OpenAI aandelen kopen: wel of niet investeren in ChatGPT?

Ben je benieuwd hoe je OpenAI aandelen kunt kopen? In dit artikel bespreek ik direct of het verstandig is om te investeren in aandelen ChatGPT!

Hoe kan je OpenAI aandelen kopen?

Op het moment van schrijven zijn OpenAI aandelen nog niet genoteerd op de aandelenbeurs, je kunt dan ook niet direct in ChatGPT investeren. OpenAI is echter overgenomen door Microsoft, waardoor je door in Microsoft aandelen te beleggen alsnog kunt profiteren van de ontwikkeling van OpenAI. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je terecht kunt voor het kopen en verkopen van Microsoft aandelen:

BrokerKostenAanmelden
Freedom24 logoGratis demo + tot 8,76% rente + beleggen zonder kosten in 1 maandAanmelden
€0 aan kosten voor aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.Aanmelden
DEGIRO brokerBeleg gratis onder voorwaarden in ETF's uit de kernselectie.Aanmelden

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in andere AI aandelen te investeren. In dit artikel bespreek ik ook enkele andere bedrijven die bezig zijn met AI en daarom een investering waard kunnen zijn.

Microsoft en OpenAI

OpenAI kreeg al in 2019 veel interesse van Microsoft, dat een miljard dollar investeerde. Ook Elon Musk investeerde in OpenAI en had een rol bij de oprichting.

Ondertussen is Microsoft een samenwerking aangegaan met OpenAI en investeert het een bedrag tot tien miljard dollar.

De samenwerking is gunstig voor beide bedrijven; OpenAI gebruikt bijvoorbeeld de Azure clouddiensten van Microsoft om het bedrijf te runnen en Microsoft gebruikt de kunstmatige intelligentie in haar zoekmachine Bing.

Pas op voor een hype

Wanneer je in OpenAI wilt investeren door Microsoft aandelen te kopen, is het wel belangrijk om op te passen dat het geen hype is. AI ontvangt momenteel erg veel media-aandacht, maar de CEO van OpenAI gaf al aan dat deze verwachtingen overtrokken waren. AI maakt nu nog erg veel fouten, waardoor er nog steeds mensen nodig zijn om al het werk te controleren.

Zelf gebruik ik OpenAI bijvoorbeeld ook voor het vertalen van mijn website naar het Engels. Alhoewel de vertalingen erg goed zijn, moet ik alsnog zelf tijd en moeite investeren om de kwaliteit te verbeteren.

Waar moet je op letten wanneer je in AI aandelen investeert?

 • Stap 1: onderzoek eerst de financiële situatie bij het bedrijf. Onderzoek de balans en bekijk of de inkomsten en kasstroom gezond zijn.
 • Stap 2: bepaal hoe de concurrentiepositie van het aandeel is. Kan het bedrijf meekomen met de concurrentie en is het product uniek?
 • Stap 3: heeft het bedrijf een goed groeipotentieel? Het is belangrijk voor een bedrijf om te groeien om de winstgevendheid te verbeteren.
 • Stap 4: bepaal of het aandeel goed gewaardeerd is. Is een bedrijf sterk, maar is de waardering te hoog? Dan is het alsnog niet interessant om OpenAI aandelen te kopen.

Wat zijn interessante AI aandelen naast OpenAI?

Het is nog niet mogelijk om OpenAI aandelen te kopen, maar je kunt wel een investering in één van deze concurrerende bedrijven overwegen:

 • Alphabet: Google werkt aan haar eigen versie van ChatGPT, Bard. Persoonlijk denk ik dat Alphabet de strijd kan winnen met Microsoft, uiteindelijk is de zoekmachine van het bedrijf veel populairder waardoor ze een grotere dataset hebben om hun kunstmatige intelligentie mee te trainen.
 • AMD: met het platform ROCm (Radeon Open Compute) is het mogelijk voor ontwikkelaars om AI-toepassingen te ontwikkelen.
 • Alteryx: Alteryx ontwikkelt software voor het verwerken van data; hierbij speelt AI een grote rol.
 • Cognex: Cognex maakt gebruik van het DataMan platform om barcodes en andere gegevens te lezen en analyseren. Ook kan dit AI platform problemen automatisch herkennen en detecteren.
 • Autodesk: Autodesk maakt gebruik van AI om tools te ontwikkelen waarmee snel designs kunnen worden bedacht en getekend.
 • Cerence: Cerence maakt gebruik van spraakherkenning in auto’s, waarbij AI een belangrijke rol speelt.
 • Intel: Intel ontwikkelt met de Xeon-Phi processoren hardware die speciaal is ontwikkeld voor AI taken zoals machine learning en deep learning. Ook werkt Intel aan OpenVINO waarmee ontwikkelaars AI toepassingen kunnen draaien op de hardware van het bedrijf.
 • Macronix: Macronix gebruikt AI om grote hoeveelheden gegevens te verwerken en bepaald daarmee welke producten het kan ontwikkelen.
 • NVIDIA: NVIDIA heeft in de afgelopen periode sterk geprofiteerd van de hype rondom AI, aangezien de GPU’s van het bedrijf worden gebruikt voor AI toepassingen. Onderzoek wel of de waardering op dit moment nog steeds aantrekkelijk is.
 • Palo Alto Networks: dit bedrijf zet kunstmatige intelligentie in om bedreigingen voor de beveiliging van systemen te herkennen en elimineren.
 • Amazon: ook Amazon werk veel met kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld via de Amazon Web Services (AWS). Amazon gebruikt ook steeds meer AI voor bijvoorbeeld de klantenservice en het optimaliseren van de logistieke processen.
 • IBM: IBM werkt aan het Watson-platform, wat een AI-product is. IBM ontwikkelt steeds meer kunstmatige intelligentie toepassingen.
 • Splunk: Spunk is een succesvol bedrijf op het gebied van data-analyse. Het bedrijf gebruikt service intelligentie, waarmee het afwijkingen in normen kan herkennen.

Kan ChatGP zelf aandelen advies geven?

Ik vroeg ChatGPT zelf welke aandelen ik het beste kan kopen, hij gaf het volgende antwoord:

Helaas kan ik geen actuele financiële adviezen geven, inclusief informatie over specifieke aandelen om te kopen. Het is belangrijk op te merken dat de aandelenmarkt zeer dynamisch en volatiel is, en wat vandaag een goede investering lijkt, kan morgen anders zijn.

Als je interesse hebt in beleggen, raad ik je aan om grondig onderzoek te doen, mogelijk professioneel advies in te winnen van financiële experts en je investeringsbeslissingen te baseren op je financiële doelen, risicobereidheid en de huidige marktomstandigheden.

Onthoud ook dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt, en het is verstandig om diversificatie te overwegen om je blootstelling aan specifieke aandelen te minimaliseren.

Vervolgens vroeg ik ChatGPT of het slim is om ChatGPT aandelen te kopen, hierop kreeg ik dit antwoord:

Ik ben geen beursgenoteerd bedrijf, maar eerder een product ontwikkeld door OpenAI. Als zodanig zijn er geen aandelen van “ChatGPT” om te kopen. ChatGPT is een technologieplatform dat wordt gebruikt om mensachtige tekst te genereren en vragen te beantwoorden, zoals we hier doen.

Wat betreft investeren, raad ik aan om aandacht te besteden aan echte bedrijven in plaats van technologieplatforms zoals ChatGPT. Doe altijd uitgebreid onderzoek voordat je investeringsbeslissingen neemt en overweeg professioneel financieel advies in te winnen als dat nodig is.

Dit laat direct ook de zwakte zien van OpenAI en ChatGPT: je krijgt vooral algemene antwoorden die niet echt toepasbaar zijn op dit specifieke geval. Goed nieuws voor de beleggingsadviseurs in Nederland!

In de AI markt investeren

Het kan lastig zijn om zelf het beste AI aandeel te selecteren. Gelukkig kan je met een ETF wel direct in een mandje aandelen investeren die allemaal bezig zijn met kunstmatige intelligentie, enkele mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

 • Global X Artificial Intelligence & Technology ETF (AIQ): met deze ETF investeer je direct in verschillende bedrijven die actief zijn binnen de AI sector, denk bijvoorbeeld aan NVIDIA en IBM.
 • ROBO Global Robotics and Automation Index ETF (ROBO): deze ETF richt zich op bedrijven die bezig zijn met automatisering en diverse AI technologieën, denk hierbij aan ABB en Intiutitive Surgical.
 • iShares Robotics and Artificial Inteligence ETF (IRBO): dit bedrijf is bezig met de ontwikkeling en implementatie van AI en robotics, zoals Nvidia en Amazon.

Is het verstandig om OpenAI aandelen te kopen? Wel of niet OpenAI aandelen kopen

Wanneer het in de toekomst mogelijk wordt om OpenAI aandelen te kopen, ben je wellicht nieuwsgierig of dit verstandig is.

Met de tool van OpenAI, ChatGPT, kan je het internet op een nieuwe manier doorzoeken. Dit is dan ook een directe bedreiging voor Alphabet (Google) die al snel met zijn eigen kunstmatige intelligentie tool kwam, namelijk Bard.

Ook kan je ChatGPT gebruiken om verschillende taken sneller uit te voeren. ChatGPT kan bijvoorbeeld binnen enkele seconden dit hele artikel vertalen naar het Engels, Chinees of Pools.

De mogelijkheden van AI zijn dan ook eindeloos, en ik verwacht dan ook dat AI in de toekomst een steeds belangrijkere rol zal spelen binnen onze maatschappij. Dit kan het dan ook interessant maken om te investeren in OpenAI door ChatGPT aandelen te kopen. Wel is het belangrijk om altijd de sterke en zwakke punten te onderzoeken zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Veelgestelde vragen

Wanneer is de beursgang van OpenAI?
De beursgang van OpenAI is nog niet bekend. Wanneer het duidelijk is wanneer OpenAI en ChatGPT naar de beurs gaan, lees je het hier direct!
Hoe koop je ChatGPT aandelen?
Het is op het moment nog niet mogelijk om chatGPt aandelen te kopen. Je kunt er wel voor kiezen om in Microsoft te investeren, op die manier beleg je indirect in het succes van ChatGPT.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *