Investeren in biotech aandelen kan erg lucratief zijn maar brengt ook grote risico’s met zich mee. In dit artikel geef ik een korte uitleg van de sector, wat de risico’s zijn en of er überhaupt wel vraag is naar de producten die uit deze sector komen.
Tip: bij eToro kan je zonder commissies beleggen in aandelen. Klik hier om een gratis demo te openen (je kapitaal loopt risico).
Inhoudsopgave
Eerst even een anekdote over een Biotech aandeel
Het is 2006 en Neurocrine, een Amerikaans biotech aandeel, heeft een middel tegen slapeloosheid ontwikkeld (Indiplon). Het geneesmiddel was al in onderzoeksfase 3 beland en lag op het bureau van de Food and Drug Administration (FDA), de toezichthouder in de VS. De FDA moet alleen nog een goedkeuring geven en dan kon de productie gestart worden. Een spannend moment voor Neurocrine want goedkeuring betekent dat het bedrijf jarenlang verzekerd is van een goedlopend geneesmiddel waar zij het alleenrecht (patent) op hebben. Een kwestie van tijd. Genoeg reden voor de financieel directeur (CFO) van Neurocrine om op persoonlijke titel geld te lenen en aandelen bij te kopen van Neurocrine. Kan niet mis gaan.
Een paar dagen later keurde de FDA het geneesmiddel af. Reden; niet genoeg data om het te kunnen beoordelen. Beleggers schrikken van deze reactie en het aandeel schiet in 1 dag 60% omlaag.
Wat is de biotech sector?
Biotech is een afkorting voor biologische technologie. Het is de wetenschap van het leven. Life Science wordt het ook weleens genoemd. Het is technologie die gebruikt wordt om door middel van biologische processen te komen tot nieuwe producten. Meestal zijn dit geneesmiddelen maar in principe is kaas en bier ook een biologisch proces. Heineken is dus gewoon een pharmaceut (haha)!
Het verschil tussen de pharmaceutische industrie en de biotech industrie is het feit dat bij pharmaceuten vooral gericht zijn op productie (de pillenboeren) en Biotech is gericht op onderzoek.
Toezicht op de biotech sector
We laten het idee van kaasjes en biertjes achter ons en richten ons op het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Hierbij moet onderscheid gemaakt worden tussen een supplement (zoals vitaminen) en een geneesmiddel (zoals een sterke pijnstiller of geneesmiddel tegen een ziekte). Supplementen zijn vrij verhandelbaar. Voor geneesmiddelen is goedkeuring nodig van de lokale autoriteiten om deze te verkopen. In Europa is dit de European Medicine Agency (EMA) en in de VS is dit FDA. De westerse wereld heeft dit toezicht vrij goed voor elkaar en voorkomt dat er troep verkocht wordt en alleen goed geteste geneesmiddelen met een duidelijk doel.
De onderzoeksfases
Het ontwikkelen en testen van geneesmiddelen bestaat uit 3 onderzoeksfases. Daarvoor is nog een preklinische fase met daarin testen op stoffen en proefdieren. Daarna volgen 3 fases met onderzoeken op proefpersonen. Meestal duurt het jaren (soms wel 10) voordat een een geneesmiddel fase 3 bereikt. De meeste geneesmiddelen halen deze fase overigens niet omdat resultaten in voorgaande fases geen goede resultaten scoorden. Daarom worden er vaak meerdere varianten van een geneesmiddel getest. Is het geneesmiddel veelbelovend? Dan gaat het door naar de volgende ronde.
Soms is er ook nog een fase 4 voor vergelijkend onderzoek of om te kijken of het ook effectief is bij een andere doelgroep en/of ziekte. Dan is het al wel op de markt en geregistreerd.
Al deze onderzoeksfases zijn erg duur omdat deze erg nauwkeurig moeten verlopen. Bovendien vragen ze erg veel tijd. En ook tijd is geld want het Biotechbedrijf heeft al wel kosten gemaakt maar nog niks verdiend.
Registratie van het geneesmiddel
Een geneesmiddel moet dus goedgekeurd worden voordat het vrij verkocht mag worden. Het geneesmiddel wordt daarom voor review voorgelegd aan de lokale autoriteiten (zoals FDA en EMA). En dat gaat meestal niet zo snel. Vooral de FDA is erg bureaucratisch en politiek. Zij hebben standaard de houding dat er ergens een addertje onder het gras zit. Met regelmaat worden er daarom geneesmiddelen afgekeurd of aanvullend onderzoek gevraagd. Deze moet je als Biotechbedrijf dan zelf vergaren door opnieuw fase 3 onderzoek uit te voeren. Dat kost dan weer geld en vraagt veel tijd.
Vermarkten van het geneesmiddel
Als het geneesmiddel eenmaal is goedgekeurd kan de kassa gaan rinkelen. En met rinkelen bedoel ik echt kei en keihard gaan tingelen. Je hebt nu namelijk als Biotechbedrijf een geneesmiddel in handen waarvoor jij het alleen recht hebt om deze te produceren en te verkopen voor een x-aantal jaar. Al die zieke mensen zijn van het bedrijf afhankelijk. Klinkt erg cru he? En aangezien geneesmiddelen een vrije markt is, wordt de prijs door het biotechbedrijf bepaald.
Vanaf nu is het overigens technisch gezien een pharmaceut als het zelf de productie verzorgd maar het aandeel blijft zich vaak wel gedragen als een biotechbedrijf. Vooral de geneesmiddelenprijzen in Amerika zijn erg hoog. Een goedkeuring van de FDA is daarom waardevoller dan een goedkeuring van EMA of iets dergelijks.
Na het nieuws over de goedkeuring kan een aandeel met gemak 10-tallen procenten stijgen. Ook als aandeelhouder is het dus kassa.
Potentieel van biotech aandelen
Er zijn diverse studies gedaan naar de markt voor Biotech. Ofja naar de markt voor geneesmiddelen. Het Amerikaans onderzoeksbureau Grand View Research denkt dat de omzet van de biotechsector kan groeien naar ruim $727 miljard. Dat is een groei van 7,4% per jaar in de periode van 2017 t/m 2025. Onderzoeksbureau The Insight Partners doet daar nog een schepje bovenop met een jaarlijkse groei van 10,5% tussen 2018 en 2025.
Deze groei is makkelijk te verklaren. Een vergrijzende bevolking, sterke bevolkingsgroei, de wil (en het geld) om langer te blijven leven en het opraken van fossiele brandstoffen zorgt voor een verschuiving van de productiemiddelen. Onderzoek is daarom nodig om aan deze vraag te blijven voldoen.
Het potentieel per biotech aandeel wordt meestal berekent aan de hand van de geneesmiddelen in de pijplijn, in welke onderzoeksfase deze bevinden én wat de markt is voor de geneesmiddelen. Zo is een geneesmiddel tegen een zeer bekende ziekte (bijvoorbeeld borstkanker) natuurlijk aantrekkelijker dan een geneesmiddel tegen een ziekte waar maar 1000 mensen onder lijden op de gehele wereld. Ook is het belangrijk om te weten of dit het eerste geneesmiddel is. Dan heb je het ‘first-movers advantage’. Ook wordt er gekeken naar de markten waarop het geneesmiddel verkocht gaat worden. Zo wordt er voor geneesmiddelen in de Verenigde Staten veel en veel meer betaald dan op de Europese en Aziatische markt. Meer betalen, is meer omzet, meer omzet is meer winst.
Rendement van de Biotech sector
Deze sector is niet gisteren geboren maar bestaat al behoorlijk lang. In de afgelopen 10 jaar is het rendement erg lucratief geweest. Hieronder zie je een vergelijking tussen de ‘normale’ wereldindex en de wereldindex voor pharmaceuten en biotech. Kortom biotech presteert veel en veel beter (bron).
Risico’s in biotech sector
De hoge rendementen zijn echter niet zonder risico’s. Zeker niet in losse biotech aandelen. We bespreken niet de ‘normale’ risico’s van aandelen maar alleen de risico’s die karakteristiek zijn voor een biotech aandeel.
Hier trouwens een interessant artikel over het beperken van risico’s bij beleggen.
De cashburn
Het onderzoek is erg duur en vraagt veel tijd. En dan heb je dus al het geneesmiddel ontwikkeld! Het vergt dus een flinke voorfinanciering en het onderzoek zelf kost ook enorm veel geld. Dat noemt men de cashburn. Je blijft als biotechbedrijf geld verbranden en de toekomst is erg onzeker. Het is daarom goed om te kijken naar het eigen vermogen van het bedrijf en deze af te zetten tegen de cashburn. Hoeveel jaartjes kunnen ze vooruit?
Daarnaast komt het regelmatig voor dat bedrijven zonder een groot eigen vermogen de markt opgaan voor geld. Dit doen ze meestal via een aandelenemissie. Ze geven dan nieuwe aandelen uit en krijgen daar dan contant geld voor terug. Dit drukt de prijs van het aandeel enorm en er is risico dat de koers omlaag gaat.
De toezichthouder
De toekomst is onzeker omdat je na jaren van investeren en wachten nog goedkeuring moet krijgen van de toezichthouder (FDA, EMA, enzovoort) om het geneesmiddel op de markt te krijgen. Elk land vraagt om zijn eigen goedkeuring. Al het geïnvesteerde geld en tijd kan voor niets zijn, of de toezichthouder stuurt je terug naar de tekentafel en je mag opnieuw gaan testen. Het komt ook weleens voor dat de ene toezichthouder het geneesmiddel wel goedkeurt en de andere toezichthouder niet. De toezichthouder kan erg onvoorspelbaar reageren zoals de anekdote laat zien. Als de CFO het al niet meer weet…. Hoe moeten wij (als buitenstaanders) het dan wel weten?
Volatiliteit
Vooral kleinere biotechbedrijven kennen vaak een sterke volatiliteit. Niet alle beleggers zijn gemaakt voor deze volatiliteit. Hoe volatieler een aandeel is, hoe meer risico er vaak aan vast zit.
De pijplijn
De pijplijn is jargon voor het aantal geneesmiddelen dat een biotechbedrijf in onderzoek heeft. De pijplijn is erg belangrijk om te zien waar het bedrijf staat (in welke onderzoeksfase zitten welke geneesmiddelen). De pijplijn geeft de potentie weer van het bedrijf maar is ook vaak de achilleshiel. Als er maar 1 of 2 geneesmiddelen in de pijplijn zitten, wordt er niet op veel paarden gewed. Wat als een geneesmiddel wegvalt? Dan gaat het echt mis. Je raadt vast wel hoe de koers daarop reageert.
Geen geneesmiddel op de markt
Er is een extra risico als het bedrijf nog geen goedgekeurd geneesmiddel heeft. Hierdoor is er geen mogelijkheid om echt omzet te draaien. Je bent alleen maar geld aan het verbranden met onderzoek. Het enige voordeel hiervan is, dat de prijs van het aandeel dat ook reflecteert.
Welke biotech aandelen zijn er?
Er zijn enorm veel biotech aandelen. Dat komt omdat deze bedrijven al snel naar de beurs gaan omdat ze veel geld nodig hebben. Onderzoek is duur en de grootbanken staan echt niet te springen om in deze risicovolle bedrijfjes te investeren. Dan maar de beurs op. Je vind op de beurs dus grote en ook heel veel kleine spelers.
De grotere bedrijven hebben vaak meerdere geneesmiddelen op de markt en meerdere geneesmiddelen in de pijplijn. Dat verkleint het risico (want ze hebben al een inkomstenbron). Daar betaal je vaak voor in de vorm van een duurder aandeel. Dit zijn de wat grotere biotech aandelen:
- Novo Nordisk A/S (NVO)
- Regeneron Pharmaceuticals Inc. (REGN)
- Alexion Pharmaceuticals Inc. (ALXN)
- Vertex Pharmaceuticals Inc. (VRTX)
- Jazz Pharmaceuticals PLC (JAZZ)
- Incyte Corp. (INCY)
- Biomarin Pharmaceutical Inc. (BMRN)
- United Therapeutics Corp. (UTHR)
Als je echt kritisch zou zijn, kun je de bovenstaande bedrijven niet langer meer (enkel) biotech bedrijven noemen. Dit komt omdat ze al vol in de productie zitten (en dus eerder behoren tot de farmaceuten).
Hieronder wat biotech aandelen die minder groot zijn:
- ACADIA Pharmaceuticals Inc.
- Halozyme Therapeutics, Inc.
- Neurocrine Biosciences, Inc.
- GW Pharmaceuticals PLC
- Catalyst Pharmaceuticals Inc
- Aimmune Therapeutics Inc
- Biohaven Pharmaceutical Holding Co Ltd
- Novavax, Inc.
En binnen Nederland kennen we vooral:
- Galapagos (GLPG)
- Pharming (PHARM)
- Kiadis Pharma (KDS)
Let op: dit is echt een kleine greep uit de selectie want er zijn heel heel erg veel biotech bedrijven actief op de beurzen.
Welke ETFs zijn er in de biotech sector?
Het risico bij individuele aandelen kan erg groot zijn. Dat zie je goed bij het aandeel Galapagos. Eén van de kroonprinsen van de Amsterdamse beurs en nu het lelijke eendje.
Het is daarom goed om te overwegen om in een ETF te investeren. Hiermee voorkom je dat je een enorme misser maakt.
- L&G Pharma Breakthrough UCITS ETF
- Invesco NASDAQ Biotech ETF
- ISHSIV-NASDAQ US BIOTECH.U.ETF
- Candriam Equities L Biotechnology
De ETF van L&G is meer gericht op biotech bedrijven die onderzoek doen naar zeldzame ziektes (weesgeneesmiddelen). De ETFs van Invesco en iShares zijn gericht op biotech bedrijven die genoteerd zijn aan de NASDAQ in de VS. Dan heb je nog de ETF van Candriam maar die heeft behoorlijk hoge beheerkosten van 1,10%. Dan zit je wel wat gespreider met ook Europese biotech bedrijven.
Heb ik biotech aandelen?
Ja! Ik heb er eentje, namelijk Pharming Nederland (check hier mijn beleggingen). Dit biotech aandeel maakt op dit moment maar 7% uit van mijn portefeuille. Het is een biotech aandeel waarvan het bedrijf winst maakt. Dat zie je niet vaak bij kleine biotech aandelen en zorgt ervoor dat de pijplijn gefinancierd kan blijven.
Pharming heeft echter wel maar 1 geneesmiddel op de markt. De rest is in onderzoek. Pharming heeft hun eigen manier om geneesmiddelen te ontwikkelen door gebruik te maken van gentherapie op dieren. Deze dieren maken weer aparte stofjes aan, die gebruikt kunnen worden voor geneesmiddelen. Het geneesmiddel dat ze hebben heet Ruconest en er wordt op dit moment ook onderzoek gedaan op corona patiënten. Er zijn namelijk kleine resultaten bekend waarmee patiënten sneller beter worden. Wat de potentie daarvan is, is nog niet bekend. Ook dit biotech aandeel heeft niet echt een goed verleden gehad en de wat oudere (ervaren) beleggers kijken met misschien met pijn teurg op dit aandeel. Daar heb ik al fris groen beleggertje gelukkig geen last van!
Als ik een nieuw aandeel zou moeten toevoegen, is dat een grote speler want ik heb al een kleintje en dat is genoeg risico. Een ETF zou ik echter interessanter maar zie ik ook niet zo snel gebeuren. Ik merk dat de sector behoorlijk complex is en niet altijd goed de producten begrijp. Dat maakt het lastig om iets op waarde te schatten.
Vond je het leuk en interessant om een gehele sector te bespreken? Laat het mij zeker weten via instagram, facebook of een reactie hieronder! Misschien heb je wel een leuke suggestie om een andere sector te bespreken?
Een tijdje terug heb ik de sector voor duurzame energie besproken en waarom je daarin niet moet investeren. Misschien interessant om ook eens te bekijken!
Top artikel zeker voor een groentje als mij.
Plastic afval is wereldwijd een groot probleem.
Corsairnow.com hoofdvestiging in Bangkok en Europese vestiging in Amsterdam gaat dit probleem aanpakken. Plastic wordt gemaakt van olie en van plastic afval wordt middels het pyrolyse principe schone plastic bio olie gemaakt (ABF). De corsairgroep heeft de CSR token ontwikkeld. Zie: csrnow.com. Binnen 2 maanden vanaf nu gaat het bedrijf met de CSR token naar de crypto Exchange. Zou u hier iets meer over kunnen vertellen over investeren in het verwerken van plastic afval naar advanced bio olie?
hmmm klinkt als een interessant onderwerp. Wel erg specifiek! Ik ga er eens naar kijken 🙂