BESPAREN OP BOODSCHAPPEN VOOR GEVORDERDEN

Besparen op boodschappen voor gevorderden

Besparen op boodschappen. Lekker kneuterig. Maar we doen het allemaal. Dat komt omdat veel Nederlanders het gevoel hebben dat besparen op boodschappen voor iedereen binnen handbereik is. Veel mensen werken met een boodschappenbudget en dat maakt het extra uitdagend om te besparen (en binnen budget te blijven). I’ve got news for you; alle besparingen zijn leuk! We gaan in dit artikel niet de makkelijke tips doornemen. Die vind je op andere websites wel. We gaan besparen voor gevorderden. De ongewone bespaartips.

Je kent ze vast wel. Ik noem er een paar:

En dan nu een paar échte pro tips!

Halveer je budget

Klinkt extreem he. En dit is natuurlijk lastiger als je al een keer flink bespaart hebt op de boodschappen, maar we kunnen ervan uitgaan dat gemiddelde Nederlander tussen de €350,- en €400,- per maand aan boodschappen besteedt (2 jongvolwassenen). Probeer eens met €200,- rond te komen. Moet zeker lukken. Ook met €175,- moet lukken. Je moet natuurlijk wel creatief zijn maar een krap budget zorgt daar vanzelf voor! Je gaat zien dat je nog ongelooflijk veel restjes in huis hebt waar je prima maaltijden van kan maken.

Intermittent fasting

Intermittent fasting is een dieetvorm waarbij meestal het ontbijt (en de 10 uur snack wordt geschrapt). Een maaltijd per dag (plus het ochtend- en avond snack) bespaart al snel €100,- op de boodschappen voor twee personen. Denk je dat je het niet kan? Het is vrij makkelijk als je eenmaal eraan gewend bent. Ik fast al ruim een jaar. Ik ben inmiddels niet anders gewend en het scheelt veel tijd in de ochtend (lees; langer uitslapen).

Geld verdienen terwijl je geld uitgeeft?

Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.

Check de prijs per kilo/liter

In een supermarkt staat vaak meer dan alleen de prijs op het schapkaartje. Een omschrijving, het artikelnummer maar vaak ook de prijs per stuk, kilo of liter. Altijd al afgevraagd of een grote fles of losse blikjes cola goedkoper zijn? Ga eens met je neus boven het schapkaartje hangen en dan zie je heel klein de prijs per liter staan. Dan kun je direct in de supermarkt vergelijken wat goedkoper is. Dit werkt natuurlijk niet alleen voor frisdrank maar enorm veel verschillende artikelen (ook schoonmaakartikelen). Het staat er helaas niet altijd bij. Als je een beetje kan hoofdrekenen (of goed bent in schatten), kom je er ook wel. Verbaas je niet als een groot voordeelpak tóch duurder blijkt te zijn.

Ga 1x per week in je eentje (en niet meer)

In je eentje boodschappen doen is best saai. Daar zijn we precies naar op zoek! Saai. Als je saai bent, ben je vaak zakelijker en minder snel geneigd wat lekkers te pakken. Bovendien ga je merken dat je in je eentje sneller door de supermarkt loopt dan met twee of meer personen. Hoe sneller je weg bent, hoe minder lang je de tijd hebt om iets te kopen wat niet op jouw lijstje staat (want die gebruik je natuurlijk ook al als gevorderde).

Go vegan, real vegan

En met vegetarisch (of veganistisch) bedoel ik niet van die neppe hamburger rotzooi. Dit is niet voor de tofu-tijgers of tempeh-toppers. Een gerecht zonder vlees, vis, kip of een vega-vervanger is vrijwel altijd goedkoper dan een maaltijd met. Eiwitten zijn niet goedkoop en dat merk je aan het einde van de maand.

Een nuchter blik

Alcohol is ook behoorlijk duur. Ik vraag je niet om geheelonthouder te worden maar om met een nuchtere blik naar jouw alcoholconsumptie te kijken. Moet je elke avond een biertje of wijntje bij je eten hebben? Dit geldt overigens ook voor frisdrank. Ook dat kan aardig aan de prijs zijn, zeker als je een merkensletje bent. Er is ook zoiets als water. Wist je dat? Een glas water is al 2000x zo goedkoop als een glas bronwater uit de supermarkt. Tel uit je winst.

UHT, TGT en THT

We gooien gemiddeld 9% van ons eten weg. Dat is ongeveer 34 kilo per persoon per jaar! Kun jij je voorstellen hoeveel geld je kan besparen als je die 9% niet weggooit maar bewaard, invriest of gewoon beter afweegt voordat je start met koken? Bij €400,- per maand is dat toch weer €36,- per maand en €432,- euro per jaar. Toch weer een dikke maand boodschappen doen he! 

Met THT (tenminste houdbaar tot) kun je het nog prima eten na de datum maar kan de kwaliteit wat minder zijn. Bij UHT (uiterlijk houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot) is het wat riskanter. Maar onze lieve Heer heeft jou ogen, reuk en smaak gegeven. Zet die fantastische instrumenten in om te checken of het eten nog goed is. Mijn ervaring is dat het nog prima kan. En als je nou denkt; ‘gatver wat is die Kenneth smerig’, onze ouders deden het vroeger standaard want toen stond er nog geen houdbaarheidsdatum op de verpakking. Is iets (bijna) over de datum maar is nu niet het moment om het op te eten? Gooi het dan in de vriezer.

Maak je eigen moestuin!

Zorgt ook voor super hippe foto’s op Insta! En wil je écht iets verbouwen wat een flink prijsverschil maakt met de supermarkt, dan moet je kruiden gaan verbouwen. Bieslook, peterselie, koriander, rozemarijn en basilicum. Eén zo’n plantje kost in de winkel al snel €2,-. Als je dit plantje thuis in 4 stukken opdeelt en in de aarde (of grote tuinbak) stopt, groeit het vanzelf en kun je er meerdere seizoenen van genieten.

Gebruik je afval

Dit zijn eigenlijk twee tips in één. Allereerst kun je alle groente-afval gebruiken om soep te trekken. Ook bijvoorbeeld de harde schil van een ui geeft smaak. Stop gewoon al het afval in een zak en gooi het in de vriezer. Telkens als je groente-afval hebt, stop je het in die zak. Zit de zak vol? Trek je er een paar uur soep van. Zeef de bouillon en voeg wat verse groente toe (die je natuurlijk zelf hebt gesneden en niet in een voorgesneden zak hebt gekocht). 

De tweede optie is wat beperkter want niet alle groente zijn ervoor geschikt. Wel héél veel. Je kunt namelijk groente opnieuw planten nadat ze zijn versneden. Denk hierbij aan ui, lente-ui, krop sla, champignons, bleekselderij, knoflook, prei, gember, enzovoort. Check dit maar.

Geld verdienen terwijl je geld uitgeeft?

Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.

Ga laat naar de markt

Sommigen zeggen dat de markt duur is, anderen goedkoop. Wat wel een feit is, is dat de marktman aan het einde van een marktdag, van zijn producten af wil. De kans is dus groot dat je meer krijgt voor minder, of minder betaald voor hetzelfde. Heb je een beetje lef? Dan kun je ook gewoon vragen om een ‘speciale prijs’. Je bent immers op de markt en niet in een winkel van Louis Vuitton, dus afdingen kan prima.

Gebruik de app To Good To Go

Deze app wordt gebruikt door bakkers, groenteboeren, slagers, supermarkten en restaurants. In de app plaatsen deze bedrijven advertenties waarop jij kan reageren. Je krijgt dan voor een vaste prijs een pakketje met eten dat over is aan het einde van de dag. Je weet vooraf niet wat je krijgt (soms wel bij een supermarkt) dus het kan wel eens tegenvallen. Maar een echte flexkok maakt er wel wat van!

Ga dumpsterdiven

We zijn dit artikel extreem begonnen en eindigen ook extreem. Je kijkt in de afvalbak van een supermarkt of restaurant voor eten. Soms worden hele verpakkingen gewoon weggegooid! Ik zou mijzelf hier niet prettig bij voelen maar het is wel een zeer gevorderde manier om te besparen op de boodschappen. Zou jij het aandurven? Laat het mij weten!

Mijn ervaringen

Veel van bovenstaande tips pas ik al toe. Dat komt omdat ik zeer zuinig ben opgegroeid. Ik heb daarom vaak gezien hoe mijn ouders probeerden te besparen op de boodschappen. Als je die mentaliteit hebt, is het al een stuk makkelijker en kijk je bijvoorbeeld automatisch naar de kilo- of literprijs en check je altijd of het voedsel nog goed is voordat je het weggooit (en niet naar de houdbaarheidsdatum). 

Ook was het vrûgah heel normaal om gewoon water (of niks) te drinken bij het avondeten. Geen dure frisdranken of alcohol. Vaak denken mensen dat ze het ‘verdiend’ hebben maar het is de gelegenheid die het mogelijk maakt, niet jouw harde werken. 

Ik heb eerlijk gezegd nooit gedumpsterdivt en zou het waarschijnlijk ook nooit doen. Er is echter geen grotere besparing dan gratis dus ik wilde deze tip zeker even benoemen!

 

Heb jij nog écht goede tips die je niet overal hoort en ziet? Laat het zeker weten in de reacties hieronder!

Ben jij niet te stoppen en wil je nóg meer besparen? Check dan deze tips om te besparen op je inboedelverzekering!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *