Beleggen in Small Caps en het Small Firm Effect

Beleggen in Small Caps en het Small Firm Effect

Op Instagram vroeg iemand mij om een artikel te schrijven over het Small Firm Effect (SFE). Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord dus dat maakt het extra interessant om eens onderzoek te doen. En wat blijkt er zit heel wat achter het Small Firm Effect dat jou als belegger (zeker als belegger in ETF’s) kan interesseren. Het gaat namelijk vooral over beleggen in Small Caps en dat kan zeer lucratief zijn.

Small Cap (Small Capitalization) staat eigenlijk voor beursgenoteerde bedrijven met een relatief kleine beurswaarde. Over het algemeen worden de volgende categorieën aangehouden:

Let op: aandelen met een lage beurskoers (kleiner dan €1,- of $1,-) zijn niet altijd Small Cap aandelen. Dit soort aandelen worden over het algemeen benoemd als penny stocks.

Zijn Small Caps beter dan Large Caps?

Als je puur kijkt naar rendement (en bijvoorbeeld niet naar risico), dan presteren Small Cap aandelen véél beter. In de periode van 1927 t/m 2011 was dit jaarlijks gemiddeld 3% op de Amerikaanse aandelenmarkt en dat is een enorm verschil. Toegeven; de laatste jaren is het wat minder en ook in de genoemde periode (van 1927 t/m 2011) waren er wel grote verschillen en genoeg momenten dat Small Caps het juist veel slechter deden dan Large Caps. Als je dus in wil spelen op dit gegeven, moet je een lange beleggingshorizon hebben van meer dan 20 jaar. 

Niet alle Small Caps zijn hetzelfde en hier wordt over het algemeen een indeling in gemaakt op groei (Growth) en waarde (Value) aandelen. In de periode van 1981 t/m 2011 hebben Small Cap value stocks het veel en veel beter gedaan dan Small Cap growth stocks.

Wil je dus een outperformance (o.b.v. het verleden) dan moet je vooral kijken naar Small Caps Value stocks.

Wat is het Small Firm Effect?

Het Small Firm Effect is de neiging van kleine beursgenoteerde bedrijven (met een relatief lage marktwaarde) om op de beurs beter te presteren dan de totale aandelenmarkt. Er is dus sprake van een outperformance. Deze theorie is uiteraard niet op individuele kleine beursgenoteerde bedrijven (Small Caps) van toepassing maar wel in algemene zin.

Waarom presteren Small Caps beter?

Wetenschappelijk is nog niet aangetoond hoe het komt dat Small Caps middels het Small Firm Effect beter presteren dan de totale aandelenmarkt. Er worden wel verklaringen gegeven.

Small Caps zijn per definitie kleinere bedrijven en dat betekent dat er veel ruimte naar boven is. Het is in het algemeen makkelijker om een bedrijf te laten groeien van bijvoorbeeld €500 miljoen naar €1 miljard dan een bedrijf te laten groeien van €100 miljard naar €200 miljard. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de potentie van de afzetmarkt. Een goed voorbeeld is Apple dat ooit begon met het ontwerpen en fabriceren van computers. Deze afzetmarkt was in 1995 nog erg klein omdat de vraag naar computers voor thuisgebruik klein was (maar wel groeiende). Tel je daar 45 jaar bij en voeg je er enorm veel andere producten aan toe zoals laptops, telefoons, tablets, accessoires en diensten, dan is de afzetmarkt (en daarmee de vraag) veel groter.

Het tweede argument is dat een kleiner bedrijf flexibeler is om kansen te grijpen wanneer deze zich voordoen. Want hoe groter een bedrijf, hoe trager de besluitvorming is en die traagheid kan ten koste gaan van de snelheid en flexibiliteit om bijvoorbeeld nieuwe producten op de markt te zetten.

Small Cap 600 vs S&P500

Wat is het risico bij Small Caps?

Vooral bij nieuwe producten en diensten is het belangrijk om vroeg in het stadium erbij te zijn en Small Caps zijn hier over het algemeen handiger en sneller in. Hier zit uiteraard ook een risico aan (dat deels de volatiliteit verklaart van Small Caps). Zo stortte het aandeel TomTom in 2007 met 95% in elkaar (binnen 1,5 jaar) nadat Google de dienst Google Maps gratis beschikbaar stelde. Het is dus geen garantie op succes. Je kunt er als Small Cap dus wel vroeg bij zijn (net als TomTom) maar het is de vraag of je het marktaandeel vast kan houden als een Large Cap met een vergelijkbaar of beter (gratis) product komt.  

Dit soort marktontwikkelingen zorgen ervoor dat Small Caps sterk in beurswaarde kunnen stijgen en dalen. Deze volatiliteit is niet voor elke belegger geschikt.

 

Lange tijd werd aangenomen dat Small Caps een hoger rendement boden tegen een vergelijkbaar risico ten opzichte van de totale aandelenmarkt. Deze aanname was gebaseerd op de studie over de ‘Capital Asset Pricing Model’ (CAPM) maar ging uit van één soort risico. Op basis van die studie bleek dat Small Caps hier een alpha op hadden (in de vorm van een hoger rendement maar niet een hoger risico). Bij de introductie van een nieuw risicomodel bleek dit niet te kloppen. Small Caps bieden wél een hoger rendement (gemiddeld) maar bieden ook een hoger risico (gemiddeld) onder andere in de vorm van een hogere volatiliteit. En dat is zo’n beetje de laatste stand van zaken en is inmiddels zo’n 30 tot 40 jaar de gangbare theorie. 

Interessante Small Caps ETF’s

We kunnen dus concluderen dat Small Caps interessant zijn voor de belegger omdat er meer rendement te behalen valt dan het marktgemiddelde. Het risico is echter gelijkwaardig hoger en daarmee is het niet geschikt voor elke belegger. Het risico is te dempen door gebruik te maken van een ETF zodat het TomTom-scenario beperkt kan blijven en de algehele portfolio minder volatiel wordt. 

Ook is het statistisch beter om te kiezen voor een Small Cap Value ETF boven een Small Cap Growth ETF omdat deze in het verleden simpelweg beter hebben gepresteerd. Dit is ook goed terug te zien in het voorbeeld wat eerder gegeven is.

Er zijn verschillende indices die hierop inspelen en in navolging hierop verschillende ETF’s die deze indices volgen. 

Een greep uit de verschillende indices:

Dit zijn allemaal indicis die bestaan uit kleine beursgenoteerde bedrijven die niet duur zijn (t.o.v. de winst en/of een hoog dividend uitkeren) of langzamer groeien dan andere kleine beursgenoteerde bedrijven. Het kan ook zijn dat deze indicis gesorteerd zijn op Value waarbij de zwaarst wegende aandelen in de index meer waarde bieden.

Helaas worden niet voor alle indices ETF’s gemaakt maar in de volgende paragrafen vind je de Small Caps ETF’s die ik kon vinden bij de bekende brokers:

Small Caps ETF bij DEGIRO

Bij DEGIRO zijn de volgende ETF’s wellicht interessant:

SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted ETF

ISIN code:

IE00BSPLC413

Jaarlijkse kosten:

0,30%

Aandelen:

1927

Regio:

Verenigde Staten

SPDR MSCI Europe Small Cap Value Weighted ETF

ISIN code:

IE00BSPLC298

Jaarlijkse kosten:

0,30%

Aandelen:

942

Regio:

Europa (incl. VK)

WisdomTree Europe SmallCap Dividend ETF

ISIN code:

IE00BQZJC527

Jaarlijkse kosten:

0,38%

Aandelen:

309

Regio:

Europa (incl. VK)

Small Caps ETF bij BuxZero

Helaas zijn er bij BuxZero (nog) geen Small Cap ETF’s die gespecialiseerd zijn op value. Er zijn wel wat algemeen ETF’s met Small Caps, zoals:

Tip: Heb je nog geen account bij BuxZero en wil je graag een gratis aandeel tot een maximale waarde van €200,- ontvangen? Gebruik dan deze link!

Small Caps ETF bij Trading212

Bij Trading212 heb je al wat meer keuze, namelijk:

Tip: Heb je nog geen account bij Trading212 en wil je graag een gratis aandeel tot een maximale waarde van €100,- ontvangen? Gebruik dan deze link!

Zoals je ziet zijn er niet heel veel ETF’s te kiezen en de MSCI ETF’s bestaan niet volledig uit Value aandelen. Ze zijn namelijk gesorteerd o.b.v. value wat betekent dat Value aandelen een grotere positie hebben in de index. Statistisch gezien zou je hier nog steeds een flinke outperformance mee moeten halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *