Waar krijg je de hoogste spaarrentes van Europa

Waar krijg je de hoogste spaarrentes van Europa?

De spaarrentes stijgen sterk en daarmee wordt sparen weer interessant. Steeds meer Nederlanders sparen bij een Europese bank en niet alleen bij een Nederlandse bank. Ondertussen is de inflatie hoog dus wil je misschien buitenlandse banken overwegen om je spaargeld te beschermen. In dit artikel bespreken we wat dit inhoudt en waar je op moet letten.

Tip: voor veel achtergrondinformatie over sparen, kun je mijn artikel lezen over de hoogste spaarrentes van Nederland.

Sparen bij een Europese bank

De spaarrentes stijgen in heel Europa maar dit nieuws is tot nu toe niet bij veel Nederlandse banken aangekomen. Bij zowel Rabobank, ING, ABN AMRO als KNAB, krijg je op dit moment 0,25% per jaar op een vrij opneembare spaarrekening. Niet veel dus. Bij andere banken in Europa kan de spaarrente oplopen tot wel 1,30% voor dezelfde soort spaarrekening en nog veel meer voor een spaardeposito.

Het depositogarantiestelsel in Europa

Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat particuliere spaarders en kleine bedrijven hun geld (tot maximaal €100.000,-) altijd terugkrijgen van het land waar de failliete bank is gevestigd. Als de bank dus failliet gaat, krijg je binnen 20 werkdagen weer beschikking over je geld. De garantie wordt afgegeven door de overheid van het land. Dit garantiestelsel geldt per rekeninghouder per bank. Bij een gezamenlijke rekening is het dus zeker tot een bedrag van €200.000,-. Je kunt het risico dus spreiden per bank als je persoonlijk meer dan €100.000,- spaartegoeden hebt door gebruik te maken van meerdere spaarrekeningen bij meerdere banken.

De hoogte van de garantie is overal hetzelfde alleen er zitten wel wat haken en ogen aan waarover ik verderop in dit artikel meer vertel.

Omdat de betreffende overheid van het land garant staat, kijken veel spaarders naar de kredietwaardigheid van het land. De kredietwaardigheid wordt uitgedrukt in letters waarbij AAA de beste kredietwaardigheid is en BBB- de laagste score in Europa.

De spaarproducten bij Europese banken

In Europa zijn er meestal 2 soorten spaarproducten, namelijk vrij sparen en deposito sparen. Die laatste kent een aantal beperkingen omdat je het geld voor langere periode vastzet en niet of niet zomaar mag opnemen voordat de afgesproken periode verstreken is. Tegenover die beperking staat vrijwel altijd ook een hogere rente en dat maakt het soms aantrekkelijker. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de aangeboden rente is bij deze spaarbanken.

Wat zijn de hoogste spaarrentes in Europa?

De hoogste spaarrente in Europa is 1,30% bij BigBank uit Estland voor een vrij opneembare spaarrekening. Dat is op dit moment echter niet hoger dan de 1,56% rente die het Nederlandse Bunq Bank biedt. Daarnaast is opgenomen geld pas na 3 werkdagen terug op jouw spaarrekening bij BigBank. Wil je dus een spaarrekening openen en de hoogste rente van dit moment ontvangen? Dan is Bunq Bank in ieder geval het overwegen waard.

Wil je graag een hogere rente én kun je (een deel) van jouw geld een tijdje missen? Dan kun je een depositorekening overwegen. De hoogste spaarrente van Europa voor een deposito is op dit moment bij Imprebanca en je krijgt 3,55% per jaar als je het 4 jaar vastzet. Ga je voor 3 jaar dan is de rente 3,50%. Het is een Italiaanse bank en het voordeel is dat je geld dan is vrijgesteld van bronbelasting. Als 3 of 4 jaar wat lang voor je is, kun je overwegen om een depositoladder op te zetten of je gaat voor een kortere periode. Voor bijvoorbeeld een depositorekening van 1 jaar is de hoogste spaarrente van Europa op dit moment 3% bij het Slowaakse PrivatBanka.

Wanneer jij dit artikel later leest, kan het zijn dat de rentes alweer zijn aangepast. Je kunt daarom het beste kijken op Raisin. Zij vergelijken verschillende rentes in Europa en kunnen zo’n spaarrekening voor je openen. Het is erg makkelijk, gebruiksvriendelijk en je bent verzekerd van de hoogste rente op dat moment.

Waarom zijn de spaarrentes hoger bij veel Europese banken?

Vooral depositosparen geeft een flink hogere rente bij Europese banken dan bij Nederlandse banken. Hoe kan het dat Europese banken een hogere rente bieden? Dat is eigenlijk heel simpel. Er is in die landen veel meer vraag naar spaargeld. Wij Nederlanders zijn een zeer spaarzaam volkje en de Nederlandse banken hebben daarom genoeg spaargeld. In Nederland is er dus veel aanbod en de vraag is niet zo hoog. Nederlandse banken zijn dus niet snel geneigd om een hoge spaarrente aan te bieden. In veel Europese landen wordt niet zo goed gespaard als in Nederland en/of hebben de banken graag jouw spaargeld. Bovendien is de concurrentie in andere Europese landen vaak groter dus geven banken vaak een hogere rente om je te verleiden om over te stappen.

Wat zijn de nadelen van sparen bij een Europese bank?

Een bank is een bank en rente is rente. Alle banken in Europa worden door de lokale toezichthouder strak in de gaten gehouden en zijn dus kwalitatief redelijk op orde. Maar wat als de bank failliet gaat? Het depositogarantiestelsel geldt dan als een vangnet voor spaarders t/m €100.000,- per rekeninghouder per bank. Het betreffende land moet dan dit geld ophoesten voor de spaarders en moet misschien geld lenen om dit uit te kunnen betalen (als de failliete bank zelf niets meer heeft uiteraard). Bij een kleine bank is dat geen probleem maar bij een grote(re) bank kan het lastig worden.

Bovendien geldt het garantiestelsel in de hele Europese Unie (EU) maar niet elk EU land heeft de euro. Je krijgt jouw spaargeld altijd in lokale valuta uitbetaald en in die tussentijd (hoe kort ook), kan de waarde van die munt zijn gezakt, waardoor je minder terugkrijgt in euro’s dan je vooraf hebt ingelegd. Wettelijk gezien moet rekeninghouders binnen 20 werkdagen hun spaargeld weer ontvangen maar er is natuurlijk geen zekerheid dat een land dat in de problemen is, dat ook kan waarmaken.

Een ander nadeel is het serviceniveau van Europese banken. De banken in Nederland zijn behoorlijk modern en digitaal ingesteld. Veel Europese banken zijn dat (nog) niet of maar deels. Kijk dus eerst goed of alles wel soepel loopt of test de dienstverlening eerst uit met bijvoorbeeld €100,- in plaats van direct al jouw spaargeld.

Wat zijn de voordelen van sparen bij een Europese bank?

Oh en de voordelen? Ja natuurlijk die hogere rente! Soms klinkt het renteverschil niet groot. Wat maakt die ene procent nou uit? Nou… op de lange termijn kan die ene procent verschil de helft van het rendement zijn. De hoogste spaardeposito in Nederland is op dit moment Leaseplanbank met 2,20% en de hoogste spaardeposito in Europa is 3,55% bij Imprebanca. Als je €50.000,- laat renderen voor 20 jaar (en de ontvangen rente elk jaar laat staan) dan heb je bij Leaseplanbank €77.266,- en bij Imprebanca €100.455,- na 20 jaar. Trekken we daar de €50.000,- vanaf dan is dat €27.266 en €50.455,- rendement. Een klein verschil in rente is toch een groot verschil in rendement!

Overigens als het rendement niet 3,55% maar 7% zou zijn (dat is het gemiddelde bij beleggen) dan zou je na 20 jaar €193.484,- hebben. Ik heb een apart artikel geschreven over sparen of beleggen.

Waar spaar ik en zou ik een Europese bank overwegen?

In 2019 ben ik overgestapt van Rabobank naar KNAB omdat KNAB toen een hogere rente aanbood. Helaas daalde daarna de rente stevig en waren er niet meer echt alternatieven. Ik ben over het betaalpakket erg tevreden bij KNAB maar om het spaargeld toch wat te laten renderen, gaan wij voor dat gedeelte op zoek naar een andere bank. Ik zou persoonlijk geen Europese bank overwegen omdat ik op dit moment de flexibiliteit zoek van een vrij opneembare spaarrekening en die van Bunq is het hoogste op dit moment (1,56%). De Europese banken bieden op dit moment geen hogere rente.

Wil je meer weten over de hoogte van de rentes in Nederland? Check dan dit artikel.

En wil je weten hoe hoog de rentes op dit moment zijn in heel Europa? Dan raad ik je aan om bij Raisin te kijken. Zij bieden een mooi overzicht en kunnen gemakkelijk voor jou een rekening afsluiten bij een Europese bank.

Ik vind het ontzettend leuk om in mijn vrije tijd wat extra te verdienen. En dat loopt nu al heel aardig. Elke maand geef ik een overzicht van mijn extra inkomsten op Instagram! Wil je zelf ook wat inspiratie opdoen? Check dan zeker deze artikelen:

Ken jij nog een leuke vorm van extra inkomsten? Laat jouw reactie achter in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *