Je hebt misschien al weleens gehoord van eToro. Het is een Amerikaanse broker die ook hier in Europa actief is en wordt gereguleerd door de Cypriotische CySEC (Cyprus Securities and Exchange Commission). eToro adverteert regelmatig met beleggen zonder transactiekosten (0% commission). Hoe zit dat precies en is gratis ook écht gratis? In dit artikel leg ik het uit.
Tip: probeer beleggen bij eToro gratis uit met een demo, klik hier om een account te openen (je kapitaal loopt risico).
Inhoudsopgave
- 1 Wat is eToro precies?
- 2 In welke financiële producten kun je bij eToro beleggen?
- 3 Hoeveel kost beleggen bij eToro?
- 4 Is eToro duur?
- 5 DEGIRO vs eToro: Wie heeft de laagste kosten?
- 6 Is eToro betrouwbaar en veilig?
- 7 Hoe kun je een eToro demo account aanmaken?
- 8 Hoe open je een eToro rekening?
- 9 Conclusie; wat zijn de kosten bij eToro
Wat is eToro precies?
eToro is een broker gevestigd in Cyprus en staat bekend om het social trading systeem. Copy trading noemen ze dit. Je kunt namelijk gemakkelijk (succesvolle) beleggers en traders kopiëren om zo een graantje mee te pikken van de kennis en beslissingen van anderen. Je kunt er natuurlijk ook zelf beleggen en zelf keuzes maken in het enorme aanbod van verschillende beleggingsproducten.
In welke financiële producten kun je bij eToro beleggen?
En de verschillende beleggingsproducten zijn enorm. Er zijn 3.117 aandelen, 73 verschillende crypto, 26 grondstoffen, 49 valuta’s, 19 indices en 317 ETF’s waarmee je kan handelen en beleggen. Een mooi aanbod zou ik zeggen dat nog dagelijks groeit. Je kunt beleggen in het financieel product zelf, maar ook in CFD’s of opties.
Hoeveel kost beleggen bij eToro?
Beleggen bij eToro is gratis. Dat betekent dat er geen transactiekosten zijn als je bijvoorbeeld een aandeel koopt of verkoopt. Er zijn echter wel wat andere kosten en die nemen we hieronder even door.
Zo heb je conversiekosten. Dat zijn kosten voor het omzetten van jouw euro’s naar dollars. Alle prijzen bij eToro zijn namelijk in dollars en je hebt een dollarrekening als je een account opent bij eToro.
Er zijn ook spreadkosten. Iedere broker heeft deze kostensoort. Het is het verschil tussen vraag en aanbod. Stel je koopt een aandeel Tesla voor 200,05 dollar en verkoopt het direct voor 200 dollar. Dan is de spread 5 dollarcent en dat zijn inkomsten voor de broker. Hoe meer volume er is bij een beleggingsproduct, hoe lager de spread. De spread is bij eToro laag en dat is goed.
Handel je graag in CFD’s? Dan zijn er de dagelijkse rollover-kosten. Elke nacht moeten de aangehouden CFD’s worden ‘doorgerold’ naar de volgende dag en daar zitten kosten aan verbonden. De kosten zijn afhankelijk van de CFD-positie. Ik ben overigens geen fan van CFD producten omdat particuliere beleggers meestal geld verliezen met dit beleggingsproduct.
Haal je geld van het account af? Dan rekent eToro altijd 5 dollar opnamekosten. Het is dus verstandig om telkens grotere bedragen op te nemen zodat deze kosten in verhouding beperkt blijven.
Als laatste zijn er inactiviteitskosten als je meer dan 12 maanden niet inlogt. Iets dat de meeste beleggers en handelaren niet snel zal overkomen.
Is eToro duur?
Transactiekosten zijn dus gratis bij eToro. Je kunt dus veel handelen en daar zitten geen verborgen kosten achter.
eToro brengt wel kosten in rekening voor voor het opnemen van geld, namelijk 5 dollar per opname. Ook zijn er de conversiekosten. Dat zijn de valutakosten bij het omzetten van jouw euro’s naar dollars. Als je bijvoorbeeld met iDeal geld overboekt worden er zogeheten 50 pips in rekening gebracht. Dat komt neer op ongeveer 0,45%. Als je bijvoorbeeld 100 euro stort dan betaal je 45 eurocent conversiekosten. Wil je graag die 99,55 euro weer opnemen, dan betaal je dus opnamekosten én conversiekosten. Jouw dollars moeten namelijk weer omgezet worden in euro’s. Je betaald dan 5 dollar en ongeveer 45 eurocent via eToro.
Neem je geld op met grotere bedragen, dan worden de kosten relatief een stuk lager omdat die 5 dollar vast staat en niet meegroeit. Dat maakt eToro een goed platform om geld lang te laten staan en te beleggen.
Er zijn verder geen extra kosten bij eToro. Persoonlijk vind ik daarom de kosten erg overzichtelijk omdat er voor een normale belegger of handelaar alleen kosten zijn voor geld storten en geld opnemen.
DEGIRO vs eToro: Wie heeft de laagste kosten?
DEGIRO is duidelijk duurder dan eToro. DEGIRO heeft namelijk wel transactiekosten. De valutakosten zijn wel een stukje lager met 0,25% maar dat weegt niet op tegen de transactiekosten die je maakt. Zeker als je het leuk vind om veel te handelen is eToro nog véél goedkoper dan DEGIRO. Bovendien heeft DEGIRO beurskosten waardoor je jaarlijks een bedrag betaalt om te mogen handelen op een bepaalde beurs.
We nemen hieronder een voorbeeld van de kosten als je 10.000 euro zou storten en hiermee 5 Amerikaanse en 5 Europese aandelen zou kopen:
eToro | DEGIRO | |
Geld storten en aandelen kopen | ||
Valuta | 45 | 12,5 |
Transactie | 0 | 50 |
Beurs | 0 | 5 |
Aandelen verkopen en geld opnemen | ||
Valuta | 45 | 12,5 |
Transactie | 0 | 50 |
Opname | 5 | 0 |
Totaal | € 95 | € 130 |
We moeten altijd een paar aannames doen. De valutakosten bij eToro kunnen wat verschillen maar het gemiddelde is 0,45%. De beurskosten van DEGIRO zijn o.b.v. 2,50 euro per beurs dus 2 verschillende beurzen. De opname kosten van eToro zijn 5 dollar. Hier is voor het gemak omgezet naar 5 euro. In de praktijk zal dit lager zijn.
Het omslagpunt (waarbij DEGIRO goedkoper wordt dan eToro) is als je 20.000 euro zou beleggen. Hierbij is het wel de aanname dat die 20.000 euro maar 1x belegd wordt (1x kopen en 1x verkopen). Zodra je vaker dan 1x in of uit een aandeel stapt, dan is eToro direct veel en veel goedkoper.
Is eToro betrouwbaar en veilig?
Brokers gaan vrijwel niet failliet omdat brokers stevig gereguleerd worden door Europese toezichthouders. Al jouw aandelen, ETF’s en andere beleggingsproducten staan netjes in een apart bewaarbedrijf. Stel dat eToro failliet zou gaan, dan zitten jouw beleggingsproducten niet in het bedrijf en kun je later gewoon jouw aandelen opeisen (en die krijg je dan ook). Daarnaast is 20.000 euro aan beleggingsproducten gedekt door een Europees compensatieregeling en heeft eToro een verzekering bij Lloyd’s of London dat een extra bescherming biedt van 1.000.000 euro per klant. Daarnaast voldoet eToro aan alle regels van de Cyprus Securities Exchange Commission.
Veiligheid en betrouwbaarheid is dus redelijk vergelijkbaar met andere brokers in Europa en zelfs iets beter omdat ze een aparte verzekering hebben waardoor je tot 1.000.000 euro gedekt bent als klant.
Hoe kun je een eToro demo account aanmaken?
Elke broker heeft natuurlijk zijn eigen ‘look and feel’. De ene persoon zal eToro heel fijn vinden en de andere niet. eToro is vrij simpel en overzichtelijk ingedeeld en biedt tools voor zowel beginners als gevorderde beleggers. Gelukkig kun je via eToro ook een demo-account aanmaken waar je met virtueel geld makkelijk kan kijken of eToro bij jou past. Je kunt hier een account aanmaken.
Hoe open je een eToro rekening?
Het openen van een eToro rekening is erg makkelijk en binnen 5 minuten gebeurd. Je kunt geld overmaken via iDeal, bankoverschrijving en credit card.
Je kunt deze link gebruiken om snel een account aan te maken. Een account aanmaken is volledig gratis!
Conclusie; wat zijn de kosten bij eToro
Als je wil beleggen bij eToro in aandelen, ETF’s en bijvoorbeeld Crypto, dan zijn er alleen maar kosten bij storten van geld en opnemen bij eToro. Dat maakt in mijn ogen de kosten erg overzichtelijk. De spreadkosten zijn erg beperkt en niet hoger dan bij andere brokers. Dit maakt eToro erg geschikt voor beleggers die regelmatig handelen want er zijn dus geen kosten per transactie.
Als je begint met beleggen, moet je best veel keuzes maken. Deze artikelen kunnen je helpen:
- Volledige gids: beginnen met beleggen
- Beste cursussen over beleggen
- Zorg dat je een buffer hebt voordat je start
- Beleggen met een klein bedrag
- Sparen of beleggen; wanneer kies je wat?
- Wat is de beste ETF strategie?
- Beleggen en belasting
- Wat is een aandelensplitsing?
- Beleggen in opkomende landen
- Beleggen bij DEGIRO (broker tip)
- Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO
- Tips om veiliger te beleggen
- Alles over dividend
- Wat is indexbeleggen / een ETF?
- De voordelen van een ETF
- De meestgebruikte ETF: VWCE (VWRL)
- Wat is passief beleggen?
- Beleggen in tijden van crisis
- Wat is compound interest bij beleggen?
- Openingstijden van de beurs