Waar krijg je de hoogste spaarrentes van Nederland

Waar krijg je de hoogste spaarrentes van Nederland?

De spaarrentes zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Dat maakt sparen weer interessant! Tijd om eens om ons heen te kijken waar we de hoogste spaarrentes van Nederland kunnen vinden. We bespreken eerst welke opties er zijn om te sparen want verschillende spaarrekeningen hebben verschillende rentes, mogelijkheden en beperkingen.

Sparen is heel strikt gezien een uitgestelde consumptie. Je legt nu geld opzij om later uit te geven. Je spaart bijvoorbeeld voor een auto of iets anders dat te duur zou zijn om met één maandsalaris te kunnen kopen. De meeste mensen sparen via een bank, want daar krijg je rente. Rente is de vergoeding die je krijgt in ruil voor het geven van jouw geld aan de bank. Inderdaad je geeft je geld weg en krijgt daarvoor een vordering op de bank.

De rente wordt voor het grootste deel bepaald door twee zaken. Als eerste de rekenrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Hoe hoger die de rente zet, hoe meer rente banken krijgen voor het stallen van het geld elke nacht. Europese banken zijn verplicht om dit geld bij de ECB te stallen dus die rente krijgen ze altijd. De tweede factor is vraag en aanbod. Als er veel spaarders zijn met veel spaargeld (hoog aanbod) en de bank zit niet echt te wachten op dat spaargeld (lage vraag), dan zal het renteaanbod van de bank lager zijn dan bij een concurrent die wel staat te springen om jouw spaargeld.

Nederlanders zijn een zeer spaarzaam volk en hebben relatief gezien, veel spaargeld. Nederlandse banken geven daarom meestal een lagere spaarrente dan veel Europese banken.

Spaargeld in Europa is beschermd

Spaargeld is bij alle Europese banken beschermd, dus ook in Nederland, beschermd via het depositogarantiestelsel tot een bedrag van €100.000,- per bank. Heb je dus meer spaargeld en wil je optimaal gebruik maken van deze bescherming? Dan kun je het beste jouw spaargeld spreiden over de verschillende banken zodat er nooit meer dan €100.000,- bij één bank gestald is. Dit garantiestelsel is per land geregeld en voor alle Europese burgers geldig.

Als een Europese bank dus failliet zou gaan, krijgen spaarders tot een bedrag van €100.000,- hun geld terug via dit depositogarantiestelsel.

Omdat in heel Europa dezelfde garantie geldt, sparen veel mensen ook bij banken in buiten Nederland, in Europa. Hier krijg je regelmatig een hogere rente.

De hoogste spaarrentes in Europa kun je hier zelf vergelijken.

Waarom sparen steeds interessanter wordt

Op deze website vind je vooral onderwerpen over beleggen en helaas hebben veel beleggers een slecht rendement gehaald in 2022. Tegelijkertijd zijn de spaarrentes flink gestegen in 2022. Het is dan logisch dat beleggers verder kijken naar een andere manier om rendement te behalen. Daarnaast zijn er ook andere redenen waarom sparen steeds interessanter wordt, namelijk:

  • Je behoudt en vergroot je spaarbuffer
  • Je beschermd (deels) jouw spaargeld tegen inflatie met de rente die je ontvangt
  • Het biedt een veiligere optie voor mensen die op zoek zijn naar rendement

Tip: ik heb een apart artikel geschreven of het verstandig is om te sparen of te beleggen.

Spaarrentes en rentetarieven

Als je geld op de bank zet, krijg je rente. De rente verschilt per bank en meestal ook per spaarproduct. Je hebt verschillende spaarproducten, zoals:

  • Vrij opneembare spaarrekening
  • Kwartaalsparen
  • Depositosparen

We bespreken alle spaarproducten zo. Belangrijk is om te weten dat de geadverteerde rente altijd op jaarbasis is. De uitkering van die rente vindt echter meestal in een hoger tempo plaats, bijvoorbeeld elke maand of elk kwartaal.

Vrij opneembare spaarrekening

Bij een vrij opneembare spaarrekening kun je, whats in the name, je spaargeld op elk gewenst moment opnemen en bijstorten. De rente die je krijgt is jaarlijks, meestal uitgekeerd per kwartaal of maand, en wordt berekend op dagelijkse basis (want het saldo op de rekening kan dagelijks veranderen). Eigenlijk biedt deze spaarvorm géén beperkingen en veel spaarders hebben een vrij opneembare spaarrekening als onderdeel van hun bankpakket waar ze ook een betaalrekening hebben. Het is een variabele rente wat betekent dat de rente op elk moment aangepast kan worden aangepast. In een periode van stijgende spaarrentes, kun je dus flink profiteren maar als de rente de komende periode zou dalen, heb je pech.

Wil je graag veel flexibiliteit en altijd bij jouw spaargeld kunnen, dan is deze spaarvorm erg geschikt omdat er weinig beperkende voorwaarde zijn.

De beste spaarrente voor een vrij opneembare spaarrekening in Nederland krijg je op dit moment bij Bunq (2,01%)! Je kunt hier een spaarrekening openen en de actuele rente checken.

Kwartaalsparen

Met kwartaalsparen, heb je een vrij opneembare spaarrekening maar als je het geld een kwartaal niet aanraakt, krijg je een bonus. Meestal krijg je dus dezelfde rente als op de vrij opneembare spaarrekening met een kleine bonusrente. Het is een leuke en uitdagende manier om jezelf te houden aan een spaarplan en tegelijkertijd is de spaarrente iets hoger. Helaas is kwartaalsparen een beetje uitgestorven in Nederland. Voor zover ik kan vinden in Nederland is NIBC Direct de enige bank die kwartaalsparen nog aanbied. Je krijgt hier per kwartaal 0,05% extra rente.

Spaardeposito

Wil je graag de hoogste rente van Nederland ontvangen, dan kom je al snel uit op een spaardeposito. Van alle spaarrekeningen heeft een spaardeposito de meeste beperkingen omdat je je geld voor een bepaalde periode vastzet. In ruil voor die beperking, ontvang je een hogere spaarrente. Je kunt meestal kiezen uit verschillende periodes waarin je jouw spaargeld vastzet, van 3 maanden tot soms wel 10 jaar! Hoe langer je jouw geld vastzet, hoe hoger de te ontvangen rente is. Het grootste nadeel is de beperking dat je niet direct je geld op kan nemen. Soms kan het wel en moet je een ‘boete’ betalen. Om deze beperking tegen te gaan kiezen sommigen ervoor om een depositoladder op te zetten.

De hoogste rente van Nederland voor depositosparen zijn vooral buitenlandse banken met een Nederlandse bankvergunning, zoals:

  • Anadolubank
  • YapiKredi Nederland
  • DHB Bank
  • Garanti Bank

Dit is ook in volgorde van de hoogste spaarrente met maximaal 2,50% voor 10 jaar vastzetten.

De eerste écht Nederlandse bank is Leaseplanbank met 2,20% voor 5 jaar en NIBC Direct met 2,00% voor 10 jaar.

Depositoladder

Een depositoladder is stapsgewijs inleggen op een spaardeposito. Als je bijvoorbeeld elk kwartaal over geld wil beschikken, kun je ervoor kiezen om op 1 januari met een kwart van je spaargeld een deposito af te sluiten voor 1 jaar. Op 1 april (3 maanden later), sluit je weer met een kwart van je spaargeld een deposito af. Dit herhaal je tot het einde van het jaar. Omdat het spaargeld in de deposito elk jaar weer vrij komt heb je zo elk kwartaal de beschikking over een kwart van je spaargeld. Je kunt uiteraard ook kiezen voor langere stapjes door bijvoorbeeld een deposito voor 5 jaar vast te zetten en je geld op te delen in 5 delen en elk jaar een deposito af te sluiten. Deze constructie geeft je flexibiliteit omdat je telkens weer kan beschikken over (een deel) van jouw spaargeld.

De hoogste spaarrente van Nederland - Spaarrekening

De hoogste spaarrente van Nederland op een vrij opneembare spaarrekening is op dit moment bij Bunq met 2,01%. Dat is een zeer aantrekkelijke rente als je ziet dat het een Nederlandse bank is zonder enige beperkingen! Het openen van een rekening is gratis en ook voor het aanhouden van het spaargeld, betaal je geen (maandelijkse) vergoeding.

De hoogste spaarrente van Nederland - Kwartaalsparen

De hoogste spaarrente in Nederland om per kwartaal te sparen is bij NIBC Direct. De echte meerwaarde ontbreekt omdat de rente 0,75% op jaarbasis is en deze wordt dan opgeknipt in 4 delen en per kwartaal wordt een deel uitgekeerd. Daar komt nog een bonusrente bij van 0,05%. Dan is de rente bij Bunq op jaarbasis hoger met 2,01%.

De hoogste spaarrente van Nederland - Deposito

De hoogste spaarrente door een depositorekening is te vinden bij Leaseplanbank en 2,20% op 5 jaar en daarna bij NIBC direct met 2,00% op 10 jaar. Kijk ook zeker zelf rond want de rente is natuurlijk sterk afhankelijk voor de periode waarin je het vastzet. Leaseplanbank oogt dus erg aantrekkelijk!

De hoogste spaarrentes in Europa

Bunq ziet er tot nu toe naar mijn mening het meest interessant uit als je flexibiliteit afzet tegen rendement maar we kunnen ook over de grens kijken. De spaarrentes bij Europese banken zijn meestal een stuk hoger. Tegelijkertijd geniet je van dezelfde bescherming via het depositogarantiestelsel. Je krijgt op dit moment de hoogste spaarrente bij Privatbanka uit Tjechië met 2,45%. Rentes kunnen echter wel dagelijks wijzigen, dus het kan goed zijn dat een andere bank (wanneer jij dit leest) de koppositie heeft overgenomen. Voor een makkelijk overzicht kun je ook kijken via Raisin. Via Raisin sluit je gemakkelijk een spaarrekening af bij één van deze Europese banken.

Ik vind het ontzettend leuk om in mijn vrije tijd wat extra te verdienen. En dat loopt nu al heel aardig. Elke maand geef ik een overzicht van mijn extra inkomsten op Instagram! Wil je zelf ook wat inspiratie opdoen? Check dan zeker deze artikelen:

Ken jij nog een leuke vorm van extra inkomsten? Laat jouw reactie achter in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *