Beleggen met minder risico, meer rust en toch een mooi rendement (1)

Beleggen met minder risico, meer rust en toch een mooi rendement?

Ik heb een familie waarin wij open over geld spreken en tijdens oudejaarsavond hadden we het over beleggen. Mijn zus denkt namelijk al langer na om te gaan beleggen en op die manier een mooi vermogen op te bouwen zodat haar kinderen later kunnen studeren. De kinderen zijn nu 5 en 7 jaar en gaan dus pas over 10 tot 12 jaar studeren. Toch twijfelt ze nog steeds tussen sparen en beleggen vanwege de risico’s die beleggen met zich mee brengen.

Ik leg dan uit dat ook sparen niet zonder risico is, want inflatie is een vrijwel gegarandeerd risico waardoor dit vermogen minder waard wordt. Ook geef ik aan dat beleggen vele verschillende vormen heeft. Zo kun je losse aandelen kopen maar dat vraagt vaak veel kennis, tijd en moeite. Niet iedereen wil of kan dat en dat begrijp ik. Een andere vorm van beleggen is passief beleggen en daar wil ik in dit artikel aandacht aan besteden.

Passief beleggen is een vorm van beleggen zonder dat dit veel tijd en aandacht vraagt. In die zin sluit het goed aan op een fulltime werkende moeder met 2 kinderen zoals mijn zus. Je bent immers niet veel tijd kwijt aan het bestuderen van bedrijven, het nieuws volgen en kennis opdoen over beleggen in aandelen.

Maar als niet belegd wordt in aandelen, waar wordt dan wel in belegd? Eigenlijk ook gewoon in aandelen maar dan in meerdere aandelen tegelijkertijd. Dit kunnen een handjevol aandelen zijn maar ook soms wel honderden tot duizenden aandelen. Hiermee wordt spreiding toegepast en dat verkleint het risico bij beleggen. Bovendien bespaart het je veel tijd.

Zo’n product wordt ook wel een beleggingsfonds genoemd en daarvan heb je twee soorten. Er zijn actief beheerde beleggingsfondsen, waarbij een fondsmanager actief op zoek is naar aandelen, en er zijn passief beheerde beleggingsfondsen die een bepaalde index volgen. Een bekend voorbeeld van een index is de AEX-index die bevat de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven op de Nederlandse beurs. Je hebt ook indices die wereldwijd gespreid zijn waarin duizenden aandelen kunnen zitten. Kun je je voorstellen dat je al die aandelen zelf moet selecteren en aankopen? Dat vergt veel tijd en geeft veel keuzestress. Dat zou je dan niet meer kunnen rekenen onder passief beleggen.

Als je zo’n beleggingsfonds hebt gekocht zijn er in principe maar 2 dingen die je nog moet doen. Wachten en jouw beleggingsfonds(en) voor de lange termijn aanhouden.

Minder keuzestress met passief beleggen

Bij het kopen van losse aandelen, moet je een keuze maken tussen duizenden aandelen. Bij passief beleggen is die keuzestress er vrijwel niet. Je koopt immers in 1 keer soms wel duizenden aandelen tegelijkertijd. Veel beleggers kiezen er dan ook voor om te beleggen in een wereldwijd gespreid indexfonds. Hiermee bezit je met 1 aankoop direct duizenden bedrijven over de hele wereld. Daarmee volg je eigenlijk de groei van de wereldwijde economie. Door deze wereldwijde spreiding, wordt het risico dus kleiner.

Lagere kosten met passief beleggen

Kosten zijn een belangrijk aspect bij beleggen. Daarbij maakt het niet uit of je actief of passief wil beleggen want elke vorm van kosten zorgt ervoor dat je minder rendement krijgt op het belegde vermogen. Bij actief beleggen wordt over het algemeen meer kosten gemaakt. Dat komt omdat er veel meer aandelen gekocht en verkocht worden. Bij passief beleggen is dat meestal wel anders. Een indexfonds wordt meestal eenmalig of periodiek gekocht en deze positie wordt voor de lange termijn aangehouden.

Een mooi rendement met passief beleggen

Ik durf eigenlijk wel te stellen dat je met passief beleggen een beter rendement kan behalen dan met actief beleggen. Passief beleggen door het volgen van een index bestaat inmiddels al meer dan 45 jaar en is in die tijd vaak aandacht aan besteed door onderzoekers. Zo denken veel beleggers dat ze ongeveer 50% kans hebben om een goed presterend aandeel te selecteren. In werkelijkheid is de kans op succes minder dan 20%. 

Dit komt doordat er op de beurs veel meer slecht presterende aandelen zijn dan goed presterende aandelen. En die goed presterende aandelen zorgen voor het gros van de rendementen op de beurs. Kiezen is dus verliezen. Als je kiest voor passief beleggen, hoef je dus niet te kiezen. Je hebt dan weliswaar ook de slecht presterende aandelen in het indexfonds maar omdat je ook de goed presterende aandelen hebt, is de kans groter dat je over de lange termijn een positief rendement kunt behalen.

Zo beleg ik passief

Ik beleg zowel actief als passief. Actief omdat het mijn hobby is, ik vind het namelijk leuk (en heb er de tijd voor) om bedrijven te analyseren, en passief om over de lange termijn met beperkte risico’s een mooi vermogen op te bouwen.

De aspecten die in dit artikel beschreven zijn, zijn voor mij belangrijk bij passief beleggen. Dat betekent dus weinig moeite en stress, veel gemak, lage kosten en een mooi rendement op de lange termijn. Ik heb 4 jaar geleden gekozen om te beleggen bij Meesman Indexbeleggen. Zij bieden op dit moment een indexfonds dat heet ‘Aandelen Wereldwijd Totaal’. Hiermee beleg ik elke maand in een fonds met meer dan 6000 aandelen die wereldwijd gespreid zijn. Daarnaast sluit dit fonds niet-duurzame bedrijven uit en dat betekent dat ik hiermee beleg in bedrijven die rekening houden met mens, milieu en een goed ondernemingsbestuur. 

Dus als je net als mijn zus op zoek bent naar een manier om (een deel van je) vermogen te laten renderen, zonder dat je veel tijd wil (of kan) besteden aan het kopen en onderhouden van je posities, is passief beleggen een interessante optie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *