Sinds de coronacrisis is beleggen in de semiconductor sector erg populair. Aandelen van bedrijven in deze sector zijn in die periode flink gestegen maar lieten in 2022 ook weer een flinke koersdaling zien. Tijd om deze sector eens nader te onderzoeken. Een goed onderzoek naar een aandeel begint altijd bij het verkennen van de hele sector zodat je op de hoogte bent van eventuele kansen en risico’s in de sector en daarnaast weet je dan ook wie de concurrenten zijn en wat daar speelt.
Inhoudsopgave
- 1 Hoe kan je zelf beleggen in semiconductors?
- 2 Wat zijn semiconductors?
- 3 Welke semiconductors zijn er?
- 4 Hoe loopt het productieproces van een semiconductor?
- 5 Wie zijn de klanten van semiconductorbedrijven?
- 6 Wat zijn de kansen van de semiconductor sector?
- 7 Wat zijn de risico's binnen de semiconductor sector?
- 8 Welke semiconductor aandelen zijn er?
- 9 Waar moet je op letten bij het kopen van een semiconductor aandeel?
- 10 Welke semiconductor ETF's zijn er?
Hoe kan je zelf beleggen in semiconductors?
Zelf koop ik graag semiconductor aandelen bij eToro, aangezien je hier geen commissies betaalt. Klik hier om dit gratis met een demo uit te proberen (Je kapitaal loopt risico).
Wanneer je liever in een semiconductor ETF belegt kan je DEGIRO uitproberen. Je kunt daarmee goedkoop in de populariste ETF’s investeren, klik hier om de site te bezoeken.
Wat zijn semiconductors?
Een semiconductor is Engels voor een halfgeleider en de sector wordt ook weleens de halfgeleiderindustrie genoemd. Een semiconductor is eigenlijk het materiaal waarvan een chip is gemaakt en zorgt ervoor dat stroom wel óf juist niet door wordt gelaten. Door het toevoegen van bepaalde elementen, kun je de baan waarin de stroom door de chip loopt, manipuleren, bijvoorbeeld met een transistor. Al die schakelingen bij elkaar maken het een chip. Zo’n chip kan heel erg klein zijn maar ook best groot en er zijn verschillende toepassingen te bedenken. Je hebt digitale chips, waarin direct digitale informatie gaat (zoals 1 en 0 van een computer) of analoge chips, voor informatie zoals beeld en geluid.
Semiconductors (en dus chips) worden gebruikt in computers, smartphones, auto’s, machines, wapens, zorgapparatuur, pinautomaten, huishoudelijke apparatuur en eigenlijk in vrijwel alles. Dit was lange tijd niet vanzelf sprekend. Veel technologische oplossingen werden (en worden nog steeds) bijvoorbeeld mechanisch opgelost zonder chips. Toch is er al een tijdje een trend gaande dat in steeds meer spullen chips verwerkt worden en dat komt omdat chips steeds makkelijker toepasbaar zijn voor allerlei oplossingen.
Welke semiconductors zijn er?
Semiconductors zijn dus grofweg in te delen in analoge en digitale chipontwerpen. Als je wil beleggen in semiconductors zie je vaak de volgende type chips voorbij komen. Allereerst heb je rekenchips en die kunnen een complexe berekening oplossen en vormen vaak het hart van een computer of een smartphone. Dan heb je grafische chips die ervoor zorgen dat je apparaat beeld kan generen. Er zijn bijvoorbeeld ook communicatiechips die bijvoorbeeld zorgen dat je WiFi-signaal ontvangt of verbonden bent met een antenne of bluetooth. Er is ook zoiets als geheugenchips die worden gebruikt om gegevens (tijdelijk) op te slaan. Denk hierbij aan het geheugen op je telefoon of pc.
Chips worden bewerkt op soms wel het kleinste niveau. De nieuwste machines kunnen al op een chip graferen op enkele nanometers (nm).
Hoe loopt het productieproces van een semiconductor?
De semiconductor sector is een erg complexe sector die van veel zaken afhankelijk is en met name van andere bedrijven in hetzelfde productieproces. De industrie van halfgeleiders is een mondiale aangelegenheid. Het is daarom belangrijk om dit productieproces beter te leren kennen want daarmee herken je ook beter de risico’s en kansen.
Het begint bij machines. De machines die chips in elkaar zetten en graferen met bijvoorbeeld een laser. Veel machinefabrikanten hebben een bepaalde specialisatie om zo betere en complexere machines te kunnen maken. Veel Nederlandse beleggers kennen wel bedrijven zoals ASML, ASMI en BESI als goede voorbeelden maar in Amerika zijn bijvoorbeeld Applied Materials en Lam Research erg bekend.
Aansluitend bij machines zijn er bedrijven die software leveren om bijvoorbeeld schakels te maken op de halfgeleiders (bijvoorbeeld Synopsys). En uiteindelijk bestaat een chip uit iets. De grondstoffen en chemicaliën die nodig zijn worden ook weer door andere bedrijven geleverd. Dit zijn overigens vaak geen gespecialiseerde bedrijven maar onderdeel van grotere conglomeraten (zoals Dow Chemical en DuPont).
Voordat je een chip kan maken, heb je een ontwerp nodig. Goede voorbeelden van pure chipontwerpers zijn Nvidia, AMD en Broadcom. Daarnaast heb je ook chipontwerpers die dit deze rol als deelactiviteit hebben zoals Google, Amazon, Apple en Qualcomm.
Die laatste heeft ook licenties die het verkoopt zodat andere hun ontwerpprotocollen kan gebruiken. Zo’n ontwerp wordt naar een fabrikant gestuurd (een ‘fab’). Bedrijven die zowel het ontwerp als de productie (en soms ook de verkoop) zelf doen, zijn Intel, Micron, Texas Instruments en Samsung. Dan heb je de pure producenten, zoals Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), SMIC en GlobalFoundries.
Nadat een chip ‘gebakken’ is, zijn we er nog niet. De chip moet namelijk geassembleerd (samengevoegd) worden en vervolgens verpakt (packaging) en getest worden. Hierbij kun je denken aan Amkor en JCET als bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Als laatste worden chips natuurlijk verkocht maar meestal wordt niet alleen de chip verkocht maar is de chip onderdeel van een apparaat, zoals een toetsenbord of stofzuiger. Wist je dat in een auto al meer dan 3.000 verschillende chips zit?
Wat belangrijk is om te weten, als er bijvoorbeeld minder laptops of smartphones verkocht worden, heeft dat effect op de hele productieketen. Hoe verder je in de keten zit (bijvoorbeeld de machinemakers) hoe lastiger het is voor zo’n bedrijf om een stabiel productieproces te garanderen.
Wie zijn de klanten van semiconductorbedrijven?
Waar je zo’n 20 tot 40 jaar geleden nog weleens zag dat een bedrijf een groot deel van het productieproces zelf in handen had, zie je dat nu elk bedrijf een bepaalde specialisatie heeft. Dat zorgt ervoor dat een semiconductorbedrijf ook klanten kan hebben binnen de eigen sector. Een machinemaker levert bijvoorbeeld aan een chipmaker en die chipmaker heeft weer klanten die chips ontwerpen. Daarnaast is er natuurlijk de eindklant en afhankelijk van de chip is dat bijvoorbeeld de auto industrie, laptopfabrikanten, smartphonefabrikanten of wapenfabrikanten.
Het is belangrijk om te weten waar jouw te onderzoeken bedrijf zich in de keten bevindt en wie op het einde van de keten de klant is. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in ASML, dan is het goed om te weten dat zij vooral machines maken om vervolgens rekenchips te fabriceren. En rekenchips zitten vooral in computers, smartphones, laptops en grafische kaarten (en die zitten weer in datacentra).
Wat zijn de kansen van de semiconductor sector?
Wereldwijd stijgt het aantal mogelijke toepassingen met chips omdat chips steeds sneller, accurater, efficiënter en kleiner worden. Bovendien wakkert onze behoefte om gegevens op te slaan en te gebruiken tegelijkertijd de behoefte voor meer chips aan. De sector is tegenwoordig zelfs door veel overheden benoemd als een cruciale sector en in 2021 en 2022 hebben verschillende overheden flinke subsidies aangekondigd. Het is zeer de of de subsidies voldoende zijn om bepaalde bedrijven aan te trekken. Zo investeert TSMC regelmatig jaarlijks meer dan de hele subsidiepot van de Verenigde Staten.
Omdat chips vaak nodig zijn om andere technologische ontwikkelingen aan te jagen, is de groei in andere sectoren dus een aanjager voor de toenemende vraag naar chips. Om bijvoorbeeld AI, Robotics en Cloud mogelijk te maken, zijn veel chips nodig die complexe berekeningen kunnen maken in datacentra. Of om auto’s autonoom te laten rijden, zijn chips nodig die ervoor zorgen dat auto’s met elkaar kunnen communiceren en de omgeving kunnen scannen om zo belangrijke (verkeers)beslissingen te kunnen nemen.
Door de consolidatieslag van de afgelopen 20 jaar, zijn er in veel subsectoren nog maar weinig concurrenten over. Elke paar jaar gaat er wel een bedrijf failliet of wordt overgenomen waardoor er in veel onderdelen van het productieproces een monopolie of oligopolie ontstaat. Zo is ASML het enige bedrijf dat machines kan maken om de meest geavanceerde chips te graferen, is TSMC verantwoordelijk voor 90% van de meest geavanceerde chips en moeten veel bedrijven verplicht een licentie kopen bij Qualcomm om bijvoorbeeld 5G technologie te integreren in een apparaat. Die consolidatieslag is sterk te merken in de cijfers. Zo verwachten analisten dat de omzet van 2022 t/m 2026 met 5,5% stijgt maar de onderzoekskosten zijn in 2021 en 2022 respectievelijk 13% en 9% gestegen. De kleintjes kunnen dat niet bijbenen. Hoge uitgaven voor onderzoek zorgen voor een versterkte concurrentiepositie van de grote jongens en daarmee wordt de moat telkens groter. Hier kun je het e.e.a. teruglezen.
Ook heb ik persoonlijk een vermoeden dat Moore’s Law niet langer bijgebeend kan worden. Daardoor wordt het steeds moeilijker om snellere chips te maken en kunnen fabrikanten langer gebruik maken van de huidige technieken. Dan zijn er minder investeringen nodig en als het betreffende bedrijf dan (een van de) enigen is die nog een bepaalde chip kan maken, ontwerpen of licentie af kan geven, is het natuurlijk kassa.
Als laatste zien we dat veel overheden subsidies verstrekken om zelf een semiconductorsector op te zetten of te vergroten. Hierdoor ontstaat inefficiëntie dat natuurlijk slecht is voor de eindklant (chips worden duurder) maar juist een kans kan zijn voor bedrijven om hogere marges te vragen voor hun producten of diensten in de halfgeleiderindustrie. Stel je eens voor dat ieder continent straks machines nodig heeft van ASML, ASMI en BESI in plaats van alleen de grote spelers in Oost-Azië?! Die onrust (=risico) kan ook een kans zijn.
Wat zijn de risico's binnen de semiconductor sector?
Omdat chips vaak een (klein) onderdeel zijn van een product, staan eindklanten vaak niet te springen om chips en is het ‘slechts’ één onderdeel van het apparaat. Deze kijk op chips is overigens wel aan het veranderen. Als de consument besluit om minder uit te geven, worden er minder wasmachines, stofzuigers, laptops en auto’s verkocht. Omdat in al die goederen chips zitten, annuleren fabrikanten hun bestellingen bij chipsfabrikanten. Dat maakt de sector erg cyclisch. Het kan erg gebruikelijk zijn dat de omzet in een jaar halveert of de winst volledig verdampt en dat heeft natuurlijk effect op de aandelenkoersen van deze bedrijven.
Daarnaast is het fabriceren van een chip erg kapitaalintensief. De machines zijn enorm duur en technisch personeel is ook niet goedkoop. De machines op een lagere capaciteit laten draaien is daarom enorm duur (want afschrijvingen van machines gaat maar door en raken snel verouderd). Ook zijn de eisen van de eindklant vaak erg hoog en nieuwe, snellere chips vragen daarom nieuwe machines wat ervoor zorgt dat veel kapitaal nodig is om überhaupt bij te blijven met de laatste trends en technieken.
Als laatste is het productieproces dus erg gevoelig en zit het complex in elkaar. Als bijvoorbeeld Carl Zeis een grondstof tekort heeft om de beste lenzen te maken voor de chipmachine van ASML, kan TSMC niet beschikken over de beste machines (van ASML) zodat het niet de chips kan maken voor de Nvidia grafische kaarten voor in jouw gaming PC. Er is een trend in de wereld waarbij overheden steeds protectionistischer worden en dat gaat ten koste van de wereldwijde productieketen zoals die nu is. Het gevolg in 2022 was bijvoorbeeld een autotekort door gebrek aan chips.
En dan is er ook nog de China – Taiwan kwestie. Oost-Azië is het centrum van de chipproductie met Samsung, TSMC, SMIC en SK Hynix. Oorlog of onrust in dat gebied zou de (semiconductor)wereld tot stilstand brengen. Zoals beschreven bij de kansen, kan deze onrust ook een kans zijn, maar hangt het sterk af hoe de situatie zich ontwikkelt.
Welke semiconductor aandelen zijn er?
Er zijn zoals eerder genoemd, verschillende semiconductor beursgenoteerde bedrijven. Veel semiconductor bedrijven zijn beursgenoteerd omdat het vaak kapitaalintensieve bedrijven zijn. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om aandelen te kopen. We nemen hier de belangrijkste bedrijven door maar er zijn nog genoeg andere bedrijven te vinden. We beginnen vooraan in het proces.
Advanced Semiconductor Materials Lithography (ASML): maakt machines die chips kunnen graferen met een laser. Voor de meest geavanceerde machines (EUV) hebben ze een monopolie. ASML is ooit afgesplitst van Philips. Ik heb eerder een ASML analyse geschreven.
Advanced Semiconductor Materials International (ASMI): maakt machines die de wafer (de plaat waarop een chip wordt gelaserd) kunnen voorbewerken en bepaalde lagen kunnen aanbrengen.
BE Semiconductor Industries (BESI): maakt machines die vooral gespecialiseerd zijn in de assamblage en packaging van chips. De concurrentie wordt langzaamaan op achterstand gezet.
Lam Research (LRCX): is sterk vergelijkbaar met gecombineerde activiteiten van ASMI maar doet ook de nabewerking van een wafer.
Applied Materials (AMAT): maakt machines voor chips maar ook voor displays en fotovoltaïsche cellen (oftewel zonnepanelen).
Nvidia (NVDA): ontwerpt en verkoopt grafische chips die gespecialiseerd zijn cryptomining, gaming en datacentra.
Advanced Micro Devices (AMD): ontwerpt en verkoopt grafische- en rekenchips die gebruikt worden in computers, laptops en datacentra en voor cryptomining.
Broadcom (AVGO): ontwerpt en verkoopt ook chips maar dan gespecialiseerd in communicatiechips en voornamelijk netwerkkaarten (WiFi en ethernet).
Texas Instruments (TXN): ontwerpt en verkoopt ook chips maar heeft een wat ruimer assortiment zoals rekenmachines, smartphonechips, modems en digitale camera’s.
Micron Technologies (MU): gespecialiseerd in ontwerpen, produceren en verkopen van halfgeleiders op het gebied van geheugenchips.
SK Hynix (0006600): is de Koreaanse tegenhanger van het Amerikaanse Micron.
Samsung Electronics (005930): Heeft uiteraard heel veel verschillende activiteiten maar in de chips ontwerpen, maken en verkopen ze vooral geheugen- en rekenchips.
Qualcomm (QCOM): ontwerpt en verkoopt communicatiechips. Sterk in 5G, SOC’s (System On a Chip) en IoT (Internet of Things). Verkoopt daarnaast ook licenties van ontwerpprotocollen die ze bezitten.
Intel (INTC): ontwerpt, produceert én verkoopt chips, vooral rekenchips zoals processors in een computer.
Taiwan Semiconductor Manufactoring Company (TSM): is gespecialiseerd in de productie van halfgeleiders voor veel ontwerpers. Maakt 90% van de meest geavanceerde chips op de wereld en de zo’n 50% van alle chips.
GlobalFoundries (GFS) en SMIC (0981): zijn het kleine broertjes van TSM en gespecialiseerd in fabricage.
Amkor (AMKR): is gespecialiseerd in het verpakken en testen van halfgeleiders. Verpakken is overigens niet in een doosje of plastic hoesje maar bijvoorbeeld een rekenchip verbinden aan een andere chip of ijzeren plaatje zodat de hitte correct afgevoerd kan worden.
En zo zijn er nog genoeg andere interessante chip aandelen zoals Analog Devices, KLA, Synopsys, NXP, Microchip Technology, Cadence Design Systems, Western Digital, Universal Displays en Silicon Motion.
Waar moet je op letten bij het kopen van een semiconductor aandeel?
Elke sector heeft wel specifieke onderdelen waar je op moet letten. Zo is het altijd verstandig om te kijken naar de moat (het concurrentievoordeel) en welke technologie in de pijplijn zit. Daarnaast moet je goed op letten wat de winst doet en de kasstromen, die lopen regelmatig uiteen door de hoge kapitaalinvesteringen die gemaakt moeten worden. Het is ook wel handig als je enigszins verstand hebt of interesse hebt in hoe chips in elkaar zitten. Het is zeer complex soms zelfs een wonder dat het mogelijk is en als belegger moet je er wel (tenminste) een beetje verstand van hebben.
Omdat het een erg cyclische markt is, kunnen winsten en vrije kasstromen in rap tempo dalen en weer stijgen. Halfgeleideraandelen zijn dus altijd zeer volatiel en in één kwartaal kan de koers zomaar met 25% dalen, puur op een uitspraak van een analist of CEO. Daar moet je tegenkunnen en het helpt als je weet waarin je belegt om vertrouwen te houden in de toekomst.
Welke semiconductor ETF's zijn er?
Een semiconductor ETF kan erg interessant zijn als je de gehele markt wil volgen. Er is steeds meer aandacht voor de verkoop van halfgeleiders. Gespreid beleggen kan een goede optie zijn en beleggen in ETF’s kan daarbij helpen. Een ETF volgt altijd een bepaalde index en de belangrijkste index is de Philadelphia Semiconductor Sector Index (SOX) met 19 bedrijven. Dat is de algemeen gebruikte index om de koersen van deze sector te volgen.
Ik heb twee interessante semiconductor ETF’s gevonden. De eerste van VanEck Vectors Semiconductor ETF en daarmee krijg je direct 25 chipaandelen in je portefeuille. De jaarlijkse kosten zijn redelijk beperkt met 0,35%.
Een andere mogelijkheid is de iShares Semiconductor UCITS ETF. Ook hier betaal je 0,35% aan jaarlijkse kosten maar krijg je een positie in 30 van de beste halfgeleideraandelen.
Persoonlijk volg ik de halfgeleiderbedrijven graag en bezit ik (februari 2023) meerdere semiconductor aandelen van ASML, TSMC en Qualcomm. Ook bezit ik Amazon, Google en Microsoft die veel raakvlakken hebben met deze groeiende industrie. Op deze website geven we geen beleggingsadvies of een aanbeveling maar ik hoop wel dat je er iets van hebt geleerd!
Wil je wat inspiratie voor aandelen, ETFs of sectoren? Check dan deze artikelen:
- Met deze Tool analyseer ik mijn aandelen
- Zo pas je fundamentele analyse toe
- Analyse Amazon (uitgebreid)
- Analyse aandeel Alibaba
- Analyse aandeel Euronext
- Analyse aandeel ASML
- Analyse aandeel Starbucks
- Analyse aandeel Facebook
- 5 argumenten voor en tegen Unilever
- 5 beste ETFs voor 2022
- 3 Dividend ETFs
- 3 aandelen die je waarschijnlijk nog niet kent
- 2 interessante aandelen voor Q3 van 2021
- Beleggen in de Verzekeringssector
- Beleggen in de Biotech sector
- Beleggen in cybersecurity
- Beleggen in Fintech
- Beleggen in Semiconductors
- 3 kansrijke groeiaandelen
- Maandelijkse update van mijn beleggingen!
Deze onderwerpen zijn interessant:
Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.