16 verschillen tussen ervaren en nieuwe beleggers

16 tips van ervaren beleggers (+scorelijst!)

Een simpel en kort artikel. Maar plak deze boven je pc scherm en onthoudt ze goed! Hier komen 16 tips van ervaren beleggers. Op lange termijn geeft een wereldwijd gespreide ETF ongeveer 7% tot 8%. De meeste beleggers in losse aandelen halen dat percentage niet. Voornamelijk door slechte keuzes en te veel transacties te maken. Hoe meer handelingen je verricht, hoe meer fouten je kan maken!

Dit artikel zal een iets andere insteek hebben dan normaal. Ik hoop dat het bevalt!

Pak even papier en een pen erbij en ga eens goed na hoeveel keer jij onder de nieuwe en of de ervaren beleggers valt. En wees echt eerlijk over jezelf! Ik zal schuingedrukt aangeven waarin ik mijzelf positioneer en waarom.

16 tips van ervaren beleggers

 1. Nieuwe beleggers zijn hebberig en hebben onrealistische verwachtingen. Ervaren beleggers zijn realistisch over hun rendement en acteren daarna.

Ervaren. Ik ben namelijk van nature een pessimist wat dit betreft. Ik beleg namelijk voor het grootste deel in indexfondsen bij Meesman en BinckFundcoach. Alleen met geld uit passief inkomen beleg ik in losse aandelen. Ik ben al lang blij als ik met losse aandelen meer rendement behaal dan een wereldwijd gespreide indexfonds. Mijn verwachtingen zijn dus in lijn met wat uit onderzoek blijkt; de meeste beleggers behalen met losse aandelen niet meer rendement dan de brede markt (lees; 8% rendement over de lange termijn).

Tip: wil jij weten welke aandelen ik bezit? Check dan mijn beleggingen

 1. Nieuwe beleggers maken verkeerde keuzes door stress. Ervaren beleggers kunnen omgaan met deze stress.

Ervaren. Ik kan goed omgaan met stress. Ik weet wel heel goed wanneer ik stress heb en ervaar dan ook stress. Ik heb gewoon het geluk dat ik dat erken en laat het niet mijn beslissingen beïnvloeden. Voornamelijk door dingen goed op papier te zetten. 

 1. Nieuwe beleggers zijn ongeduldig en zijn altijd op zoek naar actie. Ervaren beleggers zijn geduldig en wachten rustig af.

Nieuw. Ik ben namelijk behoorlijk ongeduldig. Daarom neig ik regelmatig naar actie. Gelukkig weerhoudt ik mij daar vaak van maar ik vind mezelf eerder een beginner dan een ervaren belegger hierin. 

 1. Nieuwe beleggers worden beïnvloed door hun emoties. Ervaren beleggers hebben een beleggingsplan en houden zich daaraan ondanks hun emoties.

Ervaren. Ik heb namelijk een beleggingsplan voor elke portefeuille en houd mijzelf daar strak aan! Ik ervaar wel emoties maar laat mij daar niet door beïnvloeden. Alleen voor mijn losse aandelen heb ik nog geen beleggingsplan omdat dit nog echt een ‘fun portefeuille’ is. 

 1. Nieuwe beleggers denken snel dat ze uitgeleerd zijn. Ervaren beleggers weten dat ze nooit uitgeleerd zijn omdat de markt constant beweegt. 

Ervaren. Ik begrijp ook niet waarom mensen denken dat ze alles al weten. Kennis is oneindig en je raakt nooit uitgeleerd. 

 1. Nieuwe beleggers gedragen zich als gokkers. Ervaren beleggers gedragen zich als zakenmensen.

Ervaren. Ook ik maak weleens een gokje. Dat komt ook omdat ik vind dat ik niet alles kan weten. Maar net als zakenmensen, zeg ik vaker nee dan ja. Gemiddeld van de 10 aandelen die ik analyseer, vind ik er maar eentje koopwaardig. 

 1. Nieuwe beleggers kijken eerst naar rendement. Ervaren beleggers kijken eerst naar risico’s.

Ervaren. En dat komt niet omdat ik al jarenlang meeloop in dit wereldje maar puur omdat het in mijn ‘nature’ zit om eerst naar risico’s te kijken. Fun fact: ik ben ook beroepsmatig bezig met bedrijfsrisico’s.

 1. Nieuwe beleggers proberen altijd gelijk te krijgen. Ervaren beleggers geven toe wanneer ze fout zitten.

Nieuw. Ik krijg heel graag gelijk. Dat motiveert mij. Ik kan echter wel goed evalueren en mijn eigen fouten erkennen. Het eerste is helaas sterker dan het laatste tot nu toe.

 1. Nieuwe beleggers geven andere de schuld van hun eigen falen. Ervaren beleggers evalueren en kijken eerst naar zichzelf.

Ervaren. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen handelen. Niet iemand anders. Omdat ik zelf verantwoordelijkheid draag kan ik niet iets of iemand de schuld geven. 

 1. Nieuwe beleggers geven hun rendement weg omdat ze niet weten wanneer ze uit een positie moeten stappen. Ervaren beleggers hebben een exit-plan en zetten hun rendement ‘op slot’ zodat het niet wegloopt. 

Nieuw. Ik heb mijzelf er laatst nog op betrapt. Aandeel stond 100% in de plus. Ik had gewoon een stoploss moeten zetten maar niet gedaan. Gewoon omdat het niet in mij opkwam. Superdom en het aandeel is nu weggezakt naar 12% rendement. Gelukkig is het een erg kleine positie maar dat maakt het niet minder dom.  

 1. Nieuwe beleggers geven op. Ervaren beleggers gaan door tot het eindelijk lukt. 

Nieuw. Van nature ben ik geen doorzetter. Gelukkig heb ik mijn eerste bearmarket goed overleeft (de crypto winter van 2018 tot 2020) en houd ik nog steeds vol! Ik ben dus wel sterk aan het verbeteren. 

 1. Nieuwe beleggers gaan van strategie naar strategie. Ervaren beleggers blijven bij hun winnende strategie zelfs als dit tijdelijk verliesgevend is.

Ervaren. Bij 3 van mijn 4 portefeuilles is mijn strategie helder. Bij eentje rommel ik nog een beetje aan maar geef ik mijzelf ook de tijd om een strategie te vormen. Dat is overigens de portefeuille met losse aandelen. 

 1. Nieuwe beleggers investeren naar aanleiding van tips en meningen. Ervaren beleggers kijken naar data en ratio’s.

Ervaren. Alhoewel ik zowel naar tips als naar data en ratio’s kijk, heeft het laatste wel echt de overhand. Geen een belegging wordt gemaakt zonder een goede fundamentele analyse of dat ik de cijfers heb bekeken. 

 1. Nieuwe beleggers proberen te voorspellen. Ervaren beleggers kijken naar wat de markt hen vertelt.

Ervaren. Ik ben ervan overtuigd dat je niet kan voorspellen. Dat heb ik wel geleerd vanuit het verleden met crypto. Toch betrap ik mijzelf er nog wel eens op maar het is meer ervaren dan nieuw. 

 1. Nieuwe beleggers doen veel aannames. Ervaren beleggers toetsen hun aannames.

Ervaren. 100%. Ik kan er niet tegen als mensen aannames doen. In mijn vorige functie heb ik geleerd om aannames altijd te checken. Ook erg fijn in de communicatie trouwens!

 1. Nieuwe beleggers nemen te snel winst en durven geen verlies te nemen. Ervaren beleggers laten hun winst ‘lopen’ en houden hun verliezen ‘kort’.

Ervaren. Ik pak bijna nooit winst en laat verliezen nooit verder lopen dan 20%. Dat was in het verleden wel anders met bijvoorbeeld crypto waar ik ruim 80% verlies heb gemaakt op een positie. 

Mijn score

11 ervaren en 5 nieuw. Redelijke score voor iemand die nu ruim 3 jaar belegt denk ik? Ik merk dat ik veel van bovenstaande punten beredeneer vanuit mijn persoonlijkheid en niet altijd vanuit een handeling. Misschien komt dat ook wel omdat ik niet zoveel transacties uitvoer. 

En hoeveel punten scoor jij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *