3 tips voor het cijferseizoen

Het cijferseizoen is in volle gang. Dat betekent dat veel beursgenoteerde bedrijven verslag doen van de bedrijfsresultaten in de afgelopen periode (een jaarverslag, halfjaarverslag of kwartaalverslag). Tips zijn dan altijd welkom want het cijferseizoen is hét moment om het nieuws te volgen om te kijken wat jouw aandelen doen. Gaan ze stijgen of dalen? Het cijferseizoen komt elk kwartaal terug. Meestal in januari, april, juli en oktober. Daarom geef ik 3 tips voor in het cijferseizoen.

Zowel voor als na het uitbrengen van de resultaten kan de koers flink schommelen. Dat komt omdat aandelen de waarde vertegenwoordigen van een belofte in de toekomst. Als beleggers vandaag verwachten dat een bedrijf volgend jaar 2x zoveel winst gaat maken dan spelen beleggers daar nu natuurlijk op in. Zo ontstaat er meer vraag dan aanbod en stijgt de prijs van het aandeel. Als het bedrijf haar resultaten deelt in het cijferseizoen, dan geeft zij vaak ook een vooruitblik. Die vooruitblik verandert het pad naar de toekomst (komt er meer of minder winst). Beleggers passen hierop hun aandelenportfolio aan en aandelen worden hierdoor meer of minder waard. Omdat de toekomst ‘verandert’ zijn de aandelen nu meer of minder waard. Houdt hier rekening mee en ben er mentaal op voorbereid dat de koers tijdens het cijferseizoen omlaag kan gaan als de prestaties tegenvallen.

Tip 2: Anticipeer op de cijfers voordat het cijferseizoen begint

Nu je weet dat de koers kan schommelen tijdens het cijferseizoen, kun je hier vooraf op anticiperen. Kijk naar signalen in de economie waarvan je weet dat die invloed hebben op de prestaties van het bedrijf van jouw aandeel. Als bijvoorbeeld een beursgenoteerde leverancier of eindklant eerder met zijn cijfers naar buiten komt en die zijn goed, dan is dat een signaal dat het ook goed gaat met jouw bedrijf. Zo kijken veel ASML beleggers naar het aandeel TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) want ASML levert vaak machines aan bedrijven als TSMC. Als dit bedrijf het goed doet (en dus veel machines nodig heeft om chips te maken) dan doet de bouwer van die machines (ASML) het ook goed. Kijk dus naar economische indicatoren, concurrerende of partnerbedrijven en naar tussentijds nieuws. Je bent overigens niet de enige die dit doet dus snelheid is key!

Tip 3: Lees het verslag van het bedrijf

Nou en dan is het eindelijk zover en de cijfers komen naar buiten. Soms is er ook nog een aandeelhoudersvergadering tijdens het cijferseizoen. Daar kun je bij aanwezig zijn als je dat wilt. Altijd leuk om een keertje mee te maken! Het is in ieder geval goed om te weten dat tijdens het cijferseizoen niet elk nieuwsbericht de juiste informatie (voor jou) uit een verslag haalt. Je kunt er daarom voor kiezen om zelf het verslag te lezen. Er is altijd wel een samenvatting waarna je ervoor kan kiezen om gericht een aantal onderdelen te lezen. Zeer leerzaam en je leert ook nog eens het bedrijf beter kennen! Zo ben je optimaal voorbereid op het cijferseizoen.

Tip 4: Voor de indexbeleggers

Ja ja, het zijn eigenlijk 3 tips maar deze wilde ik toch niet laten schieten. 

Het cijferseizoen is vooral belangrijk als je losse aandelen hebt. Beleg je in een index waarin 100en tot wel 1000en bedrijven zitten? Dan is het niet echt nodig om de cijfers van een paar bedrijven te volgen omdat dit zo’n klein deel van je hele portfolio is. Ben je dus een indexbelegger? Chil en lekker niks doen dus!