Wat is indexbeleggen?

Geld kan belangrijk zijn om doelen te bereiken in het leven. Sparen is al lang niet meer de beste manier om vermogen op te bouwen. Dat komt omdat je vrijwel geen rente krijgt op je spaarcentjes. Beleggen in aandelen kan dan een mooi rendement opleveren. Er zijn echter ook andere manieren. Indexbeleggen is daar één van en in dit artikel vertel ik daar meer over. Indexbeleggen wordt vaak in één adem genoemd met een ETF (exchange traded fund). Daar zit wel een verschil in maar daarover later meer. Dit artikel kun je lezen voor zowel indexbeleggen als ETF

Als je maandelijks meer geld krijgt dan dat je uitgeeft, heb je de basis voor een goed financieel huishouden en kun je sparen. Sparen van geld en dit opzij zetten op een spaarrekening brengt weinig risico’s met zich mee. Je kunt ten alle tijden bij je geld, het is altijd van jou en het verandert niet in waarde. In Nederland kun je sparen bij banken en bij particuliere bedrijven. Bij banken (lees; bedrijven met een banklicentie) is je spaargeld gegarandeerd tot 100.000 euro. Als de bank failliet gaat, staat de overheid met het depositogarantiestelsel garant voor de eerste 100.000 euro op die rekening. Heb jij een en/of rekening (een gedeelde rekening met bijvoorbeeld je partner) dan is de eerste 200.000 euro zelfs gegarandeerd. Via deze link kun je daar meer over lezen. Dit geeft veel spaarders flink wat zekerheid. Helaas is de spaarrente tegenwoordig zo laag dat je niks opbouwt door alleen het spaargeld te laten staan. Om toch je geld aan het werk te zetten zijn er alternatieven zoals beleggen in aandelen en indexbeleggen.

Beleggen op de aandelenmarkt

Geld op de bank levert vrijwel geen extra geld op. Sterker nog; geld wordt elk jaar minder waard door inflatie. Dit jaar kost een pak melk nog 80 cent. Volgend jaar is dat 82 cent. Alles wordt duurder en het is dan fijn als je geld meegroeit. Nóg beter als je geld harder groeit dan de inflatie. Dan bouw je vermogen op en zet je geld aan het werk.

Er zijn veel mogelijkheden om je vermogen te laten groeien. Eén ervan is beleggen. Je koopt dan aandelen van bedrijven. Om bij het voorbeeld van dat pak melk te blijven, kun je een aandeel Unilever (het moederbedrijf van Campina) kopen. Als het bedrijf goede prestaties neerzet, stijgt de waarde van het aandeel en daar profiteer jij van als aandeelhouder. Als het slechter gaat dan daalt de waarde van het aandeel. Of een aandeel stijgt of daalt is afhankelijk van veel factoren. Moeilijk moeilijk allemaal. Het is de truc om een aandeel voor een lage prijs in te kopen en een hoge prijs te verkopen.

Beleggen doe je voor de lange termijn en past dus alleen bij spaardoelen die je voor de lange termijn stelt. Wil je binnen 5 jaar een wereldreis maken, dan vind ik het niet verstandig om dat doel te bereiken via beleggingen. Je kunt dan beter gaan sparen. Als je spaardoel langer is dan 13 jaar zit je meestal wel goed. Uit het verleden is namelijk gebleken dat de wereldmarkt niet langer dan 13 jaar ‘in de min’ staat.

Wat is een index?

Veel beleggers stellen als doel dat zij een bepaalde index willen verslaan. Een index is een grote groep aandelen, meestal gebundeld op grootte en regio. De AEX-index is bijvoorbeeld een index en geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van 25 Nederlandse aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse aandelenbeurs. Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen wordt de stand van de AEX berekend. Je hebt 100en verschillende indexen. In Nederland worden meestal de AEX-index, de S&P500 (500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven) en de MSCI World Index (1644 beursgenoteerde bedrijven wereldwijd) gebruikt. 

Je kunt ook beleggen in zo’n index. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het aanbieden van indexfondsen. Deze bedrijven kopen dus alleen maar aandelen van een bepaalde index en bieden die in een kant en klaar product aan. Hiervoor worden kosten gemaakt. Deze zijn meestal verwerkt in de koers van dat indexfonds. Het alternatief is een beleggingsfonds waarbij een fondsmanager specifiek aandelen kiest waarvan hij denkt dat die het goed gaan doen. Er is echter keer op keer bewezen dat aandelen kiezen (stockpicking) niet de markt (lees; index) kan verslaan

Volg ik dan een index of koop ik losse aandelen?

Het is erg lastig om te bepalen of je een aandeel voor een goede prijs koopt om het vervolgens voor een hogere prijs te verkopen. Het is keer op keer bewezen dat men dit niet structureel goed kan hebben. Zelfs beleggingsexperts kunnen het niet. Zet dus je ego aan de kant en verwacht niet dat jij dit wél kan. Volgens mij is het record 15 jaar dat een persoon een bepaalde index heeft weten te verslaan, maar uiteindelijk en zeker op de lange termijn, geeft het volgen van de index een hoger rendement.

Zelf kopen van losse aandelen heeft dus weinig zin want op de lange termijn kun je de index niet verslaan. Het beste is dus om een index te volgen. Je koopt dan een mandje met aandelen die exact de index volgt.

Ik koop wel af en toe losse aandelen maar dat is meer een hobby dan mijn hoofddoel. In mijn beleggingen lees je daar meer over. 

Waarom zou ik de index volgen?

Nou allereerst omdat je de index niet kan verslaan, dus waarom al die moeite?

Ten tweede kost het minder tijd. Als je losse aandelen wilt kopen, moet je je verdiepen in de bedrijven, de markt, de sector, de wereldeconomie, prijsbewegingen, technische analyses, fundamentele analyses, enzovoort. Veel werk en het levert geen extra rendement op. Het kan natuurlijk wel je hobby zijn zoals ik dat doe met een klein deel van mijn vermogen!

Ten derde het geeft je meer rust. Je hoeft niet elke dag of week de prijzen in de gaten te houden van je losse aandelen. Je koopt gewoon ‘de hele markt’ met een indexfonds of ETF die de wereld volgt en laat het lekker staan.

Ten vierde geeft het een goede spreiding. Er kan altijd een bedrijf failliet gaan. Ook grote bedrijven kunnen failliet gaan. Denk maar aan Kodak (van de fotorolletjes). Het zou toch rot zijn als net jouw favoriete bedrijf failliet gaat of sterk in koers daalt! Daar zit je dan met je aandelen in de min. Om dit te voorkomen is spreiding belangrijk. Met een indexfonds of ETF volg je meerdere (soms zelfs 1000den) bedrijven. Als één bedrijf dan failliet gaat, doet dat minder pijn.

Prima! Waar kan ik indexbeleggen?

Indexbeleggen kan vaak via je eigen bank of brokers. Ook zijn er bedrijven gespecialiseerd in het bieden van indexfondsen. Bijvoorbeeld Meesman. Hierover later meer. 

Wat vind jij van indexbeleggen en denk jij erover na om dit te gaan doen? Laat het mij weten!

4 gedachten over “Wat is indexbeleggen?”

    1. Ja hoor dat kan. Je bent Europeaan dus je kan producten afnemen in heel Europa. Ik weet dat veel Belgen gebruik maken van DEGIRO en/of Binck. Ik heb een review over DEGIRO geschreven. Die kun je hier lezen. DEGIRO is ook goedkoper dan Binck maar beide zijn betrouwbaar. DEGIRO regelt ook de tax voor je.

      1. hallo. het dividend dat ik krijg uit een ETF wordt dat herbelegd of uitgekeerd? en hoe kan ik dat terug zien op het “DEGIRO dashboard” van hun site?

        1. He Bart!

          Soms zie je al in de naam van de ETF staan of de ETF het dividend herbelegt of uitkeert. Dat heet accumulating (herbelegt) of distributing (uitkeert).
          Als je het niet in de naam ziet staan, dan moet je dat even zelf nagaan op de website van de beheerder van de ETF.
          Je kunt dat het makkelijkste vinden door de ISIN code te kopiëren en te plakken in Google.
          De ISIN code vind je op de website van DEGIRO altijd net boven de grafiek en begint met een landcode en daarna een reeks cijfers zoals NL123455677890.

          Misschien heb je iets aan deze artikelen:
          https://www.cashmetken.nl/hoe-lees-je-een-etf-naam/
          https://www.cashmetken.nl/wat-is-dividend-en-hoe-werkt-het/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *