Beleggen voor de korte termijn of de lange termijn?

Veel beginnende beleggers vragen zich af of ze beter voor de korte of lange termijn kunnen beleggen. In dit artikel lees je direct waar je op moet letten wanneer je deze beslissing neemt.

Wat is beleggen op de korte termijn?

Wanneer je voor de korte termijn belegt, verkoop je je belegging vaak weer binnen drie jaar. Sommige beleggers kiezen zelfs voor actieve speculatie: je opent een belegging dan soms maar enkele dagen of zelfs uren.

Wat is beleggen op de lange termijn?

Je kunt er ook voor kiezen om voor de lange termijn te beleggen: sommige mensen houden een belegging wel 10, 20 of 30 jaar vast! Het is in dit geval belangrijk om een effect te kiezen dat ook op de lange termijn stabiele resultaten kan neerzetten (fondsen of ETF’s); denk hierbij bijvoorbeeld aan één van de fondsen bij Brand New Day.

Is het slim om op de korte termijn te beleggen?

De voordelen

 • Potentieel hoger rendement: wanneer je een los aandeel op het juiste moment koopt, kan je een bovengemiddeld rendement behalen.
 • Flexibel: je kunt je beleggingen op elk moment weer verkopen, waardoor je snel kunt reageren op wisselende marktomstandigheden.
 • Hypes: je kunt met korte termijn beleggingen reageren op hypes zoals de Gamestop hype of de ai hype. Bij veel hypes zie je dat de aandeelkoersen fors stijgen om vervolgens weer flink in te zakken.

De nadelen

 • Volatiel: op de korte termijn zijn beleggingskoersen extra volatiel, waardoor je in een korte tijd veel geld kunt verliezen.
 • Kennis nodig: om succesvol te beleggen op de korte termijn, heb je veel kennis nodig. Het timen van de markt is volgens sommige experts zelfs een onmogelijke taak.
 • Kosten: door regelmatig beleggingen te kopen & verkopen, betaal je steeds opnieuw transactiekosten die je rendement weer verlagen.

Gamestop aandelen

De koers van een aandeel als Gamestop is erg volatiel

Is het slim om op de lange termijn te beleggen?

De voordelen

 • Minder risicovol: doordat je meer tijd hebt, behaal je een gemiddeld rendement. Dit is minder risicovol dan actief speculeren op koersstijgingen en koersdalingen.
 • Scheelt tijd: wanneer je voor de lange termijn belegt, hoef je niet constant je beleggingen in de gaten te houden.
 • Minder ervaring: ook met weinig ervaring kan je op de lange termijn beleggen, bijvoorbeeld via een beleggingsrekening bij Brand New Day waar zij het aankopen en samenstellen van de portefeuille voor je regelen.

De nadelen

 • Mogelijk lager rendement: je behaalt een gemiddeld rendement, maar je zult niet snel een ‘klapper’ maken.
 • Geduld: voor veel beleggers kan het lastig zijn om voldoende geduld op te brengen. 10, 20 of 30 jaar een belegging vasthouden duurt lang.
 • Minder flexibel: wanneer je echt op de lange termijn belegt, ben je minder flexibel, aangezien je niet zomaar je beleggingen kunt verkopen. In noodgevallen kan dit natuurlijk alsnog, maar het is niet de bedoeling om dit te doen.

Lange termijn belegging

Wanneer je voor de lange termijn belegt, neemt je rendement ook sneller toe. Dit komt door het rente of rente effect. Hierboven zie je hoe je vermogen zich zou ontwikkelen bij een rendement van 8% op jaarbasis met een maandelijkse storting van €100.

Wat is beter: beleggen op de korte of lange termijn?

Dit is uiteindelijk een persoonlijke vraag, wat betekent dat er ook alleen een persoonlijk antwoord mogelijk is. Zelf geniet ik van beleggen op de beurs, waardoor ik ook graag zelf op de korte termijn beleg. Dit doe ik echter met een relatief kleiner bedrag, aangezien ik geloof dat voor de lange termijn beleggen uiteindelijk beter is voor het beleggingsresultaat.

Door periodiek een vast bedrag te storten in een (passief) beleggingsfonds, kan je namelijk een stabiel, gemiddeld rendement behalen. Zelf stort ik dan ook maandelijks automatisch een bedrag in een fonds zodat ik er niet meer dan om hoef te kijken.

Wil je ook voor de lange termijn beleggen en op die manier een vermogen opbouwen? Dan kan dit bijvoorbeeld bij een partij als Brand New Day. Je kunt bij deze partij automatisch maandelijks een vast bedrag beleggen in een gespreid mandje van aandelen en obligaties. Klik hier om direct te bekijken hoe deze manier van beleggen werkt bij Brand New Day!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *