Cashmanagement bij beleggen

Cashmanagement bij beleggen: hoe doe je dat?

We hebben het allemaal maar maken er niet optimaal gebruik van. Of het komt niet voor in het beleggingsplan. Hoe ga je om met je cashpositie bij beleggen? Cashmanagement noemen we dat. In dit artikel leg ik uit wat het is en hoe je ermee om kan gaan voor een beter rendement.

Cashmanagement bij beleggen is het uitvoeren van je beleid rond je cashpositie. Wat is dan die cashpositie? Simpel! Het is het geld dat direct beschikbaar is om te beleggen. Het geld dat op je rekening staat bij je broker dat je dus nog niet hebt gebruikt voor aandelen of iets anders. Het is dus niet het geld op je spaarrekening, of je spaarbuffer. Vooral dat laatste moet je nooit inzetten voor je cashmanagement want dat is echt voor noodgevallen! 

Cashflow kan gerelateerd zijn met cashmanagement maar laten we hier buiten beschouwing. Cashflow is de manier hoe je het geld laat stromen in en uit je portefeuille.

Wanneer is cashmanagement niet van toepassing?

Niet bij elke strategie maak je actief gebruik van cashmanagement. Soms past het juist bij je strategie om, zodra je geld overmaakt naar je beleggingsrekening, dat direct in te zetten voor de aankoop van aandelen of ETFs. Dit past bijvoorbeeld goed bij de DCA strategie, waarbij je alles direct belegt, of bij de Dogs of the Dow strategie waarbij je jaarlijks de keuzes maakt. Maar als je kiest voor het timen van de markt of echt specifieke keuzes maakt rond het kopen van aandelen (op een bepaalde prijs), dan is actief cashmanagement best handig.

Waarom is cashmanagement bij beleggen nodig?

Geld is de meest liquide vorm van waarde. Daarmee bedoel ik dat je met geld alles kunt kopen wat je wilt (op de beurs). Aandelen daarentegen, zou je eerst moeten verkopen, voordat je er iets anders van kan kopen. Als dat moment zich voordoet, kan het zijn dat je met het aandeel rood staat. Dan is het zonde om te moeten verkopen. Daar heb je geen last van met geld. Dat staat in principe nooit in het rood! Cashmanagement heb je dus nodig om snel in actie te kunnen komen wanneer een kans zich voordoet. Aan de andere kant bescherm je met een flinke cashpositie ook je portefeuille tegen een koersdaling. Je kunt je namelijk voorstellen dat een portefeuille met 50% in cash en 50% in aandelen, minder hard daalt dan een portefeuille met 100% in aandelen als de aandelenmarkt crasht. 

En als laatste zorg je ervoor dat je je emoties beter onder controle houdt. Fear of missing out (FOMO) kun je bijvoorbeeld niet toepassen als je cashpositie het niet toelaat. En wanneer de markt zwaar overgewaardeerd is (en iedereen euforisch is) moet jij op je cash zitten. Aan de andere kant, wanneer de markt erg laag staat, bloed door de straten loopt, moet jij geld uitgeven want je cashpositie is te hoog.

Cash aanhouden kost geld!

Een cashpositie aanhouden kost altijd geld omdat je dan geen rendement maakt (de opportunity costs). Het geld wordt namelijk niet ingezet voor de aankoop van aandelen en dus heb je geen zicht op rendement. Het missen van de winst zijn dus in eerste instantie altijd je kosten! Daarnaast kan het zijn dat je broker geld vraagt voor het parkeren van het geld op de beleggingsrekening. DEGIRO rekent bijvoorbeeld 0,5% als je meer dan €2.500,- op je beleggingsrekening (vrije ruimte) hebt staan. Boven dat bedrag zou je het geld terug kunnen storten naar je eigen bankrekening om kosten te voorkomen. Andere brokers kunnen andere regels hebben rond het aanhouden van cash. 

Het is daarom belangrijk om vooraf na te denken hoe je met je cashpositie omgaat. Want aan de ene kant kost het dus geld en aan de andere kant, bescherm je de portefeuille en biedt het de mogelijkheid om kansen te pakken wanneer die zich voordoen.

Hoe bepaal ik de hoogte van mijn cashpositie?

Het antwoord op deze vraag is erg afhankelijk van je beleggingsstrategie en je beleggingsstijl. Voor mij heeft een cashpositie de volgende criteria:

Voorbeelden van cashmanagement

Als je hier al actief over na denkt, heb je al een streepje voor op piet particulier. We gaan nu kijken naar verschillende voorbeelden over hoe je om moet gaan met je cashpositie.

Vast percentage

Vooraf heb je bepaald dat een vast percentage van je portefeuille in cash moet zitten. Dit geeft je de kans om aandelen te kopen die laag gewaardeerd zijn. Wanneer de cashpositie is geslonken onder een bepaald percentage van je portefeuille, vul je deze weer aan.

Dit is een simpele strategie die je de mogelijkheid geeft om kansen te pakken waar zich die voordoen.

Indicatormethode

Bepaal de hoogte van je cashpositie met een (aantal) indicator(en). Deze indicator kan bijvoorbeeld een beeld geven van de overwaardering van de marktprijzen. Is de markt overgewaardeerd? Dan groeit je cashpositie. Dan kun je dus minder kopen als de markt hoog staat en meer kopen wanneer de markt laag staat. Goede indicatoren hiervoor zijn:

Prof. Robert Shiller van Yale University heeft de Shiller PE Ratio uitgevonden om de waardering van de markt te meten. De Shiller PE is een betere marktwaarderingsindicator dan de PE-ratio omdat het schommelingen in de ratio elimineert die worden veroorzaakt door de variatie in winstmarges tijdens bedrijfscycli.

De indicator van Warren Buffett leunt meer op de vergelijking tussen de marktprijs en de stijging van het bruto binnenlands product (BBP = wat we als land verdienen).

Je kunt beide indicatoren gebruiken om je cashpositie te bepalen. Je kunt bijvoorbeeld de hoogte van de huidige Shiller PE (35,81) pakken en dan minus de gemiddelde shiller pe (16,87) nemen. En dat is het percentage dat je cashpositie moet zijn ten opzichte van je portefeuille. Dat is dan 35,81-16,87= 18,94%. Dus als jouw portefeuille €10.000,- is. Moet je cashpositie €1.894,- zijn. 

Zodra de markt verslechterd en dus de Shiller PE daalt, daalt ook de grootte van je cashpositie en mag je meer aandelen kopen. 

Deze methode is wel wat ingewikkelder en vraagt af en toe de check om na te gaan wat de Shiller PE is. Daarentegen wordt de grootte van je cashpositie niet door je emoties bepaald, maar door een indicator die zich afzet tegen de waardering van de markt. Je kunt hierdoor kansen pakken wanneer die zich voordoen en je beschermt je beleggingsvermogen enigszins tegen een marktdaling.

Hoe ik het aanpak

Eerlijk gezegd, heb ik nog geen aanpak. En daarom was het voor mij ook interessant om dit uit te zoeken. Ik merkte op Instagram dat weinig (van mij volgers) hierover heeft nagedacht. Ik denk dat ik mij comfortabel voel bij het gebruik van de Shiller PE dus ik denk dat ik dat ga aanhouden voor nu. 

Hoe pak jij jouw cashmanagement bij beleggen aan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *