Beleggen met een klein bedrag in 2022

Beleggen met een klein bedrag in 2023

Beleggen met een klein bedrag is enorm populair en vrijwel de eerste stap waar iedereen begint. Logisch! Want met beleggen met een klein bedrag brengt minder risico’s met zich mee. In dit artikel laat ik zien hoe je kan starten met een klein bedrag en waar je op moet letten.

Vroeger was het nog enorm lastig om met een klein bedrag te beleggen. Tegenwoordig (2024) is beleggen met een klein bedrag juist heel erg makkelijk!

Klein is natuurlijk een relatief begrip. Voor jou kan beleggen met een klein bedrag ongeveer €50,- zijn en voor de ander kan dit €250,- zijn. Voor dit artikel houden we €50,- per maand aan voor beleggen met een klein bedrag. Dat is wat mij betreft het minimum. Je kunt natuurlijk ook beleggen met minder dan €50,- maar dan zijn de mogelijkheden om dit effectief te doen beperkter.

Kun je wel beleggen met een klein bedrag?

Jazeker! Sterker nog (zoals ik aangaf) beginnen de meeste mensen met beleggen met een klein bedrag. Als je begint met beleggen komt er veel informatie bij kijken. Dan wil je niet direct met grote bedragen starten. Beleggen met een klein bedrag is dan een mooie manier om mee te draaien, ondertussen te leren en je inzet te verhogen op het moment dat jij je daar comfortabel bij voelt. Wil je graag starten maar weet je niet goed hoe? Lees dan zeker dit artikel over beginnen met beleggen. Ik beleg overigens bij DEGIRO en dat is voor velen een goede broker (hier lees je de review over DEGIRO).

Is het de moeite waard om te beleggen met een klein bedrag?

Ja! We beginnen allemaal klein. Elke euro is het begin van een miljoen (of in ieder geval: het begin van iets groters). Door te beleggen, zorg je ervoor dat je met geld geld kan maken. En dat geld, maakt ook weer geld. En dat geld…. maakt ook weer geld! Dat heet het sneeuwbaleffect. En je hoeft het natuurlijk niet te laten bij een klein geldbedrag. Je kunt dit later (wanneer je er comfortabeler bij voelt) uitbreiden naar een groter bedrag. Zorg er natuurlijk wel voor dat je een buffer hebt opgebouwd zodat je in slechte tijden niet terug hoeft te vallen op je beleggingen.

Waar moet je op letten met kleine bedragen?

Kosten. En natuurlijk het feit dat je kennis nog niet zo hoog is! Kosten zijn belangrijk want bij beleggen met kleine bedragen kunnen kosten hoog uitvallen. Als je elke maand dus €50,- belegt en je betaalt €5,- transactiekosten, dan ben je al 10% kwijt! Daarom is het wellicht handig om te kijken naar een gratis broker zoals Trading212 of BuxZero. DEGIRO heeft een mooie lijst met ETFs (200 stuks) die je zonder transactiekosten kan aankopen. Dat heet DEGIRO Kernselectie

Naast de kosten, moet je ook opletten dat je nog niet veel kennis hebt (waarschijnlijk). Begin hier met lezen maar stop zeker niet daar! We zijn nooit te oud of te ervaren om te leren.

Waar kun je in beleggen met een klein bedrag?

Er zijn veel verschillende manieren maar dit zijn volgens mij de beste.

Als eerste kun je in losse aandelen beleggen. Daarmee kun je een hoger risico nemen en dat geeft potentie voor een hoger rendement. Omdat je met kleine bedragen belegt, kun je beter bij een broker zitten met zeer lage transactiekosten (zoals DEGIRO) of zonder transactiekosten zoals BuxZero of Trading212

Ben je liever wat minder actief bezig met beleggen? Dan kun je het beste kiezen voor een fondsbeheerder. Dat is een specialistisch bedrijf dat voor jou het geld belegt in vooraf afgesproken fondsen. Dit is meestal goed gespreid beleggingsfondsen waardoor je in 1 klap belegt in duizend(en) bedrijven! Best handig en het vraagt niet om al te veel kennis. Er zijn natuurlijk wel een aantal voordelen van deze zogenoemde indexfondsen ten opzichte van beleggingen. Fondsbeheerders die ik gebruik zijn Meesman en Brand New Day. Het grote voordeel van indexbeleggen bij deze fondsbeheerders is dat je automatisch kan beleggen. Eén keer instellen, automatische incasso openen en klaar!

Wanneer moet je starten?

Op dit moment (januari 2023) staat de markt best hoog. Maar dat vond men in 2018 ook al. En in 1998 ook al. Maar als je koudwatervrees hebt, is het maar goed dat je wilt beleggen met een klein bedrag. Elke maand een beetje beleggen is een goede (en bewezen) strategie die zorgt voor een goed rendement. Als je niet belegt, heb je ook geen uitzicht op een mooi rendement. De tijd dat je belegt is dus belangrijker dan het uitkiezen van het juiste moment (wat overigens heel lastig is om te doen).

Time in the market

Beats timing the market

En dan?

Wachten en volhouden. Beleggen doe je voor de lange termijn. Je kunt je maandelijkse inleg verhogen door te besparen of door extra inkomsten te genereren. Beleggen is 1% van de tijd keuzes maken, en 99% van de tijd wachten en geduld hebben.

Wil je een aantal tips in welke aandelen of ETFs je kan beleggen? Hier heb je wat inspiratie:

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

1 gedachte over “Beleggen met een klein bedrag in 2023”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *