel beleggers is een ETF dan ook een aantrekkelijke manier om van samengestelde rente te profiteren.

Wat kan je leren van compounding?

 • Compounding is exponentieel en kan zowel voor als tegen je werken. Neem bijvoorbeeld creditcard schulden; wanneer de rente steeds bij je schuld wordt opgeteld kan je verlies sterk stijgen.
 • Snel beginnen loont; juist aan het einde neemt de kracht van compounding namelijk toe, waardoor je veel meer geld kunt verdienen.
 • Kies waar mogelijk altijd voor samengestelde rente en onthoud dat wanneer je vaker rente ontvangt, dit gunstig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *