Brand New Day fondsen; dit moet je weten

Brand New Day Fondsen; dit moet je weten

Brand New Day is een pensioenbank waar je kan beleggen in indexfondsen. In een fonds zitten diverse aandelen of obligaties. Het is altijd goed om te weten wat je precies koopt. Daarom bespreken we in dit artikel de Brand New Day fondsen.

Tip: wil je meer weten over Brand New Day? Check dan mijn review of over de lage kosten.

Kijk zeker naar het laatste hoofdstuk waarin ik verschillende strategieën bespreek voor een interessante Brand New Day fondsen samenstelling.

Een indexfonds is een mandje met effecten (meestal aandelen) die wordt beheerd door een fondsbeheerder of bedrijf zoals Brand New Day. Welke aandelen er precies in zitten wordt bepaald door een index die wordt opgesteld en bijgehouden door een ander bedrijf. Je kent vast wel de AEX index. Dat is een verzameling van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland. Omdat de waarde van deze beursgenoteerde bedrijven kan veranderen, verandert de inhoud van de index mee. Zie het als een voetbalcompetitie waarbij de slechtste teams af en toe uit de competitie verdwijnen en de beste teams kunnen promoveren naar een hoger niveau. In het geval van de AEX worden deze veranderingen bijgehouden door het bedrijf Euronext dat tevens de beurs zelf faciliteert. Je hebt ook bedrijven zoals Morningstar die gespecialiseerd zijn in het opstellen van indexen.

Een fondsbeheerder (zoals Brand New Day) kan vervolgens zelf een fonds opzetten door zo’n index te volgen. In het geval van de AEX koopt de fondsbeheerder dus de aandelen van 25 beursgenoteerde Nederlandse bedrijven. Als de index verandert (zowel in samenstelling als in onderlinge weging), dan past de fondsbeheerder dit aan. Het enige wat jij doet, is het kopen van een participatie in dit fonds.

Brand New Day koopt hun fondsen in bij andere bedrijven die de fondsen beheren (zoals Vanguard). Deze bedrijven volgen vervolgens weer een index.

Je koopt vervolgens participaties

Het voordeel van Brand New Day fondsen, is dat je participaties kan kopen. Dat mandje met aandelen wordt in 1 product gestopt en dat wordt een participatie genoemd. Het voordeel van fondsen, is dat je ook bijvoorbeeld een halve participatie kan kopen. Dat is een groot verschil ten opzichte van een ETF. Je bent dus altijd volledig belegd wat op de lange termijn méér rendement oplevert. Ook is een indexfonds niet beursgenoteerd waardoor je niet dagelijks de koers ziet veranderen. Die fluctuaties leveren sommige mensen veel stress op.

De Brand New Day fondsen

Er zijn behoorlijk wat Brand New Day fondsen. Hieronder een overzicht van de Brand New Day fondsen:

Kijk zeker op de website van Brand New Day voor een actueel overzicht!

We duiken nu wat dieper in de Brand New Day fondsen die gericht zijn op aandelen en sluiten af met een interessante strategie om de risico’s te spreiden.

BND Wereld Indexfondsen

Brand New Day heeft 2 wereldwijd gespreide indexfondsen, namelijk; Hedged en Unhedged. Het verschil tussen Hedged en Unhedged is dat het valutarisico bij een Hedged fonds is afgedekt. Je kunt je namelijk voorstellen dat een indexfonds met aandelen uit de hele wereld, niet alleen in euro’s is genoteert. Als de dollar bijvoorbeeld in waarde daalt, heb je daar bij een hedged indexfonds geen last van. Aan de andere kant, profiteer je ook niet als de dollar in waarde stijgt. Het risico kan dus in jouw voor- én nadeel werken.

Verder zijn deze wereldwijd gespreide Brand New Day fondsen exact hetzelfde. Er zitten zo’n 2.200 aandelen in en de vaste jaarlijkse kosten zijn maar 0,15%. Dat is behoorlijk laag. BND Wereld Indexfonds is overigens niet écht de hele wereld maar focust zich op de ‘ontwikkelde landen’. Hierdoor ontbreekt voor een groot deel bijvoorbeeld China. Dat is niet erg maar wel goed om te weten.

BND Wereld Indexfonds volgt overigens de index van Vanguard FTSE Developed World II Common Contractual Fund.

BND Duurzaam Wereld Indexfonds

Brand New Day biedt op de bovenstaande BND Wereld Index een mooie variant aan. Wil je graag bewuster investeren? Dan kan dat met dit indexfonds. BND Duurzaam Wereld Index heeft ongeveer dezelfde samenstelling als de ‘normale’ BND Wereld Index maar dan alleen de bedrijven die voldoen aan specifieke criteria voor maatschappelijke verantwoordelijkheid. De criteria zijn opgesteld  door de Verenigde Naties en gaan over mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie. Ook zijn bedrijven in de wapens- en tabaksindustrie uitgesloten. Hierdoor vallen toch zo’n 340 bedrijven af. Je betaalt dan wel 0,02% meer jaarlijkse kosten maar als je hierdoor kan beleggen op een wijze die beter past bij jouw ideaalbeelden, kan het een goede optie zijn. Goed om te weten; duurzaamheid gaat bij dit fonds dus verder dan alleen milieu en kijkt dus ook naar andere ethische onderwerpen.

De BND Small Cap Wereld Indexfonds en de BND Emerging Markets Indexfonds hanteren ook duurzaamheidscriteria.

BND Small Cap Wereld Indexfonds

Met dit Brand New Day fonds kun je de nadruk leggen op de kleinere bedrijven. Klein is natuurlijk relatief want in het BND Small Cap Wereld Indexfonds vind je natuurlijk niet de snackbar om de hoek. Er zitten zo’n 3.300 bedrijven in met een maximale beurswaarde van 10 miljard dollar. Ter vergelijking, de beurswaarde van Apple is 2.350 miljard dollar.

Door deze maximale beurswaarde is de verdeling van de bedrijven onderling veel beter. Bij de ‘normale’ BND Wereld Indexfonds vertegenwoordigen de top 10 bedrijven ongeveer 18% van de index. Bij deze BND Small Cap versie is dat maar 2,1%. Hierdoor zijn de kleinere bedrijven in dit indexfonds beter vertegenwoordigd. De kosten zijn met 0,24% wel wat hoger maar dat is vrij gebruikelijk bij een Small Cap Indexfonds. Verder is de verdeling qua landen vrij gelijk aan de ‘normale’ wereld indexfonds.

 

Historisch gezien, kunnen small cap bedrijven een hoger rendement hebben dan de grotere ‘large cap’ bedrijven in een stijgende markt. Hier staat wel tegenover dat de volatiliteit groter is en daarmee het risico bij een dalende markt.

BND Emerging Markets Indexfonds

Het BND Wereld Indexfonds bevat geen aandelen uit opkomende landen zoals China. Met het BND Emerging Markets Indexfonds kun je dat gat makkelijk vullen. Met dit indexfonds beleg je in bedrijven uit landen als China, Zuid-Korea, Taiwan, India, Brazilië, Zuid-Afrika, Rusland, Mexico, Thailand en Indonesië en volgt de index van MSCI Emerging Markets Custom ESG Index.

Ook leuk om te weten als je graag naar waardering kijkt; de koers/winst ratio is maar 15,2 op dit moment (van de wereldwijd gespreide versie is dat 21,5)

BND Amerika Indexfonds

Het BND Amerika Indexfonds volgt de S&P500. Dat zijn de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten. Wist je trouwens dat het vaak niet exact 500 bedrijven zijn? De kosten zijn ouderwets laag met 0,17% per jaar. Van de Brand New Day fondsen is dit niet een erg populair fonds maar dat heeft zeker niet te maken met de rendementen want die zijn (historisch gezien) beter dan de wereld indices. Bij andere brokers is dit een zeer populaire index om te volgen maar omdat veel klanten van Brand New Day graag wereldwijd gespreid beleggen, heeft dit fonds niet de voorkeur. Ter vergelijking; dit fonds heeft op dit moment een omvang van 14 miljoen euro en de 3 wereldwijd gespreide fondsen bij elkaar zo’n 2.633 miljoen euro.

BND Europa Indexfonds

Blijf je liever dicht bij huis? Dan is de BND Europa Indexfonds misschien wel iets voor jou. Dit is overigens een fonds inclusief het Verenigd Koninkrijk wat direct het grootste stuk van de taart heeft. De fondskosten zijn met 0,18% erg acceptabel. Bij dit fonds moet je denken aan bedrijven als Nestlé, Roche, ASML, AstraZeneca, LVMH, SAP, Shell en Unilever.

BND Pacific Indexfonds

Het BND Pacific Indexfonds is het minst populaire fonds onder de Brand New Day fondsen met maar 10 miljoen euro in omvang op dit moment. Het is het enige fonds dat 2 fondsen volgt namelijk het Vanguard Japan Stock Index Fund en het Vanguard Pacific ex-Japan Stock Index Fund. Het is vooral een indexfonds als je een nadruk wil leggen op Japanse aandelen (waarvoor ik historisch gezien geen reden zie). De koers winst verhouding is wel relatief laag met 16.

Brand New Day fondsen strategieën

Het leuke van indexfondsen is dat je ze makkelijk kan combineren om tot een samenstelling te komen die past bij jouw voorkeuren en overtuiging. Bij Brand New Day is switchen tussen fondsen volledig gratis dus als je spijt hebt of nieuwe inzichten hebt, kun je zonder pijn in de portemonnee makkelijk wisselen van indexfondsen.

Ik wil wel benadrukken dat dit geen financieel advies is. Het zijn leuke suggesties die bedoeld zijn voor inspiratie om zelf een afweging te maken.

Tip: je kunt bij Brand New Day ook beleggen in risicoprofielen. Deze profielen heb je in 5 smaken van zeer offensief (100% aandelen) naar zeer defensief (10% aandelen, 90% obligaties).

Strategie 1: Super simpel en spreiding

Het makkelijkste en de meest gebruikte strategie is gaan voor een wereldwijde spreiding. Dit kun je op 2 manieren benaderen:

Optie 1:

 • BND Wereld Indexfonds Hedged (100%)

Optie 2:

 • BND Wereld Indexfonds Hedged (80%)
 • BND Small Cap Wereld Indexfonds (10%)
 • BND Emerging Markets Indexfonds (10%)

In principe ben je met optie 1 al erg gespreid en zou dit voldoende moeten zijn om jouw vermogen mee te laten groeien met de bedrijven over de hele wereld. Toch zien we dat er wel wat gaten vallen bij deze optie en daarom kun je dit gat met optie 2 makkelijk dichten. Je kunt bij Brand New Day dit erg makkelijk instellen en met deze verdeling (80-10-10) is dit redelijk goed verdeeld over de wereldeconomie.

Persoonlijk gebruik ik optie 2 en dit komt sterk overeen met de zeer offensieve variant bij modelbeleggen.

Strategie 2: Duurzaam

Met een goed gespreid indexfonds kun je al met een gerust hart gaan slapen maar wil je meer doen dan dat, dan kun je kijken naar de duurzame alternatieven.

Brand New Day biedt 3 fondsen die maatschappelijk verantwoordelijk zijn en dus kom je tot 1 strategie:

 • BND Duurzaam Wereld Indexfonds (80%)
 • BND Small Cap Wereld Indexfonds (10%)
 • BND Emerging Markets Indexfonds (10%)

Strategie 3: Waardebeleggen

Eén van de wetten binnen beleggen is; als je te veel betaalt, zal je rendement in de toekomst lager zijn. Omdat aandelen op dit moment vrij hoog gewaardeerd zijn, kun je hierop inspelen door Brand New Day fondsen te kiezen die relatief laag gewaardeerd zijn. Hiermee maak ik de vergelijking met de Wereld Indexfondsen en kijken we eenvoudig naar de koers winst verhouding. Dan kom ik tot de volgende samenstelling:

 • BND Emerging Markets Indexfonds (40%)
 • BND Europa Indexfonds (40%)
 • BND Pacific Indexfonds (20%)

Voor het grootste deel ontbreekt er dus de Amerikaanse aandelen die in de afgelopen 10 jaar sterk in waardering zijn opgelopen.

Strategie 4: Hoogste (historisch) rendement

In de afgelopen 10-20 jaar heeft de Amerikaanse beurs het beste rendement gegeven. Durf jij erop te wedden dat dit de komende tijd ook nog zo is? Dan is de volgende samenstelling misschien wel een goede overweging:

 • BND Amerika Indexfonds (100%)

Heb jij nog een interessante strategie? Laat het mij weten via de reacties hieronder!

Als je eenmaal meer weet over pensioenen is het echt niet zo’n stoffig en saai onderwerp als je vooraf zou denken. Zeker niet als je beseft dat het ook gewoon beleggen is! Deze artikelen heb ik tot nu toe geschreven over pensioenen:

Aanmelden bij Brand New Day kan via deze link

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *